На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Публикувай отговор
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Kleo »

Супите са много полезни и някак уютни зимно време :940 Така че те разбирам напълно, Декс!

Ще се включа в темата сега не с това какво съм готвила или ще готвя, а с малко полезна информация за ...

Храни и напитки, които държат вирусите далеч от нас, или за храната като лекарство, говори д-р Андреева

Изображение

Вирусните инфекции са в разгара си, но си имаме естествено лекарство и то е на масата, казва се здравословна храна. Колкото и страшен да е вирусът, ако попадне на здрава „почва”, няма да вирее и да създава неприятности. Или поне ще е за кратко. Затова наблегнете на онези храни, които доказано укрепват организма на детето, за да се справи то с предизвикателствата.

Витамините са особено важни за здравето. Затова чашка прясно изцеден плодов или зеленчуков сок са задължителни в менюто. Още по-добре е да се консумират цели плодове и зеленчуци заради фибрите в тях. Което е голям проблем за много деца, които предпочитат къде – къде по-вкусните шоколади, вафли и сладкиши. Затова рязко ограничете последните, ако искате детето да се храни правилно. Те убиват апетита (много са калорични) и малките отказват полезните храни. Всички плодове са богати на витамини, но някои оглавяват класацията. Цитрусовите плодове са основен източник на витамин С през зимата. Портокали, мандарини, грейпфрут, лимони, киви всеки ден в менюто гонят настинките.

Моркови и тиква
За здравината на лигавицата на дихателните пътища важна роля има витамин А. Той усилва дейността на клетките на имунната система, наречени макрофаги, които унищожават вирусите и бактериите. Морковите и тиквите са естествен източник на този витамин. Направете пресен сок от моркови със сокоизстисквачка, ако детето им се мръщи ги смесете с ябълка, портокал или друг плод. Прибавете ги и към салатата от зеле. Тиквата е вкусна както печена, така и варена.

Кисело зеле
Колкото невероятно да звучи, в период на настинка киселото зеле е по-полезно от прясното. Причината е, че бактериите, от които зелето ферментира синтезират витамини В1, В2, В31 В6, В9. В 300 грама кисело зеле има толкова вит. С, колкото в 200 гр. мандарини и в 500 гр. моркови. Киселото зеле и другите ферментирали храни като киселото мляко, кефирът и туршиите без стерилизация са богати на естествени пробиотици, така полезни за имунната система.

Пълнозърнест хляб
В грипна епидемия забравете за белите хлябове и питките във веригите за бързо хранене. Витамини (В и Е), фибри, микроелементи (особено цинк), така важни за имунната система има само в пълнозърнестия хляб.

Ядки
До тригодишна възраст се избягват поради опасността от задавяне. Ценното на ядките е, че освен полезни, ненаситени мазнини и вит. Е и А съдържат и магнезий (най-много в бадемите), който укрепва клетките и засилва имунната система. Ядките се консумират пресни, сурови, най-добре току-що извадени от черупката.

Чесън и лук
Може да не харесвате миризмата им, но и вирусите не я харесват. Това са истинските убийци на вируси и бактерии. Доказано е, че съдържат вещества които спират растежа на неприятните микроби. Затова се наричат природните антибиотици. Ако не ги понасяте сурови, имайте предвид, че и след кратка термична обработка запазват по-голяма част от полезните си вещества. Сложете чесъна малко преди да махнете яденето от котлона и детето няма да усети лютивото му присъствие. С по-мек „нрав”, но също толкова полезен е празът.

Чай
Големите количества топъл чай доказано гонят настинките. От една страна многото течности усилват обмяната на веществата и изхвърлянето на токсините и секретите, от друга билките в чая имат лечебни свойства. Липата води до изпотяване и сваляне на температурата, лайката действа противовъзпалително, шипката е богата на вит. С, черната боровинка е един от най-витаминозните плодове, а градинския чай (салвията) мори и най-упоритите вируси.

Мед и пчелни продукти
Чистият пчелен мед унищожава вирусите и бактериите, прополисът укрепва имунната система. Медът не трябва да се слага в горещи течности, над 40 градуса губи свойствата си.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ ВСИЧКИ
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Днес е НИКУЛДЕН! Лудогорец води (все още) на ПСЖ :221 :221 А аз искам да помена светеца и да кажа, че вкъщи, макар да нямаме именик, отбелязахме деня с пържен шаран и зелена салата!!! Аз обичам тази риба - шарана!!! Днес Момчил я приготвя - пържи я с яйце и царевично брашно. Досега не бях пържила риба с яйце, но да - беше вкусно!!! :954
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Снощи празнувахме Никулден само аз и Алекс. Ядохме рибени пръчици, хрупкави и вкусни. Хри беше на имения ден на близък негов приятел.

Днес - пържолки на фурна. С интересна салата - червени печени чушки /белени и нарязани на парчета/, лук, чесън, ленено семе, домашна лютеница, сол, черен пипер, оцет и олио.

