МЪЖЕ ГОВОРЯТ ЗА ЖЕНИ!

Свобода на словото
Публикувай отговор
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

ЖЕНИ ГОВОРЯТ ЗА МЪЖЕ!

Мнение от Kleo »

ЧАТ от вчера сутрин между мен и моя приятелка (като с тире съм отделяла речта на всяка една от нас):

"- за съжаление ..... такива сме силни, силни......
- за радост!
- знаеш ли, не мисля така, защото практиката показва, че на по-слабите жени /или тези, които успяват да се докарат за пред хората с ох и ах/ се падат по-силни мъже; а мисля, че мъжът трябва да е силният, не само финансово, а и психически; иначе отдавна сме си сменили ролите, но това не е нито възпитателно за децата, нито пък за нас самите
- много е лошо да си слаба жена, защото си зависима; а и ако не дай си боже нещо се случи на мъжа ти или се разделите - КАКВО ПРАВИШ ТОГАВА
- всички сме зависими по един или друг начин ....... ако той е силен финансово, значи ще е подсигурил и теб и детето ти за много дълго време; и ще е направил така, че към теб да текат макар и малки суми от дивиденти било от имоти, било от акции ......; а и силните мъже осигуряват среда, по различна от нашата черга, с която едно дете да има старт в живота, а ние сме силни, защото си вършим всичко сами и каква е файдата от това
- мдааа, ДОБРЕ БИ БИЛО да беше истина при мен това "мъжът трябва да е силният, не само финансово, а и психически", но доста пъти се улавям да си мисля, че аз съм по-силната от двама ни, което не ме радва никак; горчиво ПРАВА си за това, че не е нито възпитателно за децата, нито пък за нас самите
- у дома всичко е на моята глава
- но предпочитам да не задълбавам в такива мисли
- от това файда няма години наред; и за доброто и за лошото аз съм силната
- уча се да бъда АЗ самата възможно най-силна, успяваща и независима; и това е положението
- но пък такава питка ни е замесла така ще си бъдем; аз говорех принципно, не визирах нито теб, нито мен, нито още милион български жени
- хм...; ясно; аз обаче се питам ЗА ПРИЧИНАТА - ЗАЩО де факто се получава така
- честно ли? еми защото сме си взели мъже от семейства, в които е било така...... години наред преди ние да се родим; няма майчка дето викаше моя дядо; няма стимул; а и времената са кофти; но историята и животът ни показват и успели случаи.
- да, в семейството на мъжа ми наистина мисля, че винаги майка му е била водещата, поне за повечето неща; хм; ох, много ФИЛОСОФСКА тема подхванахме; ПУСНИ ТЕМА ЗА МЪЖЕТЕ В БЪЛГАРИЯ; И ЗА ЖЕНИТЕ...; кой е слаб, кой-силен, защо става така, кой е виновен; къде са силните мъже - има ли ги изобщо?!;
- ааа не аз обичам да си философствам само с приятелско рамо; не мога иначе!
- защо Мъжът е изчезващ вид; иииииииии вкарваш ЦИТАТИ от днешния ни ЧАТ в скайпа!
- не е изчезващ, а ПРОМЕНЕН вид
- ще стане супер - темичка!!!; раздвижена, ще има сигурно "кръстосани шпаги", ще се оформи ДИСКУСИЯ и полемика, но в спора се ражда Истината, нали?!; според мен ще бъде супер интересно, а АЗ НЯМАМ ВРЕМЕ да го сторя; а пък от една женска отворена дискусия можем много да спечелим според мен; най-малкото ще си сверим часовниците с другите дами.
- няма да мога, мило, това ми е тема дето ми боде очите ката ден ..... просто е прекалено лично, защото по принцип е лесно, но огледалото показва и образа дето ти е всеки ден; а и понякога имам чувството, че ако си отворя устата или позволя да кажа това, което искам, поне за начало ще пострада доста яко съпругът ми, е, да това, което правя с примирението, също не е хубаво, но имам две деца...
- а позволяваш ли АЗ да отворя тема по въпроса, когато сколасам?; все пак главно ТИ зачекна някои супер важни за мен теми и въпроси и проблеми в обществото ни като цяло.
- отвори я, разбира се!; тъжното е че аз съм човек дето много събира в себе си; и не говоря, преглъщам; понякога ми трябва трохичка, за да изригне бенда и връщало няма поне при мен не се извинявам...; принципно това с успелите и неуспели да реализират себе си мъже като финанси и психика е много сложна тема, защото човек я чупи през собствения си ъгъл. всеки човек има предел на търпение спрямо слабостите и неуспехите на друг, понякога като се премълчават нещата, не се прави, защото не ги осъзнаваме, а защото, ако нещата излязат на масата, трябва да се вземе решение, което в повечето случаи не е толкова лесно, нито приятно.
- дааа, всеки има праг на търпение - различно нисък / съответно висок; мисля, че си натрупала в себе си много гняв, така ли е?
- с приятел е по-лесно да се сподели; гняв - не - разочарование!
- да, и у мен го има също
- едно такова равно, почти на моменти безразлично....
- колкото и да не ми се иска да си го призная, дори и пред самата мен си
- не е хубаво, но .....
- но аз кривнах в друга посока: НАУЧИХ СЕ ДА РАЗЧИТАМ ГЛАВНО НА САМАТА СЕБЕ СИ!; и така се чувствам идеално, честно казано!; само се моля - никога повече ДЕПРЕСИЯ, че тогава ми става наистина СТРАШНО!
- няма начин, мило, да разчиташ само на себе си .... това иска финансова независимост, да имаш свой дом, свои средства....; о, не депресия, в никакъв случай; просто понякога реализмът е малко по-черен, друг път пък не е.
- миличка, в момента АЗ работя, мъжът ми - не; аз докарвам вкъщи и страничен доход, той - не; защо да не се чувствам независима? ами чувствам се; е, верно, живея при него, но винаги съм добре дошла вкъщи, тоест при мама и татко
- това е хубаво, важното е какво ти е отвътре.
- чувствам се сигурна; имам алтернативи; НЕ РАЗЧИТАМ НА НЕГО, КАКТО ПРЕДИ
- алтернативата не те прави сигурна, а подсигурена
- и това ми носи свобода и спокойствие
- сигурността идва от собствените сили; не само средства
- не, сега се чувствам сигурна, защото знам, че той вече НЕ иска да се изнеса от дома ни, дори и през ум не му минава, НАУЧИ СИ УРОКА по време на раздялата ни, която той иниициира
- е, да, обаче тук стигаме до друг много важен елемент; ако се чувстваш свободна и спокойна .... това означава ли, че и бракът ти е такъв?
- Бракът ми е свободен и спокоен сега, да; усещам го; въпреки това и у мен има разочарование към съпруга ми,което си остана.
- нещата не са толкова прости, поне при мен, защото при мен няма да има връщане назад, ако някой ден нещата опрат до раздяла, няма за мен временно ...... ;свободен??? какво означава за един брак
- ами и двамата си даваме взаимно лична свобода да бъдем самите себе си; да имаме свои си занимания, приятели, да излизаме сами и т.н., в такъв смисъл свободен
- нали точно бракът е за това да допълни хората, свободата е много абстрактно понятие, аз никога не съм я имала по този начин поради простата причина, че явно не съм я губила, а за мен свободата не е важна толкова, колкото СПОКОЙСТВИЕТО И УСЕЩАНЕТО, ЧЕ ТИ СИ ЧАСТИЧКАТА НА ТОЗИ ЧОВЕК!; за мен свободата и свободията са много тънки като граница; малей, кипна ми кафето, хехе теми сериозни..."

