Страница 35 от 102

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 31 Мар 2015, 15:30
от Kleo
Снощи: гюведжета на фурна с мазнинка, подправки, наденичка, сиренце, кашкавалче и яйце отгоре, с малко лютеница и останало сготвено оризче - мойте хора си изблизаха пръстите, и аз също де. Плюс богата зелена салата: маруля, репички, лук, чесън, връзка копър, маслини, краставица, сол, оцет, зехтин и кисело мляко. За предястие - ябълки, златни превъзходни.

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 04 Апр 2015, 11:35
от Kleo
Днес за закуска - сандвичи с кашкавал на фурна и кафе с мляко и какао. На обяд ще имаме горни пилешки бутчета с картофи, лук и подправки. Ще остане и за вечеря от манджата. А вие какво готвите днес, милички? :1211

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 08 Апр 2015, 10:31
от Kleo
Днес от колежки разбрах, че мащерката била подходяща подправка при приготвянето на агнешко месо за Великден и Гергьовден. Затова реших да издиря информация за нея. Заповядайте:

Мащерка - лечебна билка и кулинарна тайна - известна е още под името бабина душица и шапово биле

[img]http://i.rozali.com/photos/12321_0.jpg[/img]

Мащерка – лечебна билка и кулинарна тайна

Лилавият цвят и силното ухание на мащерката привличат отдалече. Мащерката е силно здравословна билка с редица лечебни свойства. Освен полезна за здравето мащерката е и чудесна подправка и кулинарна тайна, както и козметична съставка.

Мащерката (Thymus – от гръцки: смелост, сила, мисъл), известна още като бабина душица и овчарски босилек, е тревисто многогодишно растение с наситено лилав цвят и силен аромат, който се дължи на етеричномаслените жлези на билката. Използва се цъфтящата част на растението, която се бере в периода май-юли и се суши на сянка при температура 35 градуса. Мащерката расте на туфи и вирее из цяла България по поляни, ливади, край гори, открити, широки и слънчеви скалисти пространства. Мащерката е една от най-широко използваните билки, богата е на етерично масло, тимол, флавонови гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества, и др.

Мащерката с право може да бъде наречена универсално лекарство за всякакви болежки. Билката има ефикасно действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, коклюш, главоболие, стомашни и чревни заболявания (язва, колит, хроничен гастрит, колики, диария). Мащерката има и противовъзпалително, газогонно, нервноуспокоително, болкоуспокоително, дезинфектиращо, отхрачващо и антисептично действие. Притъпява сухата кашлицата. Според народната медицина мащерката има положително влияние при безсъние, ниско кръвно и кожни заболявания.

Ако замените сутрешното кафе с чай от мащерка, ефектът няма да закъснее. Ще се почувствате по-свежи, бодри и здрави.

С мащерка може да правите бани и компреси при заболявания на ставите, мускулите, радикулит, неврит. Компресите с мащерка са ефикасни и при проблемна, мазна кожа и акне. Запаркаот изсушената билка се прилага при проблеми с изпотяването на ръцете и краката. Ставните болки и спортните травми се повлияват добре и от масажи с мащерка. Гаргарата с мащерка пък има благоприятен ефект при възпаленията на лигавицата на устата и гърлото както и при зъбобол.Чайот мащерка, подправен с мед, е също ефикасно лекарствено средство. Мащерката може да се комбинира и с жълт кантарион, мента, цвят от бъз, маточина. Този еликсир от билки е не само вкусен чай, но и прекрасно лекарство. Етеричното масло е също чудодеен лек, който се прилага под формата на инхалации при простуда и грип.

За бани и компреси - Супена лъжица от изсушената билка се залива с 400 мл. вряла вода и се запарва за 10-15 мин.
Запарка от мащерка – Една шепа от изсушената билка се залива с един литър вряла вода и се оставя да престои така една нощ, след което се прецежда. Краката и ръцете се потапят многократно в течността.
Чай от мащерка – чаена лъжица се залива с 200 мл. вряла вода и се запарва 5-10 мин.

