Страница 2 от 4
Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит
Публикувано на: 06 Дек 2011, 13:37
от futarela
МОРСКИ ЕЗИК С ДЖИНДЖИФИЛ И РОЗМАРИН
ЕДНА РИБА - може да е лаврак или ципура почистени от хриле ,люспи и вътрешности; ако е морски език да е одран (кожата се дере)
В тава слагаме рибата, рибен или зеленчуков бульон - 0.400 кг
зехтин-0.050гр
масло 0.050гр.
две клонки пресен розмарин
пресен джинджифил обелен - няколко(4-5) шайби
чесън белен на шайби 2-3 скилидки
ПЕЧЕ СЕ НА ЗАГРЯТА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА ЗА ОКОЛО 30 МИН.
ПОСЛЕ БУЛЬОНА ОТ ТАВАТА СЕ СЛАГА В ТИГАН, ДОБАВЯ СЕ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОКОЛО 0.50-0.80ГР И СЕ ДОБАВЯ ОЩЕ МАСЛО КОЕТО ТРЯБВА ДА Е МНОГО СТУДЕНО И НАРЯЗАНО НА КУБЧЕТА КОЛКОТО 1/3 КИБРИТЕНА КУТИЙКА. ПО ТОЗИ НАЧИН МАСЛОТО СГЪСТЯВА СОСА. АКО НЕ СЕ ПОЛУЧИ ГО ПАСИРАИТЕ В ДЪЛБОК СЪД И АКО Е НЕОБХОДИМО ДОБАВЕТЕ ОЩЕ МАСЛО. КОЛИЧЕСТВОТО НА МАСЛОТО Е ОКОЛО 100ГР.
ВМЕСТО БАЛСАМОВ ОЦЕТ МОЖЕТЕ ДА ДОБАВИТЕ ЛИМОНОВ СОК ,НО ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ СТАНЕ МНОГО КИСЕЛО!
Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит
Публикувано на: 06 Дек 2011, 13:51
от futarela
ПАСТА ЗА ПАНИРАНЕ НА КАЛМАРИ
БИРА 150ГР
ГАЗИРАНА ВОДА 150ГР
ЩИПКА СОЛ
КУРКуМА ЗА ПО ЖЪЛТ ЦВЯТ
БРАШНО
ЯЙЦА -2БР
В КУПА СЛАГАТЕ ЯЙЦАТА И ГИ РАЗБИВАТЕ С ТЕЛ НА РЪКА. ДОБАВЯТЕ БРАШНОТО И БЪРКАТЕ КАТО ПРИБАВЯТЕ И КУРКУМАТА И СОЛТА. СЛАГАТЕ БИРАТА И СЛЕД ТОВА СОДАТА. НЕ БЪРКАЙТЕ ПРЕКАЛЕНО ЗА ДА НЕ СЕ РАЗГАЗИРА МНОГО СМЕСТА.
СМЕСТА ТРЯБВА ДА Е ГЪСТА КОЛКОТО БОЗА. КАЛМАРИТЕ СЕ РЕЖАТ НА ШАЙБИ ОКОЛО 1СМ.И СЕ ОСОЛЯВАТ
ПЪРЖАТСЕ ВЪВ ФРИТЮРНИК КАТО СЕ ПОТАПЯТ В ПАНИРОВКАТА НО СЕ ИЗЦЕЖДАТ МАЛКО.
СЛЕД ИЗПЪРЖВАНЕ СЕ ОТЦЕЖДАТ В/У ХАРТИЯ ИЛИ САЛФЕТКА
Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит
Публикувано на: 06 Дек 2011, 14:10
от cchery
futarela написа:МОРСКИ ЕЗИК С ДЖИНДЖИФИЛ И РОЗМАРИН
ЕДНА РИБА ( може да е лаврак или ципура почистени от хриле ,люспи и вътрешности)
ако е морски език да е одран . (кожата се дере)
В тава слагаме рибата , рибен или зеленчуков бульон - 0.400 кг
зехтин-0.050гр
масло 0.050гр.
две клонки пресенрозмарин
пресен джинджифил обелен -няколко(4-5)шайби
чесън белен на шайби 2-3 скилидки
ПЕЧЕ СЕ НА ЗАГРЯТА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА ЗА ОКОЛО 30 МИН.
