Страница 2 от 3

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Публикувано на: 16 Дек 2011, 14:12
от mimi the elefant
Много вкусно,но до колко здравословно ще прецените е едно мезе любимо на моето семейство.

ЛЕЩЕНО :1062 /щот се прави от леща/.

Леща,морков,картоф и зехтин/олио/ се сваряват в малко количество вода/може и в голямо и да се прецеди/.
Примерно на 1 чаена чаша леща,един морков и два по големи картофа/цели/.
След като се сварят и отцедят се пасират и се добавя счукан суров чесън и смлени орехи.
В лозовите сърмички също слагам орехи.
Ако се сетя за нещо друго пак ще се включа.Във вкусотиите във подписа ми има снимки от миналата година :222

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Публикувано на: 17 Дек 2011, 08:38
от sofri60
DSC04254.JPG
(134.8 KiB) Свалено 4641 пъти
ПЪЛНЕНА КОЛЕДНА ПУЙКА
/ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО/

Взимаме една пуйка около 3-4 кг. И я намазваме отвътре и отвън със сол, червен пипер и масло.
За плънката:
Ориз,лук,гъби,вътрешностите на пуйката /ако няма, може и без тях/,подправки.
Задушаваме лукът, гъбите,вътрешностите нарязани на дребно, слагаме оризът и малко вода, да поври малко да набъбне ориза и накрая подправките. Правим смес като за пълнени чушки. С така приготвената смес пълним пуйката до половината,за да може да нaбъбне ориза, зашиваме я отпред и отзад. Вземаме голяма четвъртита или кръгла тава, в която варим сладка и лютеници, и на дъното застиламе с нарязано кисело зеле. Поставяме пуйката в средата и около нея нареждаме: сърмички, които ще направим от останалата смес, с която напълнихме пуйката. После нареждаме върху тях около пуйката по желание: сурово-пушена наденица, пушени гърди или бекон, може и св. пържоли , карначе и т. н. по- избор и по вкус.Завиваме всичко, което наредихме около пуйката със листа от кисело зеле/без самата пуйка/. Наливаме вода и зелева чорба 2-3 чаши,зависи колко ориз сме сложили. Завиваме цялата тава с домакинско фолио и печем. След като започне печенето намаляваме фурната на 180 до 200 гр. И печем 3-4 часа.
Консумира се топла след добър аперитив и студено вино.

ДОБЪР КОЛЕДЕН АПЕТИТ НА ВСИЧКИ !!!!!

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Публикувано на: 17 Дек 2011, 13:32
от Cheva
Едно блюдо, което приготвям само по Коледа и Нова година. :)

Постен Хайвер
Posten_haiver.jpg
(88.83 KiB) Свалено 4633 пъти

Необходими продукти:
Приготвяне:

Слага се водата на котлона. Малко преди да заври, на тънка струйка,
с непрекъснато бъркане се добавя грисът. Продължава се непрекъснатото бъркане,
докато се сгъсти. Достатъчно сгъстено е когато остават отчетливи ивици при разбъркването.
Отнема се от огъня, посолява се на вкус и се оставя за 10 минути да се охлади леко.
Към тази смес се добавят майонезата и лимоновият сок. Разбърква се добре и се посолява със сол, ако има нужда.

Може да се сервира с маслини или кисели краставички.

Добър апетит!

Re: ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

Публикувано на: 17 Дек 2011, 15:48
от Сиренце
РАЗЯДКА
/малко ще импровизирам с количествата, т.к. аз го правя на око, т.е. на вкус ;) /

2 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. галета или трохи от стар хляб
4-5 скилидки чесън (ние обичаме с повечко)
олио, оцет балсамико, сол
бърка се и се добавя по малко вода, докато добие гъстотата на хайвер.
Ако се направи малко по-рядко е идеален сос за червени меса.

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Публикувано на: 19 Дек 2011, 12:44
от mironi
Хайде и едни рецепти от Родопите - отгоре на всичкото и доста полезни - нали фасула е със страхотен заряд :954 :


РЕЦЕПТИ С ЕДЪР ФАСУЛ /БОБ/

Фасула се накисва в леко подсолена вода за 2-3 часа. След това водата се изхвърля, фасула се измива хубаво и се слага да ври в нова вода. След като поври 20-25 минути – водата пак се изхвърля и се слага нова, но ТОПЛА вода. Сипва се малко олио. Като се посвари фасула, се осолява на вкус и ври още малко:

След това:

1) ЗА САЛАТА

Водата се прецежда.
Докато е топъл фасула: Нарязва се лук. Добавя се подправки – още малко олио, оцет, сол (ако е нужно), магданоз, джоджен.

2) ЗА ПЕЧЕНЕ

Фасула с по-голяма част от водата се изсипва в тава. Добавят се около 700 гр. печени обелени червени чушки. Слага се доматено пюре – на вкус. Добавя се и лук – 1-2 глави и подправки.
Пече се около 30-40 минути.

