cchery написа: ... Ако трябва да обобщя от онова, което прочетох за времето, през което не съм писала тук, то в главата ми пищи много силно думата рак.... мразя я тази болест. От дъното на душата си. Мразя я. И в тази връзка,
Деска, не знам как можеш жизнерадостно да напишеш това:
Kleo написа:Спокойно, мила, и за вуйчо ти....
не знам кое може да му е спокойното, когато човек е диагностициран с последен стадий на рак и то на белите дробове...

...
Нелка, мислено, енергийно и всякак съм с теб и твоята 32-годишна приятелка в борбата ѝ с рака. Толкова много искам в края да видя едни от най-щастливите и победоносни усмивки на вашите лица!!! Толкова много. Аз, непознатата, ще бъда не по-малко щастлива от вас.

... Всяко чувство, всяка емоция, всяко тъжно преживяване е съществено и важно иииии..... е редно да му отделим място в потока от събития на ежедневието си. Радвам се, че си намерила човек, с когото да прекараш празничната нощ. ...
За мен какво да кажа?! Дипломирах се. С отличен. И се радвам, че завърших. Но по-радостна ще бъда, когато почна да работя регулярно по новата си професия. И всичко това е само и единствено в моите ръце. От мен зависи дали ще превърна собствените си очаквания в реалност. Разликата този път е, че усещам това разбиране дълбоко в мен и от извод, го чувствам по-скоро като подтик, т.е. осезателно.
Децата се изпоразболяха... никой не се е тръшнал на легло, но.... сополи, кашлици, подути лимфни вълзи, болка в гърлото..... абе все да има по нещо.
Десита, ти освен тестчета, с какво друго се занимаваш тия дни

. Днес, утре - как си с времето за една срещичка с мен?!

...
Чери, цитирам те, но само някои неща от твоя пост, за да мога да им отговоря на нещата едно по едно:
Първо, към Ванчето: надявам се моят пост към теб да не ти е прозвучал безчувствено! Защото той беше пропит с разбиране и нежност всъщност.
Kleo написа:Ванчето, прочетох те

Гого ще бъде наред съвсем скоро!

Спокойно, мила, и за вуйчо ти, и за сестра ти и нейния семеен живот

Прегръщам те. Силно и топло. И ... доскоро

Защо ти написах да си спокойна ли? Защото синът ти е със счупена ръка и с гипс, аз също съм имала такава, мина ми, това беше повод дори да се сприятеля с много деца, които да рисуват по гипса ми... и така, не го приех като нещо фатално или трагично, по-скоро неприятно. За сестра ти - също спокойно, защото съм се разделяла, развеждала... и въпреки болката и сълзите... има нещо смислено и пречистващо понякога в една раздяла... нещата се променят, развиват, трансформира. И въпреки че ти е близка, всъщност това е нейният живот и нейният брак. Просто я прегръщай и изслушвай, няма какво повече да направиш за нея. А за вуйчо ти - казах спокойно, защото не ти държиш контрола върху ситуацията и болестта му... и колкото и да е травмиращо, тежко и тъжно всичко, свързано с диагнозата и състоянието му, ти е добре да запазиш спокойствие на духа и на душата, доколкото ти е възможно. Ако си потисната и цялата страх и боляща за него, с какво ще помогнеш на него или на себе си и на другите си близки? С нищо. Затова ти пожелах мир и спокойствие.
Второ, вече към Черита: не написах поста към Ванчето в жизнерадостен тон, а в успокояващ. Тоест не ми е било весело и радостно, напротив, усетих напрежението и болката й. Но се опитах да я окуража и подкрепя. Вярно, по моя си начин. Но се опитах. Не съм била жизнерадостна. Но бях жизнеутвърждаваща! Защото независимо от това какво ни се случва /на нас или на близките ни/ животът продължава!

