ТАРО и сайтът 78 истории :)

Свобода на словото
Публикувай отговор
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Re: ТАРО и сайтът 78 истории :)

Мнение от Kleo »

При Умереността 1+1 е равно на 3
Публикувано на 08.07.2016 от Вера

Смело мога да кажа, че от всички Големи аркани Умереността винаги е била онази карта, която ме е препъвала и никога не ми е била напълно ясна. Теоретично я схващах донякъде, но не напълно. (Между другото, обръщайте внимание на картите, които са ви наистина трудни за разбиране. Обикновено те ви сочат някаква част от житейския опит, която все още не сте успели да усвоите. Или поне ви е трудно да интегрирате в себе си.)

За мен определено уроците на Умереността са трудни. Но да карам по същество.

Иска ми се да започна от факта, че Умереността е под номер 14 в таро, което се редуцира до 5 и препраща за сравнение към Жрецът. Това е добре за мен. Този пич го познавам от близо, житейският ми път е под номер 5 на Жреца, справях се доста добре в училище, обикновено висях с учителите, а не със съучениците си, уважавам авторитетите и обичайната йерархия при придобиване на знания. С две думи, този урок ми е по-лесен, по-близък ми е.

Изображение

Жрецът и Умереността в Стиймпънк таро (Steampunk Tarot)

Ако на вас не ви е чак толкова близък, ето какво си мисля, че може да ви помогне.

Представете си пътешествието на Глупака от самото начало. Вие сте него, една неориентирана душа, която се ражда в човешко тяло и всичко е едновременно непознато, но и вълнуващо. Това е Глупакът. След това идва Магът или личната ви воля, намерението, проявлението на вашата душа във физическия свят, превръщането на онова, с което разполагате, в средство за постигане на волята ви. Следва Висшата жрица, която е интуитивното ни познание, всичко онова, което някакси знаем как да направим, макар да не сме сигурни откъде точно го знаем. Това ви е нещо като дънната платка :) После е Императрицата – образът на майката, но и на грижата, храната, любовта и материалния комфорт. След нея се запознавате с Императора – бащата или правилата и сигурността, които трябва да следвате, ако искате да се опазите жив. Също така различните ограничения, с които ще се сблъсквате, както и способността да бъдете силен и непоколебим, когато обстоятелствата го налагат. Чак след него идва Жрецът – вече сте достатъчно големи и ви изпращат на училище. Какво ви чака там? Първият ви сблъсък с обществото, с хората, които са извън семейството. Научавате се как да принадлежите към група, как това води след себе си различни правила като йерархията, например. Как, ако спазвате правилата, ще получите ключа (бил той към приемането в групата или към получаване на знание, на know-how как да оцелявате сред природата и т.н.) Жрецът е онзи, който не само пази практическото познание на рода, но е отговорен и за предаването му по-нататък на поколенията.

Умереността отново засяга темата за обществените групи, познанието и мъдростта, но на следващото ниво.

Най-важната промяна, според мен, е отпадането на йерархията. При Умереността вече нямаме един учител, който стои на най-високото ниво и предава опита си, а другите го слушат. Не, при Умереността всички участници са в кръг и допринасят за общото дело, макар и по различен начин. Вече си говорим за синергичност или обединяване, чийто ефект е по-голям от сбора на двете части.

Тук пак ще се върна на астрологическата препратка към зодиакалния знак Стрелец. Негов символ е Кентавърът, а именно полу-кон, полу-човек. Обаче, забележете, не е без значение кои точно части от коня и човека. Синергията е точно това – главата и ръцете на човек, които носят със себе си знание и интелект, и краката на коня, които дават бързина и сила. Така се получава много мощна комбинация, която надхвърля двете части, включени в нея.

Допреди последните две Пълнолуния в Стрелец тази карта ме мъчеше много, просто защото почти нямах опит с нея. Често съм била в ситуации на Жреца, но почти никога в такива на Умереността, защото не съм добър отборен играч и честно казано, не вирея добре в групи. Но напоследък тази карта започна да ми излиза в гледания и се замислих колко подвеждащо може да е обичайното ѝ изображение. Ние все се фокусираме върху фигурата на картата, която е една, но може би ключът не е в ангелската фигура толкова, колкото в двете чаши и обмена, който се извършва между тях. Именно този обмен променя участващите страни като едновременно компенсира слабостите им и усилва положителните им страни. Но я има и ролята на медиатора, който насочва енергията на отделните участващи страни в групата по начин, който да е полезен за общата им цел. Защото едно от основните неща в Умереността, според мен, е именно общата цел, общата посока на движение, за която всеки допринася по начин, който му се удава. Ако тя отсъства, никакъв медиатор не може да спои нещата. Също така в сенчестото си проявление (или обърната) показва по-скоро съюз, в който хората вадят на показ само най-лошото в другия, вместо взаимно да се подобряват.

Изображение

Умереността в Таро на Зелената вещица (Green Witch Tarot)

В паганистичните колоди таро и такива, които търсят препратки към връзката с природата, обикновено Умереността е представена като ритуал на смесване на магически съставки, бъркане на някакви отвари при Пълнолуние и т.н. За мен това е много красива метафора за магията, която се случва, когато много различни хора от всякакъв произход се съберат на едно място и просто си взаимодействат хармонично, увеличавайки енергията на групата много над нормалните нива.

Но вероятно е възможно картата да показва и начин, по който можем да накараме две противоречащи си качества у нас самите да заработят заедно, в една посока. Като човек, който има квадрат на Слънце и Луна в картата, искрено се надявам последното да е възможно. Но скептикът в мен все още чака доказателство от практиката на живота, за да повярва.

