От изключителна важност е да ходим чест на църква и да участваме в богослуженията. Да се постараем поне веднъж по време на поста да се изповядаме и да се причастим. Нито условията на живот, нито времето, обстоятелствата и т.н. могат да ни извинят за леността и нерадението. Всичко зависи от това, колко сериозно се отнасяме към вярата си.
Ако се лишим от богослуженията по време на поста, лишаваме се не само от тяхната красота и дълбини, а и от онова, което придава смисъл на поста и го прави действен - богообщението.
От християнска гледна точка физическото въздържание и лишение е съвършено безполезно, ако липсва духовният пост, ако целия подвиг на поста не съсредоточаваме върху Бога и не е насочен към Него. Ние постим, за да усетим Божието присъствие в душата си. Чрез поста и молитвата прогонваме от себе си всичко нечисто и вредно.
През този период от нас се изисква начин на живот, който подобава на поста.
Навремето в православните страни самото общество е създавало подобаваща атмосфера по време на поста, животът потичал в определен ритъм, по определени правила, закривали се увеселителните заведения, преустановявали се светските приеми. Светът днес не се променя с началото на поста, затова от нас се изискват особени усилия, налага ни се да преосмисляме връзката между вътрешния духовен живот и външното му проявление.
Домовете ни трудно могат да се нарекат "оазиси на спокойствието". Човек се оказва неспособен да се наслаждава на тишината, губи способността за молитвена съсредоточеност и молитва въобще. През поста трябва да търсим възможност за повече усамотяване, молитва и четене на духовна литература у дома, да насочваме вниманието си към вътрешния ни свят и да изследваме себе си.
Що се отнася до времето, прекарано извън дома, тук трудно могат да се дават рецепти. Трябва само да имаме предвид, че постът освен всичко друго е и време за търсене и постигане на смисъла: в професионалния живот, в отношенията с другите и по отношение на обстоятелствата в живота. И ако нашата вяра действително е от първостепенно значение за нас, тя следва да не е нещо отделно, а да се съотнася към живота във всичките му проявления и в цялата му сложност.
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм
Вихърче, най-малкото заради това, че случайно видях информацията ти за Петровите пости, съм с теб Дори си мислех-кога ли бяха постите, което е знак че трябва да ги спазя.А и имам тренинг от Великите.Дори мисля си да съчетая с някакво гладуване или разтоварване, че имам дооста нужда.Но ефекта, нали знаете няма да е само физически, а и духовен.Аз за първи път се причастих по време на Великите пости.
Та така-със сигурност съм с теб!
Преди шансът да ви награди с голям успех,той първо ви изпитва в трудности!
Линди, много се радвам!
Дори да изпитам изкушение или трудност по време на поста, ще си помисля за теб, за това, че сме решили заедно да го преминем, и това ще ме накара да устоя и продължа напред!
БЛАГОДАРЯ ТИ
Линдорина, дай тук да си пишем храните, които смятаме да консумираме по време на постите, да споделяме постни рецепти, подходящи за готвене в този период. Аз на първо време съм решила, освен изключването на месото от менюто си, да намаля всички млечни (мляко, сирене и т.н.), яйцата също, а да компенсирам намалелите белтъци със сурови ядки и бобови, ти как ще процедираш? Благодарна съм ти предварително за включването в темата!
Вихърче, аз как ще процедирам ли
Ами да кажем - месо от година и нещо не ям;
какво означава да " намаля всички млечни" - направо ги спирай за времето на постите.Не е трудно - имайки предвид моята мания за шоколад - 50 дена млечен не бях яла , както и краве масло,което също много обичам;
така че към момента,по време на постите ще спра мляко,яйца,сирене,обожаваното ми сирене бри,кашкавал,продукти в които има млечни и т.н.Не че ги употребявам често, но понякога се случва.Първоначално мислех да стартирам с гладуване на вода,или с череши, но в последствие както и по време на Великия пост, реших да наблегна на постепенността, т.е.както и написах по-горе.Примерно 1седмица без млечните,дори и без хляб може би/ползвам едни оризовки, които са от кафяв ориз и много насищат.То се знае за шоколада :!: и всякакви ти му подобни изкушения Ще наблегна тази седмица на плодовете и зеленчуците - дори да са преминали и някаква обработка.Сурови ядки ще ям ,ако ми се доядат много.Оповавам се на инстинкта си, кога плавно да премина към ден-два или по-вече на плодове или вода.Впоследствие ще пиша.На първо време това за сега.Спокойно ще се справиш.Може би утре ще отида на църква, асега няма как да видиш апетитната баница, която приготвих заради малката,но ще я опитам все пак още не сме стартирали Няма за какво да ми благодариш - ако мога да съм полезна със скромния си опит - ще съм доволна
Ами казах, че ще ги намаля, защото първо много обичам и второ много ям такива продукти (всички млечни + яйца).
И нали е казано - "Голям залък хапни, голяма дума не казвай!" - в смисъл да не се заричаш, нито надценяваш...