Това имах предвид.
Трето, към трите последни: Нели, Чери, Елисче,

... какво става при мен ли? Ами не исках да пиша и да потискам всички ви в темата, точно преди Коледа и НГ. Но щом всички си казахте и споделихте и минорните, и мажорните, случки, и аз ще го направя тогава:
В събота, сега, на 21 декември, целият ден бях на две погребения. Плаках много. Оплаках близки хора. Смъртта е част от живота. Тъжно и тежко беше, ..., но мина. Отдавна успявам да отида на гробища, да се потопя в скръбта си, да си изстрадам траура, после да продължа напред. Докосната от загубите, но някак винаги успявам да ги интегрирам в живота си. Предполагам защо е така обаче. Първо, никога не съм губила родител или сестра, братовчедка, някой много млад роднина. И второ, защото аз наистина съм убедена, че има живот след физическата смърт, вярвам в душата и в това, че продължаваме да съществуваме по един или друг начин, след като умрем.
Този път починаха, през няколко дни време, през декември, първо братът на свекърва ми /тоест вуйчото на Хри/ и после братът на баща ми /тоест моят чичо/. Единият на 60 години, съвсем сам живееше, паднал във входа си, ударил си лошо главата, бил е в Пирогов два дни, аз впоследствие го разбрах това, обаче получил силен вътрешен мозъчен кръвоизлив и си е отишъл. Другият беше на 64, много обичан, заобиколен от близки, приятели, роднини, издъхнал е през нощта в съня си, до любимата си съпруга /стринка ми/, църквата беше пълна с всички нас, които го обичахме, синовете му стояха плътно до майка си, единият син /мой първи братовчед/ след като свърши църковният ритуал, говори няколко минути пред всички нас за баща си, с любов, за следата, която е оставил, за дирята ... за това, че истинска и важна е само любовта, а той е умеел да обича и е бил истински обичан... и че всъщност всичко е наред... и че той вече не се мъчи. Чичо ми беше с болно сърце, беше много отслабнал, а през 2019 година е влизал цели 7 пъти в болница. Мисля, че той самият вече е искал да си отдъхне от мъките, да се отърве, докато е с ума си и не е в безпомощно състояние.
Така че, Чери, след като прочете горното, се надявам да не продължаваш да ме считаш за безчувствен човек, по-скоро за човек, който успява да види някои неща по-философски, да ги приеме, каквито са, а мисля, че смъртта е точно това нещо, което е единственото сигурно нещо в този свят, което очаква всички ни, щом сме живи. Но смъртта може да се окаже много полезно напомняне да живеем максимално пълноценно и пълнокръвно живота си, защото животът е дар.
Нели, ще се моля за твоята позната, да пребори рака! И наистина след мноого години, да празнувате заедно двечките, с деца и внуци! Дай, Боже! И аз също се радвам, че си намерила компания за НГ.
ЧЕРИ, ЧЕСТИТО ТИ ДИПЛОМИРАНЕ С ОТЛИЧЕН, МНОГО СЕ ГОРДЕЯ С ТЕБЕ

Колкото до другото, до реализацията, наистина от теб и твоето дръзновение зависи до голяма степен! Аз съм с теб. Знаеш го. Желая ти УСПЕХ!
Децата да ОЗДРАВЯВАТ бързо! И всички ние да сме ЗДРАВИ
Около Нели може да има мъже-ухажори, но мисля, че тя вече много разумно и трезво ПОДБИРА с кого точно да си има работа и с кого не. И е осъзнала, че наистина временно е по-добър избор да си сама, тоест да не си в двойка с някого, пред това да си в неподходяща компания! Нели, което не пречи, да ти пожелая през 2020 година да си намериш точният човек за тебе! Ако го искаш де. Защото заслужаваш много любов, споделеност и близост. И знам, че ще ги имаш.
Черита, утре и вдругиден по цял ден ще съм в Люлин, при нашите, и честно казано - МНОГО СЕ РАДВАМ за което :1211 Ще бъде весело и шумно, както е винаги при нашите. С толкова много хора, и все с буйна кръв, с които съм от една порода
Днес следобеда ми е май че малко по-възможно да излезем да се видим с тебе... но пък ще обикалям за подаръци за близките си... че доста останаха за купуване още. Искам главно за трите си племеннички да подаря нещо хубаво, което да ги зарадва!