Накрая за малко да забравя една друга важна тема, която аз виждам в тази карта, а именно интеграцията на всякакви маргинализирани по моралните устои на Жреца групи. Приемане на различните като част от цялото. Търсене на общото, въпреки различията. Докато при Жрецът нещата са на ниво – „ти споделяш нашите ценности, затова заповядай, ела в нашата група“, при Умереността хората обикновено са настроени тип „различията ни са просто проява на едно и също нещо“. В този смисъл Умереността е толерантност към чуждата истина и готовност да приемем, че не е задължително всичко онова, което не съвпада с нашите виждания, да е грешно. Вероятно именно защото на мен това все още ми е труден урок за научаване, срещам и толкова трудности с истинското разбиране на картата.

Как се проявява Умереността във вашите гледания? Винаги ли се отнася до взаимоотношения с други хора или понякога ви е показвала и борба в две различни части на същността ви? А ползвали ли сте картата за магически практики и с какъв резултат? :)
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Моята философия за това какво е таро и за какво е полезно!!! :524

Публикувано на 30.11.2016 от Вера

Изображение

Тъй като напоследък ми се струва, че не съм начертала ясно каква е моята концепция при гледането на таро, реших да го направя в отделен пост, вместо да го обяснявам това при всяко ново гледане. Интересно ще ми е да прочета в коментарите и какви са вярванията на други, занимаващи се с таро. Особено, дали според вас по картите може да се види окончателното бъдеще. Дали на някого или нещо му е писано да бъде или не.

Таро е консултант, не съдия, който издава присъда!

Първата масова заблуда при хората, които за пръв път чуват за таро карти, е, че това е вид оракул, който може да им предскаже бъдещето. Тази масова заблуда в най-голяма степен ми е отровила преживяването да гледам на други хора. Не, че таро не може да предсказва бъдещето. Възможно е, често съм правила доста точни прогнози, но все в рамките на около година напред. Но не мога да ви кажа дали на нещо му е писано да стане, или не.

Първо, според мен, сериозно се спекулира с това какво е „писано“ на човек. Да, вярно е, че някои събития са предварително „наредени“ да ни се случат, да не можем да избягаме от тях, но това не важи за всичко, което ни се случва. За мен лично, човек си носи някакви уроци за научаване. Примерно, ако има проблем с авторитетите и не може да си отстоява собственото мнение, то е твърде вероятно да се обвърже с партньор, който да го мачка. На него определено му е „писано“ да бъде с такъв партньор тоест човек с подобен характер, но това не значи, че е обречен на подобни връзки до края на живота си. Те му се случват именно, за да осъзнае над какво да работи. И едва, след като промени себе си, ще промени и хората, които привлича в живота си.

Най-често задаваният въпрос е „Писано ли ни е да сме заедно?“ с надеждата, че ако сте скъсали, то в един слънчев ден ще се озовете отново заедно и всичко ще е цветя и рози и 10 чаши. Истината е, че зависи от вас и дали сте готови да положите усилия да се промените за партньора си. Ако просто чакате бъдещето да ви донесе щастлива развръзка, без да искате да се променяте и да отстъпвате пред някои от различията на партньора си, то просто няма как да се случи.

А ако излизате едва от около месец и искате да знаете има ли смисъл да се хабите, той ли е мъжът с главно „М“, отсега ви казвам и без карти – не е. Ако сте истински влюбени в някого и сам Господ да слезе от небето и да ви каже: „Не ти е писано да си с този човек!“, ще го напсувате и пак ще продължите да го гоните. Защото това значи да си влюбен. Другото са просто тънки сметки.

Когато смятате, че сте жертва на обстоятелствата, бъдещето е просто още от това, което в момента не ви харесва.

Отново давам пример с въпросите за връзки, защото те са най-често задаваните. Ако взаимоотношенията ви с някого не вървят, то имате някакви проблеми помежду си. Ако не се опитвате да работите по тях и вместо това всеки месец питате как ще се развива връзката ви, надявайки се те да изчезнат от само себе си, бъдещето ще е просто още от онова, което не ви харесва в момента. За да получите различно бъдеще, трябва вие да сте различни в бъдеще. И да, знам, че е трудно и гадно да се променяш, да поемаш отговорност за своя принос в това как стоят нещата в момента, но просто няма друг начин. Ако го избягваме това, никога няма да намерим онова, което търсим. И от тук следва:

Таро е най-полезно за работа над себе си!

Всяка спънка в живота си първоначално изживяваме като проблем отвън. Приятелят ни е несериозник, съседите само цапат, шефът ни е нещастник, държавата ни е скапана. Това е напълно естественото ни поведение и не го казвам, за да натяквам или да се правя на велика, защото аз реагирам по абсолютно същия начин. И точно тук, според мен, тарото се включва и ви показва, че всичко, което възприемате като пречка отвън, е преодолимо по някакъв начин, стига да приемете, че вие също имате някакви трески за дялане и работата по тях е напълно достатъчна, за да промените външната среда. Това не означава непременно, че приятелят ви ще стане по-сериозен или съседите ви ще започнат да чистят пред входа, макар че и това не е изключено. Означава просто, че ще намерите конструктивен начин да се справите със ситуацията и най-вече – ще осъзнаете къде точно и как сами саботирате себе си.

Няма правилен и грешен избор.

Това е друга заблуда, в която аз лично често попадам. Не знам, дали заради Марса във Везни или нещо друго, но съм склонна да мисля, че ако избера едно нещо – ще ми е гадно, а ако избера друго – то нещата ще се развият чудесно. И ако питам таро, ще имам цялата необходима информация, така че да взема най-доброто възможно решение. Това обикновено ни превръща в роби на картите. Истината е, че се колебаем само тогава, когато нито един от вариантите не е точно по вкуса ни. Но все нещо трябва да се направи и избере, защото иначе оставаме в някакъв вакуум, който може да ни побърка. Можете да се усетите, дали сте попаднали в този капан на мисли, ако ви преследват 2 жезли, 2 мечове или пък 8 мечове като резултат.

