Какво покълвате и как го готвите?

Подфорум за непознатите храни
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от Cheva »

Ето и една статия в блог , за КЪЛНОВЕ. :954
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
mamadida

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от mamadida »

Аз пробвах веднъж с жито. Станах кълновете, но миришеха доста неприятно. Покълвах ги по рецептата на Доктора. Чудех се дали не трябва да ги суша преди консумация, Доктора беше писал че бобовите кълнове съдържали антиметаболитни ензими и трябва да минат минимална топлинна обработка преди консумация.

Ако може по-опитните да се включат със съвет. Така ли намирисват кълновете от жито или аз нещо не съм направила и дали трябва да ги суша преди консумация или може директно да се добавят в салатка например.
ЛиР

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от ЛиР »

Житото се накисва за една нощ и после се изплаква обилно поне сутрин и вечер. Консумира се като се покаже малко кълнче или като пшенична трева.
Може да си го оставила продължително време неизплакнато и да се е запарило.
Покълнато жито може да се влага в направата на сурови хлябове, крекери...Да се хапва с мед, канела и сушени плодове примерно...
mamadida

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от mamadida »

Сутрин и вечер го промивах, но у нас е много горещо. В момента е около 29 градуса вътре и тъй като промиването става сутрин преди работа и вечер като се прибера най-вероятно му е горещо и на него.

Много благодаря за консултацията.

Хубав ден
ЛиР

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от ЛиР »

Toгава най-добре да го оставяш в хладилника. Пак ще покълне, но ще отнеме повечко време.
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от Мърмори »

Принтирах прилежно всички рецепти,купила съм си пшеница като за първи опит, довечера ще й видя сметката в буркана.
Много ме съблазняват слънчогледовите поници, но те ще са урок номер 2. Като ученичка майка ми е покълвала семена,но идея си нямам точно как. Затова сега това е нещо ново за мен. Но не и като вкус. Както и да е,включила съм си го в програмата и възнамерявам да стане част от ежедневното ми меню.
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от Cheva »

Отчитам провал със соята.
Първо, покълнаха много малко от семената и второ миришеха лошо.
С тензух бях покрила буркана , на добра температура....
Опитах да бланширам покълналите ми не ми изглеждаха
годни за ядене ( твърди зърна).
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
ЛиР

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от ЛиР »

Ето още информация за кълновете, както и за качествените семена за покълване, които няма да ви изненадат неприятно с ниския си процент кълняемост, както имат склонност да правят много от семената на пазара.
:1095
http://www.greenstreetbg.com/index.php? ... 2&Itemid=5" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от Cheva »

Да споделя евтин уред за покълване.

Аз си отчитам няколко грешки от опита :
- водата беше чешмяна, а трябва да е без хлор - филтрирана или трапезна
- семената трябва да са на тънък слой
- съдът трябва да е на проветливо място
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от bobichan »

И аз отчитам два провала с ръж и семена от копър. Но това за тънкия слой дали е така? Аз си покълвам нахут и боб мунк в буркан на дебел слой и не съм имала проблеми до сега. Докато боба адзуки го покълвах на два пъти по няколко зрънца и не се получи.
Аз ще помисля за този бокал А най-накрая открих семена за див лук и червена ряпа. Много ги обичам, но нямам доверия на купените кълнове.
Всички семена за покълване са ми био. На боба адзуки даже пише, че има 98% кълняемост, но практиката показва, че е точно обратното 98% не кълняемост.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от Cheva »

bobichan написа:Аз ще помисля за този бокал
Ми то това си е чист БУРКАН. :955
И аз го гледах и за сега реших, че с приспособления ще си се пробвам...
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Публикувай отговор