Страница 51 от 102
Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))
Публикувано на: 17 Апр 2016, 15:59
от ellis_stoyanova
При нас има прясно зеле на фурна с месо и огретен с картофи спанак и сирене
Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))
Публикувано на: 17 Апр 2016, 17:20
от Kleo
Супер звучат и двете неща, Елисче!

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))
Публикувано на: 17 Апр 2016, 19:29
от ellis_stoyanova
[img]http://s23.postimg.org/npkxaln1z/20160417_183935.jpg[/img]
Станаха чудесни и най-накрая успях да накарам двете госпожици да ядат спанак
Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))
Публикувано на: 19 Апр 2016, 07:37
от cchery
Елисче, обожавам спанак!!!

Браво за това, че си успяла да накараш Анджи и Ивето да ядат спанак!!! И при нас вече се получава

.
Снощи направих запеканка с картофи и сирене на фурна. Реших да експериментирам и да не я правя със сметана, а със сос бешамел - получи се доста добре!
Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))
Публикувано на: 26 Апр 2016, 12:05
от cchery
Още онзи ден исках да пиша нещо тук ииии чак сега намирам време. Но както и да е! Купих от Лидъл патешки бутчета и патешко филе. И .... чудейки се какво да сторя с тях, Момчил ми открадна филето

и направи страхотно патешко магре от него!!! Съжалявам, че не снимах как изглеждаше магрето, насипано в "купички" от портокали - половинки. Копвам една снимка от нета - и нашето изглеждаше почти така:
[img]
http://3.bp.blogspot.com/-U9GCGLecZfE/V ... G_2866.JPG[/img]
Аз пък спретнах бутчетата с ориз. Но за да са по-различни, търсих интересна рецепта и заех някои техники от сайта на Ути Бъчваров - Бързо, лесно, вкусно:
[youtube]1e7uS0cLuUY[/youtube]
Т.к. фурната ми беше заета, не пекох бутчетата, както е в рецептата, а ги сварих на котлона в 300 мл червено вино, 100 мл концентриран сок от ягоди, соев сос, мед и джинджифил. За ориза запържих лук и моркови, добавих го докато стане и той стъклен и залях с малко вода. След като пое, овкусих със сол и черен пипер, насипах във фурна, добавих още вода и сложих полу-готовите бутчета отгоре - определено стана много, много вкусно!!!

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))
Публикувано на: 27 Апр 2016, 22:15
от cchery
Много съм доволна от себе си тази вечер. Успях и се справих с: пилешки руладини с рикота и кисели краставички и лимонов сос. А крем карамелът току-що го прибрах в хладилника - очаквам утре сутринта да е перфектен!

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))
Публикувано на: 04 Май 2016, 12:49
от Kleo
Снощи: тиквички с ориз на фурна, поръсени с кашкавал, от които не вкусих /беше ми плодовият ден/, но които се ядоха с такъв апетит от домочадието, че по това съдя, че са станали добре.
Днес ще се дояжда + салати.
А вие?

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))
Публикувано на: 04 Май 2016, 22:07
от cchery
Деси, тиквичката ми е един от най-трудните зеленчуци. Готвя я, но все нещо не ми достига във вкуса `и.
Аз днес пекох сьомга като реших да я полея със следния сос: 120 мл зехтин, сок от половин лимон, сушени домати (предварително накиснат във вода), лъжица горчица, сол и от гръцките ми подправки за риба. Сосът го пасирах,за да станат сушените домати на дребни късчета. Получи се много сполучливо.