За десерт - течен шоколад.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Тази сутрин ще правя мекички и понеже нямам мая вкъщи, а не ми се излиза специално за нея, ще ги направя със сода по ето тази рецепта:

Икономични мекици със сода

Замесва се меко тесто от 1 кофичка кисело мляко 2% с 1 ч.л. сода в него, щипка сол и брашно. Оставя се да почине 20 минути, но може да се приготви от предната вечер. Мекичките се пържат в много олио. Ако се оформят тънки, стават хрупкави. Ако се оформят по-дебелички, стават като питки. Все са вкусни. Добър апетит!

Рецептата е взета оттук, снимката също е от този източник http://recepti.gotvach.bg/r-45651-Иконо ... %25D0%25B0

[img]http://recepti.gotvach.bg/files/lib/600 ... i-soda.jpg[/img]
Последно промяна от Kleo на 28 Дек 2016, 09:35, променено общо 1 път.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Мекиците станаха екстра. Толкова лесна и проста рецепта, с толкова малко продукти, че чак е трудно за вярване :1216

Чудя се за Коледа дали да не си спретна ето това:

Изображение

Шоколадово вино

от Ивелина Иванова

Според множество проучвания една чаша вино и няколко парченца черен шоколад могат да се отразят добре на здравето ни. Напълно сме съгласни с експертите, затова намерихме начин да съчетаем двата продукта.

Една чаша от тази гореща напитка е точно това, от което имаме нужда в студеното време.

Шоколадово вино

Порции: 2 чаши

Необходими продукти:
• 1 ½ ч. мляко
• 1 ч. червено вино
• 1/3 ч. черен шоколад, настърган
• Бита сметана за декорация

Начин на приготвяне:
1. В дълбок тиган с дълга дръжка смеси млякото и шоколада. Температурата трябва да е средно висока.
2. Бъркай постоянно, докато шоколадът не се разтопи напълно.
3. Сипи виното в тигана и изчакай течността да се загрее.
4. Налей шоколадовото вино в чаша, добави бита сметана по желание и готово!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Вчера вечерта сготвих за първи път това, но много ни хареса и на тримата:

Сварени пилешки сърца с прясно зеле на фурна. Само това - сърцата, накълцаната зелка, мазнинка, вода, сол и много подправки. Имах си студен варен ориз, той ни беше гарнитурата. Стана чудно!

Мандаринки за десерт
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Направих си шоколадово вино, но за съжаление млякото ми се пресече, когато добавях виното. Някой да знае как може да бъде избегнато това? :1044
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

Вчера вечерта: гъста супа от задушени зеленчуци /лук, морков, грах, картофи, чушки, домати, патладжани/, обезкостено месо от Коледната пуйка и букет от подправки.

Тази сутрин: мекици със сирене и мед, айрян. Ябълки.

За днес на обяд ще имаме от супата. За вечерята още не съм мислила. Вие сте :!:
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Мнение от Kleo »

За Нова година приготвих баница с късмети, с много яйца и хубаво сирене, с големи кори на Фамилия и прясно мляко, стана малко мазничка, но нищо :) хубаво бухна. Късметите - много. Алекс ги измисли и написа.

Менюто включваше и традиционните вратни пържоли на фурна, невероятно крехки и прекрасно запечени, получиха се ароматни и вкусни :) Като гарнитура към пържолките:

... имахме царска туршия на трапезата, както и руска салата, салата "Снежанка", мезе от кашкавал и сух шпек, направих айрян за детето, иначе пихме червено вино и шампанско, ядохме мандарини и ябълки, както и великолепни френски шоколадови трюфели за десерт :)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Снощи направих една запеканка с картофи, която освен, че бързо става, е и много вкусна.

ЗАПЕКАНКА С КАРТОФИ, БЕКОН, МАЙОНЕЗА И СМЕТАНА

Необходими продукти:

1.5 картофи
бекон - 200-300 г
1 майонеза
250-300 мл течна сметана
кашкавал - за настъргване отгоре
сол, къри, черен пипер
по желание: сирене

Начин на приготовление:

Обелете и нарежете на кръгчета картофите. Посолете и добавете кърито. Добавете вода наполовина на количеството картофи. Покрийте тавичката с алуминиево фолио и запечете на обикновена фурна за около половин час - на максимални градуси. През това време нарежете бекона на кубчета и разбийте заедно майонезата и сметаната. Добавете ги към полузадушените картофи (по желание може да натрошите сирене) след като изтече половината час и допечете до готовност. Наръсете с черен пипер, разбъркайте добре. Настържете кашкавал и го оставете да се разтопи.

Приятен апетит!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Снощи ядохме соба нуделс :). Звучи извънземно, а си е нещо много типично за японската куФня. Тази седмица Лидъл залагат на такива продукти и аз реших да пробвам. Соба нуделс се правят като смес от 2 вида брашно - от елда и пшенично. Всъщност, в Япония май си ги ядат само като нудели от елдено брашно, но в случая тези от Лидъл са смес. Сготвих ги по рецептата ми за зеленчукови спагети като замених граха с чушки. Добре стана.

Публикувай отговор