пОСЛЕ БУЛЬОНА ОТ ТАВАТА СЕ СЛАГА В ТИГАН ,ДОБАВЯ СЕ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОКОЛО 0.50-0.80ГР И СЕ ДОБАВЯ ОЩЕ МАСЛО КОЕТО ТРЯБВА ДА Е МНОГО СТУДЕНО И НАРЯЗАНО НА КУБЧЕТА КОЛКОТО 1/3 КИБРИТЕНА КУТИЙКА . ПО ТОЗИ НАЧИН МАСЛОТО СГЪСТЯВА СОСА. АКО НЕ СЕ ПОЛУЧИ ГО ПАСИРАИТЕ В ДЪЛБОК СЪД И АКО Е НЕОБХОДИМО ДОБАВЕТЕ ОЩЕ МАСЛО. кОЛИЧЕСТВОТО НА МАСЛОТО Е ОКОЛО 100ГР.
вМЕСТО БАЛСАМОВ ОЦЕТ МОЖЕТЕ ДА ДОБАВИТЕ ЛИМОНОВ СОК ,НО ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ СТАНЕ МНОГО КИСЕЛО!
Фюташки, господ да те поживи!
![hug stat :923](./images/smilies/smiley-hug012.gif)
Имам един морски език около кило в хладилника и тъкмо се чудех какво да го правя с тази бодлива и дръглива кожа
![еднозъб :1062](./images/smilies/hyhy.gif)
. Е, майсторът си е майстор!
Само да питам - като се направи соса, с него се залива рибата ли?!
![Embarrassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
Имам питане и по рецептата за панирани калмари - самите калмари не се ли варят преди това?!?
Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит
Публикувано на: 06 Дек 2011, 14:17
от cchery
РИБА НА КЕРЕМИДА
Продукти
4 риби скумрия
1 консерва домати /400-500 г/
50 г маслини Каламон
1/2 глава кромид лук
2-3 щипки сух гранулиран чесън /чесново брашно/
3-4 стръка магданоз
4-5 с.л. олио
1 щипка захар
сол на вкус
1 лимон и дървени шишчета за декорация
зехтин
Приготовление:
1. Почистваме рибата и я осоляваме отвътре и отвън.
2. Правим няколко леки прореза от едната страна по дължината, където подпъхваме тънки полумесеци лимон.
[img]
http://www.zvezdev.com/images/recepti/1394/1.jpg[/img]
3. Запържваме за кратко наситнения или настърган лук в 2-3 с.л. мазнина. Прибавяме консервираните домати, поръсваме със сол, захар и гранулиран чесън. Варим около 10 мин. на умерен огън, при необходимост поливаме с вода.
4. Към края на варенето добавяме наситнения магданоз и нарязаните на парчета маслини.
[img]
http://www.zvezdev.com/images/recepti/1394/3.jpg[/img]
5. Сипваме около 1 черпак от доматения сос на дъното на формата за печене.
6. Прехвърляме рибите върху доматите, поливаме със струйка зехтин. Поставяме в леко затоплена фурна, увеличаваме градусите до 180 и печем 25-30 мин.
[img]
http://www.zvezdev.com/images/recepti/1394/5.jpg[/img]
Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит
Публикувано на: 07 Дек 2011, 11:45
от Peteto
Както повелчва традицията за Никулден - да се приготви шаран.
Да се включа и аз с рецептата на Иван Звездев, която пробвах:
ПЪЛНЕ ШАРАН
Продукти:
Шаран - до 2 кг.
сол и черен пипер за овкусяване
лимони -3 бр.
гъби (аз сложих кладница) - около 100 - 150 гр.
лук кромид 1 глава по-голяма или 2 малки
ориз бял - 100гр.
магданоз 5 - 6 стръка
домати 2 - 3 бр.
орехови ядки 100 гр. (смлени)
(аз сложих накрая и стафиди и малко чубрица - както се казва попредобрих я малко
![еднозъб :1062](./images/smilies/hyhy.gif)
)
Ще ви е необходима и гореща дова около 300 гр.
