БЕЖАНЦИТЕ - криза или инсценировка?

Свобода на словото
Публикувай отговор
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Re: БЕЖАНЦИТЕ - криза или инсценировка?

Мнение от cchery »

И все пак - нещо и от мен по темата:

Кралица Рания: Мюсюлманите не се борят срещу ИД!

Мюсюлманите не правят достатъчно, за да се борят срещу джихадистите от "Ислямска държава" и тяхната дяволска идеология! С тези думи се обърна Рания, кралицата на Йордания, пред журналисти и гости във Франция, където бе поканена да изнесе лекция в университет близо до Париж.

Пламенната реч на кралица Рания бе внимателно слушана от 18-годишната й дъщеря Иман, която бе сред публиката, пише "Дейли мейл".

"Изправени сме пред времена на голяма опасност. "Ислямска държава" продължава да разпространява своята сатанинска идеология", каза тя.

"Умерените мюсюлмани по цял свят не правят достатъчно, за да спечели идеологическата борба в основата на тази битка. Ние не подкрепяме "Ислямска държава", но не им се и опълчваме. Не можем да застанем срещу тях, докато не разберем за какво се борим", допълни кралицата.

Кралица Рания се фокусира върху младежта в Близкия изток , като подчерта, че много млади хора са принудени да напуснат страните си, защото нямат работа.

Според кралицата, около 100 милиона работни места трябва да бъдат създадени в региона до 2020 г., за да се избегне недоволните млади хора да се присъединяват към редиците на джихадистите.

Тя завърши с думите: "Провалът не е опция. Ако не успеем и екстремистите спечелят, регионът бързо ще бъде опустошен".

Прочети още на: http://www.dnes.bg/blizak-iztok/2015/08 ... -id.274653" onclick="window.open(this.href);return false;
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра

Мнение от cvety_rz »

Когато ми остане време ще прочета и статиите, които сте предложили.На един дъх и бързичко мога да кажа, че наистина има проблем с бежанците, но не е ли по добре да помислим какво да направим, за да ги спрем да бягат от родината си.Не е нормално да влизат в дома ти и ако не изповядваш тяхната "вяра" да избият децата ти и да те оставят жив със своя избор.Аз може да не съм съгласна с вярванията на другите, но докато съм жива искам всеки да има свободата да избира в какво и кого да вярва.
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Аналогичната тема в БГ-мамма

Аз съм против войната. Против това да има крайно бедни, мизерстващи хора. Където и да са те, каквито и да са.

Но наистина смятам, че между истински бежанци от подобни райони до емигрантите, идващи от Близкия Изток, превземайки Запада, има разлика.

Работя близо до Женския пазар. Дългата и известна улица "Цар Симеон". Ако не сте се разхождали наскоро там, момичета от София, направете го, ако искате да видите за какво иде реч. Все едно не се намирам в столицата на България. А примерно в Иран, Ирак, Сирия или изберете-си-вие друга арабска държава. Арабска реч, мюсюлмани-мъже, жени почти не се виждат, ако се видят, са забрадени. Еми не ми харесва, признавам си го! Не ми харесва това превземане от исляма в една християнска държава, каквато сме ние!

Не понасям заплахата те да станат повече от нас. Не понасям като мина по "Симеон", дори по дълги дънки, да ме зяпат мургавите "бежанци". Не понасям и мисълта да бъда лишена от свободата и правата си в собствената ми страна... Просто се боя от всичко това. От перспективата.
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Дойде време да попиша и тук. :) От деня на възникване на тази дискусия не е минало много време. Но аз смених доста гледни точки, изпробвах различни позиции, които да противопоставя и сблъскам, изчетох не 1 и 2 материала, чух мнението на доста познати. И а сега де?!?!?!?! :!: :?: :!: :?: :!: :?:

Едно от последните неща, които изчетох и ме впечатли е статията за исландците, които предлагат подслон на бежанците.... Оки. Такива хора като тях ще се намерят по 10К в почти всяка европейска държава. Ако уикито не лъже, то в Европа има 50 независими държави. Умножени по броя на желаещите да приемат бежанци (10 000), то тогава 500 000 сирийски семейства ще могат да намерят покрив. Ако приемем, че сирийските семейства са 4-членни (чисто теоретично), то 2 млн сирийци ще има разселени по семейства из Европа. По всяка вероятност още толкова вече са по бежанските лагери тук. И не знам колко си са в съседни страни.

Пак в Уики-то пише, че Сирия има население от 22 млн души. Ако моята сметка горе е вярна поне на 20%, то близо 1/4 от страната ще се е изнесла извън границите й. Ако е вярна и статията на един арабски автор в българска медия, то.... допреди година средната класа на Сирия е била останала незасегната от войната и кризата. Но тенденцията и при нея от 2013 година е да подготвя старателно бягството си като те поне тръгват с пари към Европа.