Как мислите вие, приятелки? Коя от нас е по-права? Или всеки си е прав за себе си? Други да чувстват подобни на нашите емоции и да мислят подобни на нашите мисли в това отношение? Вие сте на ход! Като предварително БЛАГОДАРЯ за мненията ви! :923
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Re: МЪЖЕ ГОВОРЯТ ЗА ЖЕНИ!

Мнение от cchery »

Деско, прочетох ви диалога. Макар и на моменти да се пообърках, но..... Какво е моето мнение ли?!? Малко на прима-виста ще си кажа: не бих си позволила да бъда слаба и зависима! Да бъда жена, когато съм с един мъж - това да! И това в никакъв случай, поне при мен, не означава да си слушкам и трая! Аз държа на това да имам своето равноправно място в една връзка, както очаквам същото и от партньора ми. Честно казано..... не мисля, че мъжът ми трябва да ме осигури! МЕН!! Що се отнася до децата - да! Но защо и мен?!? Особено ако не заслужавам, ако съм лъгала, кръшкала и не съм уважавала човека!?

Междудругото, аз, ние с децата не сме осигурени към настоящия момент! И това може би говори за средата ни, визирам тези думи "а и силните мъже осигуряват среда, по различна от нашата черга, с която едно дете да има старт в живота, а ние сме силни, защото си вършим", но за мен средата на богатите в България е доста измамна и притежава единствено лустро!