Снимков материал за съжаление нямам. Но е вкусно!!!

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Публикувано на: 19 Дек 2011, 13:58
от cchery
Лелеееееее, текат ми лигите от рецептите за пуйката и зрелия боб! :1062 :1062 Ще каже човек, че днес съм на разтоварващ ден :1062 :1062 :1062 :1062 . Софри, Мирони...... радвам се на включването ви!

А що се отнася до разядката, Цони, по-скоро днес ми трябва отядка, защото съм на плодово-оризов ден!

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Публикувано на: 24 Дек 2011, 00:20
от Kleo
Коледа и НГ ги свързвам с ПЪРЖОЛИ :1062

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Публикувано на: 24 Дек 2011, 15:58
от snnikolova
Привет от Детски център!
Ако все още се чудите какъв да е сладкиша ви на трапезата, предлагам ви един тиквеник – бърз, лесен, вкусен и икономичен. Майсторката е баба Ани – съседка и приятелка на децата. Опитайте и съм сигурна,че ще го предпочетете и за коледната трапеза.

БЪРЗ И ЛЕСЕН ТИКВЕНИК ОТ ЗЛАТАРИЦА

Необходими продукти:

1 пакет кори „Фамилия”
3 ч. ч. настъргана на едро тиква /особено вкусни са цигулките/
1 ч.ч. счукани на едро орехи с ½ лъжичка канела/по желание/
1/2 ч.ч. кристална захар
¼ ч.ч. олио

Начин на приготвяне:

Вземате 2 листа, върху тях с лъжичка поръсвате с олио, захар, орехи и тиква/сурова/. Навивате на руло и го срязвате на три части. Подреждате ги в намазана с олио тава. Така с останалите кори до запълване на тавата / в зависимост от размера й може от 1 пакет кори да направите две тави/. Желателно е да има разстояние поне 1см м/у ролцата. След като ги наредите с четчица ги намазвате леко с олио. Печем на 150градуса до зачервяване. След изпичане се завиват с мека кърпа, за да се задушат. По желание може да ръснете пудра захар.

Да ви е сладко!

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Публикувано на: 27 Дек 2011, 09:27
от bubalina
Включвам се с една рецепта от Бъдни вечер.Свекърва ми е велинградчанка и направи традиоционния за там

БОБ СОФЕНКА

Необходими продукти:

боб софенка (смилянски боб)-около 300-400гр
1-2 стръка праз
5-6 с.л. олио
1 ч.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. джоджен
сол на вкус

Начин на приготовление:

Фасулът се сварява и се отцежда. Празът се нарязва на дребно и се запържва за минута в сгорещено олио. Поръсва се с червения пипер и брашното. Сваля се от котлона и още горещо се прибавя към фасула, подправя се с джоджен и сол на вкус. Предястието може да се поднесе топло или охладено.

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Публикувано на: 23 Дек 2012, 09:35
от metsababa
Мисля отдавна трябваше да изтупаме тази тема от прахта..... и да си припомним с какви вкусотии посрещнахме 2012 г. :) Да си призная честно, аз като една мечка на възраст, бях забравила за този тематичен Коледно-новогодишен "бележник" с рецепти :oops: :oops: , ала все още не е късно както за идеи, които да се почерпят оттук, така и за нови предложения! А като за финал ще бъде прекрасно да минете и да споделите какво всъщност сте сътворили за трапезата по празниците и с колко руйно винце е било придружено :lol: !

Re: КОЛЕДНО - НОВОГОДИШНА ТРАПЕЗА – ЛЮБИМИТЕ РЕЦЕПТИ

Публикувано на: 24 Дек 2012, 11:37
от cchery
Смятам след малко да се заемам ето с този вид баклава. Ще ви кажа как се е получило. :)

БЪРЗА БАКЛАВА С ВАНИЛИЯ

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница
1 пакет масло - 125 г
орехи - 1 и половина ч.ч.
ванилия
захар - 3 ч.ч.
вода - 2 ч.ч.

Начин на приготвление:

Разделете корите на 2 равни части. Едната половина кори поръсете с една трета от разтопеното масло и половината от едро смлените орехи. Завийте добре на руло и нарежете на на малки парчета – около 2-3 сантиметра! Наредете парченцата в тавичка като пънчета и повторете същото с другата половина кори.

След като тавата е пълна, поръсете отгоре с разтопено масло и изпечете баклавата на умерена фурна (180 градуса) за около 20-25 минути докато хване хубав розов загар.

Пригответе захарния сироп като го кипнете за няколко минути. Оставете го леко да се охлади и залейте вече изстиналата баклава. Поръсете баклата с натрошени ядки отгоре.