В основната си част бежанците са младежи, майки с деца и мъже в разцвета на силите си.

Ако съберем тези 3 факта в едно уравнение: 6 млн бежанци+средна заможна класа+младежи, деца, жени и мъже в разцвета на силите си, какво ще се получи?!?!?!? Мнението ми е, че сборът на тези факти ще е грозното лице на една обезкървена държава, в която следите от войната ще са видими и след 100 години, а населението, което оцелее от нея ще е слабограмотно, бедно и застаряващо!!!!! И питам аз тогава - все още ли е така благородно да се предлагат жилища на бежанците?!?!?!? Кой иска да изтрие от лицето на земята една цяла държава, която междудругото е (или пък беше) доста по-развита в почти всяко отношение сред ислямските си събратя?!?! Каква е идеята тук?! Да няма повече Сирия?! Кой от четящите тук би искал България да се затрие?!?

Това горното съм убедена, че е малко ръбато като теория и че куца. Но при все - не мисля, че трябва с лека ръка да се отхвърля.

Иначе - мисля, че няма човек, който да не изтръпна от снимката с малкото удавено на турския бряг момченце..... Погледнато от позицията ми на родител, аз също ще направя всичко възможно да измъкна децата си от ада на войната. И ще бъда много, много, много благодарна на всеки, който ми протегне ръка. А исландецът, който ме подслони в дома си, сигурно бих боготворила. Снощи ходихме на гости на наши приятели в Младост 3. Гледах как Коко и Бела вървяха пред мен - спокойни, сигурни, мятаха камъчета, разговаряха помежду си... и си дадох сметка каква щастливка съм, че мога да гледам как растат в мирна държава. Как имат възможност да ходят спокойно, а не да се крият в бомбоубежища. Как никой тук не им държи сметка каква религия или нейно течение изповядват........ и какво ли още не си помислих. И ми се сви сърцето за всички тези бежанци, които нямат тази опция....

И после пак смених нюансите :954 - давам си ясна сметка, че сирийското общество или кое да е ислямско такова, силно повлияно от религията, няма да може да се приобщи към европейския начин на живот, ценности и разбирания с векове!!!! Нека погледнем историята с широко отворени очи и си кажем откровено - за какъв период от време християнското общество прие еманципацията?! Кога късите поли и откровената демонстрация на разкрепостенност стана възможна?!?!?! Да, ще кажете - това ли са ти ценностите?!?! Ами... не. Но, според мен човек може да показва и защитава принципите, вижданията и ценностите си само тогава, когато е свободен!!! Освобождаването на личността в християнските общества е отнело векове. Същото в ислямските изглежда дори и невъзможно, имайки предвид какъв заден ход даде дори най-светската държава измежду мюсюлманските такива - Турция!!! Ето защо си мисля, че приобщаване, такаво каквото го виждаме ние ще е тотално невъзможно докато самото общество на хората, изповядващи ислям, не претърпи личностна революция. А както виждаме те бягат от онези, които им налагат още по-големи ограничения - не се борят с тях...... Което ме навежда на мисълта, че нито са готови за личностна революция, нито я вярват, а още по-малко - я искат!!!!
dexter написа:
cchery написа: Дали пък не съм крайна?!?
Според мен си доста крайна :) :). Зависи какво разбираш под приобщаване. Ако работят, плащат данъци, спазват законите, пускат си децата на училище - за мен няма проблем, че физиономиите им са азиатски или африкански. Или че са с чалми и бради. Ако не се опитват да налагат религията си, не са екстремисти, не искат всички да са като тях - пак нямам проблем, нека да се обличат както им харесва.
Да, наистина, Декс, може би от самото начало трябваше оттам да тръгнем - да си уточним понятието "приобщаване" :) . Но да речем, че на фона на това, което ти си написала, за мен не е достатъчно те само да работят, плащат данъци, спазват закони, пускат децата си на училище. За мен приобщаване е чувство за принадлежност към дадено общество - неговата история, вяра и идеали. А кажи ми сега кога за един сириец Левски ще е национален герой?!?!?! Колкото е такъв за мангалите, осквернили със средни пръсти портрета му неотдавна...

Да, не можем да живеем в консервативно и затворено общество. Няма начин. Не можем и да налагаме на някой да става българин насила..... Но тогава нормално ли е на нас насила да ни се внушава, че трябва да търпим разбирания, манталитет и демонстрация на ориенталски навици и живот?!?! Не е справедливо...
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

cchery написа:Да, наистина, Декс, може би от самото начало трябваше оттам да тръгнем - да си уточним понятието "приобщаване" :) . Но да речем, че на фона на това, което ти си написала, за мен не е достатъчно те само да работят, плащат данъци, спазват закони, пускат децата си на училище. За мен приобщаване е чувство за принадлежност към дадено общество - неговата история, вяра и идеали. А кажи ми сега кога за един сириец Левски ще е национален герой?!?!?! Колкото е такъв за мангалите, осквернили със средни пръсти портрета му неотдавна...

