tita написа:Следя новините за трите момчета, загубили се в Балкана, чета коментарите писани под всяка и не спирам да се изумявам колко сме неуки и колко малко от нас знаят какво трябва да е поведението ни и подготовката когато сме решили да ходим в планината. А точно пътеката до хижа Рай е толкова трудна. Минавала съм я не веднъж, точно от мястото от което те са тръгнали. Този преход отнема почти ден, особено за нетренирани хора. По пътеката има толкова усойни места, че си е страшно дори и посред горещ летен ден. Не напразно на тази част от Балкана са дали име "Джендема". С кой акъл и защо тези момчета са решили, че ще стигнат хижа Рай ей така, както са си били на кафе в града ...? Съмнявам се, че ще ги намерят живи и здрави. Балкана не прощава на хора, отнесли се пренебрежително към него.
Цял ден ги мисля и тъжа за тях и близките им...
Сиренце написа:Вихърче, в класа на Кеми са общо 6 деца. Тъй като тук почти няма какво да се работи, младите хора отиват да живеят в големите градове - Плевен, София или в чужбина. Съответно и местните деца са малко. Иначе в училището учат и деца от други населени места - идват заради музикалното образование.
Клементина свири на тамбура, а аз съм много горда с нея, защото по принцип целия първи клас децата се учат да четат ноти, но тя много бързо напредна и по изключение започна да свири.
Тамбурата ми се струва много приятна за слушане и за свирене

Много е интересно сигурно да си част от толкова малък училищен колектив

Важното е Клеми да се чувства прекрасно
tita написа:Сиренце, тъжното е, че дори и в така наречените "модули туризъм" към физическото в училище, децата отново не получават необходимите познания за един преход в планината. Много по-ефективно би било просто да ги организират и заведат.
Сиренце написа:Тита, възможните причини са две, според мен. Първата е присъщата на младостта самоувереност, че можеш да се справиш с всичко, дори с планината. Е, аз и ти знаем каква заблуда е това, но повечето хора НЕ.
Втората е, че никой никога не ги е учил как се ходи в планината. И като знам в днешно време какво коства да поведеш група деца на поход, изобщо не се учудвам, че е така.
Мъкааа, мъкааа ...
БЪНИ, не мога да ти помогна, за съжаление. Нямам необходимата информация, нито опит. С теб съм!