ФИЗКУЛТУРА
Еднодневен семинар, покриващ активния начин на живот: бягане, храна, мотивация, тренировка, терапия.
begach.bg
".... да видя легендарния бегач от "Ледвил" - Мануел Луна за мен беше като сбъдната мечта." - Ерик Ортън
Бадуотър (на английски: Badwater Ultramarathon) е ежегоден ултрамаратон, провеждан през
юни-август в Долината на смъртта, щата Калифорния, САЩ), позициониран като най-тежкия лекоатлетически пробег в света. Наименованието на пробега произлиза от падината Бадуотър
(86 м под морското равнище), където е стартовата точка на маратона. Финишът е на връх Уитни
(2548 м над морското равнище). Общата дължина на дистанцията е
135 мили (216 км). Участниците са задължени да имат екип със себе си и кола, която да ги следва.
Сега си представете, че сте на 55 години и имате 9 маратона Бадуотър зад гърба си като 2 от тях сте спечелили - съответно на 37~ и 38-годишна възраст! И освен това сте участвали 2 пъти на Бадуотър дабъл, т.е. състезание, в което разстоянието на обичайни ултрамаратон се пробягва 2 пъти!!!
Дес Саблес (на английски: Des Sables) е ултрамаратон
с дистанция от 240 км, който се провежда в пустинята Сахара, Южно Мароко. На участниците не е разрешен екип. Те могат да изберат дали да ходят или да тичат по дистанцията, която трябва да изминат за 5 или 6 дена при температури,
превишаващи 50 градуса по Целзий.
Сега си представете, че сте на 55 години и имате 2 маратона Дес Саблес зад гърба си като в единия от тях сте победител при жените. При това единствената и досега представителка на своята страна, която е печелила маратона..... на 39-годишна възраст.
АЙРЪНМЕН - триатлон, най-тежкото спортно състезание в света. Трасето включва
4 км плуване, 180 км колоездене и 42 км бягане.
Сега си представете, че сте на 55 години и имате 7 триатлона АЙРЪНМЕН зад гърба си. При това последния е на 48-годишна възраст!!!!
И още нещо удивително - за да отпразнувате 50-я си РД, решавате да изминете по 50 мили във всеки от 50-те щата на Америка за 62 дни!!! Правите го с 2 скъсани сухожилия и 1 счупена костица на лявото ходило. Правите го, защото така събирате пари и изграждате 20 чешми в южна Африка. Да, знам, че не си представяте, но има места на Земята, където хората не са виждали течаща от чешма вода!!! И нещо любопитно - компания в тези 50*50 мили ви прави ..... монахиня - сестра Мери Бет Лойд, която на 61 годишна възраст, облечена в монашеското си облекло, пробягва по 20 мили във всеки от тези 50 щата!!!
И това горното не е всичко. Но то и няма как да бъде изброено тук.... само ще допълня информацията, че жената, за която искам да ви разкажа е участник в над 30 ултрамаратона с множество лични рекорди на тях!!!! А след около месец ще пробяга разстоянието от Западния бряг на щатите до Източния.... за да събере отново пари, които ще дари на болница, лекуваща деца!!! И то не каква да е болница, а болница, която приема ВСИЧКИ деца и не иска салдо от банковата ви сметка, за да докажете, че можете да платите за лечението на детето ви!!!! Ето такава личност стоя пред мен вчера и в продължение на 1 час ме вдъхновява с НЕВЕРОЯТНОСТТА СИ!!! Тя е
Лиза Смит-Батчен:
http://fizkultura.bg/wp-content/uploads ... 3x1024.jpg[/img]
Лиза говори за неверятната си кариера на атлет. За дейността си като доброволец при събиране на средства, които дарява за изграждане на чешми в Африка, за лечение на болни деца или за подпомагане на сираци! Поне 10 пъти ни призова да помагаме на общността и обществото по най-добрия и благодорен начин. Призна си, че самата тя се е лекувала от зависимости от алкохол и наркотици, и подчерта НИКОГА да не отлагаме да започнем да бъдем най-добрата версия на себе си!!! "20 years of Mondays! Not any more! Now!" - това може да бъде преведено така - никога не почвайте нищо от понеделник, защото така ще натрупате зад гърба си 20 години от понеделници и никога нищо няма да сте започнали!!! Действайте на момента и ПОМАГАЙТЕ!
Много дълго мислих дали да ѝ задам въпроса за ..... нашия си български манталитет, наречен "непоискано добро". Само че.... дори не знаех как да го обясня на английски..... И отделно от това, съдейки по презентацията ѝ, тя никога не е чувала за подобно нещо!!!!
