Страница 2 от 2
Re: печена тиква с крем карамел/без карамела/
Публикувано на: 13 Дек 2010, 11:22
от mari_ko
Верче, браво. Но защо казваш, че се е получила "неугледно"

Нали можеше да се реже на парчета и те си стояха без да се разтичат. Неугледно бих казала, ако трябва да се сервира в купички и да се яде с лъжица

.
Моята стана по-жълта заради тиквата, а и яйцата ми бяха домашни и наистина жълти.
Ver написа:Дори се научих да карамелизирам захар
Можеш да си направиш за Коледа карамелизирани орехи /знам, че обичаш орехи/. Като се разтопи захарта, намаляш котлона на възм. най-ниската степен, топваш вътре орехови ядки и веднага ги вадиш върху чиния или поднос /леко намазнени с олио/. Като се стегнат си ги местиш в купичка. Ако искаш да са по-отцедени, може да ги вадиш с игла. Става за минути, но трябва да контролираш карамела да не прегори.

Re: печена тиква с крем карамел/без карамела/
Публикувано на: 13 Дек 2010, 18:00
от Ver
ООО, благодарско
Марианче!!! И с орехи ще опитам!
Това за карамелизирането почти веднага го загрях

, когато видях, че захарта се вкаменява

Гледам няма те в скайпа, нямам ти тел....
Линди не вдига, ами сега ?!?!?!
И изведнъж идея :idea: Да намаля котлона

Акъл, ама навреме да ти дойде!
Супер сме!
Давайте идеи, ще се уча!
Re: печена тиква с крем карамел/без карамела/
Публикувано на: 05 Яну 2011, 20:58
от emi-1
Хей,Вер,направо ме утеши,че не съм само аз зле в кухнята.../да е жива и здрава свеки

/
Във връзка със самообучението ми,решавам да се пробвам с тиквеник.Уж знам как се прави,въпреки,че никога не съм пробвала и първо завих тиквата с готовите кори и решавам да питам чичко гугъл за начина на печене.Харесах си рецепта с дадено време на печене.Но в същата тази рецепта,тиквата първо се задушаваше,и чак тогава се завиваше в корите.Да ама аз нали съм бързачка,няма да развивам корите.Те и така бяха доста накъсани.Спазих времето,пръсках с вода по средата на печенето,после оставих готовия тиквеник да обиколи нивичката,завит с хартия за печене и хавлиена кърпа за 1/2час.Наръсих с пудра захар и опитах...Ми какво да ви кажа,като за първи път беше просто перфектен.Ако тиквата беше изпечена с една идея повече,просто щеше да е перфектен.Та ще се пробвам пак,като първоначално задуша тиквата и се надявам да се получи.
Re: печена тиква с крем карамел/без карамела/
Публикувано на: 10 Яну 2011, 17:20
от bubalina
Еми-1 и аз не задушавам тиквата,но винаги е добре изпечена.И с вода не ръся по-време на пече-сефте чувам.Аз го оставям да се поприпече и след като изстине го заливам със сироп приготвен от захар+вода съотношение 1:1 и...като си обиколи нивката-ммм,понякога е по-хубав от баклава.
Последно пробвах ето този тиквеник
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=352202.0" onclick="window.open(this.href);return false; Много хубав стана.Само следващия път няма да направя глазурата от лимонов сок-не ми допадна киселеенето нещо...
Всъщност аз исках да попитам тази печена тиква с крем карамел на водна баня ли се пече?
Re: печена тиква с крем карамел/без карамела/
Публикувано на: 10 Яну 2011, 20:27
от Сиренце
Моята фурна е с вентилатор и аз я пекох направо, стана си перфектно.
Re: печена тиква с крем карамел/без карамела/
Публикувано на: 10 Яну 2011, 22:01
от emi-1
bubalina написа:Еми-1 и аз не задушавам тиквата,но винаги е добре изпечена.И с вода не ръся по-време на пече-сефте чувам.Аз го оставям да се поприпече и след като изстине го заливам със сироп приготвен от захар+вода съотношение 1:1 и...като си обиколи нивката-ммм,понякога е по-хубав от баклава.
Последно пробвах ето този тиквеник
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=352202.0" onclick="window.open(this.href);return false; Много хубав стана.Само следващия път няма да направя глазурата от лимонов сок-не ми допадна киселеенето нещо...
Всъщност аз исках да попитам тази печена тиква с крем карамел на водна баня ли се пече?
Ако я правиш с карамел,би трябвало да е на водна баня.Аз я правя само с мляко,яйца и захар и не я правя на водна баня.
Ще пробвам рецептата ти за тиквеник,защото много обичам всичко с тиква.
Рецептата на тиквеника,пробвах заради това,че е дадено време за печене.На мен това ми е най-трудно-да разбера кога е готово.А точно това време ми изигра лоша шега.Всъщност е трябвало да го оставя още 10-ина минути да се пече само отдолу и щеше да е перфектен,но нищо,другия път на поправка...То и сега беше вкусно,но открих,че недоопечената тиква действа почти като английската сол.В началото мислех,че проблема е по-тлъстото ядене,но не.Оказа се,че е от тиквата.Прочисти ни цялото семейство

Re: печена тиква с крем карамел/без карамела/
Публикувано на: 14 Яну 2011, 09:35
от bubalina
И аз обичам тиква,особено с канела-а у дома никой не обича канелата и аз се съобразявам,к'во да правя.Последния път ме обявиха за егосит,защото тиквеника беше с канела
А това с даденото време на печене да не те подвежда-всяка фурна пече различно.Аз поне не съм случвала до сега да ми съвпадне печенето с даденото в рецептата-все има +/- 10-15 мин.И за това ти е останала печене-недопечена тиквата може би.Но пък едно прочистване вповече кой на кого го дава
Аз си правя (ама ме домързява напоследък)фреш от тиква и морков.Мммм...Пробвала ли си?
Re: печена тиква с крем карамел/без карамела/
Публикувано на: 14 Яну 2011, 14:21
от emi-1
Бубе,този фреш от сурова тиква ли си го приготвяш

?Не мога даже и да си го представя,а камо ли да пробвам.Аз между другото и сок от морков не съм правила и съответно не съм опитвала...Само настърган за салата съм приготвяла...
Re: печена тиква с крем карамел/без карамела/
Публикувано на: 14 Яну 2011, 21:47
от bubalina
Ох бе Емииии
От сурова тиква да-хубаво е, опитай щом обичаш тиква.Ама малко де-парче тиква и 2-3 моркова.
А моркова на фреш ми е любим-мммммм.В различни комбинации- с ябълка най-често,понякога добавям и червено цвекло

Хване ли фрешовата вълна нямам спиране-чак пооранжевявам
