Вер,
Много ти се радвам. Съжалявам че съм изпуснала въпросите ти.
Радвам се че ти е допаднало млякото. Можеш да го слагаш във всякакви рецепти в които има мляко, но получаваш веган рецепта. Особено ако замениш кравето масло с кокосово. Бях пускала една рецепта за
хляб или мъфини- той е с ядково мляко, но написах мляко - всеки да си слага каквото реши.
Ето ви една рецепта от вчерашните ми бисквити.
Сурови веган бисквити
2 чаши микс от овесени, ръжени и ечемични ядки (аз си купувам отделно и си ги смесвам сама, за да съм сигуна какво съм сложила вътре, а не като отворя пакета да видя, че има зеленясали ядки!)
1 чаша орехови ядки (предварително накиснати)
1 чаша слънчогледови семки (предварително накиснати)
2 с.л. рожково брашно
2 с.л. ленено семе (сложих го цяло, но може и смляно)
1/2 чаша просо (накиснато за около 30 минути)
1 чаша стафиди
1/4 чаша пресни фурми (можете да замените със сушени и предварително накиснати)
1 с.л. канела
1/4 чаша кокосово масло
1/4 чаша вода за ядките
Смиламе леко микса от ръжени, овесени и ечемични ядки, заедно с орехите ядки, слънчогледовите семки, фурмите и стафидите. Хубаво е да останат на малки парченца, а не на брашно. Накисваме в малко вода и разбъркваме хубаво. Добавяме рожковото брашно, канелата. Добавяме и размекнатото кокосово масло и просото. Продължаваме с разбърквамето, докато получим смес с консистенцията на тесто. Ако е необходимо добавяме още малко вода, но внимаваме, защото колкоот повече вода добавим толкова по-дълго време ще дехидратираме.
Разточваме тестото върху хартия за печене. За да не залепва по точилката може да използваме рожково брашно, овесело или обикновенно пълнозърнестто. Слагаме в тава и дехидратираме на 45-50 градуса за около 2 часа. След това вадим от фурната, разрзваме на малки квадрати или триъгълници с помощта на кръгъл нож за пица (най-удобен е за целта) и обръщаме от другата страна. Дехидратираме до хрупкавост (още около 2 до 4 часа).
Разбира се рецептата търпи вариации - можете да я направите само с овесени ядки, орехим канела и стафиди + кокосово масло за слепване. Но аз държах да сложа просо и ленено семе, а рожковото брашно беше за разкож.