МЯСТО за сладки разговори през 2020

Свобода на словото
Публикувай отговор
Аватар
Нели
Философска система
Мнения: 1108
Регистриран на: Пон 23 Авг 2010, 19:49

Re: МЯСТО за сладки разговори през 2020

Мнение от Нели » Вто 23 Юни 2020, 23:32

Доверие. Ключовата дума е "доверие".
Става въпрос за маските, за мерките, за спазването им или за неспазването им, последното погрешно етикетирано като безотговорност, за извънредното вечно каквото там решат да го нарекат - положение, обстановка, все тая. Тук става въпрос за доверие.
Проблемът според мен е следният: независимо от мнението и/или знанието и разбирането на всеки от нас за нещастния вирус, властта демонстрира очевидна арогантност, липса на логика, последователност и разбиране както на епидемиологията, така и на обществото. Демонстрира и нещо друго много важно - избор на мерки от типа "тука има, тука нема" въз основа на явен лобизъм - вирусът е опасен през деня в помещения на закрито (след като ни забраняваха да ходим в парка!), но внезапно става безопасен вечер в бара или дискотеката. В резултат на всичко това хората с основание стигат до извода, че властта пет пари не дава за нашето здраве, а измисля и извърта "мерките" според нечии конкретни бизнес интереси. И този извод е верен! Властта се спуска да глобява бабите, ако влязат в кварталното магазинче да си купят лук и домати без маска, но в чалгарската дискотека може да се хвърлят телесни течности и салфетки на воля. Днес обявиха, че ще увеличат ресурса, заделен за... полицитята, която да следи за носенето на маски! Не за лекари, не за оборудване на медицински екипи със средства за защита, не за заплати на лекарите и сестрите, а... за полицията, за да може да... налага повече глоби! Представяте ли си!?!? И хората, усетили подлостта и абсурда, се съпротивляват. Това е съпротива към властта, тя няма нищо общо с вируса. Всички ние, които ходим без маска и не сме съгласни да ни принуждават да дишаме през парцал на устата, правим това с ясното съзнание, че това наше действие няма нищо общо с вирус, болест или нечие предпазване. Както и "мерките" нямат нищо общо с тези неща. Това са си чисти рестрикции и установяване на диктатура и изобщо не става дума за епидемичен контрол. И не, не казвам, че вирус няма или че е съвсем безопасен за всички. Казвам, че това, което се развява като противоепидемични мерки, не представлява това, за което се обявява. Борбата на властта не е с вируса, а с хората и затова съпротивата и саботирането на "мерките" не е действие срещу здравето на околните, а е акт на противопоставяне на властта.
Казвам всичко това, за да обясня защо и как неносенето на парцал на устата не е акт на агресия към никого от случайно срещнатите хора. За разлика от актовете на властта, които са откровена агресия към всички ни и най-вече към медицинския персонал.
Късно е и спирам до тук. Ще пиша пак, когато намеря време, сега наистина трябва да стигна до леглото. :954


"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 13656
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: МЯСТО за сладки разговори през 2020

Мнение от Kleo » Сря 24 Юни 2020, 11:25

Съгласна съм с теб.
Но тъй като малко хора ще го разберат, затова поне из ГТ нося маска.
И в магазините де.
Защото знам, че за съжаление ИМА истински уплашени и паникьосани от медиите хора.
На другите места категорично съм със свободни уста и нос.
Дори в Центъра, в който работя, стоя БЕЗ маска.
Иначе бих пукнала де.
И не, не се боя, че ще прихвана каквото и да е от колега, шеф или потребител.
Просто за себе си избрах, че от март насам нося маска, когато съм в транспорта и когато се налага из магазините, но никъде другаде. Това, което почувствах като истинско лишение през последните месеци беше временната забрана за парковете и Витоша.
Обичам сина си. Той е на 15. Живея мечтите си. Центрирана, блажена и щастлива съм :)
Аватар
Нели
Философска система
Мнения: 1108
Регистриран на: Пон 23 Авг 2010, 19:49

Re: МЯСТО за сладки разговори през 2020

Мнение от Нели » Сря 24 Юни 2020, 12:41

Да, Деси, в магазините и аз слагам много тънък шал (реших, че за тази идиотщина аз няма да дам нито стотинка и затова не си купувам маска). В градския транспорт не съм се качвала, откакто решиха, че там трябва да сме с маски. Не ми се плащат излишни глоби, които нищо няма да постигнат, НО избягвам ходенето в каквито и да е места, където носенето на маски е задължително. Не купувам, не ходя, отказвам да съдействам на това издевателство върху хората, което единствено може да разболее насила някого, но не и да предпази. Да, някои бизнеси разчитат на това аз да вляза в магазина или офиса. Съжалявам! Ако трябва да го направя със запушена уста и ако мога да преживея без съответната стока или услуга, няма да отида. Да, не са виновни, но и аз не съм. Имам право да дишам нормално по начина, по който природата е решила да става това.

