Тази сутрин се събудих, както обикновено, с натежала глава. Никога, ама никога няма да простя на алармата, която бумти в черепната ми кутия като камбанен Искариот, всяка сутрин в 6,20... Толкова много да ми се спи, че няма да ми стигнат 2 живота да си наваксам. Лежа уморена, ядосана и безсилна в леглото и се чудя защо така ми е отредено..... Аз обичам сутрин да си доспивам. Виж, вечер мога да си легна и по-късно. Не е проблем. Но сутрин ставам много трудно.... И първото, което операционната система в главата ми зарежда е: "... да разтребя съдомиалната, кафето да пусна, да направя закуска на децата.... след половин час и Коки ще е станал.". В този момент Арти се приближава до носа ми и с мощно мъркане успява да разсее тежките мъгли от нещастни мисли в главата ми.. Ляга на кравай до мен и демонстрира учудващо бодра радост в този момент..... Слушам го и галя копринената козинка.... Полека-лека съзнанието ми се прояснява... Тялото се пробужда и почва да догонва мислите..... Ставам и четвъртъкът започва както обикновено през делничните дни....
Вчера съм тичала. Обикновено бягам през ден. На другия ме мързи или пък тренирам нещо у дома. Отварям терасата да проветря хола и с боси крака пристъпвам на студените фаянсови плочки - искам да "метна" един поглед към парка... Много обичам покоя на сутрините в нашия Младост 2. Имам изключителния късмет да живея едва ли не в парка. Улицата, на която се намира блокът ни, е без изход и това я прави изключително тиха по (почти) всяко време на деня. А в 6.30 сутринта покоят може да се "реже"... Хор от птици изнася невъобразим концерт с полудели от възторг трели..... Дърветата са така млади и светнали в зелено-жълтите си премени от новата колекция 2017, че чак сърцето ми е превзето от свежест...... Боже, колко е хубаво!!! А само преди 5 минути лежах изтерзана в леглото и не исках да се помръдна дори.....
Решено е без дори да си го заповядвам по някакъв начин. Днес ще тичам. Не мога просто..... Толкова ми е хубаво в този момент, че искам още сега да сляза и да прегръна това свежо, тихо и зареждащо утро с неговите зелени во̀йни и космически звуци!!!
Косчето тръгва за у-ще към 7.25. Слизаме заедно. Бели е на зелено училище от вторник и няма да я придружавам за началото на първи час, което става към 8.10 часа всяка сутрин. Днес нямам ангажименти след 7.30 и мога да се гмурна в моето утро докато все още е така тихо, самотно и привлекателно.
Има лека сянка по алеите в парка - слънцето е ниско. Тези дни кафевите стволове на дърветата доминират пред младото зелено на листата като за последно. Скоро "малките ветрила" ще разтворят своите плисета, ще претопят яркото зелено в гъстия нюанс на масленото и всичко ще потъне във веселия свят на тропиците. Тичам и около мен е тихо и спокойно. Тук-таме се появява по някой бързащ човек и стъпките му скоростно се изгубват към метрото или спирките на градски транспорт. Въздухът все още е леко мразовит. Днес ще тичам за кеф - няма да бързам, не съм си и поставила цел за някаква дистанция. Просто.......
много ми се тичаше. И за да не е съвсем "загуба" на амбиция, днес ще тренирам дишането - ще бягам поне 4 км със затворена уста. Ноздрите ми поемат жадно от аромата на цъфналите ябълки. Нещо съвсем познато - сладко-упоително, събужда блаженни спомени..... дали и акацията вече не е цъфнала?! Не разбрах.... кое е.... Тичам и си мисля за това...., че няма друг по-удобен и по-безболезнен начин да отпушиш хремавия си нос от тичането със затворена уста :lol: . Особено зимно време, когато температурите са под нулата.... студът свива кръвоносните съдове и лигавицата отбъбва... Но малцина са тези, които го правят. Всъщност точно зимата повечето носове са под робството на тежки шалове и дългокосмести яки......, а за гарнитура са поляти и с ксилометазолин. Но... има неща в народопсихологията ни, които и с десетки поколения няма да се променят.
Разминавам се с първите 2 познати кучета ..... оооо, явно сутринта напредва

