Равносметка за 2012 година, цели и мечти за 2013 година!

Свобода на словото
Аватар
droidd
Философска система

Re: Равносметка за 2012 година, цели и мечти за 2013 година!

Мнение от droidd »

Чудех се къде да постна материала, на който попаднах тази сутрин и реших, че тук му е мястото. :954
-12.jpg
(217.26 KiB) Свалено 916 пъти
Указания дадени от Рудолф Щайнер пред Херберт Хаан за Дванайсетте Свети Нощи

Дванайсетте Свети Нощи са символи на дванайсетте сили на душата, които живеят в нас. И така, това указание е валидно и има силата винаги, не само за 12-те свети нощи.

На 1 януари по обяд Слънцето е възможно най-близо до Земята, точно пет дни и половина преди 1 януари и 5 дена и половина след 1 януари е времето на 12-те Свети Нощи. В тези нощи, най-тъмните от годината, ние сме най-близо до Слънчевия Дух. Това означава, че Духовното Слънце грее от вътрешността на Земята, прави я полупрозрачна и озарява всичко отвътре, което е много различно от начина, по който Слънцето огрява Земята отвън.

Нужно е да навлезем в тези 12-ет Свети Нощи с голяма вътрешна будност и осъзнатост. Важно е Първата нощ /24 срещу 25 декември/ да останем будни до 1-2 часа през нощта. През другите нощи, ако е възможно, да се опитаме да си лягаме по същото време. От основна важност е да се живее в постоянен ритъм в този момент. Ако това не е възможно в активния живот, човек е нужно да се опита да го изживее вътрешно. Тези, които нямат възможност да преживеят тази възможност във външния си живот, нека се опитат да бъдат постоянно в душата си наясно със светостта на момента. Важно е човек да изпълнява ежедневните си задължения като остава вътрешно буден за светостта на времето, като по този начин да не дава възможност на нищо нездравословно и грозно за навлезе в душата му, оставайки винаги внимателен и строг със себе си в това отношение.

Преминавайки през тези 12-ет Свети нощи, ние посяваме семената на следващите 12-ет месеца. Затова тези 12- ет дин са важни и ако например ако направим грешки през първия ден, ние посяваме семе, което през първия месец от годината ще покълне негативно в кръвта.

Нужно е да се опитаме де преминем през тези 12-ет нощи съгласно Закона, защото всяка година ние се нуждаем в този период да работим за нашата бъдеща инкарнация и трябва да използваме това време за работа.

Първа Свята Нощ – Бъдни вечер,
24 срещу 25 декември, Козирог

Тази Свята Нощ е нощта, когато Христос е роден в душата и душата пита: „Може ли душата ми с всичките си слабости, недостатъци и страсти за бъде освободена, спасена, изкупена?”

Символ: Оборът във Витлеем, в бедност и смирение, в който ще бъде родена Светлината на Света. Гласът на тишината влиза в душата и ни учи - доброто, което се намира в нас и в другите, с радост да бъде утвърдено. Душата търси тайнството в една тъмна и непроходима гора.

„Божественият Дух е роден в Материята; Алфата и Омегата докосват и създават живот”
Р.Щайнер

Имаме ли смелостта да погледнем в мрака на нашата душа? Мрачните мисли, подтискащите чувства, и нашата слаба и нерешителна воля? Това е нашият обор. Ние живеем в свят, който ни въвежда в бляскав хан и скрива обора далеч от нас. Ако позволим това да се случи, нашето Аз Съм не ще се роди в душата ни.

Нашето Аз Съм е Алфата и Омегата. То е съществувало в началото и ние се раждаме за него в края. То е нашата цел. То е част от това, което сме. Можем само да проумеем тайнството, случващо се с нашето Аз Съм, което звучи в думите: „душата ни търси тайнството в тъмна и непроходима гора”. Тъмно е, защото не осветляваме със светлината на нашето Аз Съм нашата душа и защото избягваме отиването там, поради страха от тази непроходимост. Ако имаме смелостта да отидем в обора, ние ще родим в себе си кои сме всъщност. Оборът е нашият живот тук на тази земя. Ако можем да приемем това и погледнем в нашата тъмна душа със светлината на нашето Аз Съм, трудностите в душата ни ще изчезнат магически. Тогава ние няма да има от какво да се страхуваме.

