ellis_stoyanova написа: ↑05 Мар 2022, 11:25
Ооо,Ани,толкова съжалявам за писанчи,почти съм сигурна,че дори мога да усетя болката ти,защото си представям аз какво бих направила,винаги се опитвам да застана от другата страна.Но,да,аз бих постъпила по същия начин и да,това щеше да ми тежи най-вероятно
Ами... случи се. Има решения и
решения. В толкова други сфери от ежедневието ми това дори нямаше да го счета за препятствие. Както и да е.
но по тази тема аз имам много изкривено мислене.Ако някога ,по някаква причина се случи нещо с мен и по всички показатели не мога да остана дълго на тази земя,предпочитам същото и за себе си
Ели, не знам защо го наричаш изкривено подобен тип мислене. Да ти кажа честно - аз съм на същата позиция от много години. В никакъв случай не желая някой да ми слугува и да ми чисти лайната..... особено пък когато от мен полза няма да има. Да - ползвах думата
полза и това и мисля. Вече не мога да обвържа съществуването си без разбирането, че трябва да давам на другите от себе си. Не мога просто да взимам.
Ани,това с последния 3ти март направо ме ...ритна в корема....знам,че ви чака прекрасна промяна и казвам това с цялата си увереност,защото все повече напоследък се убеждавам,че не съм на правилното място и аз,но...ми не знам,просто ми стана тъжно...
Ели, това е наистина моето окончателно решение. Но не е продиктувано от факта, че се местим в Швейцария (в скоби ще напиша, че имам много силно усещане, че това няма да стане
). И да не се местихме, аз догодина 3-и март нямаше да отбележа с никого в България. След като всеки призив за обединение стига само до храчене по земята... няма никакъв смисъл. А и.... 3-и март е още един ден, който ни е определен от някого за празник. Ето междувпрочем малко исторически факти за 3-и март.
3 март 1878 г. - дата на подписването на предварителен Санстефански мирен договор за край на руско-турската война 1877-1878 година. С този договор Високата порта признава независимостта на Черна гора (чл. 2), независимостта на Сърбия (чл. 3), независимостта на Румъния (чл. 5). За България в чл. 6 е записано: "България ще образува автономно, трибутарно княжество, с християнско правителство и народна милиция."
Член (8): "До пълното създаване на местна милиция, достатъчна да поддържа реда, сигурността и спокойствието, броят на която ще бъде определен по-късно със споразумение между османското правителство и руския императорски кабинет, руски войски ще заемат страната и ще подпомагат комисаря в случай на нужда. Тази
окупация ще бъде ограничена също за срок от около две години.... Той (окупационният руски корпус - бел. моя) ще бъде издържан за сметка на окупираната страна."
Член (9) - България ще плаща годишен данък на Турция.
..............
Ще се сключи споразумение с Турция, за да поеме България задълженията към железопътната компания Русе – Варна, както и към други железопътни компании.
Мисля, че съвсем ясно се вижда, че въпросният договор, чиято дата на подписване ние отбелязваме като Национален празник (това е най-важният празник в държавата - всички останали са официални, но има само 1
национален!) установява създаването на 3 независими държави, сред които не е България!!!!!!! Наистина не ми е ясно защо национален празник не е датата на обявяването на нашата независимост, а тази на Сърбия, Румъния и Черна гора?!?!
Апропо - трябва да се отбележи и подчертае, че в договора за "освободените" територии е записано, че се окупират от руските войски.... А една голяма част от тях - на север от Дунава са военни репарации в полза на Русия.... Там пък изобщо не иде реч за каквато и да било държавна независимост. На практика България остава васална на Турция и подчинена на още една суперсила - Русия. А с Берлинския договор и Европа ни прави тотално на маймуни.
Нещо повече - в хода на подготовката на Руско-турската война от 1877-1878 година, се сключват още:
- Райхщадско споразумение 8 юли 1876 година;
Будапещенска конвенция 15 януари 1877 г.;
Едното е тайно споразумение между Австро-Унгария и Русия за преразпределение на земите на Балканите в случай на частична или пълна капитулация на Османската империя. Русия се съгласява да не се създава голяма славянска държава на полуострова. В последствие чрез Санстефанския мирен договор тя нарушава договореното чрез създаване на т.нар. Санстефанска България, което на практика е ново условие за възникване на война в Европа - този път между Русия и големите западноевропейски империи. Руският цар е напълно наясно, че повече не може да води войни, т.к. държавата му е силно изтощена. Той е получил онова, което иска - огромни територии на север от Дунава. Влияние на Балканите едно чрез окупацията на териториите на Санстефанска България и второ - разчита на благодарност и привързаност от страна на трите независими след Санстефанския договор държави - Сърбия, Румъния и Черна гора.
Ако Русия защитава нечии интереси и се чудим кои Балкански държави наистина ѝ дължат своята независимост, то трябва да прочетем много добре
Лондонско споразумение 30 май 1878 г., предшестващо Берлинския договор. В него Русия с подписа си определя завинаги сръбската държавност на нашите Западни покрайнини, както и гръцката такава на северна Беломорска Тракия!!!!! Съгласява се назначенията в България - държавен глава и милиция да се изпълняват само със съгласието на Европа!!!! Т.е. ние се сдобиваме и с трета зависимост освен досегашните от Високата порта и от самата Русия - западна Европа!!!!
13 юли 1878 г. - Берлински договор - потвърждава независимостта на Румъния, Сърбия и Черна гора... и разделението на Санстефанска България на 2, отнемането на западните покрайнини, Беломорска Тракия.
По настояване от страна на Русия съдбата на България е решена без участието на нито един българин. Методий Кусевич, тогава архимандрид и протосингел при Пловдивската митрополия обръща публично внимание на подготвяните от Русия, Англия и Австро-Унгария несправедливости спрямо българския народ и организира подписки от всички земи, които да бъдат занесени до Берлинския конгрес. В Македония подписките са организирани от Кузман Шапкарев, а в Пловдив от самия Методий Кусевич. Шапкарев поверява адресите от Македония на велешкия търговец Иван Весов, който ги предава в руското посолство. Пловдивските адреси също попадат в руското посолство, след като Костаки Пеев съобщава на руските власти за събраните подписки. Подписките обаче не получават гласност и нито един български представител не отива и не присъства на конгреса.
Ами......... айде няма нужда вече от раболепие и гъзолизане към/на Русия. На 3-и март трябва да се смирим и в пълно мълчание да благодарим на войниците, които също така изиграни от своя цар, са там - при Русе, при Плевен, на Шипка..... и остават там завинаги. Без дори да знаят, че животът им е погубен от имперските амбиции на техния цар за политическо и икономическо влияние в Европа....