Страница 3 от 5

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 08 Юли 2011, 17:48
от ЛиР
Семената се киснат няколко часа, изплакват се обилно и се оставят отцедени. Оставят се по възможност на проветриво място. Изплакват се поне два пъти дневно. Колкото по-малко е семенцето, толкова по-често има нужда от изплакване. Първоначално на тъмно, а като наизлязат листенцата се преместват на не пряка светлина, за да събират хлорофил. В горещото време аз държа моите семена в хладилника. Поникват по-бавно, но поне няма опастност от вкисване и вмирисване. Люцерната е много нежна, крехка. Чудесно се комбинира със всякакви салати. Такива дребни семенца аз покълвам с такъв уред: http://www.miazoo.com/show-Bio_Set__-_% ... .html/1237" onclick="window.open(this.href);return false; .
Доста е удобен за начинаещи :1098
Вече ми трябва от т. нар. "ферми", но за сега не мога да й отделя място...
Ряпа, сминдух, лук, сусам също са чудесни.
:1095

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 12 Юли 2011, 14:47
от bobichan
Зори, няколко съвета и от мен, въпреки че и аз съм начинаещ. Трябва да внимаваш като ги миеш, да не се изпочупят. Може и семената да са ти били кофти. Пълни буркана най-много на 1/3, а не на 1/2. Има семена които увеличават обема си до 5-6 пъти като нахута например, та сещай се каква изненада те чака като се прибереш от работа с един такъв набъбнал нахут :221 Люцерната е готина, аз я комбинирам с кресон. Много добре се получава. Върху памук може да покълваш ако искаш да правиш понници, но тогава само режеш стебълцата и семенцето си остава върху памука. Аз покълвам кресона (той е слузообразуващ) във хартиени формички от яйца. Слагам малко памук вътре и се получават готини мини Чичко-тревичковци :221 идеална порция за 1 салатка.
Успех! Чакам инфо дали сродяването е минало успешно :222 :221
ЛиР, ще споделиш ли за сусама как го покулваш, защото бях купила един на Марчи - на Хоуп, небелен и тя се мъчи, мъчи, но не успя да го покълне, та и на мен ми стана любопитно.
За копъра си мислих да пробвам да го покулвам като кресона, защото по стандартния начин нищо не ми се получи - имам 2 неуспешни опита.

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 12 Юли 2011, 16:33
от Cheva
bobichan написа: Върху памук може да покълваш ако искаш да правиш понници, но тогава само режеш стебълцата и семенцето си остава върху памука. Аз покълвам кресона (той е слузообразуващ) във хартиени формички от яйца. Слагам малко памук вътре и се получават готини мини Чичко-тревичковци :221 идеална порция за 1 салатка.
Ново 20! :)
Значи поници могат да се правят и без почва?
Аз като едно градско чедо, няма от къде да взема пръс когато ми се прииска
и мислих вас да питам от къде взимате?

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 12 Юли 2011, 17:30
от ЛиР
Поници може и върху памук, и върху марля. Именно слузообразуващите се нуждаят от тях.
Много ме притеснява факта, че ползваш картонени кори от яйца(ако правилно съм разбрала), макар да не е по темата...

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 13 Юли 2011, 16:48
от bobichan
ЛиР написа:Много ме притеснява факта, че ползваш картонени кори от яйца(ако правилно съм разбрала), макар да не е по темата...
А защо? Не знам как ги обработват, но не би трябвало да е много вредно. Нарочно не ползвам пластмасови, защото предполагам, че не са от полипропилен.

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 22 Юли 2011, 14:34
от ЛиР
bobichan написа: ЛиР, ще споделиш ли за сусама как го покулваш...
Извинявам се, едва сега забелязах, че си се обърнала към мен.
Сусам съм покълвала като част от смеси за покълване, които се продават готови.
"Тайната" е, че колкото по-малко е семенцето, толкова по-голяма нужда от изплакване има. Вентилацията също е важна. И да, небелен трябва да е, за да покълне...

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 22 Юли 2011, 14:41
от ЛиР
bobichan написа:
ЛиР написа:Много ме притеснява факта, че ползваш картонени кори от яйца(ако правилно съм разбрала), макар да не е по темата...
А защо? Не знам как ги обработват, но не би трябвало да е много вредно. Нарочно не ползвам пластмасови, защото предполагам, че не са от полипропилен.
Притеснението ми идва от там, че картонените кутии не могат да се измият или дезинфекцират след като в тях е имало яйца. Вярвам знаеш, че по черупката на яйцата има множество бактерии. Продават се специални разтвори за дезинфекция...А нежните и крехки поничета е трудно да бъдат щателно измивани, затова средата, в която растат следва да е максимално чиста...

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 12 Сеп 2011, 22:13
от bobichan
Дааа, не се бях замисляла. И само върху памук ще стане. Това ми хареса, защото мислих, че ще накарам сина ми да яде от тях по този начин, защото стават много смешни - като мини чичко тревичко. Но той пък по различен повод и в друга ситуация се престраши. Човек никога не знае.
Отчитам и неуспешен опит с ръж. Дали беше много топло и прокисна не знам. Пак ще пробвам тези дни.

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 12 Сеп 2011, 22:54
от ЛиР
Ръжта е много безпроблемна. Изплаквай поне два пъти дневно и не чакай да растат мустаци. Щом се покаже кълнчето е готова...

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 13 Сеп 2011, 14:09
от bobichan
Така де и аз точно това правих. Вероятно просто е било много топло или съда ми е бил тесен. Покълвах в чаша, понеже е по-малко количество. Пак ще пробвам и ще споделя.

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 14 Сеп 2011, 23:44
от Cheva
Да се похваля с покълнало житце. :1062
Помогнаха ми тези снимки, защото все си представях, високи кълнове....