Публикувано на 08.07.2016 от Вера
Смело мога да кажа, че от всички Големи аркани Умереността винаги е била онази карта, която ме е препъвала и никога не ми е била напълно ясна. Теоретично я схващах донякъде, но не напълно. (Между другото, обръщайте внимание на картите, които са ви наистина трудни за разбиране. Обикновено те ви сочат някаква част от житейския опит, която все още не сте успели да усвоите. Или поне ви е трудно да интегрирате в себе си.)
За мен определено уроците на Умереността са трудни. Но да карам по същество.
Иска ми се да започна от факта, че Умереността е под номер 14 в таро, което се редуцира до 5 и препраща за сравнение към Жрецът. Това е добре за мен. Този пич го познавам от близо, житейският ми път е под номер 5 на Жреца, справях се доста добре в училище, обикновено висях с учителите, а не със съучениците си, уважавам авторитетите и обичайната йерархия при придобиване на знания. С две думи, този урок ми е по-лесен, по-близък ми е.

Жрецът и Умереността в Стиймпънк таро (Steampunk Tarot)
Ако на вас не ви е чак толкова близък, ето какво си мисля, че може да ви помогне.
Представете си пътешествието на Глупака от самото начало. Вие сте него, една неориентирана душа, която се ражда в човешко тяло и всичко е едновременно непознато, но и вълнуващо. Това е Глупакът. След това идва Магът или личната ви воля, намерението, проявлението на вашата душа във физическия свят, превръщането на онова, с което разполагате, в средство за постигане на волята ви. Следва Висшата жрица, която е интуитивното ни познание, всичко онова, което някакси знаем как да направим, макар да не сме сигурни откъде точно го знаем. Това ви е нещо като дънната платка

Умереността отново засяга темата за обществените групи, познанието и мъдростта, но на следващото ниво.
Най-важната промяна, според мен, е отпадането на йерархията. При Умереността вече нямаме един учител, който стои на най-високото ниво и предава опита си, а другите го слушат. Не, при Умереността всички участници са в кръг и допринасят за общото дело, макар и по различен начин. Вече си говорим за синергичност или обединяване, чийто ефект е по-голям от сбора на двете части.
Тук пак ще се върна на астрологическата препратка към зодиакалния знак Стрелец. Негов символ е Кентавърът, а именно полу-кон, полу-човек. Обаче, забележете, не е без значение кои точно части от коня и човека. Синергията е точно това – главата и ръцете на човек, които носят със себе си знание и интелект, и краката на коня, които дават бързина и сила. Така се получава много мощна комбинация, която надхвърля двете части, включени в нея.
Допреди последните две Пълнолуния в Стрелец тази карта ме мъчеше много, просто защото почти нямах опит с нея. Често съм била в ситуации на Жреца, но почти никога в такива на Умереността, защото не съм добър отборен играч и честно казано, не вирея добре в групи. Но напоследък тази карта започна да ми излиза в гледания и се замислих колко подвеждащо може да е обичайното ѝ изображение. Ние все се фокусираме върху фигурата на картата, която е една, но може би ключът не е в ангелската фигура толкова, колкото в двете чаши и обмена, който се извършва между тях. Именно този обмен променя участващите страни като едновременно компенсира слабостите им и усилва положителните им страни. Но я има и ролята на медиатора, който насочва енергията на отделните участващи страни в групата по начин, който да е полезен за общата им цел. Защото едно от основните неща в Умереността, според мен, е именно общата цел, общата посока на движение, за която всеки допринася по начин, който му се удава. Ако тя отсъства, никакъв медиатор не може да спои нещата. Също така в сенчестото си проявление (или обърната) показва по-скоро съюз, в който хората вадят на показ само най-лошото в другия, вместо взаимно да се подобряват.

Умереността в Таро на Зелената вещица (Green Witch Tarot)
В паганистичните колоди таро и такива, които търсят препратки към връзката с природата, обикновено Умереността е представена като ритуал на смесване на магически съставки, бъркане на някакви отвари при Пълнолуние и т.н. За мен това е много красива метафора за магията, която се случва, когато много различни хора от всякакъв произход се съберат на едно място и просто си взаимодействат хармонично, увеличавайки енергията на групата много над нормалните нива.
Но вероятно е възможно картата да показва и начин, по който можем да накараме две противоречащи си качества у нас самите да заработят заедно, в една посока. Като човек, който има квадрат на Слънце и Луна в картата, искрено се надявам последното да е възможно. Но скептикът в мен все още чака доказателство от практиката на живота, за да повярва.
Накрая за малко да забравя една друга важна тема, която аз виждам в тази карта, а именно интеграцията на всякакви маргинализирани по моралните устои на Жреца групи. Приемане на различните като част от цялото. Търсене на общото, въпреки различията. Докато при Жрецът нещата са на ниво – „ти споделяш нашите ценности, затова заповядай, ела в нашата група“, при Умереността хората обикновено са настроени тип „различията ни са просто проява на едно и също нещо“. В този смисъл Умереността е толерантност към чуждата истина и готовност да приемем, че не е задължително всичко онова, което не съвпада с нашите виждания, да е грешно. Вероятно именно защото на мен това все още ми е труден урок за научаване, срещам и толкова трудности с истинското разбиране на картата.
Как се проявява Умереността във вашите гледания? Винаги ли се отнася до взаимоотношения с други хора или понякога ви е показвала и борба в две различни части на същността ви? А ползвали ли сте картата за магически практики и с какъв резултат?