Учителкат на Ани се обади, че не била добре. Взех я от училище, минах през лекарката за бележка за днес и утре и я заведох на разходка. Пихме сок от портокал в заведение на плажа, видяхме лебедите, четохме книга в колата на плажа... Четем роман, който не е детски, затова й го чета аз на глас, разиграваме и коментираме сцените... Така се "боледува" с мама. :lol:
Главната героиня в книгата ("Баба праща поздрави и се извинява") е на 8 години, живее с майка си, която чака бебе от новия си приятел, таткото живее другаде с втората си съпруга. Книгата е сериозна, изобщо не е майтап, макар да е написана с много хубаво чувство за хумор. На Ани й харесва. Детските романи си ги чете сама.
Не мисля, че Ани е болна всъщност. Има леееко подути сливици и леееко розово гърло, но по-скоро в училище й е скучно. Тя обича да учи, даже много, но някои неща в училище й се струват елементарни и затова я отегчават, а някои й изглеждат трудни преди да ги обясни мама. С една дума, тя си "търси" начин да остане с мен, несъзнателно разбира се.
Колкото до ученето, с нея започнахме да пишем в една тетрадка по "всичкознание" и там уроците много й харесват. Тази тетрадка всъщност е рекламен тефтер, който аз започнах да използвам, когато ми се иска нещо да надраскам или напиша, за да й го обясня. Просто място за драскане извън "официалните" тетрадки. Постепенно обаче тя заобича този тефтер, защото с него се учи много занимателно.
Например в учебника по Човек и общество се среща думата "патриарх", която е обяснена като главен духовник или нещо подобно. Ани рзбира смисъла, но й е трудно да запомни тази дума. Какво прави мама? Мама разделя думата на "патри-арх" и обяснява, че едното означава "баща", а другото - "първи". Ани схваща, защото знае, че "падре" е баща от едно филмче. "Арх" също схваща и даже успява да отговори на въпроса ми "Какво тогава е "архиепископ"?", като правилно предполага, че е "първи епископ", т.е. главен епископ. Тази игра продължава, зашото мама разделя и тази дума на "епи-скоп" и пита на какво прилича. Ани се сеща, след лека подсказка, че прилича на "теле-скоп" и "микро-скоп". :!: Така заедно откриваме, че "скоп" е "гледам". После аз подсказвам, че "епи" е "над" като на "епи-дермис" (горния кожем слой) и "епископ" всъщност е нещо като... надзорник, т.е. отговорник на свещениците, с други думи - началник някакъв.
Ей така се учи в нашата тетрадка по всичкознание и по подобен начин разбиваме, развиваме и разширяваме всяка тема в истинските й учебници и тетрадки. Обаче... после в училище й е скуууууууучнооооооо!