На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Публикувай отговор
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Kleo »

Днес за закуска: кус-кус с маргарин и сирене за Алекс, за мен кафе с мляко :mrgreen:
За обяд: дюнер и парче торта за него, за мен 1 парченце мини калцоне и айрян :)
За вечеря: 3 парчета филе от пенгасиус на фурна, видях ги на промоция в СВА-то и взех :954
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
Cheva
Със словото напред

Мнение от Cheva »

vihrogonche написа: с маргарин
Защо маргарин, а не чисто масло? :cry:
Ето информация за маргарина
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Вкъщи просто не купуваме масло, може би е голяма грешка, че консумираме маргарин, но така сме свикнали. Ще информирам мъжа ми и ще му предложа да взимаме вече масло. Благодаря ти за информацията и загрижеността ти, Чева!

По темата: днес с детето ще сме на спагети с лютеница, сирене и кашкавал. Съпругът ми не обича никак спагети, затова използвам момента докато сме все още сами, да правя някои наши любими храни, но такива, които той мрази.
Аватар
Сиренце
Със словото напред

Мнение от Сиренце »

Омлети с извара и мнооооого самардала + зелева салатка с чесън. Сега ако дъхна на някого мога да го убия :1069 :955 :955 !
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Снощи ядохме магданозена салата като предястие и миш-маш като основно ястие, беше много вкусно :)
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Тази вечер ще сме на зеленчукова супа, направена от задушени във вода, олио и сол:
- главичка лук, накълцана на ситно;
- 2 моркова, нарязани на ситно;
- 8 средно големи картофа, нарязани на кубчета;
- половин буркан грах;
- половин буркан зелен фасул.
Накрая добавих ситно нарязана връзка копър с подправките (черен и червен пипер, чубрица, кимион и джоджен). Сложих и няколко супени лъжици лютеница, наместо доматен сос. Ще сервирам топла, с бучки сиренце. Няма да я застройвам. Дано супата се хареса! :222
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Току-що приключих с палачинки за следобедна закуска :954
Тъй като нямах прясно мляко, ги приготвих с вода. Пак станаха хубави :954
Тъй като нямаме нито сиренце, нито кашкавалче, нито лютеница, нито пастет (това са продуктите, с които Алекс си пълни палачинките, обожава ги солени), му намазах днешните с пастет от МАСЛИНИ, облиза си пръстите детето златно на мама :954

Мили мои приятелки, хайде пишете и вие какво правите за ядене вкъщи? Споделяйте рецепти, хрумвания, идеи! Все пак всеки ден се хапва, нали :222

Последните постове тук гледам все мои :1044 , ще рече човек, че само ние ядем у дома или че само аз съм работеща домакиня...
Аватар
mari_ko
Форумна палавница

Мнение от mari_ko »

vihrogonche написа:Последните постове тук гледам все мои , ще рече човек, че само ние ядем у дома или че само аз съм работеща домакиня...
Ти си работеща домакиня и майка за пример :940
vihrogonche написа:хайде пишете и вие какво правите за ядене вкъщи
Снощи бяхме на тиквички с доматен сос
Довечера - пълнени чушки с ориз и кайма - печени.
[url=http://line.romanticcollection.ru][img]http://line.romanticcollection.ru/ba/7_43b_47911350_Rviki_0.gif[/img][/url]
tita

Мнение от tita »

vihrogonche написа:Вкъщи просто не купуваме масло, може би е голяма грешка, че консумираме маргарин, но така сме свикнали.
Вихърче, това е ОГРОМНА грешка. И тук не става въпрос за грешка, която ще доведе само до нарушаване на хранителния режим.
Маргарина всъщност са едни чисти трансмазнини, които единствено вредят на организма ( както и Чева е писла в блога си). Единствената цел, с която са в хранителните продукти ( напоследък ги срещам все по-често по етикетите на храните, въпреки, че в БГ не е задължително споменаването им) е печалбата на производителите.
Цитирам ти Д-р Михайлов:
Специално внимание - главно заради вредата от тях отделям на една нова, несъществуваща в естествен вид група мазнини: трансмазнините. Те се появяват в съвременното хранене със съвместните усилия на производители и търговци.

Получават се чрез хидриране на растителни масла и превръщането им в твърди храни. Основен техен представител е маргаринът. Но върху опаковките на огромен брой храни - сладкиши, соленки, готови пици, полуфабрикати - може да се прочете, че съдържат хидрогенизирани или частично хидрогенизирани мазнини. Основното им качество е, че са евтини, трайни, не гранясват и подобряват търговския вид на храната.
Те преливат от омега-6 мастни киселини, тялото реагира на тях като на животински мазнини и в този им неестествен вид ги усвоява по-трудно и от животинските.
Предполагам, че у нас трансмазнините няма скоро да бъдат забранени, както опитват да го направят в някои страни.

Остава ми да кажа, че докато малко краве масло никому няма да навреди, трансмазнините и в малки количества са вредни.
Само заради тез отрови, чета като луда етикети на пакетирани храни.

Извинявам се, че малко оспамих темата, но ... за да не е съвсем спам:
Снощното меню:
-кюфтета на скара
-бобена салата
-зелена слата

... и биричка :D
Последно промяна от tita на 17 Май 2012, 16:14, променено общо 1 път.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Иде ми постингът, който смятам да сътворя да съдържа само финалната фраза от този на Тита:
tita написа: ... и биричка :D
:1062 :1062 :1062 :1062 :1062

Иначе - пресни картофки със сирене на фурна. Момчил има много интересен начин да "бели" пресните картофки - слага ги в тенджера (имам предвид малките картофки), посолява с повечко сол и слага капака отгоре. След което енергично разтръсква тенджерата докато солта "съдере" кожицата на картофките.

След това свещенодействие, ги измивам, понарязвам ако има по-големки и слагам в тава. Заливам с олио или зехтин на око, повече сол не слагам, защото ще има сирене, ръся с черен пипер и къри, доливам вода така че да покрие картофките до половината и слагам да пека. За около половин час - 40 минутки са готови. Добавям сиренето върху им и изключвам печката след 3 минутки. Може да се наръси и пресен копър. И накрая
tita написа: ... и биричка :D

:221 :221 :221
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Тази вечер ядохме:
1) Зелена салата (марули, краставици, репички, пресен лук, кисело мляко, сол, оцет и олио)
2) Пилешки хапки на тиган (хрупкави, пикантни, червеникави, от готовите замразени)
3) Задушени картофки с лютеница, лук и подправки (станаха много вкусни)
4) Шоколадов крем на д-р Йоткер (без варене, само с прясно мляко и разбит с миксер)
5) Студен чай на Нестий, с вкус на лимон
Мноооого сме доволни :mrgreen:
Публикувай отговор