№2 - вие сте на 42 години. Баща сте на 2 деца на 7 и 3 години. Румънец сте. И... държите световния рекорд на Гинес за първия човек избягал 7 ултрамаратона на 7-те континента. Финиширал сте маратон на Северния полюс и ултрамаратон в Антарктика. Държите рекорда на Румъния за най-дълго разстояние пробягано за 24 часа. Световен шампион по троен триатлон (2013), Вицешампион по петорен триатлон (2014). И..... сте постигнал всичко това, почвайки да тичате едва ли не на шега през 2010 година!!!! Такъв човек и още нещо е румънеца Анрдей Рошу - активен дарител и човек, който набира средства за благотворителност, основател е на платформата transmaraton.org, която успешно набира над 150 000 евро чрез бягане.
Андрей Рошу поставя и друг рекорд - изминава разстоянието Лондон-Париж като триатлонист. От Лондон до източния бряг на Англия бяга. След което преплува Ламанша. Когато се качва на френския бряг, се "мята" на колелото и завършва това невероятно приключение точно на Триумфалната арка.
http://www.ziaruldesport.ro/files/_imag ... -paris.jpg[/img]
Отделно от това е невероятен презентатор - в продължение на 1 час разказва невероятния си път с изключително чувство за хумор!!! Залата не спря да се смее с неговите истории!!!

Голям и достатъчно скромен!!!
"Срещата с тежко болни пеленачета, малки деца и тинейджъри, които нямат шанс да оздравеят, изцяло промени степента ми на ангажираност спрямо обществото. Реших, че мога да използвам популярността, която имам от такъв тип маратони и изобщо от бягането, като начин да постигна промени за хората, които не могат да бягат." - Андрей разказа за 1 от случаите, когато е трябвало да се срещне със седемгодишно неизлечимо болно дете, което е приличало на 2-годишно по своята степен на развитие...... и на което са оставали едва 3 месеца живот!!! Няма начин подобна съдбовна среща да не промени мирогледа ти и теб изцяло!!!!
Искам с нещо весело да завърша представянето му - а именно колко е важен родителския пример! Неговият 7-годишен син е записал първата си полумаратонска дистанция през 2015 година!!!

..... А тригодишната му дъщеричка, заедно със съпругата му се включва успешно на 5-километрови тичания!!!
№3 -
Краси Георгиев. Представяте ли си да сте родени в София, но родителите ви да вземат решението да ... се преместят да живеят в малък, южен български град?!? Как бихте се почуствали?!? Е, има повече от 1 начин! Но ето какво казва Краси Георгиев: "....родителите ми се преместиха на юг в малък, живописен град, обграден от планини, където миризмата на борове, ябълки и череши е нещо, с което съм отраснал. Бях късметлия да бъда пращан на летни лагери, където любовта към живота на открито стана нещо естествено за мен."
И още из представянето на Краси Георгиев: "На 30 години започнах да тичам и скоро открих че обичам чувството да бъда свободен, да нахлузя маратонките и да изчезна след като изляза от входната врата. Реших да комбинирам моя опит с готвенето със спорта и навлязох в спортното хранене където работя с невероятни атлети от цял свят. Завърших първия си маратон в Единбург през 2004 (и мразя шотландците че са направили трасе последните 10км изкачване). От тогава имам над 60 маратона, включително Лондон, Прага, Кошице, Мароко, Бейрут… 30 ултрамаратона, 5 състезания по 100 мили и екстремни състезания като такива в Камбоджа (230 км), Арктическия кръг. Не на последно място бях късметлия да завърша Marathon des Sables. От тогава съм се състезавал в доста интересни места и съм срещал будисти от Азия и масаи в източна Африка. Приключението е част от моя живот, движат ме идеите да ходя на най-лудите състезания."
Какво представлява състезанието на Арктическия кръг?!
Frostskade е ултрамаратон със ски и снегоходки из Северния полярен кръг на Скандинавия. Той е тест за всяка стъпка от пътя през някои от най-суровите райони на Норвегия, Финландия и Швеция.
