Нели написа:Помисли дали да не оставиш бъдещата кака в градината последната година, защото доколкото зная предучилищните в училищата са полудневни
Нелка, в повечето училища в София вече предучилищните са целодневни

. Ненавсякъде обаче има място и за поставяне на легла за обеден сън. Което пък в случая с моята Бела беше огромното предимство

. С госпожите й от градината така и не можахме да се разберем на тази тема - те твърдяха, че обедният сън е много необходим на детето и заради него искаха да я вдигам по-рано сутринта, че да можела да спи на обяд

..... Аз не успях да намеря логика в това да будя детето от един сън (да не казвам по-важният), за да може да спи по време на другия.....
Нели написа:Предучилищната няма за цел да ограмотява децата, а само да ги подготви за ограмотяване. "Лошата" подготовка на децата твърде често се дължи на необосновани очаквания на родителите спрямо това какво трябва да научат децата преди училище.
Лошата подготовка обаче е реалност, за съжаление. Оставям настрана някои прекомерни родителски очаквания - това..... си е болестно състояние. Казвам го на база опита, който имам с Бела - на първата ни родителска среща през изминалата година класната даде ясно да се разбере, т.е. каза с простички думи и на всеослушание, че децата, които идват от детска градина не могат да се сравняват с тези от училище - има голяма разлика и то не толкова като знания (макар и там да има пропуски) колкото като навици, като готовност за учебния процес, като адаптивност. И това мисля е обективно. Тогава една от майките в класа ни помоли да каже нещо, а именно - случило се е така, че в тяхната предучилищна група в детската градина от октомври месец е тръгнала карантина за варицела, продължила до май!!!! Децата на практика са били разхвърляни през цялото време по други групи и рядко се е осъществявал някакъв учебен процес.... Какъвто и да било. И междудругото, още нещо няма как да изключа, а именно фактът, че в детските градини децата боледуват с пъти повече сравнено с училище!!! Твърдя го на база не само моите собствени деца, но и вземам повод от разговорите, които постоянно водим с майките от класа на Бела.
Краси, какво да ти кажа?! Според мен.... дали в градина, дали в училище, на теб може би ще ти се наложи през първия месец от раждането на бебко (някои знаем и пола

) да прекарваш повече време с Вики. Наистина Нели е права, че ще й се съберат много промени и то в един и същи период. Но кой може да каже, че това пък няма да е за добре?! Е, с бебето, естествено няма как да избегнете промяната

. Виж с местенето в училище - да! Но пък.... лично за мен предучилищната подготовка, проведена в училище, си е предимство отвсякъде. И да - няма нужда детето да може да чете в първи клас!!! Ми нали затова е точно този клас - да научат буквите и съответно да могат да ги четат, когато са свързани в думички?!?!
Пак се отплеснах.... тази тема ми е любима

. Бели завършват другия вторник - колко неща имам да изпиша по въпроса с образованието и с това как нашата образователна система тормози децата и създава една отвратителна конкуренция между тях. Много набързо един пример - тази седмица в класа на Бели се провеждат тестове - т.нар. ИЗХОДЯЩИ НИВА за първи клас. Имат 3 теста - по математика, по БЕЛ и по роден край. По четене се прави измерване :!:

:!: на броя думички, които всяко дете чете за 1 минута (текстът е непознат). Днес едни мами ми разказаха следното: Бела е прочела най-много думи и е излетяла от класната им стая в коридора много, много щастлива и понеже познава тези мами е отишла да им се похвали. В същото време техните деца излизат обронили глави, защото са прочели по-малко и от половината на онова, което Бела е успяла...... Била е много тъпа гледка, защото те са поздравили моето дете, но в същото време трябвало да успокояват техните. Някакси ни да се зарадваш на чуждата радост, ни да тъгуваш за нещо такова, че детето ти "само" еди колко си думички в минута..... като че ли.... скоростта на четене дава някакво предимство в живота......
Иначе вчера Момчил и Коки бяха в Бургас на финала за купата на България по футбол между Лудогорец и Ботев Пловдив. А ние с Бела си направихме един женски следобед. Тя имаше извънреден час по английски и след него се дигнахме и отидохме на басейн и СПА в един комплекс на 5-6 минутки път с кола от нас. Останахме почти 4 часа там и се размазахме

. А Бела беше безкрайно щастлива, че прави с мен нещо такова, типично женско.... Аз пък така си починах, че по едно време в сауната се усетих как заспивам

иииии веднага излязох, щото... като нищо щях да откарам плувката. Излязохме си от басейна към 21,30 часа и едвам се добрахме до близкия хипермаркет да си вземем нещо за ядене..... в 22,30 часа у дома само котката беше будна

..... не за дълго де - с Бели заспахме като къпани - каквито и бяхме де! :lol:
И най-хубавата част - идват почивни дни!!! Да им се насладиииииииииииииим!!!
[youtube]XkYAxGt-aUs[/youtube]