Страница 2 от 3

Re: В кухнята на tita

Публикувано на: 28 Фев 2013, 12:44
от tita
Черита, харесахте ли бутчетата? :222

Ето моите много вкусни

КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА НА ФУРНА

Необходими продукти:

1 кг картофи
2 стръка праз лук (може да се замени с обикновен лук или с връзка пресен лук)
1 щипка копър
1 щипка чубрица
1 щипка джоджен (всъщност, подправките винаги ръся на вкус, така че тези мерки са долу-горе ;) )
млян черен пипер на вкус
100 г краве сирене
200 г извара
3 яйца
брашно за паниране
галета
2 с.л. шарлан (или олио от грозде)

Начин на приготовление:

Сварявам картофите на пара, в тенджера под налягяне ( готови, обелени). Докато са още топли ги намачквам на пюре, добавя се праз лука ситно нарязан, подправките, сиренето и 1 яйце. Омесва се добре, правят се кюфтенца и се овалват първо в брашно, после в яйце, накрая в галета. Нареждам ги в тава върху хартия за печене и ги поръсвам отгоре с шарлан. Пекат се на средна фурна на 200 градуса, около 25-30 мин докато се зачервят.

Re: В кухнята на tita

Публикувано на: 12 Мар 2013, 15:55
от tita
Този път със снимка. :222

[img]http://img7.imageshack.us/img7/741/dscn9913ml.jpg[/img]

Соден хляб

Рецептата видях по 24Kitchen, Сладката Лорейн го забърка.
А аз леко я побългарих.

Продукти:
370 г бяло брашно
370 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 щипка сол
40 г разтопено масло
кофичка кисело мляко
1 с.л. мед

Смесете в купа брашната и солта. Направете кладенче и сипете в него разтопеното масло, киселото мляко ( в което е разтворена содата) и меда. Разбъркайте с дървена лъжица. Обръщате всичко на набрашнен плот и месите за кратко, докато се получи гладко тесто. Правите си отгоре кръст(или каквато форма искате), леко поръсвате с брашно. Слагате тестото в подмазана тенджерка,като захлупвате с капака й ( целта е да се запази влагата и да се получи хрупкава коричка). Печете в предварително загрята фурна на 230 градуса, около 30/40 минути.

Хляба стана чуден, но на мен ми е леко сладък. Следващият път мисля да пропусна меда или да сложа съвсем малко.




Нямам идея дали ще се получи в хлебопекарна. Не разполагам с такава. :222

Re: В кухнята на tita

Публикувано на: 24 Мар 2013, 11:12
от tita
Овесени блокчета

[img]http://img811.imageshack.us/img811/6662/dscn99262.jpg[/img]

Продукти:
250 гр финни овесени ядки
200 гр масло
50 гр. какаово масло
200 гр мед (4, 5 пълни с. л.)
5 с.л. кафява захар
5 с.л. пълнозърнесто брашно
150 гр сушени плодове ( сложих по около шепа от всичко, което имах под ръка: стафиди, арония, вишни и фурми)
50 гр ядки – ползвах орехи

(Забележка: Мерките в грамове са "около" защото не ползвам кухненската везна за тези блокчета и меря всичко на око)


Приготовление :
В тенджера на бавен огън или в микровълновата разтопявам маслото, меда и захарта.
В отделна купа смесвам овесените ядки, брашното, сушените плодове и смлените ядки.
Топлата маслена смес изсипвам върху ядките и разбърквам докато се омеси всичко добре.
Сместта изсипвам в квадратна тавичка, застлана с хартия за печене и заглаждам с лъжица.
Пече се около 40-45 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна.
Перди да се нареже се оставя да изстине напълно.

:222 Най- вкусната закуска. Рецептата вероятно може да се направи и с мюсли, не съм пробвала. Аз винаги я правя с това, което имам останало в шкафа. Пробвала съм и с домашно сушени плодове - ябълки и сливи.

