Цитат от DeerE отпреди известно време: ... ще ми бъде интересно да обсъдим тук във форума, какво значи алкохолизъм, кога човек се пристрастява, защо хората посягат към алкохола...кои хора стават алкохолици. Темата би ми била много интересна. ...
Кога пийването се превръща в алкохолизъм?
11 признака на сериозен проблем с алкохола
В България има необяснима толерантност към пиенето на големи количества алкохол. Смята се за признак на мъжественост способността да изпиеш бутилка уиски и да си „тръгнеш на собствен ход“. За хора, които едвам се държат на краката си, се казва „беше се почерпил“. За случаите на шофиране в пияно състояние дори няма да отваряме дума, защото „то една бира не се брои“. Истината е, че в България много повече хора имат проблем с алкохола, отколкото се предполага. Но за това се говори по-малко, отколкото и за домашното насилие. В същото време и ние самите смятаме чашата вино или бира за хубава част от деня, момент за равносметка и смях с приятели...
Кога се прекрачва границата? Кога пийването се превръща в алкохолизъм? Има 11 признака, които показват, че имате проблем с алкохола. И не мислете, че говорим на мъжете. Случаите на алкохолизъм при жените са също толкова чести, но темата просто е табу.
1. Без едно мога, с едно не мога
Тази забавна игра на думи всъщност е първият показател за проблем. Ако все си казвате „хайде само едно“, а завършвате в безпаметно състояние, имате проблем.
2. Събирането с приятели винаги е с алкохол
Не можете да излезете без да „загреете“ с едно питие. Събиранията без алкохол изобщо не ги разбирате. Използвате събиранията като чудесен повод не са за срещи, а за пиене.
3. Пиете почти всеки ден, дори да няма повод
Пиенето на алкохол абсолютно всеки ден не е нормално. Дори да е чаша вино или бира. Измислянето на поводи и причини да си сипете едно след работа също е знак, че прекалявате.
4. Често пиете сам/а
Няма нищо лошо в това да изпиете веднъж чаша вино в собствената си компания след тежък ден. Но да си купите бутилка пиене само за себе си, това вече е проблем.
5. Криете точно колко пиете от близките си
Ако сами осъзнавате, че пиете повече от нормалното, но вместо да спрете, просто започвате да криете чашите и бутилката, имате сериозен проблем. Срамът от другите е достатъчен сигнал, че сте осъзнали проблема си. Остава само още една крачка – да направите необходимото, за да го решите.
6. Често ви се случва да ви се губят спомени
Напиването до безпаметност е сериозно изпитание за организма. В ученическите и студентските години това е едва ли не норма за добро прекарване на вечерта. Но възрастта не е извинение. Губите ли ума си заради алкохола, имате проблем.
7. Имате проблеми с храносмилането
Гастрит, възпаление на стомаха, раздразнен стомах, липса на апетит – това са признаци, че алкохолът, който поемате е прекалено много.
8. Кожата ви е сива и повяхнала, очите са подпухнали
Алкохолът кара организма ви да задържа вода. Торбички под очите, перманентно почервеняване на бузите, спукани капиляри, изсъхнала кожа – така ви разкрасява пиенето. Ако се виждате в огледалото като сдъвкана версия на себе си, виновникът е ясен.
9. Теглото ви варира
Отслабване или затлъстяване – и двете състояния могат да се предизвикат от алкохол. В единия случай е защото замествате храненето с пиене, а в другия – защото злоупотребявате освен с алкохол, и с мазни и солени храни, които така добре се съчетават.
10. Връзките в живота ви са страдали заради пиенето ви
Ако са ви зарязвали дори веднъж заради пиенето ви, ако децата ви са ви молили да спрете да пиете, изводът е ясен. Ако сте склонни да избухвате под влияние на алкохола или да изпадате в неприятни сълзливи настроения, потърсете помощ.
11. Семейството и приятелите ви се тревожат за вас
Да се говори за това, че някой има проблем с алкохола в България, е рядко срещано. Ако близките, приятелите, децата ви са повдигали този въпрос пред вас, имайте предвид, че им е коствало много усилия и са го направили въпреки огромното неудобство, което изпитват. Те искат да спрете да пиете, не за да спрете да сте щастливи, а защото ви обичат и ви искат живи и здрави.
Ако сте се разпознали в горните признаци, можете да се обадите на асоциацията на анонимните алкохолици, които имат свое представителство и в България.
Прочетете още:
Колко е безопасната доза алкохол
Дринкорексията
Кога пием най-много
Вино за щастие
Има ли алкохолът позитивна страна?
Виждам, че тук темата е доста активна, но аз рядко минавам насам. Ако питате защо, не мога да ви отговоря, но от време на време хвърлям по някой и друг поглед.
danid написа:Скоро не съм ви виждала.
