Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Свобода на словото
Заключено
Ver

Re: Бяла ЗИМА - студ и сняг - във бърлогата сме пак :)

Мнение от Ver »

cchery написа: Но повече не смея да пиша, т.к. може и да не съм разбрала правилно.
Споко :)
Няма да се заяждам :)
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Ver написа:На мен пък ми е тъпо :(
И на мен, по аналогична причина. Както и друг път съм споделяла, Яна не играе никакви електронни игри и няма смартфон. До скоро не беше проблем. Е, питала ме е няколко пъти защо не й даваме, като обясня, разговорът приключва. Но децата от класа й, от школата, а и навсякъде другаде играят игри на телефона си. Подозирам, че почти всички. Говорят си в училище и я питат защо тя не играе, чудят се и се маят, гледат я странно. А тя иска да е като всички, за нея това е ценност - да не е различна! И става конфликт вкъщи. Вчера пак ме пита защо не й позволявам, цитира думите на съучениците си. И аз се ядосах. После ми стана кофти и днес също ми е кофти. Може би не съм права да я ограничавам, но съм твърдо убедена, че е за нейно добро. И съм в конфликт. А знам, че ще е много по-зле, ако й дам телефона - ще се нервирам, ще се караме, ще е просто ужас :328 . И ми е тъпо.....
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Ver написа:
cchery написа: Но повече не смея да пиша, т.к. може и да не съм разбрала правилно.
Споко :)
Няма да се заяждам :)
За заяждането - каквото решиш! Насреща съм :1062 . Но пък не разбрах дали правилно съм разтълкувала ситуацията с Ава в училището? :1044 При нас също съществува съревнование за разни титли - най-добър по това, по онова.... И май по-често е между родителите и в частност между майките. По отношение на класната и дали има любимци или не... не мога да кажа, предвид, че и собственият ѝ син е в нашия клас :mrgreen: :mrgreen:
dexter написа:А тя иска да е като всички, за нея това е ценност - да не е различна!
dexter написа: А знам, че ще е много по-зле, ако й дам телефона - ще се нервирам, ще се караме, ще е просто ужас :328 . И ми е тъпо.....
Декс, може би трябва да решиш в полза на една от двете ви. А именно - дали да изхождаш от нуждата на Яна да се чувства добре сред съучениците си или..... дали ти да си в мир със себе си. Децата са различни. Бела има смартфон от 2-и клас, но... бумът на игрите при нея беше само един месец - първия. Иначе почти няма интерес да играе. Евентуално през ваканцията..., но и тогава не е по много време.

Има и още нещо интерсно при Бела във връзка със смартфона. В момента хит при нейните съученици е едно приложение - т.нар. мюзикъли... децата снимат съвсем кратки клипчета като изпълняват нещо - танц, стихотворение, импровизират вицове и т.н. и публикуват тези клипове. Преди да обясня на Бела, че ѝ е рано да има публичен профил там, тя беше постнала 2 или 3 клипчета с кратки танци, които изпълнява. И... интересното е, че получи доста злобни коментари и нападки. При това и от съученици, които иначе в клас, т.е. очи в очи, не смеят да ѝ кажат нищо. И всъщност тя беше изненадана, сащисана и огорчена и именно тези коментари станаха повод аз да разбера за това, че поства клипчета и да си поговорим на тази тема. Полезното в случая е, че успяхме да обсъдим темата за двуличието и озлоблението в поведението на хората.... Как да се приема, какво всъщност тя да прави в такава ситуация и как да се опитва въпреки всичко да държи главата си над водата... Надявам се...., това да ѝ помага да не акумулира обида и гневно поведение...... Знам ли...
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

cchery написа:Декс, може би трябва да решиш в полза на една от двете ви. А именно - дали да изхождаш от нуждата на Яна да се чувства добре сред съучениците си или..... дали ти да си в мир със себе си. Децата са различни.
Нямам идея как да постъпя... Не става въпрос дали аз ще съм в мир със себе си или не. Аз рядко съм в мир със себе си, свикнала съм :plezya se . Става въпрос за нещата, в които вярвам. От друга страна ми е ясно, че в момента сме в конфликт между старото и новотоа - както винаги е било между поколенията. Обаче дали в случая новото е нещо по-добро - ето това не мога да преценя. По принцип позволявам доста неща, но в крайна сметка все някъде трябва да сложа черта. Притеснява ме това желание да е като другите - сега са електронните игри, а какво ще е след 3-4 години? Секс, наркотици и рокенрол.... Също така си давам сметка, че няма как да контролирам всичко и винаги... Кашата ми е голяма. В един момент си мисля, че се сшравям добре като родител, после идва нещо такова и съм в небрано лозе :roll: .
Ver

Мнение от Ver »

Искат да са като другите до един
момент, после започват да се бунтуват.
(не, че с това стват различни, но понякога
да.)
Аз мисля, че си заложила у Яна.

