На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Публикувай отговор
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред
Мнения: 1850
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:41

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от ellis_stoyanova »

При нас има прясно зеле на фурна с месо и огретен с картофи спанак и сирене
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.



Епиктет
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15481
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Kleo »

Супер звучат и двете неща, Елисче! :524
Последно промяна от Kleo на 17 Апр 2016, 21:37, променено общо 1 път.
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред
Мнения: 1850
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:41

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от ellis_stoyanova »

[img]http://s23.postimg.org/npkxaln1z/20160417_183935.jpg[/img]
Станаха чудесни и най-накрая успях да накарам двете госпожици да ядат спанак
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.



Епиктет
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от cchery »

Елисче, обожавам спанак!!! :954 :954 Браво за това, че си успяла да накараш Анджи и Ивето да ядат спанак!!! И при нас вече се получава :954 .

Снощи направих запеканка с картофи и сирене на фурна. Реших да експериментирам и да не я правя със сметана, а със сос бешамел - получи се доста добре!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от cchery »

Още онзи ден исках да пиша нещо тук ииии чак сега намирам време. Но както и да е! Купих от Лидъл патешки бутчета и патешко филе. И .... чудейки се какво да сторя с тях, Момчил ми открадна филето :1062 :1062 и направи страхотно патешко магре от него!!! Съжалявам, че не снимах как изглеждаше магрето, насипано в "купички" от портокали - половинки. Копвам една снимка от нета - и нашето изглеждаше почти така:

[img]http://3.bp.blogspot.com/-U9GCGLecZfE/V ... G_2866.JPG[/img]

Аз пък спретнах бутчетата с ориз. Но за да са по-различни, търсих интересна рецепта и заех някои техники от сайта на Ути Бъчваров - Бързо, лесно, вкусно:

[youtube]1e7uS0cLuUY[/youtube]

Т.к. фурната ми беше заета, не пекох бутчетата, както е в рецептата, а ги сварих на котлона в 300 мл червено вино, 100 мл концентриран сок от ягоди, соев сос, мед и джинджифил. За ориза запържих лук и моркови, добавих го докато стане и той стъклен и залях с малко вода. След като пое, овкусих със сол и черен пипер, насипах във фурна, добавих още вода и сложих полу-готовите бутчета отгоре - определено стана много, много вкусно!!! :)
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от cchery »

Много съм доволна от себе си тази вечер. Успях и се справих с: пилешки руладини с рикота и кисели краставички и лимонов сос. А крем карамелът току-що го прибрах в хладилника - очаквам утре сутринта да е перфектен! :954
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15481
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Kleo »

Снощи: тиквички с ориз на фурна, поръсени с кашкавал, от които не вкусих /беше ми плодовият ден/, но които се ядоха с такъв апетит от домочадието, че по това съдя, че са станали добре.
Днес ще се дояжда + салати.
А вие? :524
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от cchery »

Деси, тиквичката ми е един от най-трудните зеленчуци. Готвя я, но все нещо не ми достига във вкуса `и.

Аз днес пекох сьомга като реших да я полея със следния сос: 120 мл зехтин, сок от половин лимон, сушени домати (предварително накиснат във вода), лъжица горчица, сол и от гръцките ми подправки за риба. Сосът го пасирах,за да станат сушените домати на дребни късчета. Получи се много сполучливо. :)
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15481
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Kleo »

Браво за сьомгата, наистина звучи ... ммм, апетитно :1028
Днес понеже ми е ден на варива, а и обещах да оризя, ето, че ядох от ориза с тиквичките току-що, но хапнах и малко зелена салатка. На закуска - вода, кафе и ябълка.
За вечерята още не съм мислила и честно казано се чудя какво да сготвя... аз ще си карам с ориза, то е ясно... но на Хри и на Алекс какво ли да спретна?
Колкото до тиквичката като зеленчук - не знам какво да те посъветвам, Ани. Аз по принцип обичам тиквички, както и да ги направя. Моите хора вкъщи - също. Винаги си ми стават вкусни. Може би ти самата недолюбваш вкуса им, затова ти стоят незавършени?
Правила съм ги пържени с кисело мляко и чесън, както и на фурна с ориз, понякога ги пълня като лодки със зеленчуци, кайма и ориз, друг път ги пека, оваляни в брашно, във фурната. Все са си ОК по мой вкус.
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15481
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Kleo »

Какво трябва да знаем за агнешкото месо

Да се подготвим за Великден и Гергьовден

Припомняме тази важна статия за агнешкото месо, защото то ще е главната тема за разговор в следващите дни:

Около Великден и Гергьовден агнешкото е месото, което придава характерен вкус и аромат на празничната маса. За да изберем добро месо обаче, трябва да познаваме качествата на агнешкото. Тях ни ги разкриват от E-kulinari.com.

Агнето е малкото на овцата, бозайник е и е преживно животно. В месодобивната промишленост под овнешко месо се разбира месото на кастрираното мъжко животно, както и на некастрираното (овен), а също и на възрастното женско животно (овца). В различните държави съществуват различни възрастови норми за месото, което се предлага като "агнешко".

Млечното агнешко е на животно, хранено само с майчино мляко в продължение на около два месеца. Месото му е изключително крехко и деликатно.

Голямото агне се отглежда в кошари. Храната му е съставена от зърна и фураж. Коли се между третия и десетия месец. Месото му е крехко и по-ароматно в сравнение с това на млечното агне.

Съществува и средна категория - агне-сукалче, което има осреднени характеристики между горните два вида агнешко.

Различни са начините за подправяне на агнешко, като то се съчетава много добре с чесън, горчица, босилек, джоджен, розмарин, салвия и кора от лимон или портокал.

[img]http://m5.netinfo.bg/media/images/5949/ ... o-meso.jpg[/img]

Някои части от месото, като плешката, гърдите или долната част на бутчето, стават по-крехки след мариноване.

Обикновено агнешкото се свързва с тържествения обяд на Великден и по-късно - на Гергьовден. Агнешкото чеверме, което се приготвя от цяло агне и се пече на жив огън, е нещо изключително вкусно и е познато не само у нас, но е и част от обичаите на Северна Африка и други арабски страни.

[img]http://m3.netinfo.bg/media/images/5949/ ... o-meso.jpg[/img]

Арабската кухня обича да съчетава агнешкото или овнешкото с кус-кус.

Агнешкото се консумира предимно печено или на грил, но разкрива най-силно своя аромат, когато е леко розово. То също като говеждото може да се консумира леко розово (63 градуса), почти опечено (68 градуса) и добре изпечено (около 73 градуса). Тъй като лесно се изсушава и втвърдява, добре е агнешкото да се пече на умерен огън (140-160 градуса) и да се избягва препичането.

[img]http://m3.netinfo.bg/media/images/5949/ ... o-meso.jpg[/img]

Когато е прясно, агнешкото се съхранява в хладилника в продължение на 3 дни (ако е мляно - само 1-2 дни!). Във фризера може да престои от 8 до 10 месеца, нарязано на парчета, а ако е на кайма - 2-3 месеца.

Агнешкото е богато на протеини, цинк и витамини от група В, то е източник на желязо, калий и фосфор.

Рецепти с агнешко:

Най-вкусното агнешко на Великден
Агнешко филе с бадемова коричка
Агнешки шишчета
Агнешко печено с дроб сарма
Три изпитани рецепти с агнешко
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред
Мнения: 1850
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:41

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от ellis_stoyanova »

За вечеря шопска салата и пресни картофки с пилешко филе на яхния.за десерт ябълки и ягоди.ако остане време ще има и палачинки
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.



Епиктет
Публикувай отговор