Ами да вземем пък да се органзириаме и да се видим, ха? Какво ще кажете след трето-мартенските празници?
cchery написа:Само аз ли се чувствам изморена и без енергия?!?
не си само ти, и аз усещам умора и ми е по-тегаво. Даже снощи си легнах къде 8 часа да подремна малко, пък спах 2 часа. Станах, позавъртях се вкъщи, пък пак си легнах яко. Май май ще заложа на ранно лягане, хем да се наспя, хем да ми е по-добре на душичката
Мисля, че част от проблема със съня при мен е че уикенда хич не успявам да се наспя, защото си лягам късно, а пък сутрин не мога да се наспивам, защото ми е светло и е вече крайно време да се стягам и да си купя платове, пък да взема да си ушия пердете.
Силве, Силве, голяма си скица свежи постове пишеш ти, макар и рядко :1211 :1211 Успех на всичките ви участия, да си изкарате страхотно и да спечелите каквито награди има.
Цвети, хайде дано скоро този период приключи и да вземеш да изтеглиш дългата клечка, че да се случат и хубави неща. Дано тези периоди, като този да се случват по възможност никога или поне изключително рядко! За сметка на това пак да кажа, че изглеждаш страхотно, постигнала си голям резултат в борбата с килограмите и си ти личи адски. Поздравявам те за този ти успех!
Чери, аз лично не разбрах значенеито на снимката, така че отговарям на описанието, което е над самата снимка
Здравейте, дружина. Как сте днес в този топъл, но влажен ден?! Аз тази нощ спах много зле... Не знам защо имах повърхностен сън, само се въртях..... и нещо май ще трябва да сменям пак възглавницата, че не ми е удобна.
Иначе съм доволна от сутринта - изчистихме си апартамента с Момчил и дори успях да направя 1 крем-супа и крутони за обяд за децата. Снощи пък с Бели бяхме на кино - гледахме анимацията "Сава - сърце на войн" - много симпатично филмче. И за първи път бяхме в кино Синема Гранд в ринг мол. Страхотно кино, билетите във вторник са по 7 лв без значение дали е за 2Д или 3Д филм, както и дали си възрастен или учащ. Това са много добри цени сравнено с Арена-та. Отделно от това, столовете в Синема гранд са с подвижна долна част - като шезлонги са. Можеш да вдигнеш с 1 бутон тази долна част и тя става хоризонтална на седалката и се получава така все едно гледаш филма легнал . Много, много приятно беше. Винаги има места на паркинга в мола - оставяш си якето в колата, т.к. паркингът се сещате, че е под сградата и е топъл. Не мъкнеш нищо със себе си - просто отиваш да се покефиш малко с детето си.
Вечерта пък Коки настояваше да вечеряме пици от пица Доминос, така че като се прибрахме Момчил беше направил салатата, пиците бяха дошли..... оставаше само да се метнем на масата и вечерта да завърши тихо и спокойно!!! ... в компанията на пълнометражната версия на "Кухня" .
Авторът ѝ, Ерик Ортън, идва в петък в България във връзка с двудневния семинар за бягане и активен начин на живот – , организиран от бегач.бг. Лектори са известни американски и български ултрамаратонци- да, онзи семинар, с който сигурно ви проглуших ушите . Снощи изоставих изключително интересния пътепис на Пол Теру за неговото второ пътуване с "Ориент Експрес" из Европа и Азия и зачетох "Постигни невъзможното"..... Ще чета усилено до неделя, пък докъдето стигна. Надявам се, все пак да мога да задам въпросите си на лекторите.
Деси, какво по-точно искаш да си говорим на тема алкохолизъм . Вземайки предвид точките от "конспекта", доказваш зависимост от алкохол, аз изцяло покривам т. 3...... сигурно съм алкохОлик! Всяка вечер у дома си сипвам чаша вино. Най-често е половин, защото иначе заспивам още на вечеря. Но си сипвам. Изключение правят последните 2 вечери - така се случи просто.....
Ели, и аз като тебе - вечер мога ли, и правя едни 10-15 минутки сън. Най-често заспивам в детската, легнала на мекия килим на пода , но... няма значение това. Усещам, че имам нужда от сън иииии не ме интересува никой и нищо и дали съм активна, развинтена, раздвижена и т.н. Виждам как времето "краде" от външния ми вид, ако не му дам на свой ред ................ време за сън. Пък ти.... амчи минавай по-често тук.
Цвет, радвам се, че Калинчето вече е по-добре. Аз ти казах по телето де, но и на всички други да обявя - ние ще сме на Кованлъка само на 3-и март. Т.е. ще сме с 1 нощувка. Така се наложи - ще се радвам на компанията на всеки, престрашил се да направи този невероятен преход до Разград по неведомите пътища на Северна България .
Оставям ви с нещо свежо:
[youtube]1B9tHfCkr_4[/youtube]
На мен най-много ми харесва нападението на овена - някъде около минута 2. Всеки път, когато го гледам, се смея .
