Суровоядство

Подфорум за непознатите храни
Публикувай отговор
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Суровоядство

Мнение от Cheva »

Ver, браво за ентусиазма! :923

Белят се заради по-добрия цвят. :) И аз не ги беля вече.
Можеш да правиш мляко от всяка една ядка или семе (сусам, коноп и т.н)
С мляко от орехи си правя таратор,става чудесно. :222
Специално за ореховите, а може би и другите ядки, ако са с кожицата,
придават леко по-тръпчив вкус.
Майонезата, да, към салата или крекери, хлебчета. Може да се прибави и към
някакви сварени зеленчуци, варива (картофи , боб и т.н.) :954
Всичко, което ти харесва на вкус с добавени сурови ядки. :)
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Ver

Re: Суровоядство

Мнение от Ver »

Мерси за отговорите, Бисе :)
Значи аз утре ще пия мляко от орехи :)
Супер ми се вписват в режима ;)
Браво на мен :326 :221
Ver

Re: Суровоядство

Мнение от Ver »

Трябва да призная, че ядковото мляко ми пасна идеално!
Засища ме и ми е супер вкусно :954
Благодаря ви :923
Въпрос :?: :1062
Как още консумирате млякото? На какво го правите освен на шейкове или с овесени ядки/трици и пр. ?
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Суровоядство

Мнение от Cheva »

Аз дори и до мляко не стигам, както писах по-назад. :1062
Ако някой има идеи , да споделя. :)
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Суровоядство

Мнение от Cheva »

Сурови крекери с моркови и лук
foodforfly_raw_crackers_w.jpg
(94.98 KiB) Свалено 1073 пъти
Необходими придукти:

чаша покълнал лимец
1 голям морков
1 малка глава лук
3 с.л. смляно ленено семе
1/2 чаша покълнал слънчоглед
2/3 овесени ядки, накиснати от предната вечер
мащерка

Приготвяне:

- накисват се слънчогледът, овесените ядки и лимецът от предната вечер;
- в блендер се изсипват лимеца и моркова и се смилат добре, след това се добавят
и останалите продукти - ситно нарязаният лук, овесените ядки , лененото семе и слънчогледът;
- смилат се до еднородна смес ( при нужда се добавя малко вода);
- в тава, постлана с хартия за печене се разстила на тъник слой (0,5см) сместа. Ако е по-дебел слоя ще изисква още повече време за сушене;
- с нож или формички, разделяте на фигури сместа и слагате във фурната/ дехидратор. Времето за сушене зависи от капацитета на уреда, в се който суши. При мен отне около 5 - 6 часа.

Повече тук. :)
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Суровоядство

Мнение от bobichan »

Вер, :923 :923 :923
Много ти се радвам. Съжалявам че съм изпуснала въпросите ти.
Радвам се че ти е допаднало млякото. Можеш да го слагаш във всякакви рецепти в които има мляко, но получаваш веган рецепта. Особено ако замениш кравето масло с кокосово. Бях пускала една рецепта за хляб или мъфини- той е с ядково мляко, но написах мляко - всеки да си слага каквото реши.
Ето ви една рецепта от вчерашните ми бисквити.

Сурови веган бисквити

2 чаши микс от овесени, ръжени и ечемични ядки (аз си купувам отделно и си ги смесвам сама, за да съм сигуна какво съм сложила вътре, а не като отворя пакета да видя, че има зеленясали ядки!)
1 чаша орехови ядки (предварително накиснати)
1 чаша слънчогледови семки (предварително накиснати)
2 с.л. рожково брашно
2 с.л. ленено семе (сложих го цяло, но може и смляно)
1/2 чаша просо (накиснато за около 30 минути)
1 чаша стафиди
1/4 чаша пресни фурми (можете да замените със сушени и предварително накиснати)
1 с.л. канела
1/4 чаша кокосово масло
1/4 чаша вода за ядките

Смиламе леко микса от ръжени, овесени и ечемични ядки, заедно с орехите ядки, слънчогледовите семки, фурмите и стафидите. Хубаво е да останат на малки парченца, а не на брашно. Накисваме в малко вода и разбъркваме хубаво. Добавяме рожковото брашно, канелата. Добавяме и размекнатото кокосово масло и просото. Продължаваме с разбърквамето, докато получим смес с консистенцията на тесто. Ако е необходимо добавяме още малко вода, но внимаваме, защото колкоот повече вода добавим толкова по-дълго време ще дехидратираме.
Разточваме тестото върху хартия за печене. За да не залепва по точилката може да използваме рожково брашно, овесело или обикновенно пълнозърнестто. Слагаме в тава и дехидратираме на 45-50 градуса за около 2 часа. След това вадим от фурната, разрзваме на малки квадрати или триъгълници с помощта на кръгъл нож за пица (най-удобен е за целта) и обръщаме от другата страна. Дехидратираме до хрупкавост (още около 2 до 4 часа).

Разбира се рецептата търпи вариации - можете да я направите само с овесени ядки, орехим канела и стафиди + кокосово масло за слепване. Но аз държах да сложа просо и ленено семе, а рожковото брашно беше за разкож.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Суровоядство

Мнение от Cheva »

bobichan написа:Вер, :923 :923 :923
Можеш да го слагаш във всякакви рецепти в които има мляко, но получаваш веган рецепта.
Ако претърпи термична обработка в какво се превръща ?
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Ver

Re: Суровоядство

Мнение от Ver »

Cheva написа:Ако претърпи термична обработка в какво се превръща ?
И аз това се питах :)
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Суровоядство

Мнение от Kleo »

Ver написа:
Cheva написа:Ако претърпи термична обработка в какво се превръща ?
И аз това се питах :)
И аз :1044
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Суровоядство

Мнение от bobichan »

Аз само в тази рецепта съм го пробвала и става много вкусно - конкретно бадемови мляко. Вие какво ме питате дали се пресича или какво?
Специално тази рецепта е на ниски градуси и става за нула време, не се пече 40 минути както обикновения хляб.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Суровоядство

Мнение от bobichan »

Ох, този ми пост беше за тук, но нещо се обърках.

Вер, много се развълнувах, отплеснах и забравих да пиша. Ядковото мляко можеш да консервираш с хималайска или моркса сол или мед. Така ще ти трае около 5 дни. А пулпата можеш да направиш на бонбони, крем, сладолед... или да дехидратираш и смелиш на брашно (пак за бонбони). Хубаво е да си купиш торбична за ядкови млека. С тяхна помощ няма никакъв разход на материал. Изцеждат идеално.Добре дошла в суровата кухня. Тук е много забавно. Ако Ясен ме подкрепи мога да мина на 100 % суровоядство, но още сме далеч от тази идея :(
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Публикувай отговор