Всеки избор си има плюсове и минуси. Понякога минусите са по-очевидни от плюсовете. Таро може да ви ги покаже, но това няма да свали от раменете ви тежестта от вземането на решение и най-вече поемането на негативите от него. А и в повечето случаи вие вече и сами си знаете какви са тези плюсове и минуси. Може да ви е полезно да ги видите обобщени, а може и да не е.

Консултацията с таро е за вас, за да разберете себе си, а не за да шпионирате околните.

Най-често хората се впускат да питат за другите около себе си. Кой какво мисли за тях, децата ще се оправят ли в живота, този или онзи какво чувства към тях. Понякога е от загриженост, понякога от липса на доверие, друг път си е чиста проба любопитство. Не обичам да гледам на такъв тип въпроси и често отказвам, защото от една страна го чувствам нередно. А от друга – тези въпроси обикновено са още един начин да избягаме от себе си. Нали знаете, най-лесно е да решавате проблемите на другите, защото ако не го правите, иначе трябва да се захванете със своите. А притесненията за децата са напълно безполезни, защото всеки сам си определя пътя и нито вие можете да им решите проблемите, нито пък има такова нещо като „заживели щастливо“, в което изведнъж всичко ще им се нареди и вие повече няма да имате повод да се тревожите. Да не говорим, че ако не ги оставите сами да се оправят от време на време, ще израснат напълно неспособни да се грижат за себе си. Показвайте любовта си към тях не чрез притеснения (които нищо не оправят), а чрез вяра, че те са достатъчно силни и способни хора да се справят сами.

Задавайте въпроси с отворен край, за да може таро да ви разкаже история!

Въпросите, изискващи отговор с „да“ или „не“ не са силата на таро, защото то е като да искате да си сипете супа с вилица. Езикът на картите говори, чрез изображения и разказва истории. Той не е фактологичен, няма цифри, имена или дати. Да, ако тълкуващият е опитен и знае в подробности ситуацията ви, може да разгадае по историята в картите дали нещо ще се случи, или не. Но в повечето случаи тълкуващият няма всички данни на разположение и може да ви опише само как вие ще се чувствате в бъдещата ситуация.

Цитирам Бенебел Уен тук, защото съм много съгласна с нея, че таро не се отнася до физическия свят, а до метафизичния му план. Ако го разберем по-добре, тогава можем да си обясним и физическия план на нещата. С две думи, според мен, таро работи с психическата енергия на питащия и когато тя бъде осъзната и трансформирана, тогава се променя и външното ѝ проявление.

В заключение искам просто да ви насърча да задавате въпроси за себе си и да обръщате внимание на вашата роля в ситуацията, в която се намирате. Защото често тя е единственото нещо, което можете да промените. И понякога това е напълно достатъчно. Това не значи да не си гледате за бъдещето, но бих ви посъветвала да го правите за по-кратки периоди напред и да обръщате повече внимание на онова, което картите ви говорят за настоящето.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Изображение

Магьосникът в тарото на Друиди и Уика

Магът

Публикувано на 31.07.2011 от Вера

В предишния пост бях решила да използвам преведени текстове за значенията на картите от Голямата аркана, но в последствие размислих и смятам да напиша своите собствени виждания за тях.

Магът или Магьосникът е меркуриева карта, в която силно се усещат приликите с астролоческия знак Близнаци. Какво имам предвид? В единицата се съдържа много силна енергия за действие и инициатива. Глупакът е под номер нула в колодата не случайно – той е само потенциала за ново начало, подтика към него, но едва с Мага идват конкретните действия. Тази карта често говори за конкретен човек – питащия или някой друг, замесен във вълнуващия ни въпрос. Магът обикновено е човекът, който знае какво иска и не се колебае да действа по въпроса, а и няма причина да се колебае – пред него стоят всички инструменти, които могат да му потрябват.

Спектърът от образи под влиянието на Мага е голям – от фокусника на местния панаир или „тука-има-тука-нема“ измамника на ъгъла на улицата, през търговците, които предлагат стоката си от врата на врата и се опитват да ви продадат всевъзможни джунджурии от куфарчетата си, та чак до политически оратори или лекари, които са добри диагностици.

В права позиция:

Енергията на картата борави със словото и сръчността на ръцете. Когато се появи в гледане за вас, използвайте момента, за да действате, защото нещата зависят само от инициативата ви в конкретната ситуация. Имате възможност да сте ловки и умели в преговорите, за да постигнете, каквото очаквате. С две думи, нещата са във ваши ръце – преносно и буквално. Ако искате да си построите къща, това е моментът, в който е подходящо да направите първата крачка и да обсъдите отпускането на заем от банката, за да купите земята. Твърде вероятно е да го получите и то при благоприятни условия, защото сега сте в състояние да убеждавате хората. Всички необходими качества са в кошницата ви, от вас се иска само да ги използвате.

Сещам се за онзи виц, в който две баби излизали от кино салона след „Титаник“ и едната викала на другата: „Ако вместо това хилаво момченце бяха взели Брус Уилис, той щеше да спаси кораба.“ Брус Уилис тук, а и в повечето си филми, е Магът. Същото се отнася и за повечето американски продукции, в които главният герой е отлъчен полицай, който в крайна сметка сам залавя лошите. Д-р Хаус от едноименния сериал също донякъде е олицетворение на тази карта. Ако трябва да сравня цялостната личност на един човек изцяло с Мага, то определено ми хрумва името на уличния фокусник Дейвид Блейн. Но тези примери идват с една малка уговорка. Магът не винаги се интересува от добруването на другите – той просто следва собствените си интереси, и ако междувременно с постигането им, спаси някой и друг кораб или залови лошите – чудесно, но това рядко е основната му цел. И така стигаме до…

В обърната позиция:

… стигаме до момента Джекил и Хайд в тази карта, типичен също така и за Близнаци (отново паралелът е неизбежен). Ако картата излезе надолу с главата при гледане, това може да говори и само за блокирана енергия – тоест в момента не вярвате в успеха си, нямате необходимите инструменти за целта, случаят не е удобен за вас и т.н. Но може да говори и за по-неприятен аспект като измамата. Меркурий е богът на комуникациите, на пътуванията, но и на търговията, а оттам има и склонност към лъжата и измамата. Все пак илюзионистът не прави никакви чудеса, той просто ви заблуждава да смятате така. И ако това е забавно в цирка или в шоу по телевизията, усещането е далеч по-различно, когато става дума за работа с документи, договори, пари и т.н. Така че ако тази карта излезе обърната и отивате да говорите за заем с банката (спомняте си, че щяхте да строите къща, нали?), на ваше място бих чела много внимателно написаното със ситен шрифт в края на документите. Дори, честно казано, изобщо не бих подписвала никакви договори на този етап, защото има сериозен шанс някой да ви подведе и да не ви каже цялата информация.

В този период е много вероятно напорист, но харизматичен търговец да ви продаде нещо, от което нямате нужда, или пък просто не работи. Ако се върнете с дефектната стока, той вероятно отдавна ще е изчезнал безследно. Може да ви дадат невярна информация, да ви поставят грешна диагноза, да ви убедят да се захванете с идея, която не ви е по вкуса. Затова просто бъдете на щрек.

Това е моето виждане за картата, а какво е вашето?
:922
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Таро карта на деня! :524

Авторът на Таро рубриката е Илиана Смилянова.

ПЕТИЦА ПЕНТАКЛИ

Изображение

Днешният ден може да изпита вашата готовност да понесете материални загуби и лишения, неудовлетвореност, неочаквани материални проблеми. Такъв ден може да провери и устойчивостта на ваши приятелства ("Приятел в нужда се познава"), способността ви да намирате изход в трудни моменти, да се учите от собствения труден и болезнен опит.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Обесеният :524
Публикувано на 29.08.2011 от Вера

Обесеният е една от най-трудните за мен карти като уроци и една от най-страшните заедно с Кулата. На пръв поглед картата донякъде внушава дори спокойствие, тъй като освен че човекът виси надолу с главата, няма никакви други индикации да се случва нещо ужасно. Истината е, че ужасът за мен идва точно от глагола „виси“, тъй като това е една карта, налагаща търпение, много продължително чакане, приемане на нещата такива, каквито са, без да предприемаме опити да ги променим. Според мен най-точно казано е, че във време, в което Обесеният идва да отговори на въпросите ни, трябва да се откажем да мислим, чрез Егото си и да помислим за това от какво има нужда душата ни. Може би звучи твърде отвлечено, но не мога да го опиша по-добре. Ако помислим какви очаквания имаме от живота – да имаме пари и да живеем охолно, да срещнем подходящия човек, да създадем семейство, да караме последен модел кола, да имаме най-новите телефони, да пътуваме много и да си прекарваме вълнуващо на екзотични места… Всичко това е приятно прекарване и всичко това са желания на Егото ни, но те не ни учат на нищо. Човек не извлича уроците на живота от приятните и лесни преживявания, не, той се учи от тежките моменти и силата, която трябва да прояви в тях, от изпитанията по пътя си и от несгодите, с които се сблъсква, и именно заради тях душата ни е дошла в училището на живота. Затова трябва да ги приемем, да се оставим на времето или съдбата и просто да чакаме тихо, сливайки се със събитията около нас, докато те ни проговорят.

Изображение
Обесеният или Дървото в Gaian Tarot

В права позиция: Ако изтеглите Обесеният в гледане, опитайте се да погледнете нещата от нова, по-различна гледна точка, защото от мястото, в което ги гледате в момента, е твърде вероятно да се изживявате като жертвата в ситуацията. Възможно е наистина да сте жертва, но когато ни се отнема едно нещо, обикновено ни се дава друго, така че се опитайте да потърсите кое е това ново нещо, което, макар и неприятна, тази ситуация ви е донесла. Ако изтеглите картата за връзки – спрете да настоявате на своето и премислете, дали изискванията ви към другия човек са наистина основателни, и дори и да са, примирете се, че няма да стане по вашата. Отдръпнете се и се опитайте да не гледате на нещата толкова емоционално, дайте време на нещата, те ще станат, ако вие си научите правилно уроците. Ако Обесеният се появи за работата ви, вероятно не ви плащат добре или работата не ви харесва, но ще трябва да погледнете нещата от друг ъгъл и да разберете, че от всяка работа се научава нещо, и ако не минете през този период, ще пропуснете важен урок за себе си. Най-неприятното при тази карта е, че трябва да мине време и от неговата дистанция виждаме какво ни е донесъл Обесеният и от какви неприятни качества ни е оттървал. Но за всичко това трябва време, обикновено доста време, а Обесеният е именно картата на времето, като годишни сезони, като тихото отлитане на дните от календара. Изисква се много търпение, за да се премине през неговото влияние, но ефектът след това си заслужава чакането. Спрете да искате, спрете да давате воля на егото си и просто намерете другата гледна точка към нещата, оттам едва ли ще са по-розови, но вероятно няма да са толкова трудни за изтърпяване и ще ви загатнат къде е смисълът от всичко това.