. Някои от сенките, които протягаха снаги при предното минаване на обиколката на парка, вече са се отдръпнали и са сторили път на палави слънчеви лъчи. Днес небесният цар ни обещава много топлина.
В края на 3-я км съм и паркът окончателно е събуден за новия ден. Най-вече от бързащи за училище деца и родители. Няколко опулени физиономии ме карат да предполагам, че часът е около 8 - това са приятелки на Бели, с които тя играе в парка, и в този час отиват към училище. Децата ме познават много добре, но не ме виждат как тичам сутрин, защото аз го правя, когато те вече са почнали първия си час. Сега обаче си казваме по едно "Здрасти!" и те въртят главите си след мен, когато ги отмина.

Не, не ги виждам, но усещам учудените им погледи

.... Явно техните майки не тичат.... и на децата им е странно.
Тази сутрин няма да си давам зор!!! Казано е! Но тялото ми се поддава на природната еуфория и на темпото на преминаващите в парка.... Тичам, все по-бързо и вече е време да поемам по-големи дози кислород. Отварям уста и една отдавна сдържана въздишка се изтръгва с бързината на светкавица.... страхува се милата, да не затворя пак "кранчето"

. Но аз вече и не мога - умората се усеща и трябва да дишам все по-учестено, а това само с нос не се получава. Тичам и редя изречения, които четете, в главата си..... Как, мамка му....., нямам един диктофон и да запиша всичко, което мисля на момента?!?! Ще е супер автентично, защото докато се прибера и го генерирам пред компа, половината неща ще са избягали.... Да, понякога еднообразието на тичането в парка ни ми докарва невероятна скука.... и затова си мисля някакви неща. Разрешавам конфликти. Или пък ги предизвиквам на ум. :lol: Друг път си оправям плановете за деня. Има обаче и моменти, в които именно познатата до болка еднаквост на обиколката по алеите, е небоходимото ми спокойствие и топлина, от които имам нужда!!! Искам да се скрия от света, от шума на булеварда, от дразнещия ноздрите ми прах по главните улици. Искам да не се разпилявам и да се съхраня и тогава тези 5 еднакви до болка обиколки са моето спасение......
Все повече коли "хвърчат" по нашата малка уличка без изход - шумът не може да се сбърка. Явно 8 минава и закъснелите деца на бизнесмени трябва да бъдат доставени по възможно най-бързия начин до частното училище
"Меридиан 22"... То е срещу нашия вход. Ревът на колите на тези платежоспособни хора не може да бъде сбъркан. Както, между другото, и тяхното нахалство и твърдо убежедение, че имат някакво превъзходство и права пред останалите.... Но..... в общи линии, ако има нещо, за което мога да съм благодарна на препаркирането в Младост, то това е именно "посичането" на подобно надменно самочувствие у тези хорица. Улицата към входа на "Меридиан" 22 вече е така запълнена с паркирани коли и същевременно осеяна с кратери и пропаднали участъци, че често шумът от спирачки надвива този на двигателите..... А татковците в строги официални костюми зад воланите и мамите с блестящите червосани устици върху подпухналите от недоспиването лица са принудени да.... стоят и да чакат, за да се разминат с другите коли. Ако улицата беше проходима, те щяха да са "господарите", които летят с големите си лъскави коли и да не дават нужното предимство. Сега, обаче, те са.... като другите - всички сме равни пред софийските задръствания!!!!
Е, щом вече и улицата бумти от двигатели, наближава 8 и 10..... Идва и краят на моето тичане..... 6 км са зад гърба ми, още около 100-ина метра ме делят от финала. Давам всичко от себе си - 100 метра мога да ги мина с невероятна скорост...... ей така, защото са само сто и са последните

. А след тях следва почивката..... Желана от десетина минутки. Очаквана. Краят. Онзи край, който ще даде началото на моя прекрасен ден, на който тазсутрешното ми бягане измисли строен план. Вече всичко в главата ми е подредено. Леко ми е. Щастлива съм....
Аз просто обичам да бягам!!!!!!! Просто обичам........