Добро утро. Пожелавам на всички хубава нова седмица. С повече слънце и топлина. Буквално най-вече
.
Тази сутрин с кафето продължавам с четенето на "Смела, а не перфектна"- книгата, за която писах в темата за мухльовците и бях поразена от нещо. Наскоро или не толкова наскоро се изказах възмутена за придобиващото широка популярност т.нар. "безполово" възпитание. Това е модна тенденция основно в щатите, но ми се струва, че по-скоро ми е позната оттам...., а вероятно се е зародила в добрата стара Европа - Норвегия, Швеция, Холандия...... Този метод на възпитание залага на един основен принцип - бебето и малкото дете не се определят от родителите (или възпитаващите) ги като момчета или момичета. Към тях се подхожда като неутрални до възрастта, в която половата им принадлежност, определена от физиологията (обикновено около 8-годишна възраст), сама надделее и те почнат да съзнават, че са или момичета или момчета.
Оставям настрана какво точно мисля за горното, но ще цитирам следното:
Проучванията показват, че изборът на игри и играчки за момчета и момичета може да има траен ефект върху начина, по който те възприемат себе си и способностите си, включително върху това в какви професии вярват, че ще бъдат добри професионалисти, когато пораснат. Трудно е да се повярва, че играта на децата може да има толкова голям ефект, но е факт (с това не съм съгласна - изобщо не е трудно да се повярва! - бел. моя). Уменията, на които ни учат тези играчки, предопределят какво децата "би трябвало" да харесват и с какво да се справят добре. Повечето от играчките и игрите, създадени за момчета, са насочени към развиване на моторните умения, като бягане и ритане, и на пространствените умения, като триизмерната визуализация, за която се смята, че предопределят как детето ще се справя по STEM-предметите (STEM - Science – Technology – Engineering – Mathematics). От друга страна, играчките за момичетата обикновено изграждат фини двигателни умения, като писане и работа с ръце, и допринасят за развитие на социалните контакти.
.............................
Ефектът на филмите и принадлежностите за принцеси върху момичетата......... колкото повече момичетата гледат филми за принцеси и играят с играчки за принцеси, толкова повече проявяват стреотипно женско поведение - играят тихо и кротко, стремят се да не цапат, покорни и пасивни са, физически слаби и ценят качества като да са грижовни, слаби, красиви и услужливи...
За себе си винаги съм казвала, че мразя математика. После обикновено допълвам, че винаги съм имала шестици по този предмет, ама съм го учила насила. Поглеждам назад и установявам, че по силата на този "довод" аз съм завършила езикова паралелка с хуманитарен профил. Кандидатствала съм с история и български език. Брат ми от друга страна завърши електротехникум. Казвахме, че на него математиката много му върви.... И той така и не успя да научи английски език - сигурно, защото.... някак си вкъщи беше постановено, че на мен ми вървят езиците и литературата, а на него математиката. В крайна сметка и двамата се дипломирахме в Техническия университет и сме инженери. И аз винаги съм смятала, че той е т.нар. истински инженер...., защото се справяше отлично с висшата математика, а аз имах двойки на първите изпити по тези предмети. Дори и фактът, че с навлизането на специалните предмети от 3-ти курс като полупроводникова техника, цифрова схемотехника, периферни устройства, аз почнах да изкарвам петици и шестици, не промени собственото ми отношение към способностите ми - брат ми беше математикът, респективно - по-истинският инженер....
И до ден днешен програмистът вкъщи е Момчил...., аз съм периферията в ИТ-то у нас. Това е моето мнение. А самият Момчил е онзи, който не спира да ми повтаря, че имам професия, която владея и вече успешно развивам сама - графичен дизайнер. И че реално мога да се науча да програмирам много добре. Стига да искам и да ми трябва в работата ми.... Обаче аз съм тази, която не вярва на тези думи....
Странна работа.... някак си изведнъж се търкулнах по възможно най-близката допирателна към това, коеото Еми наскоро беше писала тук:
DeerE написа:Освен това записах и няколко курса за личностно развитие, единият е за увереност и самоуважение. От него научих много неща за себе си като например това, че оценката ми за мен самата е много ниска....
Някой друг с подобни прозрения?! По понеделнишки?