ПРИМИРЕНИЕ........ неееееее! Помниш как обсъждахме в часът жените от арабските страни.... Тук почнахме да се доближаваме отново до тази болна тема. Те се примиряват! И до утре да ми се говори, че се чувстват добре, никога няма да повярвам. Защото има ли страх, няма свобода!

Утре пак ще се включа!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Благодаря ти, Чери.
Винаги съм знаела, че мога на 100% да разчитам на теб!
Хем да се отзовеш, хем да споделиш откровено мнението си, хем то да се доближава толкова много до моето :923
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Ехее, сериозна тема сте подхванали :). Аз мисля, че всеки намира отговора, който му е нужен, съобразно вътрешните си потребности. Потребностите имат свойството да еволюират с времето (по мои наблюдения). Напр. ако някога човек е бил финансово неосигурен, логично е към онзи момент да е търсил финансова стабилност. Но като я е получил, започва да търси нещо друго - напр. равноправие във връзката, или емоционална промяна, или кой знае какво друго. Та за това не може да се каже - да, свободата на личността е важна или пък - не, важно е да сме финансово осигурени. Аз помня времето, когато трябваше с всичко да се справям сама, помня как ми беше омръзнало до смърт и как исках да имам някой, който да се погрижи за проблемите вместо мен. Е, оказа се, че това ми желание, макар и изпълнимо :lol: , е било твърде илюзорно. Защото се промени - в един следващ момент явно си бях поела глътка въздух и пак станах силна (каквато съм си била от край време ;) ). И вече исках други неща.
Според мен в брака е важно всеки да е наясно със себе си и да си приема ролята и мястото, макар да му тежи на моменти. Не съм много сигурна, че равноправието е възможно, поне не в моя брак, или поне не във всичко. За себе си знам, че не съм достатъчно зряла за абсолютно равноправие. Какво би означавало това, когато двамата партньори са на различно мнение за важни неща, по които трябва да се предприемат действия? Давам пример - лечението на детето. За съм твърдо "за" хомеопатията, мъж ми хич й няма доверие. Е, какво правим когато Яна е болна? Обсъждаме до припарък, всеки вади негови аргументи "за" и "против", а междувремнно детето седи и чака лечение? В тези случаи решавам аз, а мъж ми си мълчи, макар да има резерви. Тежко ми е, че трябва да нося тази отговорност, но си давам сметка, че трябва да съм благодарна - ако той трябваше да решава, Яна щеше да е пила доста повече АБ до сега. Благодарна съм, че приема решението ми без да мърмори и без да ми натяква, ако съм сгрешила. Дали се чуства равноправен - едва ли? Дали е възможно равноправие в такива случаи - едва ли. Има кризисни моменти, които изискват еднолични решения и действия :). Но от друга страна и аз не се оплаквам от неговите еднолични действия по въпроси, по които аз не мога (или не искам) да взимам решение. Така че според мен е по-важен балансът, от колкото равноправието :). И приемането - да, аз съм такъв, нямам смелост да реша в момента, за това отстъпвам правото на другия.
Аз също не смятам, че мъж ми е длъжен да ме издържа. Даже дълбоко в себе си не мисля, че е чак толкова длъжен да издържа детето, може би защото съм ужасно благодарна, че я имам тази дъщеря :221. Също така не смятам, че бих си премълчавала или бих се чуствала по-долу от него ако той беше водещ финансово (за щастие по отношение на финансите сме абсолютно равноправни :221 :221 , заплатите са ни почти еднакви към момента).
Но определено за мен свободата е изключително важна - във всичките си форми. Съжалявам само, че сама си поствям ограничения в дадени случаи. Не помня до сега мъж ми да ме е ограничил в нещо.
А за жените в арабския свят не мога да коментирам. Никога до сега не съм се страхувала за живота си, за да мога да кажа - те са си виновни, защото се примиряват. Ако алтернативата е да те убият с камъни или да ти вземат децата, мисля, че и аз бих се примирила да ходя с фередже, да не гласувам и ред други неща. Но пак казвам - няма как да знам, защото не съм го преживяла :).
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Декс, мерси за включването ти :329 За мен беше много полезно да видя и друга гледна точка по разглежданата тема.

