Първи клас ще бъда аз, от сега се чудя как е в час!

Публикувай отговор
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Re: Първи клас ще бъда аз, от сега се чудя как е в час!

Мнение от cchery »

Много интересна дискусия сте заформили тук! И веднага да се включа и аз.... дано не ви е досадно, защото от едното ми дете се предполага, че трябва да чете перфектно, а за друго, че е рано! :plezya se :plezya se Но какво се случи при Коки и Бели?!

Първо да кажа, че Коки пише много грозно :roll: :roll: :roll: - когато се старае, това не е така, но очевидно рядко го прави! Като цяло пише много правилно и грешките му са основно от бързане, а не от незнаене на правилата за правопис, което само по себе си е страхотен успех и нямам намерение да го коря за грознописа. След като системата не е предвидила часове, в които да тренира това, аз няма да съм лошата!

Четенето - чете много добре. Всъщност още от първи клас е втори по бързина и вярно четене в класа си. Така се случи, че точно това го може. Но пък писането на разкази и преразкази е неговия препъникамък. Което иде да рече, че го бива в някои неща, а в други - не! Научи се да чете лятото преди да стане на 5 годинки. Стана естествено, като ми прочиташе заглавията на приказките, които му четях. И така малко по малко почна да чете. Но в никакъв случай не е чел книжки докато не дойде първата лятна ваканция (след първи клас) и не получи списъка със задължителна литература. По-скоро си четеше комиксите. И при все това, не бих казала, че дотогава е чел с кеф. Не съм го и насилвала. Виж лятото между пръви и втори клас упражних "насилие" за да има поне 4 прочетени книжки в "актива" си :1062 :1062 . Втората му лятна ваканция, т.е. изминалата беше преломната! Случи се така, че първата книжка от задължителните в списъка за лятото беше "Емил от Льоняберя"! И това направо преобърна каруцата! Чете я като захласнат, като пристрастен! Дори на морето в Гърция :1062 :1062 :1062 ! Оказа се, че това е неговата книга и неговата авторка! Оттам насетне разбра, че има безкрайно интересни книги и проявява живо любопитство! И прочете доста неща от списъка за това лято. А в момена чете "Винету" - том втори, което иде да рече, че вече "глътна" първия! :D :D Изводът е, че на едно дете трябва нещо да му е интересно, за да прояви старание към него!

Бела - ами не й беше интересно да се учи да чете! Научи буквите по-рано от батко си, но пък не искаше да ги чете като са в последователна комбинация :lol: :lol: , т.е. като са под формата на думи. Почна да проявява някакво любопитство и старание чак изминалото лято и есен, т.е. месеци след 5-я си РД. А от 1 месец чете всяка реклама и табела, която види по пътя си и го прави много добре! Бих казала, че малките и често употребявани думички ги чете гладко! Но ето, при положение, че в много отношения се развива по-бързо от батко си, специално с четенето "изостана". Ами такова си е детето и ще се съобразя с него!

Не съм ползвала никакви системи и практики, които подпомагат процеса на приучаване към четене. Просто следвах интуицията си. Останалото децата дадоха от себе си! А времето ги подкрепи! Извод: всяко нещо с времето си!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Да ви питам:
- по писане до коя буквичка сте стигнали? (Алекс днес са взели "Ш", вчера са упражнявали "Ж");
- по математика до кой урок сте стигнали? (Алекс е до 60 урок, третиият откакто започнаха числата от 11 до 20);
- още ли пишете с молив (ние - да);
- има ли някое дете като моя син, което още да не е АВТОМАТИЗИРАЛО правилното държане на молива/химикалката? :oops:
(непрекъснато се налага да му повтарям да хване правилно молива си, ама през 1 минута ви казвам!) :126
- как се справяте с четенето на текстчетата от буквара? (Алекс си ги прочита, но бавно и сричайки ги все още).
Просто искам да си сверя часовника с другите първолачета.
Мерси много за отговорите ви! :329
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Dari09

Мнение от Dari09 »

