Здравейте, мецанки!
Христос воскресе!
Надявам се днешният ден да бил празничен за всички вас, най-вече като усещане. Аз лично не можах да го усетя много като празник, но това си е лично мое усещане.
Все пак имахме яйца, които Ани боядиса и украси сама, като някои от тях - с мотиви от "Малкият принц" на Екзюпери. Това ѝ беше "домашното" по литература за тази седмица. По-точно домашното беше да украсят едно яйце по начин, препращащ към произведение, което се учи по литература тази година, но в случая с Ани беше цяла серия яйца. Тя веднага и без колебание избра произведението, защото има специално отношение към тази книга още от лятото между трети и четвърти клас.
Всъщност ние и трите имаме специално отношение към тази книга. Вили преди години си я купи на английски, после и на немски, а от Испания си я купи на испански. Аз пък си я купих на италиански от Флоренция. Това си е направо колекция от "Малкият принц". Само на руски трябва да си я намеря и ще я имаме на всички езици, които ползваме.

Ани я е чела поне пет пъти, да не говорим, че миналата година участва в национален конкурс по тема от "Малкият принц" и по този повод посетихме с нея едно изключително интересно място - село Селановци, до Оряхово.
Впрочем почти всички учители проявиха разбиране към това, че децата бяха лишени от ваканция и затова тази седмица домашните бяха все с подобен калибър.
Все пак имахме яйца. Имахме и козунак, който аз направих, макар че малко се препече отгоре. Имахме и агнешко. Обаче... не го усетих като празник.
Успях да заведа децата за малко в една гора, до която се стига без да се минава КПП. Как само имахме нужда от това! Как само имахме нужда от зеленина, от птичи песни, от усещането за спокойствие и свобода... макар и съобразена с това да сме на място преди КПП-то.
Към края на разходката Вили каза, че иска да живее отделно от нас. Мислила си го от известно време и сега го изрази. Тя свикна да е самостоятелна в Испания и после в Австрия и, макар отначало да се радваше да е у дома, постепенно започна да ѝ личи как се дърпа настрани и има нужда от лично пространство. Ани започна да се дразни от нея, защото и тя свикна да бъде доста самостоятелна, а сега кака ѝ е в същата стая, слуша музика (дори да е със слушалки, тя пак се дразни, защото се чува леко), настоява да изгаси лампата, за да спи, а Ани иска да почете още малко... Да не говорим, че Вили е на 20 години и има и някои нормални потребности, които изискват усамотение, а това влудява Ани.
Усетих, че Вили не се чувства вече толкова принадлежаща към този дом още преди един-два месеца, когато тя започна да става капризна към храната, която съм сготвила, все не ѝ се ядеше ТОЧНО това и в последния момент решаваше, че тя ще яде нещо друго. Усетих я и по пълната абдикация от елементарно участие в домакинството от около месец - все да се скатава от миене на съдове, прибиране на пране...
Аз имам апартамент, който е по-малък от този, в който живеем, но е на много централно място и до края на март имах наематели - студенти. Заради извънредното положение те останаха без работа, обучението им стана дистанционно и оставането им във Варна се обезмисли. Така този апартамент остана празен, а аз останах без този доход. Не съм го обявила за отдаване под наем, защото изчаквах да видя какво ще стане с извънредното положение, сега никой не търси квартира. С една дума, Вили ще опита да живее там самостоятелно от началото на май. Аз ѝ казах, че всички сметки там са си за нея - имам предвид ток, вода, интернет.
Отиването ѝ там е голяма грешка от икономическа гледна точка, защото общите ни разходи ще станат повече, а едновременно с това губим наема, но... мисля, че тя има нужда от това. Нека опита така, в края на краищата винаги може да се върне обратно. Криво ми е разбира се, но ги виждам и двете с Ани как се ентусиазираха. Вили взе да мисли от какво ще има нужда, за да си организира домакинство - посуда, прибори, спално бельо, завивки. Обзавеждане и уреди там има и всичко работи и е в добро състояние, макар и да не е кой-знае какво. Може да стане много уютно място. А Вили иска да си събере дом, свое място, отганизирано и направено по нейна мярка.
Ани също взе да мисли как ще подреди детската, когато тя стане само нейна. Буквално изглеждаха доволни и двете. Май само аз не съм особено щастлива от това решение, никак даже. Но разбирам, че то е част от естественото развитие на нещата и трябва да се отпусна и да видя къде ще ни отведе.
Ами, това е.