Просто ме е страх, че за такъв голям период от време няма напълно да устоя и ще се изкуша да хапна нещо "забранено" от сорта на сирене, мляко, яйце или ... шоколад. Затова и си поставям по-скромна цел засега - БЕЗ МЕСО! Все пак аз не съм вегетарианка и това също е голяма промяна за мен! Ще гледам да наблегна на суровите плодове, зеленчуци и ядки, както и на зърнените и бобовите храни. Просто ми се искаше "да си сверя часовника" с някой, който също е решил да пости. Още веднъж голямо МЕРСИ, Линди
Вихърче, надявам се да не съм те засегнала леко - ако е така - сори
Цитатчето по-горе от "Православието"и на мен много ми допадна, още от по-рано Аз вчера отидох на църква, запалих свещичка и се помолих.Говорих с попа за причастие в края на месеца, по-точно на Петровден, още по-вече, че съм и именничка тогава. Днес като цяло изобщо не съм гладна, но може би го свързвам и с факта, относно месечните истории Снощи си бях приготвила един термос студен чай, лично приготвен Рецепта - ако някой се интересува. :
след като водата в чайника завря,запарих няколко стръкчета домашна мента+едно парченце ситно нарязан пресен джинджифил.Това нещо постоя в чайника, докато поизстина, след което прецедих, подсладих на вкус със мед - и в хладилника.Сутринта изстисках половин пресен лайм и налях в термоса.Прекрасна прохладна напитка! Като цяло днес изпих две кафета - едното току-що, защото ме понаболява главата.Ядох на два пъти череши и след обяд няколко сурови предварително накиснати лешници.Преди малко изпекох на вентилатор във фурната една тиквичка в/у хартия за печене,нарязана на парченца,посолена и поръсена с царевично брашно и зехтин.Като извадих от фурната, поръсих я със ситно нарязан копър и едно стръкче пресен чесън+ябълков оцет.Това мисля да хапна, гарнирано с малко краставица.После може и малко семки/пе-че-ни/Нищо.Като цяло е разтоварващо за мен. Гледам да стартирам и с душевното пречистване, т.к.за мене то като че ли е по-важно.Обичам периодите на разтоварване, независимо под каква форма.Обичам да си следвам целите , които съм си набелязала и ги спазвам.Въпроса е след това. Май за да е добре и занапред, ще трябва за по-дълъг период да предначертая плана Вихърче - успех и на теб - надявам се да си доб ре!
ЛИНДИ, изобщо не си ме обидила!
Аз си стартирах вчера, по план, изключих месото, което лично за мен си е нещо.
Намалих млечните, ето например вчера ядох таратор (с повечко водица), но пък пресните картофки овкусих само с лютеница, а не както винаги правя - със сирене. Да не говорим, че мъжът и синът ядоха едни така-апетитно-ухаещи наденички , но аз не вкусих от тях, разбира се.
През деня бях на оризови ядки, много вода и сурово кашу, с малко постни курабийки с орехи към кафето ми.
Това е засега.
След малко ще изляза до пазара да видя какво ще обядвам пък днес. Радвам се, че не съм сама нито в темичката, нито в постенето!
ОК, Вихърче! Давай смело ще се справим!Аз днес пак не съм с голям апетит, още по-вече че майка ми снощи ми заяви: "Стоя и се чудя и като те гледам....да не си бременна?" УдЖаССС
Представи си колко съм "финна" в момента в нейните очи Но пък не губя кураж, важното че стъпката е направена, а пък нали/как беше?!/....."На дълъг път се тръгва с малка крачка!" Та мисълта ми беше, че днес изпих отново 1 литър домашен студен чай, кафе, не много вода все още/ че ми е трудно, както винаги с нея/ 3-4 оризовки, два домата, няколко бисквити хугаренас и едно барче мюсли. Довечера ще е череши, някакви салати и семки.............
Отчитам изядени една кифла с мармалад (много ми се ядеше), 500 грама череши, 100 грама сурово кашу и мнооого вода.
Довечера ще ям домати и маслини, може би филийка хляб с чубрица и малко печени пресни картофки.
Линди, много ми е хубаво, че си говорим двечките тука и си споделяме.
Въпреки че ми се иска, не успявам да се видя с моя си свещеник. Много рано водя Алекс в учебния център, на лятната занималня, после хвърча за работа, а вечер се прибираме двамата, каталясали от умора и от жега.
Засега постя без благословията на отец Георги. Но съм си поставила за цел да успея скоро да го видя и да говоря с него. Иска ми се да се изповядам и причастя, а знам, че тези неща се правят най-добре по време на или след успешно приключени пости.
В събота и неделя Вихърче - тогава със сигурност ще откриеш свещеника.Нашия град е малък и аз знам дори къде пие кафе нашият Иначе - права си за горещото - топим се в собствен сос но маже би пък е за добре.Като се прибера в къщи и всичко е мокро по мен Тази вечер маман пак се помъчи по заобиколно му деликатно да ми намекне, че съм дооста закръглена....."Прави упражнения, прави"
Така де - като се прибрах с малката изядохме една голяма купа с череши. По-късно - малко задушено-пържени картофи и две филийки /да не казвам филиИИ/ с лютеница и чубрица - от страна на полезно-разделното хранене - хич не добра комбинация - ама карай - в процеса на каране ще се оправим
Вихърче - чувствата са взаимни - та нали войнът не е сам