В обърната позиция: Ако Обесеният често излиза в обърната позиция, това е знак, че изразявате Егото си по нездравословен начин и се опитвате да се наложите в една ситуация, в която няма как да излезете победител. Най-странното е, че вие дори се чувствате като жертвата на тази ситуация, но отсрещната страна не иска да ви го признае, а и няма да го направи. Истината е, че не можем да променим събитията, които са ни се случили или ще се случват, но можем да изберем как да реагираме на тях. След известно време, в което вероятно ще се тръшкате и ще се вайкате като единствен страдащ и единствена жертва, може би ще обмислите нещата още веднъж и ще ви се стори по-добро решение да оставите този проблем за малко и да се фокусирате върху друго. Важно е през това време да осъзнаете, че към проблема има и чужда гледна точка, ако в конфликта има намесени и други хора, и ще трябва да погледнете и през техните очи. Когато това стане, твърде вероятно е ситуацията да се разреши сама (или поне на вас така ще ви изглежда), тъй като вече сте научили, каквото Обесеният е имал да ви обяснява.
Тъй като аз самата имах доста трудни уроци за научаване с тази карта, мога да ви кажа, че най-грешното нещо, което може да направите в такъв момент, е да гледате към това как стоят нещата при другите хора и да ги сравнявате със себе си. Да си казвате – те имат това и това, а аз не мога да го имам, не е честно. Другите хора си имат техни уроци, а най-често и техни собствени, не по-леки проблеми, които на пръв поглед не им личат, затова оставете другите, гледайте само и единствено себе си и нещата ще се оправят. Само им дайте време.

Пишейки тези неща, аз съм още твърде далеч от спокойствието, постигнато от Обесения, в подобни ситуцаии, но поне знам, че това са нещата, по които трябва да се работи, а това все пак е една крачка напред. А какви са вашите впечатления от тази карта и какво научихте от влиянието й?

Аз си я изтеглих днес тази карта, в обърнато положение!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Императрицата права си изтеглих днес, ето какво пише за тази карта в сайта 78 истории:

Императрицата
Публикувано на 02.08.2011 от Вера

Третата карта от колодата носи голяма доза женска енергия, като се има предвид, че това е карта на майчинството, раждането, изхранването и отглеждането на нещо. Не е задължително тук да става дума за деца, човек може да е създател и да се грижи за много неща в живота си – започвайки от работата си, та стигайки чак до градинарството. Точно в този смисъл Императрицата олицетворява творчеството и креативността във всичките им разновидни форми. Тя е човекът, който обича да си изцапа ръцете с пръст, докато сади розите си или бере зеленчуци в градината. Тя е и художникът, който е целият омазан до уши в боя, но доволен от картината си. Така че творчеството е най-силният елемент на тази карта.

В права позиция: изтеглите ли тази карта от колодата, значи е дошло време най-после да строите онази къща. Теренът е осигурен, плановете са начертани, всичко е проучено, остава да се впуснете в действие. И не забравяйте да се наслаждавате на всеки миг от процеса. Императрицата е благодатна карта, ако сте я изтеглили на въпрос за проект, за работа, за плановете ви за семейство – тя говори, че всичко върви добре и освен това има перспектива за разширение. Тази карта е управлявана от Венера, която в астрологията е наричана „малката благодетелка“, така че насладете й се. Освен това единицата е началото, двойката е съюза, а тройката е това, което се ражда от този съюз – тоест новото, разширението, обещанието за развитие напред.

Императрицата ви насърчава да усетите нещата със сетивата си, да ги почувствате, да не губите връзката си с природата и Земята, защото те ви дават сили. Насърчава ви да се грижите за тези около вас с нежност и щедрост. Освен това тя е и карта на изобилието, символизира периода на края на лятото, когато цялата природа е плодотворна и реализира реколтата си, а животът е лесен, защото от каквото и да има нужда човек, той може просто да иде да си го откъсне. Това изобилие е тук, за да му се наслаждаваме, но също така и за да го споделяме с другите.

В обърната позиция: много често се случва така, че една майка не успява да усети момента, в който детето й е вече достатъчно голямо да се грижи за себе си и тя трябва да го пусне. Вместо да обърне внимание на знаците, тя се вкопчва в детето и го задушава, като по този начин то наистина не успява да се развие като отговорен възрастен човек, защото никога не му се е налагало да бъде такъв. Това е тънкият момент на картата – да отглеждаш, без да задушаваш. Да знаеш кога да се отдръпнеш.

Но най-често в обърната позиция на мен тази карта ми говори за блокирана съзидателна енергия. Желанието за творене е там, необходимостта също, но всичките опити на питащия да пресъздаде на практика желанията си не се награждават с успех. Той иска да твори, просто всички канали, по които вдъхновението и креативността досега са текли, в момента са блокирани и пресушени. Може би питащият има нужда да презареди батериите чисто сетивно – сред природата, в досег с друг вид творчество или чисто и просто се стреми да създава в област, която не е неговата. Трябва да се отдръпне и да спре, за да размисли, ако областта, в която искаме да творим ни се струва обезверяваща и ни лишава от вдъхновение, в крайна сметка може би това просто не е нашата област.

Изображение
Императрицата в тарото на Sharman Caselli

:922 :922 :922
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

таро и сайтът 78 истории

Мнение от Kleo »

Таро картата ми за деня :524

Авторът на Таро рубриката е Илиана Смилянова.

ДВОЙКА МЕЧОВЕ

Изображение

Днес е ден на примиряване, на изглаждане на противоречия, на намиране на обща гледна точка в някакъв конфликт, на обединяване с евентуален противник в името на обща цел или взаимна изгода. Това вероятно не е трайно приятелство или сътрудничество, но е поне временно необходимо примирие. В такъв ден може и да се почувстваме враждебно настроени, объркани и раздвоени от невъзможността да вземем разумно решение, да изберем по-малката от две злини.

Таро карта на декадата :524

ТРОЙКА МЕЧОВЕ

Изображение

03.10.2021 - 12.10.2021
Астрологично съответствие – Сатурн във Везни

Ключ. 3, Мир. Да помирим разума и сърцето. Да се смирим.

Идеи. Изразете състоянието си по начин, който онагледява сърцевината ви – вашата, не тази на проблема. Мислете и говорете право, по същество.

Чувства, емоции, настроение. Сърдечност, откритост, честност, споделеност, увереност, закрила.

Мисли. "В моята беззащитност е моята сигурност." Курс на чудесата

Моята същност е неуязвима.