Втора Свята Нощ
25 - 26 декември, Водолей

Нощта на Йоан. Орелът на душата се отправя високо със своите криле и поглеждайки назад от голяма височина, наблюдава собствения си живот. Сега човекът разпознава Законите на Кармата.

Тайнството: Търсенето на тесен и труден път, или път, който е широк и лесен.
За тези, които са родени от плът е трудно да се намери пътят на Духа.
Бхагавад Гита: Един егоистичен живот или живот, посветен на човечеството?

Как можем да сме достатъчно далеч от себе си, за да видим голямата картина на собствената си биография? Само на крилете на орела! Орелът е този, който може да лети най-високо. Така че, от тази превъзходна позиция можем да видим, че нашият живот протича така, както ние сме го планирали преди да се въплътим.

Нашият живот е като вдигане на тежести. Ние слагаме много тежести на лоста, тъй като те са необходими за изграждането на нашата сила. Разбира се, ние страдаме, но в същото време имаме поглед върху плана на нашия живот. Планът е правръщането в себереализирала се индивидуалност, независеща от други хора или богове. Ние ставаме самоуверени Аз-същества.

Ако бихме могли да вникнем във всяка една среща в нашия живот с тази нагласа за тесен и труден път, то в същия момент пътят ще стане широк и лесен. Тогава наистина разбираме, че целта е да обичаме, както Йоан, единственият Възлюбен обичаше и беше обичан. Както ние преживяваме нашите собствени проблеми, ние знаем, че всеки друг човек има също проблеми. Защо да говорим грубо с тях, защо да ги критикуваме? Защо ние имаме мисли за тях, които не бихме посмяли да кажем пред тях?

Ако можем да бъдем в позицията на орела, ние чувстваме състрадание към всеки и разбирането, че всяка душа може да изживее собствената си биография? Ние също чувстваме състрадание към себе си. Тогава ние заставаме с Буда, който е видял зад повърхностната илюзия реалността на истинската идентичност на всеки човек.

Трета Свята Нощ
26 – 27 декември, Риби

Следват трите нощи на бялата лилия. Душата признава, че не може да остане горе, а трябва да се върне отново долу, защото тя притежава твърде много земна тежест.

Съзнателният ум започва да пречиства земното тяло и приема, че вяка храна е като последно причастие /обезпечаване на едно пътуване „Аз съм хлябът” /думи на Иисус Христос/. Ние идваме от хляба, ние живеем в пъят на развитие на хляба и се връщаме при хляба.

Тайнството: Никога да не забравяме оъществяването на далечните цели, които стоят пред човека с напускането на земната област.

Лилията символизира душата, която търси своя висш Аз, своя Аз Съм. Това е работата, която сме предприели. Ние вършим тази работа в ежедневния ни живот, в нашите дейности, а също в нашите мисли и чувства. По този начин можем да пречистив душата си и да я подпомогнем да се върне към своята девственост. Нашето Аз Съм може да бъде родено само от девица, която си е възвърнала девствеността.

Раждането винаги включва смърт, смъртта на всичко, което е нечисто. Това е така, защото лилията е свързана със смъртта, защото с всяка смърт идва нов живот. Този процес на смъртта и прераждането се извършва постоянно в нашата душа. Чувствата на раздразнение могат да бъдат заменени с припламваща искра, те умират и се заменят от нови чувства. Същото може да се случи с осъдителните мисли и егоистичните мотиви... И не, че ние не би трябвало да ги имаме, но ние можем да упражняваме контрол над тях във волята. Това е свободата, която идва с нашето Аз Съм. Ние сме свободни да изберем как да мислим, чувстваме и действаме, според начина, който желаем.

Всеки път ние имаме лоши мисли за хората, които злоупотребяват с нашата свобода. Но в същия момент ние отнемаме тяхната свобода да бъдат това, което те са. Това е любов, любовта на девствената душа към нейния Аз Съм – дете, което носи със себе си истинската свобода.

Тогава ние знаем, че Аз Съм е хлябът, единствената форма на препитание, от която ние се нуждаем. В същото време, хлябът, който е нашата основна храна, ни дава възможност да живеем на тази земя, като по този начин прави възможно интергрирането на нашия Аз Съм – ние трябва да направим това тук. Това е далечната цел, за която работим. Ако ние не интеграриме нашето Аз Съм, човечеството няма бъдеще. Много зависи от нас.