Колкото до страха от вируса, мисля следното:
1. Аз така или иначе все някога ще се срещна с него. По-добре това да стане сега, когато всички болести минават по-леко - имаме слънчево греене, храна, състояща се от пресни плодове и зеленчуци, имаме възможност да се движим достатъчно - сега е перфектното време за среща с този нещастен вирус, а не през есента и зимата.
2. Моя работа е да се срещна с този вирус, не на майка ми, която през есента ще стане на 80 години и има цял куп хронични здравословни проблеми. Не мога, не искам, а и нямам морално право да се пазя и крия от него. Напротив, трябва именно аз да го посрещна. Какво значи да се пазя, защото можео някой да не знае, че е заразен и да ме срещне? Значи да се крия и спотайвам, когато именно такива хора като мен трябва да поемат тежестта. Не, няма да го направя. Има хора (възрастните и уязвимите), които разчитат на такива като мен. Може да съм много неща, но не и страхливка и предателка.
3. Имаше вече НАУЧНИ публикации, доказващи, че безсимптомните заразоносители не заразяват (защото инфектирането става по капков път, т.е. нужно е заразеният да отделя секрети - да кашля, киха, да му тече носът). Т.е. аргументите, че с парцал на устата ще предпазим някого, ако сме безсимптомни носители, са несъстоятелни.

Не се сърдя на никого, който иска и чувства, че трябва да носи маска, жезъл, корона, карнавален костюм, ризница, шлем, мускал от лечебни треви и т.н. Това е право на всеки човек и аз не само го уважавам, а смятам, че недопустимо това право да се накърнява. Но аз имам същото право и в момента се извършва грозно посегателство върху него. Не от околните, не от хората с маски, а от властта.
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 13656
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: МЯСТО за сладки разговори през 2020

Мнение от Kleo » Сря 24 Юни 2020, 12:52

Да, от ВЛАСТТА е.
Обичам сина си. Той е на 15. Живея мечтите си. Центрирана, блажена и щастлива съм :)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7459
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: МЯСТО за сладки разговори през 2020

Мнение от cchery » Нед 28 Юни 2020, 16:32

Нелка, още от началото на епидемията с теб споделяме почти идентични мнения за всичко, което се случва и главно за решенията на българските управляващи. Този път обаче аз не съм против маските. И то защото вътрешното ми чувство го показва. Не мога да го обясня рационално, но мога да дам пример. Вчера с Момчил посетихме Панаира на книгата, който този път е на открито в градинката на НДК, а не както е обикновено вътре по етажите на двореца. Още на втората шатра казах на Момчил, че си слагам маската.... почувствах се адски некомфортно, дори някак си уязвима сред толкова много хора, които бяха в непосредствена близост до мен, блъскаха се дори в мен, излъчваха телесни миризми, т.к. вчера си беше много горещ ден, дъхтяха с отворени усти именно заради жегата.... направо ми се щеше да избягам.

Аз съм на мнение, че личният пример, провокиран от самосъзнание и дисциплина трябва да излезе на "дневен ред". Има зараза. Има болест. Има епидемия.... в крайна сметка можем да стоим на метър и половина един от друг, нали? Мен това много, ама много ме дразни вече.

Знам колко е некомфортно да се носи маска - да не говоря за това, че и смисълът ѝ не е кой знае какъв. Но..... ако се съобразяваме с това да не се блъскаме един в друг, ще е много добре.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Нели
Философска система
Мнения: 1108
Регистриран на: Пон 23 Авг 2010, 19:49

Re: МЯСТО за сладки разговори през 2020

Мнение от Нели » Нед 28 Юни 2020, 23:19

Ани, уморена съм, тази сутрин станах в 4 ч., пътувах до Румъния, прибрах се към 22:30 ч. и вече съм много уморена. Само ще вметна нещо за размисъл:

В Румъния е същата история едно към едно. Маските са задължителни, хората не ги носят и не вярват на официално съобщаваните данни. Казват, че има слухове как данните се надуват умишлено. Казаха ни също, че в по-големите градове се носят маски. И точно това видяхме в Констанца, който е четвъртият по големина град в Румъния (а тя е над 20 милиона). В селата обаче маски няма.