"...не закоравявайте сърцата си." Евр.3:8

Действия, постъпки. Приемете среща, която избягвате или отлагате. Проведете труден, но важен разговор. Споделете болезнена ситуация, потърсете изход от нея – фокусирайте се върху решението, не върху проблема.

Трудности, проблеми. Да измъчваме и да се самоизмъчваме, да укоряваме и да нараняваме. Да крием или да излагаме на показ раните и болките си, да отричаме очевидното, да приемаме кризата за даденост. Да се страхуваме от болестта, да се борим срещу нея.

Шансове. Да кажем и да чуем истината. Естествено да оздравеем. Да превърнем болестотворен процес в лечебен, да намерим целебни слова, да изцелим отношения. Да надраснем нивото на болката, да пораснем. Да бъдем толерантни.

Въпроси. Имам ли рани, с които не искам да се разделя? Възпитателна или унищожителна е критиката ми? Говоря ли от сърце?

Периодът в декадата на Тройка мечове (от 3 октомври до 12 октомври всяка година) е подходящ да признаем и да преодолеем страха да не разбият (отново) сърцето ни.

Рискувайте и прекрачете прага на собствената си уязвимост. Изключете обичайната си емоционална защита, доверете се на висшата и естествена логика на процесите. Позволете си да бъдете живи, чувствителни, обичащи, съпреживяващи. Бъдете силни и открити, не ранени, беззащитни или безчувствени.

Общувайте, без да манипулирате своите и чуждите "болни места". Откажете се от склонността си да нападате и да (се) оправдавате, търсете по-висока гледна и опорна точка. Научете се да приемате и да надраствате раните си, да отивате отвъд тях.

Не се обезкуражавайте от трудностите, разочарованията и болките, не се асоциирайте с тях. Рискувайте "добре познатото зло". Вдъхнете си смелост и потърсете себе си отвъд страха и тъгата, отвъд познатия дискомфорт на разочарованието. Освободете се от привързаността си към казани и неизказани слова.

Възвърнете си вярата, че утеха и изцеление има за всеки и че собственият ни сърдечен ритъм ни води по пътя на себепознанието, изцелението и свободата.
:329
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Изтеглих си 4 пентакли права от моето Таро днес, значението на която карта намирам в сайта 78 истории по следния начин:

Четворките
Публикувано на 19.06.2013 от Вера
Ще се опитам в една серия от постове да представя скицирани и някои от значенията на малките аркани. Не претендирам за изчерпателност, но ще се опитам да кажа най-важното, придружено с примерни значения от ежедневието, където е възможно. Ще започна от никъде, тоест с четворките, нямам идея още кои ще са следващите, но ще трябва да изтърпите неорганизираността ми :)

Четворките, както и номер четири в голямата аркана – Императорът, се свързват със стабилност, ред, контрол и здрава основа. При тях няма много движение и събитийност, но пък за някои хора са периоди на отдих, като малък оазис преди да настъпи следващият момент за действие, шанс да съберат сили. За други обаче, които не могат да стоят на едно място дълго време, могат да се окажат и задушаващи.

Изображение

Четворка пентакли, ако се върнем на сравненията от предишните две карти, е като прасенце касичка. Тук се сблъскваме с най-стабилния елемент, земята и четворката, която носи дори още стабилност. В тази ситуация сме практични реалисти и държим да се подсигурим за всичко. Енергията на картата е на човек, който предпочита монотонна, но сигурна работа, която не го сблъсква с предизвикателства. На някой, който обича да се запасява от разпродажби, да харчи разумно и най-вероятно да си запазва нощувки за лятната почивка на море още през март. Този човек ще се храни здравословно и вероятно няма да пропуска профилактичните прегледи. Тези качества като цяло са положителни и полезни в ежедневието, стига да не се превърнат в мания и самоцел. В четворка пентакли обаче статуквото и закостенялостта са най-силни и съответно оттам и рискът от „счупване“ е най-голям. Спестяванията не са лошо нещо, но само когато имат някаква цел. В противен случай имаме човек, който къта пари заради самите пари, а те са просто хартийки. Странно защо, но тази карта ми се е падала най-често при емоционални въпроси, когато питащият иска да знае как ще се развие новата му връзка. Той не е готов да инвестира емоционално в тези отношения, преди да се убеди, че ще заживеят щастливо накрая, но в живота няма как създадеш такава връзка, без да се отвориш емоционално за другия. С две думи – който не играе, не печели. Същото важи и за финансовата страна на четворка пентакли – можеш да спестяваш и да останеш на това ниво цял живот, а можеш и да рискуваш и да инвестираш в нещо, което ще ти се отплати десетократно. Разбира се, може и да рискуваш и да останеш без нищо, така че това е нещо, което зависи от личната философия.

В обратната си позиция картата предупреждава, че напоследък може и да сте се увлекли по модата „широки пръсти„. Не е лошо да си дадете сметка, дали парите не изтичат през ръцете ви по-бързо, отколкото се стичат там. Същото важи и за емоционални отношения – не разкривате ли твърде лични неща прекалено рано? Достатъчно добре ли познавате човека, с когото смятате, че имате работа, или чувствата ви са замъглили ясната ви визия? Известна доза предпазливост няма да е излишна.

Изображение
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Смъртта
Публикувано на 05.09.2011 от Вера

Хората, които за пръв път хващат картите Таро или пък отиват на първата си консултация, обикновено са ужасени от тази карта, защото я възприемат прекалено буквално. Но ако всеки път, когато картата се появяваше, някой умираше, щяхме да сме свидетели на истинска касапница или повторение на чумната епидемия от средните векове.
Смъртта в Таро трябва да се възприема доста по-метафорично. Тя се появява на места и моменти в живота ни, когато някаква житейска ситуация, отношения или дори мислене са се изчерпали и вече не само не ни носят нищо, но и ни дърпат назад, свързвайки ни с част от нас, която вече я няма. В известен смисъл тринадесетият аркан от колодата има и доста положително значение, защото неминуемо води и до промяна, до нови събития в живота ни, просто първо се налага да поразчисти старото. Намира се под влиянието на Скорпиона и също като този слънчев знак главно се свързва с трансформацията. Обърнете внимание, че винаги в далечината на картата се забелязва изгрев, който обещава, че макар в момента нещата да са наистина мрачни и да няма лъч в тунела, те са предизвестие за предстоящото прераждане.

