2 яйца
1 ч. захар
1 ч. кисело мляко
ванилия
1 ч. л. сода
1,5 ч. брашно
мармалад/сладко за мазане
Чашата е 250 мл.
Включете фурната на 300 градуса по рецепта /аз включвам на 250/ градуса и докато загрява:
Разбийте яйцата със захарта и ванилията, добавете киселото мляко с предварително разбърканата в него сода, след това брашното. Тестото е почти течно, леещо се.
Поставете хартия за печене в тава и излейте тестото, разклатете леко тавата, за да го разпределите равномерно по повърхността. Печете на средно ниво във фурната 6-7-8 мин до порозовяване отгоре.
Обърнете блата с горната порозовяла страна върху навлажнена кърпа, бързо намажете с мармалад/сладко и навийте на руло с помощта на кърпата. Оставете малко да се охлади, отстранете кърпата и поръсете с пудра захар.
Моите бележки: Разбивам яйцата и захарта с приставката тел на пасатора, в моята фурна пека на 250 град. 6 мин, като започне да порозовява блатът, изваждам тавата. Обръщам блата върху навлажнена кърпа, но го навивам без нея, веднага след като разпределя плънката. Обикновено нямаме търпение, оставям за кратко да се охлади, ръся с пудра захар и сервирам. Бързо, лесно и вкусно, от винаги достъпни продукти.
Деси,блинчинките лично ли ги пробва,или само си пуснала рецепта.Аз все се каня,ама все ги отлагам.Дали са вкусни?
Днес при мен е ден за готвене.Старая се да направя каквото мога,защото през седмицата не смогвам.
Боб с наденица яхния
Баница със лапад
Баница-пица
Крем пудинг
Таратор
Имам малко пилешка супа,от лучената яхния и от кюфтетата по цариградски,ще дояждаме
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю
Не съм пробвала горните две рецепти, но ми се прииска да ги опитам в някой от следващите дни.
Затова ги пуснах тук, да не ги загубя къде са. Иначе ги взех от бг-мамма, от кулинарния им отдел.
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм
Това е баница,с продукти за пица.Нарязох шунка,кисели краставички,царевица от консерва и кашкавал,смесих всичко в 1 купа.взимам 1 кора,наръсвам малко олио,слагам 2рата кора и мажа с лютеница,слагам от плънката и завивам на руло.Така докато свършат корите.Нареждам ги в тава,върху хартия за печене и заливам с 3 яйца,кисело мляко и соев сос,а и олио или масло.Запичам до златисто и покривам още малко с фолио докато е готова.Това е
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю
Ехааа, звучи толкова вкусноооо, ще се пробва и това, задължително!
Сега поне имам време, като си стоя у дома. Верно, работя, и то доста, но аз си разпределям времето кое кога.
Ето например, сега съм си пуснала пералнята, ще простирам, успоредно с това ще готвя и ще проверявам контролни. Детето ми е пред очите ми, и с него си говорим през междучасията му.
Днес не преподавам. Свободен ден ми е, който аз си запълвам вече със задачките за вършене. Но не гоня часове, не гледам часовник, спокойна съм, не ми е шумно, не гоня ГТ.
Точно затова казвам, че успявам да си взема и положителното от тази принудителна социална изолация.
Kleo написа: ↑11 Май 2020, 09:33 ... Аз сега започнах да правя блинчиките. После ще споделя как са станали, поне при мен де! ...
Получиха се, на мен ми харесаха, на Хри и Алекс - също. Като детето предпочита повече палачинките с яйца и прясно мляко, а Хри - блиновете. На мен и двете неща ми харесват
Елисче, пробвай ги, различни са, но за да станат по-хубави, според мен ги подръж малко повече да се изпържат от двете страни, в сравнение с палачинките. Иначе стоят някак сурови отвътре. Поне според мен де.
Днес за закуска - домашно приготвен кекс със сладко от кайсии и сладко от сливи - стана чуден! Пухкав, сочен и бухнал, дори Алекс го хареса, а той принципно мрази кексове. Някой да иска рецептата?
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 бурканче със сладко по избор /аз днес сложих 1/2 от кайсии и 1/2 от сливи/
1 к.л. разтворимо кафе
1 ванилия
3 щипки канела
1 ч.ч. захар /зависи колко сладко или кисело е сладкото/
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
Содата шупва в млякото. Разбивам яйцата със захарта, кафето, ванилията, канелата и сладкото. Накрая - олиото и брашното, до хомогенна смес. Тавата - намаслена и набрашнена. Тестото се пече около 45-50 минути на слаба фурна, на около 150-160 градуса. Кексът става много вкусен, ароматен и пухкав, бухва добре. Мъничко преди да стане готов, може да се посипе отгоре с кокосови стърготини и малко захар. Добре върви с айрян или кисело мляко. Да ви е сладко!