Като бях ученичка, имах нещо като читателски дневник. Не беше точно читателски дневник. Всъщност с брат ми имахме един общ тефтер от тези, които сега масово се раздават като рекламни с фирмен знак. Само че през 80-те години това си беше някакъв лукс, имахме чувството, че притежаваме луксозна вещ. И тъй като този"луксозен" тефтер беше само един, а ние - двама, решихме да го използваме заедно. И тъй като беше много специален за нас, нали беше "луксозен", решихме да го ползваме за нещо, наистина ценно и важно.
В крайна сметка разделихме страниците на половина - имам предвид, че разделихме ВСЯКА СТРАНИЦА с вертикална черта - и всеки от нас започна да вписва в своята половина книгите, които е прочел. Нямаше характеристика на книгата, нито рецензия, нито описание на каквото и да било. Имаше само пореден номер, дата, заглавие и автор. Просто списък.
Тъй като този списък вървеше успоредно от двете страни на страницата, това почти веднага се превърна в състезание кой е прочел повече книги. Да, съревновавахме се. В четене. Освен това, понеже брат ми е по-малък от мен с около две години, този луксозен тефтер-състезание скоро се превърна в препоръчителна литература за него. Не четеше всичко, което съм прочела, разбира се, но определено се влияеше при избора си на четиво. Преди две-три години бях изровила този тефтер отнякъде и открих, че съм чела много хубава литература. Брат ми също. Даже съжалих, че не съм се повлияла повече и аз от неговия избор. Тефтерът би могъл да се ползва като списък с препоръчителна литература и сега от моите деца.
Колко бях горда, когато вписах стотната си книга! Бях готова да празнувам!
С времето желанието ми да пиша в тефтера избледня. Омъжих се, заживях другаде и спрях съвсем. После имаше един период, когато Вили беше малка, аз работех на две места (работех така почти 20 години), плащахме заем, купувахме, ремонтирахме и обзавеждахме дом и аз... забравих да чета. Да, четях на нея, на глас. Цели романи, детски разбира се. Преди да се научи да чете, тя вече беше "прочела" с мен "Пипи Дългото чорапче" (няколко пъти), "Емил от Льонеберя", "Тайната градина"... Но не четях за себе си. Просто забравих как се прави това. Съпругът ми (тогавашния) не четеше книги. Не и по този начин. Той чете нещо, отнасящо се за пари (например беше очарован от книга със заглавие "Изкуството на подкупа"), нещо професионално и на практика никога не довършва книга.Дните ми минаваха в съгласуван с него ритъм, а и повечето хора от ежедневието ми бяха така - чели са някога в младостта си, когато "им е било времето", след което са се научили да се занимават със "сериозни неща". Добре, че вече не попълвах тефтера, защото щеше да остане засрамващо празен.
Започнах да чета, когато Ани беше бебе. Внезапно. Попадна ми "По следите за изгубенто време" и аз се потопих! Не можех да я оставя, макар че в нея... не се разказва за нищо. Буквално. Бях като омагьосана от тази книга, четях я докато бебето спи. И след това вече бях "събудена" от унеса, вече отново четях. Има нещо симетрично-символично в това, че се събудих за четенето в моментите, в които детето до мен спеше, както и че се върнах към изгубеното време с "По следите на изгубеното време".
Днес имам няколко тефтера от тези, които масово се раздават като рекламни с фирмен знак. Взех един от тях и вписах номер, дата, заглавие и автор. Номерът е 1. Започвам отначало. И може би ще се радвам някога, когато достигна но номер 100.
1. 27.07.2018 "Германия, мръзна приказка" Виктор Пасков