Дойде време да попиша и тук.

От деня на възникване на тази дискусия не е минало много време. Но аз смених доста гледни точки, изпробвах различни позиции, които да противопоставя и сблъскам, изчетох не 1 и 2 материала, чух мнението на доста познати. И а сега де?!?!?!?! :!: :?: :!: :?: :!: :?:
Едно от последните неща, които изчетох и ме впечатли е статията за исландците, които предлагат подслон на бежанците.... Оки. Такива хора като тях ще се намерят по 10К в почти всяка европейска държава. Ако уикито не лъже, то в Европа има 50 независими държави. Умножени по броя на желаещите да приемат бежанци (10 000), то тогава 500 000 сирийски семейства ще могат да намерят покрив. Ако приемем, че сирийските семейства са 4-членни (чисто теоретично), то 2 млн сирийци ще има разселени по семейства из Европа. По всяка вероятност още толкова вече са по бежанските лагери тук. И не знам колко си са в съседни страни.
Пак в Уики-то пише, че Сирия има население от 22 млн души. Ако моята сметка горе е вярна поне на 20%, то близо 1/4 от страната ще се е изнесла извън границите й. Ако е вярна и статията на един арабски автор в българска медия, то.... допреди година средната класа на Сирия е била останала незасегната от войната и кризата. Но тенденцията и при нея от 2013 година е да подготвя старателно бягството си като те поне тръгват с пари към Европа.
В основната си част бежанците са младежи, майки с деца и мъже в разцвета на силите си.
Ако съберем тези 3 факта в едно уравнение: 6 млн бежанци+средна заможна класа+младежи, деца, жени и мъже в разцвета на силите си, какво ще се получи?!?!?!? Мнението ми е, че сборът на тези факти ще е грозното лице на една обезкървена държава, в която следите от войната ще са видими и след 100 години, а населението, което оцелее от нея ще е слабограмотно, бедно и застаряващо!!!!! И питам аз тогава - все още ли е така благородно да се предлагат жилища на бежанците?!?!?!? Кой иска да изтрие от лицето на земята една цяла държава, която междудругото е (или пък беше) доста по-развита в почти всяко отношение сред ислямските си събратя?!?! Каква е идеята тук?! Да няма повече Сирия?! Кой от четящите тук би искал България да се затрие?!?
Това горното съм убедена, че е малко ръбато като теория и че куца. Но при все - не мисля, че трябва с лека ръка да се отхвърля.
Иначе - мисля, че няма човек, който да не изтръпна от снимката с малкото удавено на турския бряг момченце..... Погледнато от позицията ми на родител, аз също ще направя всичко възможно да измъкна децата си от ада на войната. И ще бъда много, много, много благодарна на всеки, който ми протегне ръка. А исландецът, който ме подслони в дома си, сигурно бих боготворила. Снощи ходихме на гости на наши приятели в Младост 3. Гледах как Коко и Бела вървяха пред мен - спокойни, сигурни, мятаха камъчета, разговаряха помежду си... и си дадох сметка каква щастливка съм, че мога да гледам как растат в мирна държава. Как имат възможност да ходят спокойно, а не да се крият в бомбоубежища. Как никой тук не им държи сметка каква религия или нейно течение изповядват........ и какво ли още не си помислих. И ми се сви сърцето за всички тези бежанци, които нямат тази опция....
И после пак смених нюансите

- давам си ясна сметка, че сирийското общество или кое да е ислямско такова, силно повлияно от религията, няма да може да се приобщи към европейския начин на живот, ценности и разбирания с векове!!!! Нека погледнем историята с широко отворени очи и си кажем откровено - за какъв период от време християнското общество прие еманципацията?! Кога късите поли и откровената демонстрация на разкрепостенност стана възможна?!?!?! Да, ще кажете - това ли са ти ценностите?!?! Ами... не. Но, според мен човек може да показва и защитава принципите, вижданията и ценностите си само тогава, когато е свободен!!! Освобождаването на личността в християнските общества е отнело векове. Същото в ислямските изглежда дори и невъзможно, имайки предвид какъв заден ход даде дори най-светската държава измежду мюсюлманските такива - Турция!!! Ето защо си мисля, че приобщаване, такаво каквото го виждаме ние ще е тотално невъзможно докато самото общество на хората, изповядващи ислям, не претърпи личностна революция. А както виждаме те бягат от онези, които им налагат още по-големи ограничения - не се борят с тях...... Което ме навежда на мисълта, че нито са готови за личностна революция, нито я вярват, а още по-малко - я искат!!!!
dexter написа:cchery написа: Дали пък не съм крайна?!?
Според мен си доста крайна

. Зависи какво разбираш под приобщаване. Ако работят, плащат данъци, спазват законите, пускат си децата на училище - за мен няма проблем, че физиономиите им са азиатски или африкански. Или че са с чалми и бради. Ако не се опитват да налагат религията си, не са екстремисти, не искат всички да са като тях - пак нямам проблем, нека да се обличат както им харесва.
Да, наистина,
Декс, може би от самото начало трябваше оттам да тръгнем - да си уточним понятието "приобщаване"

. Но да речем, че на фона на това, което ти си написала, за мен не е достатъчно те само да работят, плащат данъци, спазват закони, пускат децата си на училище. За мен приобщаване е чувство за принадлежност към дадено общество - неговата история, вяра и идеали. А кажи ми сега кога за един сириец Левски ще е национален герой?!?!?! Колкото е такъв за мангалите, осквернили със средни пръсти портрета му неотдавна...
Да, не можем да живеем в консервативно и затворено общество. Няма начин. Не можем и да налагаме на някой да става българин насила..... Но тогава нормално ли е на нас насила да ни се внушава, че трябва да търпим разбирания, манталитет и демонстрация на ориенталски навици и живот?!?! Не е справедливо...