Четвърта Свята Нощ
27 – 28 декември, Овен

Съзнателно пречистване на астралното тяло /душата/. Антипатиите и симпатиите са трансформирани в любов, цялостна любов, винаги чрез любов. Любовта успокоява страстите и желанията. Силата на Христос ни осветлява и укрепва в нашите битки с Луцифер и Ариман към нашата метаморфоза.

Тайнството: Наша лична работа е да се поставим в услуга на всички за доброто на всички. Архангел Уриил ни поставя пред едно огледало, в което ние виждаме себе си такива, каквито сме.

Колко странно е, че човешките същества имат астрално тяло, но повечето хора не са осъзнати за това. Като деца, когато казвахме, че сме гладни, нашите майки не ни отговаряха „Вашето астрално тяло ви казва, че физическото ви тяло се нуждае от храна”. Или ако сме били уморени, те не ни отговаряха: „Вашето астрално тяло е разхлабено”. Ако можем да внесем тези идеи в нашето мислене, тогава ще бъдем много повече във връзка с нашето астрално тяло.

С това осъзнаване ние ще преживеем нашият полуосъзнат навик на чувството симпатия-антипатия, но нека го наречем това, което то действително е: любов и омраза. Ако реагираме към грубостта на думата „мразя”, тогава това е антипатия в нашето астрално тяло. Дори любовта може да бъде астрална симпатия. Ако пречистим нашите астрални отговори, ние можем да се издигнем над този автоматичен отговор на „харесвам” или „не харесвам”.

Любовта, която усмирява страстите и желанията е непредубедена, тя не обича „защото”... Тази любов, християнската любов, вижда дълбоко в другия човек и намира Христос, както Той живее във всеки човек след Голгота. Това създава верижна реакция. Когато нещо е продължило да съществува незабелязано, то се раздвижва, това става активно, както лилията израства от своята луковичка. Това е когато ние можем да раздвижим Христос един в друг, като мълчаливо признаем Неговото присъствие вътре в нас.

Тогава ние имаме смелостта да се погледнем в огледалото на Уриил и да видим себе си такива каквито сме. Какво виждаме? Христос?! Всички наши недостатъци утихват в този образ. Виждаме, че те са необходима част от нашата биография и с това разбиране ще обичаме себе си. Обичайки се носим нашата любов за другите. Тогава изкусителите Ариман и Луцифер могат да си вършат работата, но ние ще ги чувстваме замрели в нашето астрално тяло като симпатия и антипатия като по този начин ни дават възможността да им се противопоставим. Ние ги виждаме да играят своята игра, но ние отказваме да я играем, и това дава началото на нашата метаморфоза.

Източник

С нетърпение очаквам продължението.........а както и да намеря време да изчета темичката :222
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

ДроиД, това, което постна, ми даде КРИСТАЛНА ЯСНОТА за някои неща, които ми се случват напоследък, от сърце ти благодаря! :329

Добавям нова цел за 2013:

- ДА БЪДА САМАТА СЕБЕ СИ, да действам без страх и вина, да гледам собствените си потребности, да не се страхувам за бъдещето, и пак - ДА БЪДА САМАТА СЕБЕ СИ, да правя своите си избори и своите си грешки, да си нося своите последствия, но да слушам гласа на СЪРЦЕТО СИ, интуицията си, себе си, желанията си, а не вечно да се водя от тези пусти "трябва", "не трябва", "така бива, онака не бива", "това е лошо, грешно, мръсно", "аз съм недостойна, лоша и т.н.", кога по дяволите ще се науча да бъда поне малко ЗДРАВОСЛОВЕН ЕГОИСТ и да живея СОБСТВЕНИЯ СИ ЖИВОТ?! (май че този декември ми доказа, че вървя в правилна посока, интересното е как досега не съм си поставяла точно тези неща за ЦЕЛ)
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
droidd
Философска система

Мнение от droidd »

Вихърче, много хубаво ми става, като разбера, че съм била полезна с нещо :329 :923
vihrogonche написа:Добавям нова цел за 2013:- ДА БЪДА САМАТА СЕБЕ СИ
Пожелавам ти силата и смелостта да се справиш!!! :524 :326

Пета Свята Нощ
28 – 29 декември, Телец

Съзнателното пречистване на тялото на мисълта, дисциплинираната мисъл, концентрирана върху позитивното, трансформиращо черните гълъби на мисълта в бели гълъби, защото нашето мислене може да бъде оприличено на объркана птица, когато в него няма дисциплина. И ние трябва да се научим да затваряме таванското ни помещение, с което сме приютили „гълъбите”, когато към него се доближават негативни или странни мисли.

