"Аз още броя дните", Георги Бърдаров. Снощи я приключих. Не предполагах, че така бързо ще изчета нещо, което нагнети болезнено душевния ми баланс. Хвана го с 2 яки ръце. Стисна. И не пусна, докато и последната капчица съвест не се отдели с глух стон и потопи окончателно мислите ми в море от черна бездна.
Чрез историята на двама млади влюбени - сърбин и босненка, книгата разкрива ужаса на блокадата на Сараево в периода 92-95 година. Тяхната история е съдбата на десетки хиляди. Може би дори стотици. Фасадата на историческата истина в никакъв случай не пречи на сюжетната линия. Напротив... тя е изключително важна, за можем, ние съвремениците на този ужас, да разберем себе си. Истината за нас и отношенията ни тук на Балканите. Едното и другото, историческа истина и сюжетна линия, са еднородна сплав, от която е създаден роман с изключително силно емоционално влияние върху мен.
Подобно усещане за умело сливане на читател и книга имах, когато приключих с Оруел и неговата "1984". И ако тогава един единствен въпрос се блъскаше в мен и ме караше да изпитвам истинска агресия и ненавист към обществата, допуснали сбъдването на сюжета на "1984" в съвсем реален живот за 9 милиона българи в продължение на 45 години (и много други народи, разбира се), то сега ........ ех, сега.... сега аз съм част от тези общества. От народ, който е бил толкова близко до ежедневните зверства, мъчения, унижения, изнасилвания, посегателства към личността и т.н. от страна на "братски" славянски народ, и който народ не изрази нито веднъж, по никакъв начин, каква да е позиция..... Да допълня - аз дори не съм знаела какво точно се е случвало по време на гражданската война в Босна и Херцеговина. И нито веднъж дори не съм се и интересувала. Пуснала отношението си към живота да се разхожда с розова наметка от кадифен пух, някак си не искам да знам, че в моя 21-и век хора, близки до мен - сърбите, са способни да държат босненски жени в секслагери и да ги малтретират физически и психически всеки ден. Без да е ясно дали това ще има край и какво следва след него. Осъдили сме и не искаме да чуваме за Хитлер и за неговите лагери, ала..... осъдихме ли "здравия сръбски чеп" (както е ползван израза в книгата), който отне достойнство на над 50 000 босненски жени?!? Някои от тях са били късметлийки... изнасилили са ги само еднократно...... Другите......., ако имате слаби нерви, дори не планирайте да четете онази част от "Аз още броя дните", в която оцеляла от секслагера "Фоча" разказва за една единствена (от многото) нощи, в които е била кукла на конци за наточени за сексуални извращения сръбски войници!!!!!! И при това съвсем нормална жена. Жена като мен, която е живяла нормално, без втелясване на тема религия, искала е да се изучи, да има семейство и деца, преди войната е работила като лекар-педиатър!!!!!!!
Не искам и да се връщам към "сцената", в която сръбски командващ се гаври с 12-годишно босненско момче, което накарва да се съблече напълно голо в помещение, където вечерят още десетки сръбски войници. Кара го да се моли за живота си на колене. Пред всички. Оставя го да се "въргаля" в пикнята си. В срама си от това да е напълно гол. 12-годишен хлапак, който е точно в разгара на своето полово и сексуално съзряване...... Който само допреди месеци е седял на един чин със свои съученици и без да си доглеждат дали са сърби или бошняци, мюсюлмани или християни, е мечтаел.... да стане лекар, футболист, космонавт и т.н. Но това унижение не е достатъчно за якия балканец. И затова той решава да простреля първо едното коляно на детето и пак го кара да се моли на колене за живота си - чисто гол, с нечовешки болезнена рана и потънал в кръв!!!!! В помещение с десетки загрубели войници, които се смеят на "представлението". 12-годишно момче!!!!...... Прострелва и другото му коляно...., а после и ръцете му.... накрая го убива, оригва се и отива да търси нещо за "ебане". Тази история не е измислена, а е следствено показание на сръбски войник, присъствал на извращението. Не знам за вас, но аз не мога да обема в мозъка си подобна чудовищност. Не ми се получава на всякакво ниво - морално, нравствено, човешки, личностно ......., и да остана безчувствена и безучастна...... предвид, че самата аз имам 13-годишен син.... Ако за някои това е забава....., то аз съм на прага да зачеркна сърбите като нация, която искам да познавам.
От другата страна на конфликта са почти идентичните извращения от страна на бошняците (босненци ги знаем ние, но май бошняци е по-точно). Колят, буквално режат главите на сръбски деца. Изнасилват - и сръбкини, и сърби..... гаври в лагерите за военопленници. Взривени болници......
Не искам да навлизам повече в подробности. Още повече, че целта на настоящето беше по-различна. Исках да изтъкна майсторството на Бърдаров в развитието и развръзката на романа. Рядко автор си "позволява" лукса да бъде толкова добър в това да въведе няколко сюжетни линии и обединеният техен финал да достави изключително удовлетворение на читателя. А в случая това е сторено с тематика, от която ми идеше да захвърля книгата на няколко пъти. И ако си мислите, че темата за войната доминира, искам да ви кажа, че открояващото се в текста е най-истинското антивнушение, което може да съществува. Да, Бърдаров (поне за мен) не е от онези автори, които целят да внушават. Той разказва със страст, с желание, леко и гладко. И в същото време отвращението и поощрението, мъката и надеждата, личното отношение към събития, хора, позиции и мнения, те карат да го чувстваш близък до себе си. Да го чувстваш като събеседник, който би искал да имаш, когато на масата се отвори темата за литература. Бърдаров така умело е градирал нещото, за което разказва (нарочно го наричам нещо, а не сюжет), че когато и да си помисли човек, че това вече е върха и по-зле, и гадно няма да има накъде, то след поредната доза зверства, затваряш очи и плачеш на ум. Плачеш на сън. Плачеш поне 1 ден, след като си чел. И се питаш...... АЗ КЪДЕ БЯХ?! После идва ден втори. И продължаваш да плачеш безгласно. И третият ден ти предлага същото "забавление".....
Но при все това, споменах, че войната не е водещата тук... Поне аз така я усетих. В "Аз още броя дните" се усеща тънката като воал сянка на любовта, обичта и човещината, които по време на война са колкото голи и беззащитни, толкова ясни, чисти и непокварени. Любов, обич и човещина в чист вид. И така .... "аз още броя дните", през които съвестта ми говори и чопли с грозни, пожълтели нокти розовия пух на отношението ми към живота......
Ето я истинската история на двамата млади, които са основните герои в ромата:
http://www.blitz.bg/news/article/413361" onclick="window.open(this.href);return false;. Ако бях я чела само така, на новинарска статия, едва ли щях да ви занимавам сега с тази тема..... Но Бърдаров си заслужава!!!!