Сега, да споделя, какво допълнително разбуни духовете, относно мъжете в България и какви са станали напоследък (или аз чак сега го виждам, както предположи Чери в един наш чат?!):

Миналата седмица, рано сутринта, понеделник и вторник, случките се развиват в милия ни грАДСКИ транспорт, и по-точно касае се за трамвай №6, в посока от Надежда към НДК, където работя. Градусите навън са -18, -19 градуса. Вътре не са много по-различно, предвид това, че трамваите са неотоплени! И забележете!!! Предпоследната врата е развалена, кибичи ОТВОРЕНА през цялото време на пътуването. Ватманът натиска копчето й за затваряне, шум се чува, но вратата не помръдва. Около нея бол млади мъже и няколко жени. Дотук добре, ще кажете. Да, ама не :126 Ха познайте от раз КОЙ се опитваше да затвори развалената зееща врата, така че леденият въздух отвън да не нахлува директно в дробовете на пътниците! Тарататъъъъм - не познахте! Не някой от мъжете наблизо! Нееееееееее.... защо да си цапат ръчичките, защо да си мъчат краченцата?! Жени, драги ми приятелки-мецанки, няколко жени, включително аз, се опитвахме всячески да затворим, бутнем, ритнем вратата, та барем успеем да се стоплим поне мънинко, примерно от -15 градуса в трамвая да стане поне едно -10 градуса, все е нещо, нали? :1055 :128 :423 Първата опита - тц, безуспешно, и втората не успя да помръдне вратата, нито третата. Чак след мъчителния опит на ЧЕТВЪРТА ЖЕНА да затвори трамвайната врата, един мъж все пак се присети, че е възможно да има повечко мускули, та се доближи и с един замах на ръцете си успя да я тресне! Това е случката от понеделник. Ще кажете - антикъсмет, лош шанс. И пак, да, ама неее!!! Във вторник се повтори същото, СЪЩОТО!!! Мъже наоколо, но НИКОЙ от тях не предприема нищо по отношение на зейналата врата, само жени се опитахМЕ да я затворим, пак без успех (хм, защо ли?!). И пак чак след около 10-ина минути един мъж се СЕТИ, че може би той ще успее със затварянето на вратата, и пак без много зор успя наистина!

И така - има ли български Мъже въобще?! И ако да, КОЛКО са?! Това са моите въпроси, които и до ден днешен болезнено отекват в мозъка ми :1139
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Деси, робуваш на стериотипи :221 :221 :221 . Днешните мъже са "метро" :). Да не искаш да кажеш, че мъжът трябва да изпъква преди всичко със сила и мускули? Това ли му е предназначението - да помага на лсабите жени и да решава възникналите ситуации с мускули? Може би трябва да дадеш определение на що е това мъж и после да го търсим :221 :221 .
Шегувам се :)! Аз не бих се разстройвала от такива случки, честно казано никак не очаквам мъже да ме "спасяват". Е, не че не ми е приятно, но в никой случай не се разстройвам, ако липсва кавалерщина :).
Аватар
Нели
Философска система

Мнение от Нели »

dexter написа:Деси, робуваш на стериотипи :221 :221 :221 . Днешните мъже са "метро" :). Да не искаш да кажеш, че мъжът трябва да изпъква преди всичко със сила и мускули? Това ли му е предназначението - да помага на лсабите жени и да решава възникналите ситуации с мускули? Може би трябва да дадеш определение на що е това мъж и после да го търсим :221 :221 .
Шегувам се :)! Аз не бих се разстройвала от такива случки, честно казано никак не очаквам мъже да ме "спасяват". Е, не че не ми е приятно, но в никой случай не се разстройвам, ако липсва кавалерщина :).
Декс, аз не мисля, че в случая е липсвала кавалерщина и че става въпрос за спасяване, в случая става въпрос чисто и просто за липса на адекватност. Не е адекватно при -15 градуса да стоиш и тъпо да се возиш в тролея с отворена врата, без да се опиташ да направиш нещо, независимо дали наоколо има жени или просто на самия теб ти е студено. Не е адекватно на нормалната мъжка природа да си пасивен по принцип, а да си по-пасивен от жените, това вече си е... Не става въпрос за спасяване изобщо, просто здравият физически мъж, със здрава психика (по-просто казано - този, на когото "му става") не може да се удържи, той е като натегната пружина, нормалната му реакция във всяка житейска ситуация, дори и да няма жени наоколо, би била активна, действена. А в присъствието на жени нормален здрав (физиологично, функционално и психически) мъж по принцип се активизира дори още повече по инстинкт, за да "изпъкне" в конкуренция с останалите мъже. Естествената природна реакция би била "да се направи нещо", а не да се гледа безучастно.
"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно" Уолтър Липман
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Именно, Нели, именно! Точно си уловила мислите и усещанията ми.
За да си сверя все пак часовника, реших да питам мъжа ми какво би направил в подобна ситуация (ей така, за мое успокоение :1062 ).
Както си и знаех за него, той без съмнение е щял, още виждайки проблема, веднага да се опита да го отстрани, без да чака някого другиго, пък камо ли жени :222
Въпреки че за някои неща го упреквам, все пак той си е мъж в 99% от случаите, оставам 1% за излагацийки :lol:
Аватар
droidd
Философска система