Изображение
Смъртта в Тарото на Друидите и Уика

В права позиция: Определено не лека карта без значение права или обърната, но поне в тази позиция всичко ще приключи много по-бързо и безболезнено. Напускане на работа, край на връзка, завършване на училище, краят на една част от живота ви е пред вас и трябва да помислите как да я приключите възможно най-добре, за да освободите по-добре път за новото. Разбира се, има я и възможността картата да се появява просто, за да покаже по-различен и наситен с нови неща период, който идва да замести скуката. В известен смисъл Колелото на съдбата и Смъртта имат общ смисъл – на промяна, но докато Колелото обозначава по-скоро изненадващи подаръци на съдбата или пък неприятни случайности, в Смъртта има доста повече предистория. Нещо е било част от вас доста дълго време, може дори да става дума за начин на мислене, но е изживяло своята част и ролята му вече е изиграна, затова трябва да отстъпи. В този смисъл имаме промяна, но преди всичко край. Като се замислим – Императрицата е номер 3 в колодата, а смъртта е 13, тоест първо имаме раждането на нещо, което трябва да умре, за да може да се роди новото и т.н.

Освен смърт и трансформация обаче, картата има далеч по-положителни нюанси като например много силни страсти и всичко, свързано със секса, което също е територия на Скорпиона. Ако например подредите карти за нова връзка, съвсем логично е, че Смъртта не може да говори за нейния край, тъй като тя едва е започнала. По-скоро става дума, че това са отношения на силни страсти, които твърде вероятно се базират основно на секса и някаква по-дълбока психологическа връзка.

В обърната позиция: Когато картата започне често да се появява в обърната позиция, това трябва да ви говори, че в живота ви е започнал процес на изчистване от старите влияния, но вие не желаете да го приемете и вместо това се опитвате да продължавате по стария начин, все едно нищо не е било. Разбира се, това няма да ви помогне по никакъв начин, защото без значение, дали го искате или не, трябва да сложите край, в противен случай просто продължавате да живеете в агонията.

Например, завършили сте университет, вече имате имате дипломата си в ръце, но още не можете да се стегнете и да започнете да си търсите работа. Не ви се иска да изоставяте студентския живот на ставане късно по обяд, кафе с приятели, самостоятелността, без планове за бъдещето и квартирата, за която родителите ви плащат. Но дори и да се опитвате да продължите по стария начин, ще започнете да усещате, че атмосферата около вас вече не е същата. Съквартирантите ви ще започнат да се изнасят един по един, да си намират работа и да се извиняват със сериозни планове, така че скоро няма да има на кого да се обадите за излизане. Разбира се, може да продължите да се опитвате да се преструвате, че всичко си е пак същото, макар да усещате, че не е, или просто да се вземете в ръце, да си кажете, че студентството е било прекрасна част от живота ви, но е завършила, да си намерите работа и да откриете, че да се грижиш сам за доходите си и да имаш свой дом е не по-малко приятна част от житейския път, най-малкото защото ти дава свобода да решаваш, без да зависиш от някой друг.

Така че Смъртта е по-скоро до психологическа настройка, не толкова до конкретно събитие. Тя е фазата, в която се опитваме да се пренастроим за новата ситуация и да свикнем с прехода.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Таро карта на декадата :524

Изображение

ЧЕТВОРКА МЕЧОВЕ
13.10.2021 - 22.10.2021

Астрологично съответствие – Юпитер във Везни

Ключ. 4, Дълготърпение. Търпеливо да преминем през фаза на пасивност и да достигнем до нов вид активност.
Идеи. "Да заспим" за обичайните си занимания и общуване и "да се събудим" на друго, ново ниво. Да дарим покой на ума си.
Чувства, емоции, настроение. Спокойствие, умиротвореност, свързаност, освободеност, яснота, жизненост, себеотстояване.
Мисли. "Вярвайте на сънищата, понеже в тях са дверите на вечността." Халил Джубран
"...защото видимите (неща) са временни, а невидимите – вечни." ІІ Кор. 4:18
Действия, постъпки. Да останем насаме със себе си. Да се смълчим, да активираме вътрешния си "събеседник". Да се помолим... и да чуем отговора.
Трудности, проблеми. Да преразходим енергията си. Да слугуваме, вместо да служим. Да излъжем ("да омагьосаме") себе си, да преотстъпим ненужно силата си. Да отречем авторитетите, да подменим приоритетите.
Шансове. Да трансформираме изчерпана ситуация, да освободим скрит, блокиран потенциал. Да открием нови цели и възможности, нов източник на енергия. Да осъзнаем и преминем границата между сън и реалност. Да изследваме непозната (забравена) вътрешна територия. Да се отворим за помощ свише. Да възстановим реда.
Въпроси. Умея ли да (се) отказвам? Какво трябва да забравя, за да си спомня истината? Кои свои граници е нужно да оздравя? Кои свои ограничения искам да надхвърля?
Периодът в декадата на Четворка мечове (от 13 октомври до 22 октомври всяка година) е подходящ да изцелим "болните си места" и да осветим връзката със себе си, а така – и с другите.
Уважете своите и чуждите граници на автономност, на търпимост и издръжливост. Укрепете устойчивостта си към външни влияния, към "чужди" за вас мисли и желания. Не (се) насилвайте, не (се) преуморявайте. Бъдете внимателни и грижовни, осигурете време и място за себе си, изчистете и подредете вътрешното си пространство, одухотворете го.
Дайте си отдих от обичайната тревожност и угриженост. Пренасочете вниманието и енергията си навътре и нагоре, повдигнете мислите си, гледната (опорната) си точка. Потърсете и приемете вдъхновение.
Възстановете авторитета си, поемете отново властта над своето "кралство". Прочистете се от "вчерашни" разочарования и "отрови". Събудете "спящата красавица" в себе си за нов живот, вдъхнете ѝ сила и надежда, позволете да бъде обикната и спасена, да не мечтае живота си – а да живее мечтите си...
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Обесеният
Публикувано на 29.08.2011 от Вера

