"Второкласна"

Аватар
dexter
Философска система

Re: "Второкласна"

Мнение от dexter »

Мнението на експертите :)
http://bnt.bg/bg/news/view/85364/raven_ ... brazovanie" onclick="window.open(this.href);return false;

"За подобряването на резултатите на учениците ще помогне всичко, което се прави сега, смята Дамянова - обхващане на петгодишните, целодневно обучение, предприемачество в училищата, промяната на националното външно оценяване и матурите, новите учебни програми." - Мнението на министерството до голяма степен се разминава с мнението на пишещите в този форум :).
Прави ми впечатление, че напоследък много се говори за това колко зле сме образовани, за разлика от преди десетина години, когато все още се намираше някой заблуден да хвали качествата на българското образование. Надявам се това да означава, че има някой, на когото му пука и нещата ще започнат наистина да се променят.
Ver

Мнение от Ver »

Декс, да не би да искаш да кажеш, че им вярваш? :222
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Да им вярвам :)? Не мисля, че нещо ще се промени скоро. Просто мисля, че лека полека се променя нагласата в обществото. До преди време се смяташе, че образованието ни е на ниво. Сега вече започва да духа друг вятър, при което само се надявам да има положителна промяна. Каквато и да била. Напр. се надявам системи като Валфдорската педагогика и Монтесори са се признаят като образователна алтернатива. Е, не съм чак такъв оптимист да мисля, че ще стане скоро, но се надявам все пак да се случи.
Също така се надявам всякакви граждански движения на родители, родителски кооперативи и др. подобни да набират все повече популярност, за да им се чуе гласа. както и друг път е ставало въпрос - власт се взима, а не се дава :). Т.е. може да дойде един момент, в който да се наложат промени в образованието под външен натиск :). Ей такива неща.
А аз на политици отдавна не вярвам, особено пък на сегашните :221 :221 . Но това е друга тема, хич не й е мястото тук.
Конкретно за тази "новина" мисля, че е поредната с цел да се оправдаят "реформите" на МОН :). Вид манипулация на общественото мнение (ей, колко клишета изписах за такъв кратък пост :221 ).
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Още нещо интересно, което ми попадна във фейсбук днес :)

http://www.spekulanti.com/analizi-mneni ... 7.facebook" onclick="window.open(this.href);return false;

да обърнем внимание на т. 7
7. Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост.С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.

И после т. 8 - за любителите на чалгата :221 :221

8. Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността. Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб …

Ноам Чомски е много уважаван от мен автор (жалко е, че преводите на книгите му на български са наистина ужасни). Но идеите му са много смислени, както и изследванията му - задълбочени. Има други автори от типа на Майкъл Мур, които с писанията си дискредитират и хора като Чомски, но пък САЩ са свободна държава и всеки има право на арена да се изяви :221 :221 .
Ver

Мнение от Ver »

Статията е добра. Не, че казва нещо ново .... за съжаление.
Точно такива неща си говорим вкъщи с мъжа ми тези дни и то все покрай училищните теми, които ме вълнуват напоследък.
Дано успеем да предадем имунитет на децата си, защото болестта е СИЛНО ЗАРАЗНА!
Иска ми се да изсмея, като теб Декс, ама нещо чувството ми за хумор не реагира :plezya se
Ver

Мнение от Ver »

Ver написа: Не бих се замислила да ги запиша във Валфдорско училище, но това което има в София е толкова далеч от нас, че дори не съм се поинтересусвала колко струва (а то не е малко).
Валфдорското училище го преместиха на много удобно за нас място. Ами сега?! :?:
По тази причина се поинтересувах и колко струва (500лв. на месец и 300лв за градината)... и установих, че едва ли мога за момента да си позволя да запиша там децата ....
Хм ...
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Бих казала - много ниска цена за училище, и то в София. И за градина, като знам какви са цените на Камелини Монтесори... Да не би да взимат субсидия?
Едни познати се интересуваха от това училище за сина си, споделиха, че в първи клас били 8 деца. Май от съвсем скоро имат училище - Вер, ти имаш ли повече инфо? Не че ще се местим в София, просто ми е любопитно :).
Ver

Мнение от Ver »

Декс, вчера писах, ама като гледам нещо отговорът не се е публикувал.
Та, значи: http://www.aobg.org/index.php?ln=1&id=292" onclick="window.open(this.href);return false; , това е линка в страницата на антропософското общество. Нещо линка на училището не работи, но там има телефон на който могат да вземат информация :)
Точният адрес на училището и градината не ги помня, но беше съвсем близо зад "Японския" хотел в Лозенец.
Ами да, за частно училище може и да не е много, но като ги пресметнах и за двечките и нещо не мога да го вържа за момента. Но, определено ми се е загнездила тази мисъл в главата :222
Училището отвори врати миналата година. Вече имат един випуск първолаци :)
Успех на твоите познати!
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Да, за две деца става много. А и според мен като започне детето в частно училище, трябва да го изкара до края. Някак не върви по средатат на някоя година да се мести в държавно. И инвестицията става сериозна. Не е като 2-3 години в градината.
Ver

Мнение от Ver »

dexter написа: И инвестицията става сериозна. Не е като 2-3 години в градината.
Мдаа, по 1000 лв на месец, 10 месеца х 12 години .... Абе, печалба от тото ме устройва :1062
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Моят второкласник си има бележник, взе да носи и оценки, повечето от които са хубави :)
Как върви втората учебна година при вас? При нас всичко е нормално, започнаха да пишат с химикал вече, както и в тетрадки само със широки редове. По английски език имат и тетрадка-речник, която попълват с непознатите думички. Вече забелязвам и наченки на индивидуален почерк при Алекс. По математика смятат до 100, събиране и изваждане на двуцифрените числа. Таблицата още не са я започнали. Сега в сряда ще ходят на еднодневна екскурзия, целият клас, до градовете Сопот, Карлово и Калофер, ще посетят къщите-музеи съответно на Иван Вазов, Васил Левски и Христо Ботев. Доста е скъпо, но се надявам Алекс да остане доволен от пътуването. Иначе Алексчето обожава физическото, все го влече да скача, да рита, да тича, да играе с топката, все иска да изразходва енергия. Което е прекрасно де! Вечер си ляга относително рано, към 21 часа най-често си е в леглото. Яде като разпран, все е гладен, все иска да си хапва. Явно в училище много се уморява и затова толкова много спи и се храни. Разкажете при вас как тече ежедневието, нещо интересно? Споделете и вие ваши преживявания, случки, емоции... :923
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Публикувай отговор