Тайнството: Храмът се пречиства чрез Христос.
Р.Щайнер

Мисленето е най-съзнателната дейност в нашата душа. Чувството е неясно и дълбоко заспало. Онова, което характеризира мисленето е, че ние трябва активно да мислим и е нужно да мислим за самото мислене. С други думи – нужно е да мислим за мислите, които имаме. Не всички наши мисли са наши собствени. Не всички наши мисли имат смисъл, ако ние действително се замислим над тях.

Черните гълъби са мислите, които влизат в нашия ум, когато той е пуст. Това са моментите, в които сме мързеливи по отношение на нашето мислене. Мързеливи сме за нашето мислене, когато приемаме идеите на другите хора, вместо да мислим нещо чрез самите себе си и да имаме наши собствени идеи. Или, когато мислим нещо за неправилно. Когато не мислим активно, когато не живеем в нашето мислене – което изисква усилия – ние създавеме пусти, празни пространства в нашите умове. Простото наблюдение над света, особено над природата, ни показва, че свободните пространства винаги се запълват с нещо.

Така че, какво е това, което запълва празнотата на нашите умове, когато нашето мислене не е достатъчно активно?! Луцифер и Ариман навлизат в нашия ум като паразити и там създават собствените си мисли. Ето защо е нужно да затворим таванското помещение на нашите гълъби. В противен случай странни и отрицателни мисли ще заемат съзнанието ни – дори отрицателни мисли за тези, които са близо до нас.

Ако ние можем да направим стая за Христовата сила в храма на нашето същество, Христос ще я изчисти от всичко негативно. Тогава ние ще можем да обичаме, истински да обичаме нашите събратя – другите човешки същества. Това означава да затворим таванското помещение за нашите осъдителни, отрицателни и мисли пълни с несъгласие. Дори и най-обикновената негативна мисъл за дейността на други хора или думи, ги ощетява.

Ние можем да спрем тези мисли още от формирането им и да ги заменим с идеи за разбиране и любов. Например, ако четем нещо, което някой е написал, с което ние не сме съгласни, по един чист начин да си кажем: „Аз не разбирам напълно това, ще остана отворен за тази идея с надеждата, че в крайна сметка ще го разбера”. Това е дисциплинираното мислене – чисто и изпълнено с любов.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

ДроиД, аз ти благодаря :922
valrus

Мнение от valrus »

Деска,темичката е много сериозна и отговорна,но нещо ме развълнува в думите ти........"да стана от 55 50кг",абе момиче,златно,ми те ще се"свършиши" :329 :922 Аз от 70кг искам поне 60кг да стана,ти ме разсмя направо с твоите 50кг.
Извинете ме ,че не пиша по темата,но Деска ме "хвърли"в разум..... :1069 :1069 :1069
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Валенце, само ти ли, миличка, не знаеш, че съм едва 149 см висока? Е, колко да тежа при това положение? 50 килца са ОК за този ръст :1216
Ася

Мнение от Ася »

Много добри постижения имате :524

А моята година беше абсолютно и откачено шеметна, а сега като тегля чертата - страхотна!
Започна ужасно, ужасно зле - пред развод, със семейни скандали, много грозни неща, върнах се на работа след майчинство на ново работно място, с нови хора, моята любима шефка напусна...та без всякаква подкрепа от съпруг и семейство започнах годината. По някое време през февруари след една случка моят мъж се освести и оттогава е най-милият човек на света. Осъзна какво се е случило, усещам го и се стреми да изкупи грешката си.
В личен план - загубих онази сляпата десетгодишна любов, която ме правеше да не съм аз. Сега съм силна и съм себе си и не давам да ме правят на маймуна. Сега аз скърцам със зъби и мога да съм зла. Но загубих илюзията за майка, баща, сестра - че има някой от тях до мен. Боли, обаче разбрах от колко хора се състои семейството ми - аз, децата и съпруг в изпитателен срок :423

В професионален план - адаптирах се в новия колектив и макар че старият начин на работа с предишната ми шефка още да ми липсва, се примирих, че няма да се върне при нас. Колегите ми са свестни и трябва да ги харесам, без да ги наказвам за това, че не са това, което искам, вината не е тяхна, проблемът си е мой.

