Здравейте, момичета,
днес ще ви разкажа нещо много лично.
Преди шест години, в осми клас, покрай часовете по литература, Виолета се запали по Ренесанса. Изчете и разгледа много, научи много, изгради си представа и вкус към изкуството от тази епоха. Започна да има предпочитания. Тогава в нея някак се зароди нещо като мечта да иде в Галерия Уфици във Флоренция и да види конкретни произведения на Ботичели и на Караваджо. Някаква кротка, латентна, ненатрапчива, неизказана, лично нейна си мечта, такава, по осъществяването на която нито е предприемала действия, нито е мислила, че някой трябва да предприеме.
С времето аз бях посветена в мечтата ѝ някой ден да види тези картини. Не че е очаквала или се е надявала да я реализирам, просто много пъти сме си говорили за литература, за изкуство и за история, това стана наш споделен интерес и на Вили ѝ пролича по начина, по който говори за Галерия Уфици.
Преди почти три години Виолета се озова във Флоренция. Беше на училищна екскурзия в Италия и минаха през Рим, Верона, Венеция, Сан Марино. Имаха много малко време за всеки град. Тогава Вили ми се обади по телефона и ми каза, че се намира пред Галерия Уфици и... няма да влезе. Изненадах се, знаейки колко време го е искала. А тя просто ми каза, че иска да влезе, но не и така - сама и набързо (имаха около час до тръгването на автобуса, а за съучениците ѝ това не беше никакъв интерес). "Влизай веднага!" ѝ казах. Но Виолета не влезе. Вместо това отговори, че иска да влезе там с мен. Че иска аз да я видя как тя вижда за пръв път картините на Караваджо и Ботичели.
Затворих телефона и ми се доплака.
Да, Вили днес става на 20 години, а аз - на 20 години в качеството си на майка. Много мислех какво да ѝ подаря.
Вчера купих самолетни билети за мен и за нея от Варна до Милано за февруари. Влязох в сайта на италианските железници и проверих разписанието и цените на влаковете от Милано до Флоренция и обратно. Влязох в сайта на Галерия Уфици и проверих работното време и цените за съответните дни през февруари. Мога да купя през интернет и билети за влак, и за галерията.
В крайна сметка що за фея съм, ако не сбъдвам мечти?
Довечера ще празнуваме с моето вече 20-годишно момиче и тя ще получи подарък, какъвто заслужава.