Re: В кухнята на tita

Публикувано на: 25 Мар 2013, 12:22
от tita
ВЕЛИКДЕНСКИ НАТУРАЛНО

[img]http://justshortofcrazy.com/wp-content/ ... itles1.jpg[/img]

До сега за всеки Великден сме боядисвали яйца с най-различни купешки бои. Тази година реших, че искам яйцата ми да са боядисани с натурални оцветители, без грам химия. Поразтърсих се и намерих ето този блог. :222



Очаквайте по Великден снимки на моите шарени яйца. :1216

Re: В кухнята на tita

Публикувано на: 25 Мар 2013, 14:32
от Сиренце
Браво за идеята! :326
Преди 2 години с децата от групата ги боядисахме така. Мисля, че имаш ФБ профил, така че може да разгледаш нашите

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 801&type=3" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: В кухнята на tita

Публикувано на: 25 Мар 2013, 15:28
от tita
:954 Охооо, ето кой ще дава насоки при боядисването. :326 Супер си, Сиренце!

Re: В кухнята на tita

Публикувано на: 26 Мар 2013, 11:28
от Kleo
Записче. :923

Re: В кухнята на tita

Публикувано на: 03 Апр 2013, 14:22
от ellis_stoyanova
Аууу,Титка,ще ме прощаваш,ама съм ти пропуснала"кухнята",тук е страхотно и обещавам да наминавам,но първя смятам да разгледам обстойно :923
А тези яйчица са тсрахотни,само малко времето за престояване ме притеснява,че ние около Великден си ходим по селата и незнам как да го измисля,но и аз ще ги пробвам,може би тези с по-късо време за правене,обещавам да покажа,а очаквам и твоите :954

Re: В кухнята на tita

Публикувано на: 13 Май 2013, 10:40
от tita
Еййй, направо съм я забравила темичката за кухнята ми. :)

Сега ще ви покажа (както обещах) моите великденски яйца, боядисвани с естествени оцветители - куркума, червено цвекло, черен чай, сомак. Жълтите нюанси са от куркумата, по-светлите яйца, бяха бели, по-тъмните - с кафеникава черупка. Розовите са оцветени със сомак. Петнистите са с червено цвекло. Кафевите - с черен чай.

Re: В кухнята на tita

Публикувано на: 13 Май 2013, 12:18
от cchery
Розовото е уникално красиво - нежно сатенено....... Браво, Тити! :326 :326

Re: В кухнята на tita

Публикувано на: 01 Юли 2013, 13:08
от tita
Ехее .. тук не съм писала доста отдавна.

Сега бързам да запиша една рецепта за зелен боб, докато не съм я забравила. Принципно зеления боб не ни е любим вкъщи. Не го харесвам още от детството си, когато майка го готвеше на яхния. Обаче тези дни една моя дружка ми донесе цяла торба, лично произведен в нейната градина. Е нямаше как нито да й откажа, нито да го изхвърля. Та седнах, почесох се и измислих ето тази рецепта.


Зелен боб с бекон

Продукти:
зелен боб - около килограм
глава лук
4 (5) скилидки чесън (+ още около 3 глави за чесновата паста)
2 буркана домати ( от на мама градината)
шарлан
бекон
чеснова паста
пресен магданоз

Приготвяне (лесно като пържен боб :D ) :
Лука и чесъна се задушават в мазнината. Почистения и начупен боб се добавят към лука и се разбърква. Добавят се доматите, не е нужно да се слага вода. Оставя се на котлона до сваряване на боба. Посолява се.

Докато ври бобеца, приготвяте чеснова паста. 3 или 4 глави чесън, сол и зехтин разбивате с пасатора докато се получи гладък крем, подобен на майонеза.

В тефлонов тиган се запича бекона, нарязан на ивици. Накълцвате на ситно магданоза.

Сервирате като в чинията подреждате бобената манджа ( дъщеря ми никак не харесва тази дума, но аз си я уважавам :D ), бекон, поръсвате с магданоз и чеснова паста на вкус. Изглежда апетитно, че и се оказа доста вкусно. Не знам кога ще се науча да снимам, преди да ям. :plezya se

Облизахме си пръстите ...

А аз се радвам, че вече имам моята рецепта за зелен фасул.