В майчински план - станах по-отговорен и по-изискващ родител, което се отрази учудващо добре на децата. Миналата година не знаех кой ден сме, камо ли да си погледна децата. Сега съм наясно с нещата около тях, но пък съм оставила Ева сама да се справя с училището и не съм в течение на материала. Вярно, че е наредила повече шестици, отколкото е полезно за нея ( фука се много нахално :1140 ), но все пак там ми липсва контрол.

В семеен план - всяко зло за добро. Не мога да повярвам, че го казвам., но всичко, което ми се случи в този план, беше за добро и не съжалявам, че минах през ада. Има грешка, има и прошка. Не вярвах, че ще простя...но се случи и камък ми падна от сърцето, и сега съм силна и знам какво съм и къде съм в семейството. Намерих себе си, бях се загубила много покрай децата и бях станала изтривалка на мъжа си - лично моя грешка, той не го е искал никога от мен.

Та 2012 беше великолепна, дано 2013 също да е хубава.

Моите цели -

1. Повече време да отделям за ИГРА с децата, не само да им бъркам в носовете и да им гледам ноктите дали са чисти :955
2. Да поставям по-открито пред прекия си началник проблемите в работата си, които не мога да реша сама.
3. Да намирам време за усамотяване със съпруга си.
4. Да намирам време за лични глезотийки - фризьор, козметик...
5. Да НЕ разрешавам да ми се краде от личните три часа седмично за тренировки.
6. Да намирам време за малкото останали, но пък истински приятели.
7. Да сваля още малко...килограми.
8. Да намеря време да посетя добър ендокринолог.
9. Да не забравям да бъда благодарна за всичко, което имам.
10. Да помагам на когото мога с каквото мога.
11. Да спра цигарите - това е кухо обещание.
12. Да не забравям, че съм щастлива, защото щастието ми е в мен и не зависи от другите ( с изключение на децата)
13. Като тегля чертата догодина по това време - поне 80% да са изпълнените цели. :1139
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Ася, надявам се, че не се сърдиш, че от сутринта вървя след твоите постове и ги коментирам :roll: - просто се радвам, че се върна и то така осезателно, а и специално тук в тази тема и в твоя списък за 2013 открих неща, които аз самата искам да постигна!

4. Да намирам време за лични глезотийки - фризьор, козметик...
5. Да НЕ разрешавам да ми се краде от личните три часа седмично за тренировки.

7. Да сваля още малко...килограми.

10. Да помагам на когото мога с каквото мога. - тук ще добавя от себе си, че ще помагам само ако човекът отсреща го иска....

12. Да не забравям, че съм щастлива, защото щастието ми е в мен и не зависи от другите ( с изключение на децата)

Желая ти една по-различна година, защото 2012 все пак е почнала с изкупление като че ли.... Е, време е, след като си намерила себе си мястото си в този живот, сега да ги отстояваш и живееш щастливо! :329
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред

Мнение от ellis_stoyanova »

В този ден намерих и аз време за...равносметка.....за мен 2012 беше ни лоша,ни добра,случваха ми се и хубави и не чак толкова приятни неща,но за мен промяната е ГОЛЯМА-след земетресението от 22 май се научих,в пълния смисъл на думата да съм благодарна за всяко нещо,което имам СЕГА,колкото и тъпо да ви прозвучи,тогава осъзнах какво можех да загубя и разбрах,че имам ВСИЧКО,наистина всичко,което може да направи човек щастлив....научих се да не мрънкам на всеки неуспех,безпаричие или прочие и че живота продължава и без постоянните ми оплаквания....научих се да ценя хората Днес и Сега,а не утре и в бъдеще.....за новата 2013 искам само ЗДРАВЕ,Любов и разбирателство,другото ще дойде само
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.

Епиктет
Ася

Мнение от Ася »

Чери, разбира се, че не се сърдя! :940 Нали затова сме тук :954
Пожелавам ти всички цели през следващата година да се изпълнят :fan

Елис, ти си направила чудесна равносметка :524 Не знам откъде си, но явно силно сте усетили земетресението. Дай, Боже, да няма такива катаклизми повече :923
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Ася, струва ми се, че сега съм там, откъдето ти идваш, ще се радвам на близката ти подкрепа и съдействие :922
Публикувай отговор