Мащерката се използва и в кулинарната и козметичната индустрия. Мащерката е важна съставна на шампоани против пърхот и стимулиращи растежа на косата, маски за лице и кремове (тъй като мащерката има регенериращ ефект). Листата от прясна мащерка пък се използват като подправка на салати (шопска, зелена и т.н.), супи, сосове, маринати. В Древен Египет мащерката е била основна съставка на маслото, с което са балсамирали фараоните.

10.02.2010 / Ели Йорданова


Време за мащерка, море и любов - от блога на Пролет

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 10 Апр 2015, 19:42
от Kleo
Днес: за закуска тостери с кашкавал и мляко с какао, за обяд цаца и картофки в парка, за следобедна закуска няколко ябълки и рулца от раци, за вечеря кюфтета, салата снежанка, хляб и студен чай нестий.

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 11 Апр 2015, 10:14
от Kleo
Сутринта - палачинки. За обяд и вечеря ще измислим нещо със сестра ми. Е, яйца и козунаци ще има със сигурност, разбира се :)

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 13 Апр 2015, 09:22
от Kleo
Снощи - печени пилешки бутчета с гарнитура грах с кус-кус и кисели краставички.
Днес ще правя печено агнешко. Тъкмо разузнавам рецептата в сайта supichka.com.
На всички пожелавам вкусни изживявания и през днешния ден!
Козунак с кисело мляко или сметана и какао за разкош, за хубав десерт на детето, ммм...
Изпочупените яйца можем успешно да добавяме към зелената салата. Изобщо идеи и мерак да има човек да се завърти в кухнята, нали? :222
П.П. 15 часът е. Зелената ми салата за довечера е вече готова. Сложих и сварени яйца вътре. Изглежда супер.
Сега се връщам при агнешкото месце, да го доприготвя и после ще се отдам на заслужена почивка след кулинарния маратон, който си спретнах.
П.П. 19.40 часът е, агнешкото ми стана великолепно. За първи път го правя с фолио. Крехко и ароматно, сега сядаме да вечеряме.

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 15 Апр 2015, 14:24
от Kleo
Тази вечер ще сготвя ето това а именно спанак с ориз и яйца на фурна по молба на мъжа ми. Учудих се, защото изключително рядко му се приисква нещо постно за ядене. Снощи той сготви - свинско с картофи.

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 16 Апр 2015, 14:38
от Kleo
Постното ястие стана страхотно! Импровизирах с някои продукти и се получи много добро! Радвам се :) освен спанака и лука, сложих също и гъбки, моркови, грах и ориз, като първо ги задуших в олио, сол и вода на тиган, после ги запеках на фурна, накрая подправките и чукнах 7 яйца отгоре. Бавно, но много вкусно и полезно!

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 17 Апр 2015, 07:18
от Kleo
Хайде, думайте вие какво готвите! :222
Снощи при нас беше смешно: Алекс е ял пица с айрян, аз изядох един среден дюнер, а мъж ми хапна два двойни сандвича на тостера с кашкавал, сварено яйце и едно кисело мляко.
Не готвих вчера, бях на група, затова минахме така.

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 18 Апр 2015, 16:01
от Kleo
Снощи пържоли и зелена салата + бира.
Тази сутрин сандвичи с кашкавал и мляко с какао.
На обяд аз дюнер, мъжът при майка си, а дечко разни хрупкащи боклуци, рядко яде такива неща като хрупанки, чипсове и тем подобни, но днес така се получи.
За вечеря ще направя отново зелена салата. На трапезата ще има и картофи в някаква форма - задушени, запечени, сварени или пържени, по желание на домашните. Може би ще резна сиренце и сме готови. Плюс маслинки. За десерт взех ягодки за пръв път тази пролет, дано са сладки. Хайде пишете и вие, че иначе сякаш само аз готвя и ям в този форум :221
П.П. Редактирам се няколко часа по-късно: вместо картофи ядохме пилешки шницели на фурна, с хрупкава коричка. За десерт имахме черен шоколад с трюфели. А ягодите бяха за предястие.

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Публикувано на: 18 Апр 2015, 21:37
от ellis_stoyanova
:1069 Деска,и аз се отчитам всекидневно,но все забравям да се отбия тук.При нас имаше леща,зелена салата и ягоди.