Смартфона няма да я разруши.
В крайна сметка ще приеме, каквото
ти кажеш.

За протокола Ава също няма.
По подобни причини.
Разбрали сме се да получи такъв на
10-тия РД (пак ми се струва рано).
На Мони и взехме на 12.
Не съжалаявам.
Колкото по-късно, толкова по-добре.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Чери, слава Богу, мисля, че Вер имаше предвид не класната на Ава, а учителката й от занималнята. Не, че не е достатъчно гадно и случилото се с нея, но поне не е класната й. Ани, категорично съм на мнение, че истинската учителка на деца до 4. клас не бива да си позволява подобни изказвания. На мястото на Вер и аз бих се почувствала зле. И то не защото искам да чувам захаросани ласкави твърдения за сина си, поне не на всяка цена и не лъжливи, а защото държа детето ми да се чувства ценно, оценено и признато такова, каквото Е, независимо от оценките и училищните си постижения, или липсата на такива. Детската реплика: "А аз?" категорично НЕ допуска според мен такъв студен отговор: "Ами ... (физиономия) ти имаш много пропуски." Като ПЕДАГОГ и човек допустимият отговор-реплика на детското питане е нещо от сорта на: "Разбира се, че и ти си добра, ... ! Имай предвид обаче, че ако отделяш още повече време да подготвяш уроците си, ще си повишиш успеха и ще станеш от най-силните по успех в класа!" /или друг тип хвалба/.

Декс, на твое място бих взела телефон на Яна, по причината, която изтъква и Вер, а именно - ти вече си заложила много у нея през годините, което няма как да бъде притъпено от някаква техническа джаджа. Ти решаваш как да постъпиш, но честно казано точно в тази ситуация, чувствам нещата като Чери. Изборът ти е между нейния и твоя комфорт. Е, разбира се, има и елемент на ценности. Но така или иначе самото поколение е толкова електронно и технически грамотно, и толкова много общува чрез интернет и всякакви мобилни устройства, че просто е неизбежно и твоето дете да не бъде част от Новото. Аз лично отдавна съм избрала за себе си пътя - подкрепям новото, като се старая да съхранявам доброто от старото. Желая ти успех и вътрешен мир, и усещане, че си добра майка и че полагаш истински качествена грижа за живота и образованието на детето си, независимо от конкретния ти избор! С теб съм.

Писах, писах... и стигнах до извода. Колко много ви обичам и ценя всички тук! Как ме е грижа за всяка една от вас, и за децата ви, и семействата ви. Как се вълнувам с успехите и с трудностите ви, които споделяте. И се почувствах за пореден път част от една хубава и интелигентна общност. Благодаря ви, момичета!
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Ver

Мнение от Ver »

Да, Деси.
Точно така стои въпроса.
И аз съм на твойто мнение.
---
Утре пък имам среща с класната.
Явно съм в период на изчистване
на отношения.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Ver написа: ... ---
Утре пък имам среща с класната.
Явно съм в период на изчистване
на отношения.
А може би и на поставяне на разумни граници?

Има такива периоди и дори са доста важни и необходими според мен! Успех на срещата утре от мен :524
Ver

Мнение от Ver »

Kleo написа:Успех на срещата утре от мен :524
Благодаря Деси!
За мен най-важното е Ава
да има полза от това.
Ще видим ...
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Естествено, че това е най-важното.
Както и душевният ти мир, естествено.
Знаеш ли, с теб изминахме дълъг път? :922
От неразбиране на някои неща една в друга,
към определено по-голяма чуваемост, отново двупосочна.
Поне аз така ги усещам нещата де.
П.П. Нормално, аз съм Риби, ти си Дева, нали така...
Ver

Мнение от Ver »

Kleo написа:Знаеш ли, с теб изминахме дълъг път? :922
От неразбиране на някои неща една в друга,
към определено по-голяма чуваемост, отново двупосочна.
Поне аз така ги усещам нещата де.
П.П. Нормално, аз съм Риби, ти си Дева, нали така...
Всякакви неща се случват по тази Земя :221
Дори и това :1062 :923
Заключено