Тези, нашите от НОЩ, всъщност очевидно нищо не решават и нищо не правят. В деня, когато тук обявиха, че била мината психологическата граница от 100 човека, в Румъния... бе мината психологическата граница от 150 човека. Похватите и всичко е едно към едно, БУКВАЛНО! Copy -> Paste. Директно.

Няма мерки против епидемия, момичета, име мерки против хора. На границата, вече от българска страна, ни накараха да подписваме декларации, че сме пътували на собствен риск и че не сме контактували с болни от каквото там. Аз им казах, че мога да подпиша само, че не съм контактувала с хора, за които МИ Е ИЗВЕСТНО, че са болни. После ни мериха температурата с дистанционен термометър и на всички беше 36,5 градуса, а моята... 36,9 според този термометър. Лекарката на граничния пункт ми показа термометъра с обвинителен тон. А всъщност на останалите им беше студено от климатика в микробуса (бяхме 15 човека с микробус), а аз седях на такова място, че ми беше топло.

На този фон изобщо не се учудих, че... новото нещо в Констанца, е... голямо виенско колело на пристанището, монтирано преди три дена. Изобщо, ама никак не прилича на новото нещо във Варна, където отскоро има виенско колело на пристанището. Всъщност има същото виенско колело. БУКВАЛНО. Същият модел. Същата големина.

Дали някой не пазарува наедро? Виенски колела, местни власти, държави? Затвориха ни и не си личеше много, но сме купени наедро.

Та си мисля, че много бързо ни дресираха. Майка му стара, успяха! За има-няма два-три месеца вече така ни дресираха, че без маски да се чувстваме... голи и уязвими. Все едно сме излезли бяз гащи или без дрехи. Следващата стъпка е да се чувстваме така голи без... белезници може би?
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 13656
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: МЯСТО за сладки разговори през 2020

Мнение от Kleo » Пон 29 Юни 2020, 11:49

Аз пък 1:1 смятам и чувствам нещата като Нели.
А колкото до нещата, които написа Черка, лично според мен, си се почувствала гадно главно от:
- неспазването на лична хигиена /защо се излиза с неизмити зъби, коси, кожа?!/
- неспазването на култура на поведение сред хора /защо е това ръчкане и бутане?!/
Мразя тълпите. Дори тези тълпи да купуват книги. И да разграбват книги на промоции...
Защото множеството от хора много пъти е именно такова... шумно множество, а в жега изобилства и от телесни миризми, които са неприятни, ако масово не ползват ежедневно вода и сапун.
Отклоних се.
Но не мога да остана безучастна по темата.
Успяха, Нели.
Мъчно ми е, болно ми е, ядосано ми е.
точка
.
Обичам сина си. Той е на 15. Живея мечтите си. Центрирана, блажена и щастлива съм :)
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред
Мнения: 1705
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 21:41

Re: МЯСТО за сладки разговори през 2020

Мнение от ellis_stoyanova » Пон 29 Юни 2020, 14:08

Аз пък не се чувствам пречупена,ама въобще.Нося маски от преди 15 години,вкъщи винаги имам кутия поне ,през зимния сезон.Винаги съм ги носила и ще ги нося,но не смятам,че по този начин ми запушват устата,смачкват или каквото и да било там.Напротив,смятам,че е редно,когато човек е болен,винаги да е с маска,за да не разпръсква наоколо си бацили.Както и в момента нося маска,за да не ме плюят директно по лицето,имам дори вече и шлем на работа,защото ми е крайно неприятно хора,които не вярват на нищо от това,да влизат без маски и в същото време да кашлят кихат в лицето ми.И това са съвсем пресни случаи,и не ме интересува,че било алергия или фарингит или каквото там искат да ме убедят.Защото от април и аз съм със сенна хрема,на моменти едвам дишах през маската,но не я махнах,първо защото не смятам,че някой ми е длъжен да го плюя като кихна 22 пъти и 2-ро,защото не вярвам,че чуждия човек ще ме предпази,дори и да е болен.От години,въобще не говоря за сегашния вирус,наблюдавам от хората неглежиране,когато си боленАз това никога не съм го разбирала и няма да го разбера.Въпрос на начин на мислене.
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.Епиктет
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред
Мнения: 1705
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 21:41

