В крайна сметка си спретнах много гъста и ароматна супа от тиквички, ориз и гъбки. Изяде се с огромен апетит. Ще я имам предвид и за в бъдеще.
Утре Алекс има имен ден. По случая си припомних рецептата за бисквитена торта, от която бях останала много доволна през далечната 2012 г. /издирих си я тук, във форума/:
Необходими продукти за около 8 човека (като всеки получава много голямо парче от тортата):
- 1 голям пакет бисквити с вкус какао "Закуска";
- около 600 мл прясно мляко;
- 1 заквасена сметана на "Данон", 400 грама;
- 1 бурканче със сладко от смокини (може и от ягоди, сини сливи или каквото имате);
- 1 пакет крем какао на д-р Йоткер (може и ванилия, ако предпочитате);
- около 100 грама обелени сурови орехи.
Време за приготвяне: 1 час, но си предвидете поне още 12 часа за охлаждането и втвърдяването на тортата в хладилника. Тоест ако ви трябва за даден празник, най-добре я пригответе на предния ден, за да имат и бисквитите в тортата достатъчно време да поемат от смесите, за да станат сочни и меки, а не да останат сухи и твърди.
Начин на приготвяне:
Заливате тавата с прясно мляко да покрие дъното плътно. Нареждате върху млякото един слой бисквити, въпросът е да се покрие цялата тавичка, ако трябва чупите / режете от бисквитите. Натискате леко бисквитите, така че долната им половина цялата да е потопена в прясното мляко. За около минута млякото ще попие напълно в бисквитите, тогава е време да наложите върху тях първата смес: 400 г сметана + бурканчето със сладко, разбъркани добре. Разнасяте хубаво върху бисквитите, равномерно, с лъжица. После отгоре нанасяте вторият ред бисквити, пак плътно една до друга. Приготвяте за около 5 минути с миксера крема на д-р Йоткер (с 400 мл прясно мляко, според инструкциите на самата опаковка), и го нанасяте върху бисквитите, пак с лъжица, равномерно. Ред е да украсите с орехите по ваше вдъхновение (лично аз насложих по-едрите орехчета в периферията на тортата, а по-дребните счуках в хаванче и поръсих по цялата торта). Прибирате тортата за минимум 10-11 часа в хладилника, да стегне, да се поохлади и да поемат бисквитите. После за около час може да я сложите във фризера, за да добие вид, удобен за рязане, да не е течна. Приятен апетит
Смятам тази вечер да я направя и утре сутринта да закусим с нея.