А, щом е за сверка - хайде и аз на отчет.
По Български са взели днес буква с - малка. Утре е ред на голямата. Или казано - с 4-5 урока след вас.
По Математика взеха числата до 10. После имаха уроци с пари, а сега 2 часа - с килограми. Предполагам, че скоро им предстои контролна, и чак тогава ще започнат числата от 11 до 20.
Вихрогонче, явно сме по друг учебник,защото в нашия няма номерация на уроците. Но така като преценявам, при Георги се движат поне 5-6 часа след вас.
vihrogonche написа: още ли пишете с молив (ние - да);
Това ми беше странно още преди 2 месеца, когато го коментирахте с Верчето, а сега съм доста изумена.
По всичко само с молив ли пишете? Ами с химикал?
Георги от първия ден пише с химикал и по български,и по математика. Така е във всички класове в неговото училище, а и в това, в което аз преподавам, също пишат само с химикал.
Какъв е замисъла да се пише с молив?
Сега се сещам, че навремето от колежки съм чувала, че са се отказали от моливите, защото децата много триели с гуми.
Ще ми бъде интересно да чуя защо се практикува при вас- сигурно има някакво предимство този метод.
vihrogonche написа:има ли някое дете като моя син, което още да не е АВТОМАТИЗИРАЛО правилното държане на молива/химикалката? :oops:
(непрекъснато се налага да му повтарям да хване правилно молива си, ама през 1 минута ви казвам!) :126
Ей затова Георги е на занималня - да не повтарям всяка минута :221 !
Иначе няма проблем с държането на химикала. А с четенето -само някои по-дълги думи ги срича- иначе като цяло се справя добре. Всъщност през седмицата аз не се занимавам с домашни -само проверявам вечер какво са взели. Както казах Георги е на занималня и съм изключително доволна от госпожата. Влага много труд и усилия да отдели време на всяко дете.
Вечер прочита по някое изречение от книга, която четем за лека нощ - в момента сме на "Ян Бибиян".
cchery написа:Първо да кажа, че Коки пише много грозно :roll: :roll: :roll: - когато се старае, това не е така, но очевидно рядко го прави! Като цяло пише много правилно и грешките му са основно от бързане, а не от незнаене на правилата за правопис, което само по себе си е страхотен успех и нямам намерение да го коря за грознописа. След като системата не е предвидила часове, в които да тренира това, аз няма да съм лошата!
Чери, ами то цяла наука има, която свързва почерка с характера на човека - графология.Ние какво сега - да я отричаме ли?! Как децата ни да пишат еднакво красиво, като са толкова различни по характер. И моят Георги има моменти, в които както се казва " си оставя ръцете" - особено ако е бързал да излезне да рита топка вън( и ние ходим на тренировки по футбол :lol: ). Лично аз смятам също да наблегна на правописа, защото той остава за цял живот,а почерка ще има още доста да го променя. И все пак - да бъде достатъчно четливо, така че да може да се разбере,че е грамотно и интересно написано :221 !!!
Ей, аз толкова дълъг пост никога не бях писала! Ще вземе да ми хареса!
Ver

Мнение от Ver »

