Докога, Десиславо?!

Хайде сега сама да се видя! ... Да открия поне 10 плюса на преминалата през мен поредна ДЕПРЕСИЯ, която ме погна на 1 май и ме пусна на 13 септември.
Ще успея, знам това. Но просто още не мога да ги напиша. Още мисля и ги чувствам. Когато ги усетя с всяка клетка на тялото си, когато ги изплача и съм готова да ги пусна от себе си и да ги споделя, отново ще пиша тук. ...
Готова съм май че:
1. Всички мои близки /роднини и колеги/ ми казаха, че в сравнение с предишните ми депресивни епизоди съм се държала много по-добре и контролиращо се като поведение! Тоест аз този път успях да бъда относително работоспособна и нормално изглеждаща, въпреки че отвътре се чувствах ужасяващо зле!
2. Този път някак вярвах силно, че и тази депресия ще отшуми и ще си иде. Че има някаква причина отново да ме посети. Че като си пия хапчетата и имам подкрепата на приятелите и родата си, ще се оправя. Че ще я преборя и този път. Някак имах по-силна вяра и надежда, че "и това ще мине!".
3. Мъжът ми. Опора, гръб и стабилност. Както винаги досега. Той ми е вълшебството, чудото, кармата. Каквото и да кажа повече - ще е малко. Затова млъквам...
4. Синът ми. Голям, възмъжал, зрял. А е още на 15. Някак този път за първи път разбра колко тежко е положението с майка му. И ми спести всички тийнейджърски изцепки, от 1 май до 13 септември. В момента, в който усети, че отново съм МАМА, че съм себе си и съм добре, отново си стана моят тийн. Толкова го обичам и му благодаря. С баща му разбрахме, че сме отгледали качествено рожбата си. Иначе държанието му щеше да бъде коренно различно.
5. Майка ми. Милата. Тя пак застана плътно до голямата си дъщеря. Доказвайки ми за пореден път, че колкото и неадекватна да съм, колкото и луда, ненормална, депресирана и т.н. епитети съм, тя винаги ще си остане моята МАЙЧИЦА. ... Тук включвам и сестра ми, и татко ми, и леля ми... всички много ме подкрепяха и разбираха... но мама е ЕДНА, нали?
6. Колегите. Сладури! За пореден път просто ИЗЧАКАХА да се завърна. Всекидневно се интересуваха от мен, от това дали хапчето вече действа, проверяваха ме да не извърша някоя глупост /самоубийство/. Шефът не ме уволни. Напротив! Пълна подкрепа.
7. Другата ми месторабота - изобщо НЕ разбраха, че не съм добре. Просто мислеха, че съм в мълчалив и затворен период. Единствено УЧЕНИЦИТЕ ми ме усетиха. Милите ми те! Така ги обичам тези деца. И те просто ме изтърпяха и изчакаха. А сега, новата учебна година, са щастливи, че учителката им отново е на себе си и е себе си.
8. Починах си. Наспах се. Отпуснах се. Пуснах контрола. Не се тръшках толкова, колкото преди. Не изпитвах такава ненавистна вина към себе си. Някак си позволих да бъда зле, докато съм зле. Без преиграване. Но и без да измъчвам допълнително самата себе си. Казвах си утешителни и поощрителни думи на самата мен си. И се опитвах да им вярвам.
9. Търсех причините и отключващите фактори за този точно депресивен епизод. И ги намерих. ДВЕ са: умора, изтощение от прекалено много работа, малко сън /това е от една страна/, а от друга страна - нередовен прием на психостабилизатора ми /вместо да го пиех всяка вечер по таблетка, го бях разредила на таблетка през вечер-две/.
10. Докато бях в депресия, си налагах да правя неща насила - като да отида на сватбата на най-добрата си приятелка, като да ходя всеки ден на работа, като да готвя и шетам из вкъщи, да се разхождам в парка с майка ми, сестра ми и племенничките, да отида на море със семейството си... - ако не ги бях направила с оправданието, че съм в клинична депресия, сега щеше да ми е много мъчно за пропуснатото.