Приготовление
Избирате си един шаран максимално до 2кг. голям (по-големите вече са тлъстички и дъхави). След което го почиствате от люспите (за тези които не знаят е хубаво да си приберете по някоя и друга люспа от шарана в портфейла - прави се за да има парички винаги
![shtttt :423](./images/smilies/28310_729.GIF)
). След това правите прорез - откъм гърба - внимателно покрай средната кост, за да я отстраните и оттам да изчистите вътрешностите на рибата. Това се прави за да събере повече плънка.
След като ги почистите и измиете, го оставете да се отцеди от кръвта. През това време си пригответе нещата за плънката. Нарязвате лука и гъбите на кубчета - средни, слагате тигана на котлона малко мазнина и слагате лука да стане лъскав, след това добавяте ориза той да стане стъклен и накрая гъбите, доливате малко от горещата вода, добавяте сол и го оставяте да се задушава. През това време посолявате отвсякъде шарана, черен пипер по желание и сока от 1/2 лимон. Оставяте го така да престои около 15-20 мин. Докато плънката стане готова. Включвате фурната на 180 градуса да загрява. След като водата на плънката е поета, се прибавят доматите - обелени и нарязани или от консерва. Разбърквате добре, прибавяте магданоза, чубрицата и орехите, пак разбърквате. Отсранявате от огъня и добавяте стафиди - на вкус е количеството им. Взимате продълговата тава в която ще се пече изправяте шарана с отвора нагоре и го подпирате отстрани с резени лимон. Пълните и доливате малко от горещата вода. Покривате с фолио за печене и така във фурната за около 40 мин...
Да ви е сладко!
![well done :524](./images/smilies/28336_188.GIF)
Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит
Публикувано на: 08 Дек 2011, 12:12
от cchery
ШАРАН С ДРЕБНИ ЛУКЧЕТА
Необходими продукти:
за 4 порции: 1 шаран (около 1кг),
1/2 ч.ч. олио,
1/4 кг изчистени дребни лукчета,
6-7 скилидки чесън,
1 равна с.л. брашно,
1/2 ч.ч. бяло вино,
1 1/2 ч.ч. вода, дафинов лист,
черен пипер на зърна, сол.
Начин на приготвяне:
Изчистения от вътрешностите и люспите шаран се реже на парчета. Лукчетата се запържват в олиото и се прибавят брашното, ситно нарязаният чесън и малко сол. Сместа се разбърква и задушава около 5 минути, след което се доливат виното и водата. Подправя се с дафиновия лист и черния пипер. Когато сосът заври, се добавят парчетата шаран. Ястието се вари на умерен огън около 30 минути.
Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит
Публикувано на: 08 Дек 2011, 12:16
от cchery
БЯЛА РИБА ПО ВОДЕНИЧАРСКИ
Порции: 1 порция
Продукти:
150 гриба
10 г /непълна супена лъжица/ брашно
20г/1 1/2 супена лъжица/олио
горчица
лимон
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Изчистената и добре посолена риба се панира в брашно и се пържи в олио. Опържена се слага в съда за поднасяне, напръсква се с лимонов сок и се поръсва с много магданоз. Рибата се залива с гореща мазнина, а наоколо се гарнира със сварени картофи, поръсени с олио и нарязан на дребно магданоз, и с резенчета лимон. Отделно в сосиера се сервира майонеза. Забележка. По същия начин може да се приготви и кефал.
Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит
Публикувано на: 08 Дек 2011, 12:19
от cchery
ЛАВРАК ПО ВЕНЕЦИАНСКИ
Порции: 1 порция
Продукти:
150 главрак
10 г /малко парче/ моркови
10 г /малко парче/ керевиз
10 г /1 /2 брой/ корени от магданоз
3 мл /1/2 чаена лъжичка/ оцет
1/10 дафинов лист, няколко зърна черен пипер
за 6 порции сос:
25 мл /2 супени лъжици/ оцет
3-4 жълтъка
20 г/супена лъжица/ сметана или прясно мляко 50 г масло
2 китки магданоз или 2 стиски листа от спанак сол
Начин на приготвяне:
Лавракът се вари в бульон от зеленчуците, подправките и оцет След като изстине в бульона, не се бели, а само се разделя на две по гръбнака и му се почистват костите. Поднася се залят със сос, който се приготвя по следния начин. В малка тенджерка се вари оцетът; докато се поизпари. След като оцетът поизстине, прибавят се жълтъците и се бъркат на топло. Когато сместа се посгьсти, слага се разбитото масло. После се прибавя сметаната. За да се оцвети сосът в зелено, в него се изстисква счукан магданоз или спанак. Посолява се. За гарнитура се поднасят картофи, поръсени със сол и нарязан на дребно магданоз.
Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит
Публикувано на: 09 Яну 2012, 12:32
от cchery
futarela написа:ПАСТА ЗА ПАНИРАНЕ НА КАЛМАРИ
БИРА 150ГР
ГАЗИРАНА ВОДА 150ГР
ЩИПКА СОЛ
КУРКОМА ЗА ПО ЖЪЛТ ЦВЯТ
БРАШНО
ЯЙЦА -2БР
В КУПА СЛАГАТЕ ЯЙЦАТА И ГИ РАЗБИВАТЕ С ТЕЛ НА РЪКА. ДОБАВЯТЕ БРАШНОТО И БЪРКАТЕ КАТО ПРИБАВЯТЕ И КУРКУМАТА И СОЛТА. СЛАГАТЕ БИРАТА И СЛЕД ТОВА СОДАТА. НЕ БЪРКАЙТЕ ПРЕКАЛЕНО ЗА ДА НЕ СЕ РАЗГАЗИРА МНОГО СМЕСТА.
СМЕСТА ТРЯБВА ДА Е ГЪСТА КОЛКОТО БОЗА. КАЛМАРИТЕ СЕ РЕЖАТ НА ШАЙБИ ОКОЛО 1СМ.И СЕ ОСОЛЯВАТ
ПЪРЖАТСЕ ВЪВ ФРИТЮРНИК КАТО СЕ ПОТАПЯТ В ПАНИРОВКАТА НО СЕ ИЗЦЕЖДАТ МАЛКО.
СЛЕД ИЗПЪРЖВАНЕ СЕ ОТЦЕЖДАТ В/У ХАРТИЯ ИЛИ САЛФЕТКА
Снощи това беше изпробвано и мисля, че е много успешна рецепта. Аз сложих царевично брашно вместо пшенично..... не знам дали заради това или защото майстор Фюти трябва лично да ме обучи
![еднозъб :1062](./images/smilies/hyhy.gif)
, но панировката на последната порция калмари не полепна по тях след пърженето, ами изпопада.
![ми не знам :1044](./images/smilies/bv000039.gif)
ХРУПКАВ ПАНИРАН ШАРАН
Публикувано на: 05 Дек 2012, 12:15
от metsababa
Утре отново е Никулден! Началото на "страстния" :lol: месец декември. А страстен, защото е пълен именно със страсти, емоции, вълнения, очаквания, празнично настроение и още нещо...... Месец, в който си дават среща умората от една цяла година и свежестта на новото начало! Месец на контрасти, неспирен бяг и притеснения, но и 30 дена в приповдигнато настроение, трескави часове и много усмивки.....
Ала утре е Никулден. За светеца покровител на рибари и банкери, нека вдигнем чаша за възхвала и поздрав! И го посрещнем както подобава - с риба на трапезата!
ХРУПКАВ ПАНИРАН ШАРАН
Необходими продукти:
1 кг-пресен шаран
3-4 с.л.-брашно
1/2 ч.л.-червен пипер
черен пипер
сол
1/2 ч.ч-бира
лимон
галета
Начин на приготовление:
Шарана, изчистен и нарязан на котлети, се осолява и му се изцежда сока от половин лимон.Оставя се да престои около час в хладилника.
Панировката се приготвя от няколко лъжици брашно, малко червен и черен пипер , 2 -3 щипки сол .Всичко това се обърква и разрежда с бира до гъстотата на боза.
В чиния се изсипва галета.
Рибата се подсушава леко с кухненска хартия. После се топва в панировката,овалва се в галетата и се пържи в загрято олио до златисто. Изважда се и се поставя на кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
Сервира се с резени лимон и зелена салата.
[img]
http://3.bp.blogspot.com/-8eErgtqD2Gc/T ... 040660.JPG[/img]
Хляб и сол
Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит
Публикувано на: 06 Дек 2012, 13:31
от Kleo
Аз ще приготвя задушено-печени скумрии за довечера
![yuhu :1216](./images/smilies/smiley-dance013.gif)