Frostskade включва три етапа:
– Frostskade 100: 100 мили (161 километра) в рамките на 4 дни
– Frostskade 250: 250 мили (402 километра) в рамките на 9 дни
– Frostskade 500: 500 мили (805 километра) в рамките на 18 дни
Районите, през които преминават състезателите, са известни с рекордно ниските си температури, понякога достигащи до
-40 градуса, които могат да се усетят много по-смразяващо заради бушуващите ветрове. Затоплянeто на времето обаче също не е добър вариант, тъй като по-високите температури правят пътя още по-труден за преминаване. - See more at:
http://www.bela.bg/images/maraton%2001.jpg[/img]
№4 - Кирил Николов Дизела...... Дори няма да го представям! Всички познаваме и се гордеем с този българин, който разбива стереотипите на планинското бягане у нас. 5 върха за 5 дена. Най-тежкия туристически маршрут в България Ком-Емине, изминат за под 5 дена с бягане!!! И то след като първия опит за този маратон се оказва неуспешен за Дизела - принуден е да спре 11 км преди да достигне нос Емине - въпрос на живот и смърт!!! На другата година се завръща по-силен и мотивиран от всякога и прави онова, което всички знаем.
Другото, което не знаем за Дизела е, че е най-добрият български състезател по ориентиране. Европейски шампион и 6-о място на световно първенство - най-доброто класиране на българин за всички времена. Тренира в Скандинавието и към момента е част от един норвежки отбор по ориентиране. В Скандинавските страни страстта към ориентирането е изключителна - на състезанията там стартират по няколко хиляди души!!! Неговата мисия е да популяризира свободното бягане и спорта. Това, което му предстои най-скоро е участие в състезанието по скоростно изкачване на Айфеловата кула - на същото състезание миналата година той стана втори.
http://insport.bg/wp-content/uploads/20 ... golqma.jpg[/img]
№5 - върнете се към първото изречение от този постинг....
".... да видя легендарния бегач от "Ледвил" - Мануел Луна за мен беше като сбъдната мечта." - Ерик Ортън
Да видя Ерик Ортън на живо - един от загадъчните чудаци, направили първия ултрамаратон в Медния каньон в Северно Мексико, такъв какъвто го познавам и какъвто ме привлича неудържимо вече толкова много години (ултрамаратона, имам предвид), беше като... сбъдната мечта!!! Е, сбъднах я

...... докоснах се до моженето в най-чист вид. До онова, което води човек напред - чистото любопитство! До това да бъдеш голям, сериозен в заниманието си и в същото време - изключително смирен, скромен, отзивчив иииии любопитен!!!!
http://cdnmedia.marmot.com/images/athle ... n_img5.jpg[/img]
Говорих на 2 пъти с Ерик. Зададох въпроса, който ме вълнува от известно време - а именно за тичането с нисък пулс и използването на мазнини като гориво по време на бягане. Обясних си онова, което..... исках да знам, за да продължа напред. Направих и първата си професионална тренировка - с Ерик!!!
АЗ СЪМ ЕДИН ЩАСТЛИВ ЧОВЕК!!!
Искам да споделя своите изводи извън контекста, който мога да изведа от лекциите на вчерашните презентаторите. Всички големи, които се представиха пред нас, а ако сте изчели горното, мисля че нямате съмнения, че те са ГОЛЕМИ, бяха...... до един, ангажирани с това да помагат на другите. И то не само с чисто вдъхновение, каквото те самите са, а..... с набиране на средства, обучения, тренировки!!!! Как да го кажа по-ясно!!!! Тези хора, изминали бегом невероятни дистанции, справили се с предизвикателства, каквито повечето от нас не виждаме и не чуваме през целия си живот, биха могли да си свиркат с уста и да се правят на велики, големи и успели!!! Но те, наместо това, избират да СА велики, големи и успели ......... и да имат мисия в живота си, ангажирайки се с работа за общностите, които представляват и на които са членове!!
След тези петима души имаше по-кратки презентации на Михаил Ненов - терапевт и собственик на спортно-възстановителен център. Ася Райкова - диетолог и треньор. Филип Харманджиев - собственик на винарна Дамяница и ферма Ливади. Длъжна съм да кажа, че тонът и атмосферата в залата рязко се смениха, когато дойдоха тези лекции. От надъхващите думи на предишните 5 големи, слязохме отново на земята да си говорим за..... бизнес и пари. Добре, че онова Run Free, което Ерик подари на всички ни, е толкова мощно и така притегателно, че ..... аз поне имах силата да се изстрелям далеч над бизнеса и парите и да продължа своето пътешествие в Медния каньон на Северно Мексико!!! Приближих се до Лиза и я попитах как е възможно да избягаш 4 пъти 240 километра в долината на смъртта!!! Добавих, че ми се струва като абсолютното невъзможно. И знаете ли какво ми отговори тя!?!? ......
If I can do it, you can do it, too!!! и сложи приятелски ръка на рамото ми.......