Да, не можем да живеем в консервативно и затворено общество. Няма начин. Не можем и да налагаме на някой да става българин насила..... Но тогава нормално ли е на нас насила да ни се внушава, че трябва да търпим разбирания, манталитет и демонстрация на ориенталски навици и живот?!?! Не е справедливо...
Тези дни нямам време да си подредя мислите. Но имам няколко свобдни минути и се хващам за последните ти думи :). Или може би не точно за тях, а за моите, които бяха по повод на твоите за Англия :). Мислех си тези дни тъкмо за тази държава и за това, което ти каза - за многото различни физиономии и култури, които се срещат там. Еми как да е по друг начин? Това са все поданици на Британската империя - от колониите й. Дълги години, ако не и векове, Британия е използвала половината свят - редно е сега да започне да връща - не мислите ли :)? А едва ли англичаните са ходили по колониите си с идеята да се приобщават към местния начин на живот....
Пак да кажа - и аз предпочитам бежанците да си седят по родните места и да не ни разстроиват уредения живот... Но ми е ясно, че няма как да стане. Не вярвам в теориите за конспирация, за заговора на исляма срещу християнството. Не харесвам да виждам забулени жени, даже ме естрах от тях. Обаче си давам сметка, че се случват разни неща по света, за които ние също носим вина (макар и не пряко). И май идва времето да си понесем частта от общата отговорност. От медиите разбирам, че бежанците в България са около 1300 (по спомен), а в Германия 50 хил. одобрени и още толкова чакащи. Може да е пропорционално на отговорността ни.
Също така мисля, че трябва да се прави разлика между бежанец и имигрант. Но свга спирам, че идва време да ходя да си взимам детето - и аз като Чери съм благодарна, че все още живеем в свободна държава, в която е възможно дъщеря ми да порасне без да се налага да се крие. Много съм привързана към ценностите на западната цивилизация :).
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Декс, благодаря ти за включването отново!!! Исках само да мина и да ти кажа, че..... винаги, след като те прочета, се чувствам успокоена... Не знам откъде ме връхлита това чувство. Но ще повторя донякъде думите на Елито, казани в другата тема - аз обичам да чета това, което пишеш! :) Или по-точно ме кефи КАК пишеш!

Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Интелектуалци: Вразумете се, джихадисти превземат Европа!
Учени и творци предупреждават, че повечето от бежанците са терористи

Прочети още на: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2015/09/1 ... opa.276942" onclick="window.open(this.href);return false;

Трийсетина български интелектуалци излязоха с призив към управляващите да се вразумят, защото бежанската вълна в Европа е опит за превземане на стария континент и унищожаване на християнската цивилизация.

В подписката стоят имената на известни историци като акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, акад. Васил Гюзелев, учени като акад. Ваньо Митев, акад. Благовест Сендов, преподаватели като проф. Валери Стефанов, писатели като Стоян Райчевски, Иван Гранитски, Лиляна Стефанова, музикантът Хайгашот Агасян, актьорът Стефан Мавродиев и други.

”Към Европа са тръгнали милиони. Наивно е да се успокояваме, че става дума само за бежански вълни, движени от хуманитарни подбуди”, пишат интелектуалците. Те предупреждават, че днес нахлува един милион, но се готвят десетки да го направят.

”От тях реално малцина са гонени и клани от ордите на Ислямска държава. Много от тъй наречените бежанци са добре подготвени за бъдещи терористични атаки из цяла Европа джихадисти”, предупреждават още учените и творците. Те изразяват недоволството си от това, че за разлика от политиците и управниците в Гърция, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Сърбия, Германия, Австрия и други, българските мълчат.

„Господа управници, призоваваме ви да не мълчите и наблюдавате трагичните процеси, като чакате указания и решения отвън, нехаейки за катастрофичните заплахи, надвиснали над Европа и нашата страна, но заемете ясна и категорична позиция, отстояваща висшите национални интереси. Събудете се, вразумете се!”, се казва в подписката.

Интелектуалците предупреждават, че търпението на българския народ не е безгранично, а управляващите носят историческа отговорност.

Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Мерси, че сподели!
Мойте опасения растат.
Заела съм наблюдателско-изчаквателна позиция засега... Но някои неща все повече не ми харесват.
Надушвам реални проблеми вече и повишаване на напрежението.
Случка имах и реална, неприятна, с един арабин, на "Симеон", където работя. Гнус ме е някак... Не ми се разказва дори.
Против сексизма съм и това ми е достатъчно, за да ме държи нащрек.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Публикувай отговор