Чери, писмото се е получили страхотно
! Само т. 13 не ми стана съвсем ясно към кой въпрос се отнася, предполагам към т.12.
Вихрогонче, до колкото знам от краткия ми опит с градината, таксата е от 2 части - една постоянна сума, която във Варна е 20 лв, и друга сума - за храната. Тук мисля, че беше по 1,40 на ден, защото максималната такса беше 48 лв (или 46 -забравила съм вече).
Мисля си, че малко се пообъркват нещата, когато започне да се говори за пари. Кое би трябвало да е водещото - невъзможността да намерим пари за храната на децата ни, или приоритета - че трябва да се хранят здравословно и рационално, за да не се налага след това да оставяме половината си заплата в аптеката. Може би е малко високомерно от моя страна да кажа това, при положение, че в момента семейството ми не изпитва финансови затруднения..... Но все пак мисля, че всяко семейство, което си дава детето на градина, т.е. и двамата родители работят, може да отдели още 30лв на месец за увеличаване на хранодена. Или дори 15, ако държавата също заяви участие в процеса. Естествено, че ще има противници, но пък ако се определят правилата, те трябва да се спазват, нали? Както е и сега, само дето новите правила ще водят до нещо добро
. Както ми казаха от програмата за флуорираното мляко - госпожо, това е държавна политика, ако не ви харесва, дръжте си детето у вас :lol: :lol: !
Колкото до данъчни облекения, и сега има някакви - напр. може да си намалиш съвсем малко данъците, ако направиш дарение на детска градина или ясла. Т.е. има възможност напр. вноската на родителите за подобряване на храната да е под формата на дарение.
Сетих се нещо интересно, което ми се искаше да споделя във връзка с ролята на държавата - мои приятели живеят в Южна Африка. Там има страхотни проблеми с престъпността, корупцията и какво ли още не (нещо, което дори не можем да си представим). Но от друга страна хората там се насърчават да се хранят здравословно. И то по най-ефикасния начин - получават до 75% от парите си, похарчени за здравословни храни, обратно - всеки месец. Имат някакви карти, с които си отчитат покупките и автоматично им се отчита какво си купуват. Еми много ясно, че ще си купя пълнозърнест хляб, кисело мляко и зеленчуци, след като ми излизат без пари. Също и здравната им система била страхотна - безплатна и на отлично ниво. Явно има начини, тъй като Южана Африка едва ли е най-богатата държава на света, процентът на бедните бил много, много голям, но въпреки това някой мисли в перспектива.