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
Ох, това кино в Ринг Мол-а, още ми държи влага разтоварването на седалките за част от залите, които решиха да сменят малко преди откриването. Голяма драма беше, но щом се харесва значи си е струвало, нищо, че по този повод потрошихме и една от служебните си коли. Аз не съм ходила след откриването там, но наистина са много удобни седалките. В една от залите на другото им кино в София Сити Център също са такива. Имат и едни промоции 3=4, които също си струва да се ползват.
Аз още нищо не знам за 3-ти, май няма да успеем да планираме, но кой знае. Ей го де е Разград
Ели, казваш да се видим, някакви идеи? На моите деца много им хареса онзи петък в Хепи. Предпочитам да е някъде с деца, защото често ме няма вечер и когато мога гледам да е с възможност и те да са с мен. Някой Мол с кино и детски кът също е вариант, но и по женски да е пак става. Понеделник и сряда ми е по-теудно заради танците, но и това не е чак такъв проблем.
Чери, кога е следващото ходене на танци? Да не забравиш да се похвалиш какво си научила, пък после ще ходим на хоротека .
Фюти, къде се загуби? И още доста липсват напоследък. Декс не се е вясвала с месеци. Някой чувал ли е нещо от нея, Бъни се позагуби също.
Ето ме , Дани!Наистина рядко минавам напоследък в тази тема... Бяхме болни и хич не ми се разтягаха локуми... Пък и само да минавам, за да мрънкам - не искам.
cvety_rz написа:Калинчето вече е по-добре, но мене ме потрети
Леле, Цвети, не думай.... Тази гад повтаря ли....?!?!
Аз тъкмо да си отдъхна, че се отървахме...
Радвам се, че Калинчето е добре!
Чери, от 2 дни съм се сетила за съученика на Коко, дето ни беше разказала за него... Омуртаг май се казваше... Та как се развиха нещата с него?
Ванчето написа:
Чери, от 2 дни съм се сетила за съученика на Коко, дето ни беше разказала за него... Омуртаг май се казваше... Та как се развиха нещата с него?
Тъй като утре съм на РД с подобна тематика и аз искам да попитам същото?
Ванче и повторва и потретва, но не се шашкай.Аз съм частен случай Имунната ми система е по глезена и иска повече внимание ,но като цяло не съм загубила присъствие на духа де
Аз се примирих с мързеланката в къщи. Не мога, говорила съм достатъчно, да прави каквото реши, умна е, не мога всеки ден едно и също да повтарям, а и стресирам Боби. Още е малък и се налага да му обяснявам защо е проблем слабата оценка, особено ако не си положил усилия да учиш. Дано с него е различно, че не знам иначе как ще издържа...
Чери, на теб мина ли ти? Вече говоря за нещата в офиса. Аз много мислих, разпитвах и смятам, че трябва да намеря отново, това което ми е носило положителна емоция в работата, защото смяната без ясна визия не е достатъчна гаранция, че няма да ме доведе до същото, че и по-лошо положение. Но още го има и другото изкушение за тоталната смяна и нов път. Мисля, обмислям, всеки ден имам различно решение, а времето си минава...
ДаниД, ако това ще те успокои - Алекс вчера е изкарал (2) по История и цивилизация. Обаче тъй като беше страшно притеснен и тъжен, ние с татко му съвсем съзнателно не му се карахме, дори напротив - гледахме да го успокоим. Просто му казахме, че оценките са си негови, да се старае и да учи повече, и да гледа до Зеленото училище през април да си е оправил двойката. Ами това е. Дано се стегне, защото си е за него.
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм
Уф...... ами ще е утрешното утре . По ред причини.
danid написа:....... защо е проблем слабата оценка, особено ако не си положил усилия да учиш.
Дани, как много ми харесва написаното от теб. И как добре описва и моите разбирания. Слабата оценка е проблем...... на това, че тя е израз на факта, че не си положил грам усилия да направиш нещо повече от двойка. Аз лично почти не мога да приема оправдания за слаба оценка.
Обаче днес не ми е ден ...... оказа се, че Коко е избягал от час по руски. Днес. Ей така..... имали са 5-и свободен час по БЕЛ, а руският е бил 6-и час и той решил да си го "спести". Досега сме разговаряли с него. Надявам се, че съжалението му е искрено, а не просто поза.
И отделно от това, установих че в 17 часа пък Бела е написала едва 1 домашно..... това по четене. За 4 часа у дома, откакто се е прибрала от у-ще, тя е сколасала с едва едно домашно. Това е всеки ден. Вечер тя пише до 9 часа, а ние седим и я чакаме, защото не стига, че не си е свършила работата, ами се сърди, ако пуснем филм без нея..... . А аз съм на ръба да се метна отнякъде.
Извинете ме, но просто нямам настроение и муза да пиша повече.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."