Обесеният е една от най-трудните за мен карти като уроци и една от най-страшните заедно с Кулата. На пръв поглед картата донякъде внушава дори спокойствие, тъй като освен че човекът виси надолу с главата, няма никакви други индикации да се случва нещо ужасно. Истината е, че ужасът за мен идва точно от глагола „виси“, тъй като това е една карта, налагаща търпение, много продължително чакане, приемане на нещата такива, каквито са, без да предприемаме опити да ги променим. Според мен най-точно казано е, че във време, в което Обесеният идва да отговори на въпросите ни, трябва да се откажем да мислим, чрез Егото си и да помислим за това от какво има нужда душата ни. Може би звучи твърде отвлечено, но не мога да го опиша по-добре. Ако помислим какви очаквания имаме от живота – да имаме пари и да живеем охолно, да срещнем подходящия човек, да създадем семейство, да караме последен модел кола, да имаме най-новите телефони, да пътуваме много и да си прекарваме вълнуващо на екзотични места… Всичко това е приятно прекарване и всичко това са желания на Егото ни, но те не ни учат на нищо. Човек не извлича уроците на живота от приятните и лесни преживявания, не, той се учи от тежките моменти и силата, която трябва да прояви в тях, от изпитанията по пътя си и от несгодите, с които се сблъсква, и именно заради тях душата ни е дошла в училището на живота. Затова трябва да ги приемем, да се оставим на времето или съдбата и просто да чакаме тихо, сливайки се със събитията около нас, докато те ни проговорят.

Изображение
Обесеният или Дървото в Gaian Tarot

В права позиция: Ако изтеглите Обесеният в гледане, опитайте се да погледнете нещата от нова, по-различна гледна точка, защото от мястото, в което ги гледате в момента, е твърде вероятно да се изживявате като жертвата в ситуацията. Възможно е наистина да сте жертва, но когато ни се отнема едно нещо, обикновено ни се дава друго, така че се опитайте да потърсите кое е това ново нещо, което, макар и неприятна, тази ситуация ви е донесла. Ако изтеглите картата за връзки – спрете да настоявате на своето и премислете, дали изискванията ви към другия човек са наистина основателни, и дори и да са, примирете се, че няма да стане по вашата. Отдръпнете се и се опитайте да не гледате на нещата толкова емоционално, дайте време на нещата, те ще станат, ако вие си научите правилно уроците. Ако Обесеният се появи за работата ви, вероятно не ви плащат добре или работата не ви харесва, но ще трябва да погледнете нещата от друг ъгъл и да разберете, че от всяка работа се научава нещо, и ако не минете през този период, ще пропуснете важен урок за себе си. Най-неприятното при тази карта е, че трябва да мине време и от неговата дистанция виждаме какво ни е донесъл Обесеният и от какви неприятни качества ни е оттървал. Но за всичко това трябва време, обикновено доста време, а Обесеният е именно картата на времето, като годишни сезони, като тихото отлитане на дните от календара. Изисква се много търпение, за да се премине през неговото влияние, но ефектът след това си заслужава чакането. Спрете да искате, спрете да давате воля на егото си и просто намерете другата гледна точка към нещата, оттам едва ли ще са по-розови, но вероятно няма да са толкова трудни за изтърпяване и ще ви загатнат къде е смисълът от всичко това.

В обърната позиция: Ако Обесеният често излиза в обърната позиция, това е знак, че изразявате Егото си по нездравословен начин и се опитвате да се наложите в една ситуация, в която няма как да излезете победител. Най-странното е, че вие дори се чувствате като жертвата на тази ситуация, но отсрещната страна не иска да ви го признае, а и няма да го направи. Истината е, че не можем да променим събитията, които са ни се случили или ще се случват, но можем да изберем как да реагираме на тях. След известно време, в което вероятно ще се тръшкате и ще се вайкате като единствен страдащ и единствена жертва, може би ще обмислите нещата още веднъж и ще ви се стори по-добро решение да оставите този проблем за малко и да се фокусирате върху друго. Важно е през това време да осъзнаете, че към проблема има и чужда гледна точка, ако в конфликта има намесени и други хора, и ще трябва да погледнете и през техните очи. Когато това стане, твърде вероятно е ситуацията да се разреши сама (или поне на вас така ще ви изглежда), тъй като вече сте научили, каквото Обесеният е имал да ви обяснява.

Тъй като аз самата имах доста трудни уроци за научаване с тази карта, мога да ви кажа, че най-грешното нещо, което може да направите в такъв момент, е да гледате към това как стоят нещата при другите хора и да ги сравнявате със себе си. Да си казвате – те имат това и това, а аз не мога да го имам, не е честно. Другите хора си имат техни уроци, а най-често и техни собствени, не по-леки проблеми, които на пръв поглед не им личат, затова оставете другите, гледайте само и единствено себе си и нещата ще се оправят. Само им дайте време.

Пишейки тези неща, аз съм още твърде далеч от спокойствието, постигнато от Обесения, в подобни ситуации, но поне знам, че това са нещата, по които трябва да се работи, а това все пак е една крачка напред. А какви са вашите впечатления от тази карта и какво научихте от влиянието й?
Публикувай отговор