Портокалче, ще ти кажа аз как си обяснявам чувството за студ.

Храната е източник не само на хранителни вещества за организма, но и на енергия, получена в резултат на директното й разграждане. Тази енергия тялото бързо използва за затопляне. Затова зимата когато е студено, обикновено повече ни се похапва.
В дните, когато детоксваме, принуждаваме тялото да търси и използва други източници на енергия, а именно мастната тъкан. И тази енергия се използва предимно за да поддържа жизнеността на отделните органи и системи. Няма готова топлинна енергия от храната. От там идва и усещането за студ. А в дебелите книги пише, че болните тъкани в организма са първите, които се разрушават и оползотворяват от тялото по време на гладуване, докато то се стреми да задоволи хранителните нужди на жизнените и функциониращи тъкани. Така тялото се освобождава от тях, което е съществения резултат от детоксикацията. На това се дължи и здравословният ефект.