На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Публикувай отговор
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от ellis_stoyanova »

Обожавам цвекло,не съм се сещала за такъв вид салата,но вече знам,че ще ми хареса😁
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.

Епиктет
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Днес е Мечкин ден и традицията повелява да се ядат варива - жито, ечемик, просо, боб, леща, грах.......

Не бях го мислила досега, ама що пък да не се включим с Бела към традицията, и да му метна една лещичка?! :221
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

И метна ли я, Черко?

П.П. Навръх Андреевден ти писах във вайбър само на теб, Ани.

П.П. 2 Много голямо желание имах да напиша поздрав на МецаБабаФорум по случай Мечкинден, обаче не успях, защото цял ден развеждах в студа и кишата една незряща потребителка, по болнични кабинети, в психиатрията, и ми беше много, много тежко и тъжно, и не съумях да честитя на форумчето ни :940 :940 :940
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Вчера - карначе и царска туршия, пълнозърнест хляб, айрян.
Довечера - пилешко филе, печени парчета, на кукъра. Домашна лютеница. Мандарини.
Утре сутринта - мекици или кус-кус, не съм решила още със сигурност.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Вчера вечерта сготвих леща, от любимите ми гъсти и ароматни:

Освен лещата сложих също и глава лук, няколко скилидки чесън, няколко моркова, една зелена чушка, един домат, една връзка магданоз, две пилешки кълцаници /нарязани на ситно пилешки пържолки/, сол, букет от подправки /джоджен, шарена сол, чубрица, черен и червен пипер, лют червен пипер/, вода, олио и бучица масло.

Стана много вкусна леща, честно казано! А вие какво приготвихте снощи? Какво ще готвите днес, момичета?
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Невероятно, НО факт! Тази година да готвя по празниците ми донесе приятна тръпка, удоволствие, че дори и..... очаккване, че ще направя нещо!!!! Пиша, че е невероятно, защото много пъти съм го казвала - аз не обичам да готвя. И това все още не се е променило, но..... някак си за Коледа аз готвех не само за нас, а за цялото семейство, което се събрахме в Пловдив. За Нова година също готвих не само за нас, а и за другите 2 семейства, с които снощи празнувахме..... А между всичко това направих цели 2 баклави и 1 винени локумки само за нас си :221 ....

И така - по Коледа моето готварско задължение се състоеше в:

Боб - аз го варя, правя запръжка и напоследък запичам леееееко във фурна.
Салата от печени зелен и червени чушки - с много копър и чесън.
Варено жито - е те това обра овациите..., а е толкова просто.
Джинджиилова къщичка - правихме я заедно с Бела, както си ни е традицията, и този път се получи на 100%. Дори на 101 :1062 . Супер вкусно тесто, в което деликатно се усещаше пресния джинджифил, цветна и разнообразна украса и стени и покрив, които този път не паднаха :221 .

За Нова година:

Пълнени свински котлети - плънката беше от лук, моркови и гъби. Пекат се увити в зелеви листа в гювеч.
Полента - това беше въглехидратната гарнитура за пържолите, но майстор ѝ е Момчил.

Иначе направих класическа баклава по рецепта на Иван Звездев - "Слънчева баклава". Втората баклава беше специално за децата - с нутела и черен шоколад.
А винените локумени сладки ми дойдоха по идея от материал за сладкарските Коледни традиции на Европа и какво ние българите сме прибавили към тях. В тестото за локумките има само брашно, бяло вино и разтопена мас. Хубавият им вкус идва от локума и орехчето вътре, както и наръсването с пудра захар с ванилия....

Онова, което лично аз бих си оценила като известен провал, са пълнените котлети..... лукът дойде твърде много и лично на мен не ми харесаха.... Но пък компанията снощи ги "смля" набързичко, което ме зарадва.

А при вас какво къкреше на котлона или във фурната на печката?! :954
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Браво, Ани! :326
Аз пък почти не готвих тази година по празниците.
По-точно: само на Бъдни вечер направих вегетарианска солена палачинкова торта.
Останалите постни ястия си ги купихме и подредихме красиво на трапезата.
Бяхме си само аз и Есмо. Той сподели празника с мен, беше му хубаво и интересно.
На Коледа бяхме при нашите, не съм готвила. Следващите дни пътувахме до Шипково, имахме пълен храноден. Пак не готвих съответно.
За 31 декември бяхме на гости при бъдещите кумове, напазарувахме си общо, като разделихме разходите, но домакинята държеше сама да приготви всичко необходимо и ни чакаше наготово, на маса.
На 1 януари почти целият ден спахме и го проспахме, ядяхме разни остатъци от НГ.
На 3 януари бях на гости при нашите, на Новогодишно парти, пак нищо не сготвих.
Довечера обаче смятам да приготвя свинско с ориз и гъби. А вие?
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Тази вечер приготвих много вкусна и ароматна гъста супа от моркови, лук, картофи, фиде, подправки, застроена с кисело мляко, яйце и сока на един прясно изцеден лимон, стана невероятна, а Есмо изяде цели три купички :1209
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Сутринта приготвих сок от четири портокала и половин литър вода, изпихме го заедно с кафетата си.
За обяд сготвих картофена супа, но импровизирах и сложих някои "интересни" неща като чесън в нея.
За вечеря направих печена на фурна пъстърва, взех я почистена от Фантастико, ще правя свинско с ориз за утре отсега. А вие какво ядете, какво готвите напоследък? Минете, споделете, моля! :524
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Отивам да правя лазяна с домашно приготвени кори - нали си имам машинка за това :954 :954 :954 . За съжаление... половината от брашното за корите ми е пълнозърнесто, защото друго свърши.... и тестото не изглежда според очакванията ми. Но да се надявам, че ще се получи.

Ще се събираме с комшията днес, за да гледаме пилотния епизод на "Като 2 капки вода" и мноооооого отдавна съм обещала домашна лазаня.... А, дано да стане.

Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Ани, получи ли ти се домашната лазаня? И как мина гостито? :524

Вчера вечерта направих много вкусна картофена салата, споделям рецептата за нея:

Сварените, обелени и нарязани картофи са ясни. Овкусих ги със скълцана глава лук, сока от изцеден лимон, една майонеза, връзка копър, червена чушка, сол, чубрица, червен пипер и лют червен пипер. Не съм очаквала да стане толкова прекрасна! Тя ни беше гарнитурата към две печени на фурна пилешки пържоли.
Публикувай отговор