Мнение от droidd »

до сега не бях влизала в тази тема :1044
И за съжаление напълно съм сагласна с това, че голям процент от мъжете, броят жените за втора ръка хора.
Ето и вчера, на курса, на който ходя, преподавателката каза, че жените са едни от най-добрите мениджъри и не мога да ви опиша какви саркастични забележки, придружени от подигравателни погледи, се изсипаха от преобладаващата мъжка част на курса. :126
Всъщност истината и за мен е в това ......Никой не може да те унижи без твое позволение
Имам и приятелка, на която мъжът и честичко и повтаря :ВСЕКИ ДРУГ, на мое място, досега одавна да ти е счупил гръбнака от бой.Ако те оставя, НЕ ВИЖДАМ КОЙ ЩЕ ТЕ ТЪРПИ.
Но според мен, отговорът на всичко това е пак в нас жените.Нали ние ги възпитаваме тези мъже?
Сещам се преди мн. години, когато бях в майчинство и една съседка дойде да пием кафе.В този момент, синът ми си играеше /на около 2г./, като бършеше доста съсредоточено шкафа с една кърпа.А тя: Я кажи леля на майка си, че това не е мъжка работа. :126
Примери много, но решението е в нас.
emi-1

Мнение от emi-1 »

Следя темата с интерес,но не съм коментирала.
Днес се натъкнах на едно съобщение в пресата и бързам да го копирам тук:

"27-годишен мъж от Благоевград се спаси в полицейския арест, след като бе бит и одран от съпругата си, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Към 2 часа след полунощ е подаден сигнал за шумен съпружески скандал, прераснал в бой в благоевградския квартал "Еленово".
При семеен скандал, след разменени словесни обиди, съпруга предприела по-твърд курс и се нахвърлила с юмруци и шамари върху съпруга си.
След това забила нокти във врата на 27-годишния си съпруг.
Пострадалият Л.Д. е приет в Благоевградската болница одран по шията от маникюра на съпругата си.
За инцидента е уведомена полицията.
Униформените задържали мъжа, въпреки, че той бил потърпевш от разразилия се семеен скандал. Най-вероятно, за да го настанят на по-безопасно място, вместо да бъде върнат на разярената му съпруга.

Женският гняв не утихва тъй бързо, както ни се иска, завършва разказа си кореспондентът на БГНЕС."

Какво ще пишете по темата :222 :221
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

emi-1 написа:Следя темата с интерес,но не съм коментирала.
Днес се натъкнах на едно съобщение в пресата и бързам да го копирам тук:

"27-годишен мъж от Благоевград се спаси в полицейския арест, след като бе бит и одран от съпругата си, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Към 2 часа след полунощ е подаден сигнал за шумен съпружески скандал, прераснал в бой в благоевградския квартал "Еленово".
При семеен скандал, след разменени словесни обиди, съпруга предприела по-твърд курс и се нахвърлила с юмруци и шамари върху съпруга си.
След това забила нокти във врата на 27-годишния си съпруг.
Пострадалият Л.Д. е приет в Благоевградската болница одран по шията от маникюра на съпругата си.
За инцидента е уведомена полицията.
Униформените задържали мъжа, въпреки, че той бил потърпевш от разразилия се семеен скандал. Най-вероятно, за да го настанят на по-безопасно място, вместо да бъде върнат на разярената му съпруга.

Женският гняв не утихва тъй бързо, както ни се иска, завършва разказа си кореспондентът на БГНЕС."

Какво ще пишете по темата :222 :221
Еми, какво да напиша?! Освен това, че такива случки стават новини! Защо?!? Ами защото са рядкост и излизат от дома, от семейството! За разлика от множеството случаи на насилие от страна на мъжа над жената, за които не е редно да знае никой, дори и най-близките. И по този начин стават норма на поведение в обществото ни. Една жена няма да се оплаче, защото се страхува да не бъде набита отново и отново, още повече, че ...... обкръжението около нея, т.е. семейните приятели едва ли не одобряват наказанието й! Защото биенето на жени е прието в нашето общество! За разлика от биенето на мъже! И ако един мъж се оплаче, нали се сещаш, че не само, че ще бъде защитен от приятелския си кръг, ами и ще бъде подкрепен да предприеме същото спрямо жена си!

Не знам дали стана ясно, но.... нашето общество приема тормоза, побоя, унижението над жената! А НА ОБРАТНОТО МУ ВИКА СЕНЗАЦИЯ, НОВИНА, СЕИР!!!!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Публикувай отговор