От 9 до 12 ноември, 2011 г. Slow Food в България ще гостува на Интер Експо Център в рамките на събитието Интерфуд & Дринк.
Нашето участие е подкрепено от Slow Food International, Интер Експо Център и Европейски институт. В рамките на изложението Slow Food в България ще представи продукти и техните производители, които подкрепя и популяризира: зелено сирене от Черни Вит, навпавок от Горно Драглище, истински Смилянски фасул от горното поречие на р. Арда, както и редица други вкусни, чисти и честни храни.
На 10.11.2011 от 10 до 14 ч. ще се проведе конференция на тема
„Наредбата за директни доставки на храни от животински произход – предизвикателства и възможности”. В срещата ще вземе участие г-н г-н Пиеро Сардо (Италия), председател на Фондацията на Slow Food за опазване на биологичното разнообразие, който ще представи опита на Италия в съхраняването и развиването на специфични храни и как италианската правна рамка регламентира този процес. Програмата предвижда дегустация на сирена, произведени по традиционен начин от България и Италия и дискусия на техните органолептични качества.
По време на изложението ще бъде дадено начало на Младежкото движение на Slow Food в България. Млади хора, споделящи идеите на Slow Food ще се срещнат с производителите и ще могат да научат повече за българските традиционни храни, както и ще обсъдят своята роля в съхраняването на българските кулинарни традиции.
На щанда на Slow Food ще има редица съпътстващи събития като
„Поетична закуска с Мария Донева” на 12 ноември от 11 часа, когато поетесата ще представи свои „вкусни” стихове, защото храната освен наслада за небцето може да бъде и красноречива метафора за човешките емоции и красотата на природата.
Тъй като местата са ограничени, моля, желаещите да участват в конференцията да изпратят заявка до 1.11.2011 г. на e-mail:
dessidim3010@gmail.com