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))
Публикувано на: 05 Май 2016, 11:50
от Kleo
Браво за сьомгата, наистина звучи ... ммм, апетитно
Днес понеже ми е ден на варива, а и обещах да оризя, ето, че ядох от ориза с тиквичките току-що, но хапнах и малко зелена салатка. На закуска - вода, кафе и ябълка.
За вечерята още не съм мислила и честно казано се чудя какво да сготвя... аз ще си карам с ориза, то е ясно... но на Хри и на Алекс какво ли да спретна?
Колкото до тиквичката като зеленчук - не знам какво да те посъветвам, Ани. Аз по принцип обичам тиквички, както и да ги направя. Моите хора вкъщи - също. Винаги си ми стават вкусни. Може би ти самата недолюбваш вкуса им, затова ти стоят незавършени?
Правила съм ги пържени с кисело мляко и чесън, както и на фурна с ориз, понякога ги пълня като лодки със зеленчуци, кайма и ориз, друг път ги пека, оваляни в брашно, във фурната. Все са си ОК по мой вкус.
Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))
Публикувано на: 06 Май 2016, 09:54
от Kleo
Какво трябва да знаем за агнешкото месо
Да се подготвим за Великден и Гергьовден
Припомняме тази важна статия за агнешкото месо, защото то ще е главната тема за разговор в следващите дни:
Около Великден и Гергьовден агнешкото е месото, което придава характерен вкус и аромат на празничната маса. За да изберем добро месо обаче, трябва да познаваме качествата на агнешкото. Тях ни ги разкриват от E-kulinari.com.
Агнето е малкото на овцата, бозайник е и е преживно животно. В месодобивната промишленост под овнешко месо се разбира месото на кастрираното мъжко животно, както и на некастрираното (овен), а също и на възрастното женско животно (овца). В различните държави съществуват различни възрастови норми за месото, което се предлага като "агнешко".
Млечното агнешко е на животно, хранено само с майчино мляко в продължение на около два месеца. Месото му е изключително крехко и деликатно.
Голямото агне се отглежда в кошари. Храната му е съставена от зърна и фураж. Коли се между третия и десетия месец. Месото му е крехко и по-ароматно в сравнение с това на млечното агне.
Съществува и средна категория - агне-сукалче, което има осреднени характеристики между горните два вида агнешко.
Различни са начините за подправяне на агнешко, като то се съчетава много добре с чесън, горчица, босилек, джоджен, розмарин, салвия и кора от лимон или портокал.
[img]http://m5.netinfo.bg/media/images/5949/ ... o-meso.jpg[/img]
Някои части от месото, като плешката, гърдите или долната част на бутчето, стават по-крехки след мариноване.
Обикновено агнешкото се свързва с тържествения обяд на Великден и по-късно - на Гергьовден. Агнешкото чеверме, което се приготвя от цяло агне и се пече на жив огън, е нещо изключително вкусно и е познато не само у нас, но е и част от обичаите на Северна Африка и други арабски страни.
[img]http://m3.netinfo.bg/media/images/5949/ ... o-meso.jpg[/img]
Арабската кухня обича да съчетава агнешкото или овнешкото с кус-кус.
Агнешкото се консумира предимно печено или на грил, но разкрива най-силно своя аромат, когато е леко розово. То също като говеждото може да се консумира леко розово (63 градуса), почти опечено (68 градуса) и добре изпечено (около 73 градуса). Тъй като лесно се изсушава и втвърдява, добре е агнешкото да се пече на умерен огън (140-160 градуса) и да се избягва препичането.
[img]http://m3.netinfo.bg/media/images/5949/ ... o-meso.jpg[/img]
Когато е прясно, агнешкото се съхранява в хладилника в продължение на 3 дни (ако е мляно - само 1-2 дни!). Във фризера може да престои от 8 до 10 месеца, нарязано на парчета, а ако е на кайма - 2-3 месеца.
Агнешкото е богато на протеини, цинк и витамини от група В, то е източник на желязо, калий и фосфор.
Рецепти с агнешко:
Най-вкусното агнешко на Великден
Агнешко филе с бадемова коричка
Агнешки шишчета
Агнешко печено с дроб сарма
Три изпитани рецепти с агнешко
Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))
Публикувано на: 09 Май 2016, 17:34
от ellis_stoyanova
За вечеря шопска салата и пресни картофки с пилешко филе на яхния.за десерт ябълки и ягоди.ако остане време ще има и палачинки