Re: МЯСТО за сладки разговори през 2020

Мнение от ellis_stoyanova » Пон 29 Юни 2020, 15:10

Сетих се и друго,Боби не е спирал да пътува през цялото това време,в Европа,или по скоро през страните,които преминава-Унгария,Словакия,Чехия,Германия,изключвам Румъния,тъй като съм леко предобудена,същити като нас са...та-навсякъде без изключение се спазват мерки,но не само защото някой им го налага,а защото така са преценили хората,като нация.Маските,дори когато бяха препоръчителни се носеха,особено на закритите пространства,навсякъде има дезинфектанти или ръкавици,хората спазват дистанция.Тук в БГ ако няма един пъдарин,който да те ръчка с гегата,всеки си прави квот си иска.И пак ще дам пример с работата,тъй като на кауфланд има охрана и не пускат без маска,дори и да искаш дахси платиш застраповката,след което идват при нас,пак без маски и започват да се възмущават как не ги пуснали.Аз разбира се им казвам,че при нас важат същите правила и те ми казват...,е,айде ,айде...Ама нали се сещате че при нас в офиса няма охрана.Ей тази безцеремонност ме дразни,и точно тогава се чувствам безсилна.
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.Епиктет
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра
Мнения: 2089
Регистриран на: Чет 28 Окт 2010, 07:49

Re: МЯСТО за сладки разговори през 2020

Мнение от cvety_rz » Чет 02 Юли 2020, 08:07

Здравейте, мецанки? Как сте?
Искам да споделя мнение за covid19 малко по- лично. На 18.06. почина мой близък от тази болест. Починаха 4ма човека на възраст между 45-55 години, който са били заедно и всички с едни и същи симтоми. Съпругата на нашия познат също беше критична, но с Слава Богу успя да се пребори. Тя пък от своя страна зарази моята най- добра приятелка, която кара изключително тежко вируса в болница. Вече две седмици е в болница, но се надява скоро да я изпишат, защото от ден се подобрява. Та болест има и хора на 40+ също могат да я карат тежко. Лошото е, че покрай болните има и такива случаи, които са подправени, за да се усвоят пари. Мога да кажа колко лошо са се отнесли с моята приятелка полицаите. Колко заплахи и пр. все едно си престъпник. Ей за тия неща ме е яд, защото болест има, но има и хора и власти, които се възпозлват от ситуацията.Не съм глупава и това го виждам и съм съгласна с това, което пише Нели. Относно маските аз също ходя с маска в затворени помещения без проблем и то най- вече заради спокойствието и комфорта на другите. Някак не мога да понеса мисълта, че аз мога да съм причината да се разболее някой (както и Чери писа). По тази причина спрях и тренировките си в зала. Там не мога да се пазя, много хора ходят, уредите се дезинфекцират само два пъти дневно, климатика работи.....нямам спокойствието да го правя. За сметка на това пък сега е топло и спокойно мога да си тренирам навън. Ще трябва да се научим да живеем с тази болест и да се опитаме да поддържаме едно нормално ежедневие. Не трябва да живеем в страх, но не трябва и да подценяваме ситуацията. Не знам дали съм права, но с хора, които са по- притеснени гледам да се съобразя. Лично за себе си мога да кажа, че се грижа да съм здрава и в кондиция, за да мога да се преборя лесно с този вирус, защото рано или късно ще се сблъскам с него ако не съм го минала вече, защото март месец си бях бая болна.
Вчера посрещнахме изгрева във Варна (Галата). Срещнахме се със Нели и без никакви скрупули я прегърнах, защото знам, че и тя не се притеснява. Имахме прекрасно време заедно. Разговора вървеше сякав вчера сме го прекъснали и днес си го продължаваме, а реално не сме се виждали от години. Така е, когато усещаш някой със сърцето си :954 Другото интересно беше с Калинка. Тя е много притеснителна и се срамува да говори с непознати. Когато излезе от водата толкова спокойно седна на хавлията на Нели, че дори аз се изненадах. Тя НИКОГА не прави така с хора, които не познава, но сега усети това, което е между нас и прие Нели като близка. Много се зарадвах. Та така имахме си хубаво време във Варна. Бяхме уморени, защото станахме рано в 2.30, за да пътуваме, но си струваше. Нали знаете, че "всяко нещо струва друго нещо" :329
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Публикувай отговор