Dari09 написа:Това ми беше странно още преди 2 месеца, когато го коментирахте с Верчето, а сега съм доста изумена.
Георги от първия ден пише с химикал и по български,и по математика. Така е във всички класове в неговото училище, а и в това, в което аз преподавам, също пишат само с химикал.
Моето мнение: моливът е мек, усещането е по-приятно и да, може да се трие ;) Децата (поне повечето) в началото правят повече грешки и повтарят, много натискат и изобщо фината моторика не доста от тях не е отлична. За да не става мазало по тетрадките, предполагам първо пишат с моливи. И когато вече се научат да регулират натиска, да не правят толкова много грешки, да не повтарят буквите получават химикал. За емоционалното въздействие на химикала по-горе бях споменала. Голям мотив :1062
Dari09 написа:Вечер прочита по някое изречение от книга, която четем за лека нощ - в момента сме на "Ян Бибиян".
Браво, бе! Сериозна работа сте ;)
Dari09 написа: Лично аз смятам също да наблегна на правописа, защото той остава за цял живот,а почерка ще има още доста да го променя.
Определено, това е най-важното! А почеркът на всички на клавиатурата ни е еднакъв :222 Въпреки, че ако трябва да съм честна :1062 обръщам внимание на Мони, когато пише грозно, защото на мен просто грозните неща ми бъркат в очите.
Dari09 написа:АЕй, аз толкова дълъг пост никога не бях писала! Ще вземе да ми хареса!
Давай в този дух :) :524
Последно промяна от Ver на 18 Яну 2012, 18:29, променено общо 1 път.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Dari09 написа:А, щом е за сверка - хайде и аз на отчет.
По Български са взели днес буква с - малка. Утре е ред на голямата. Или казано - с 4-5 урока след вас.
По Математика взеха числата до 10. После имаха уроци с пари, а сега 2 часа - с килограми. Предполагам, че скоро им предстои контролна, и чак тогава ще започнат числата от 11 до 20.
Вихрогонче, явно сме по друг учебник,защото в нашия няма номерация на уроците. Но така като преценявам, при Георги се движат поне 5-6 часа след вас.
vihrogonche написа: още ли пишете с молив (ние - да);
Това ми беше странно още преди 2 месеца, когато го коментирахте с Верчето, а сега съм доста изумена.
Сега се сещам, че навремето от колежки съм чувала, че са се отказали от моливите, защото децата много триели с гуми.
Ще ми бъде интересно да чуя защо се практикува при вас- сигурно има някакво предимство този метод.
vihrogonche написа:има ли някое дете като моя син, което още да не е АВТОМАТИЗИРАЛО правилното държане на молива/химикалката? :oops:
Ей затова Георги е на занималня - да не повтарям всяка минута :221 !
Иначе няма проблем с държането на химикала. А с четенето -само някои по-дълги думи ги срича- иначе като цяло се справя добре. Всъщност през седмицата аз не се занимавам с домашни -само проверявам вечер какво са взели. Както казах Георги е на занималня и съм изключително доволна от госпожата. Влага много труд и усилия да отдели време на всяко дете.
Вечер прочита по някое изречение от книга, която четем за лека нощ - в момента сме на "Ян Бибиян".
cchery написа:Първо да кажа, че Коки пише много грозно :roll: :roll: :roll: - когато се старае, това не е така, но очевидно рядко го прави! Като цяло пише много правилно и грешките му са основно от бързане, а не от незнаене на правилата за правопис, което само по себе си е страхотен успех и нямам намерение да го коря за грознописа. След като системата не е предвидила часове, в които да тренира това, аз няма да съм лошата!
Чери, ами то цяла наука има, която свързва почерка с характера на човека - графология.Ние какво сега - да я отричаме ли?! Как децата ни да пишат еднакво красиво, като са толкова различни по характер. И моят Георги има моменти, в които както се казва " си оставя ръцете" - особено ако е бързал да излезне да рита топка вън( и ние ходим на тренировки по футбол :lol: ). Лично аз смятам също да наблегна на правописа, защото той остава за цял живот,а почерка ще има още доста да го променя. И все пак - да бъде достатъчно четливо, така че да може да се разбере,че е грамотно и интересно написано :221 !!!
Ей, аз толкова дълъг пост никога не бях писала! Ще вземе да ми хареса!
Дари, първо поздравления за дългия, изчерпателен и информативен постинг :524
Сигурно наистина сме по съвсем различни учебници, защото Алекс взеха буквата С преди няколко урока време, а уроци с пари и с кг въобще не са имали пък по математика :1044
И той ходи на занималня, но вкъщи контролирам какво е правил през целия ден в училище и честно казано ми се случва да го заваря с недонаписани домашни. Тогава ги пише пред мен. И се налага да повтарям за хващането и държането на молива.
Съгласна съм с Вер относно моливите. Аз мисля, че е добра практика писането първо да е с молив, докато свикнат.
Графология - да, интересна наука. Не можем всички да пишем еднакво, нищо, че ни учат на това в училище.
За мен важното е да е правилно (грамотно написано) и четливо. Да е красиво, изобщо не държа на това.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

И още нещичко да попитам: има ли разсеяни първокласници сред вашите деца?
Такива, които са забравили, че не са си донаписали домашното в занималнята, например?
Които си забравят вещи в класната стая и си ги вземат на следващия ден?
Много ли се цапате в училище?
Изобщо споделете какви вълнения имате с децата си, свикнаха ли вече с порядките в училище, харесва ли им там и т.н. :222
Аватар
Сиренце
Със словото напред

Мнение от Сиренце »

Браво на детето!:326 :326 Историйките на Франклин са идеални за начинаещи четци!
Ver

Мнение от Ver »

Първолачката вкъщи е на буква "дз".
Не се стърпявам да споделя следното: на сто места в помагалото им срещам думата "дзъркам" :shock: :523 Аз не претендирам, че познавам всички думи в бъларския език, ама тая баш не я бях срещала. Не я срещнах и в тълковния речник. Което ме навежда на мисълта, че няма такава :1062 А детето трябва да напише изречение с нея :1062 Мисля да и предложа няколко варианта:
1. Не дзъркам такава дума в тълковния речник.
или
2. Що не си го наДзъркате :?:
или
3. Господи ела и си прибери вересиите. Думата "дзъркам" може да замени всяка от горе-посочените.
Вие имате ли някакви предложения :222
Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

А какво трябва да означава "дзъркам" според помагалото на децата? Нещо не се сещам.... Може би синоним на "звъня"? Можеха да използват "дзен", например :221 :221 - поне може да се обясни на човешки език :) . Второто ти изречение много ми хареса, но ще те вкара в допълнителни обяснения :221 :221
Ver

Мнение от Ver »

Ами по-скоро не значи "звъня", защото имаше дума "дзънкам". Нея я знам :mrgreen:
Мони пък изобщо не прие предложенията ми, защото: "Няма да пиша изречение с дума, която не знам какво значи !" Праволинейна и последователна.
Публикувай отговор