На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Публикувай отговор
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред
Мнения: 1850
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:41

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от ellis_stoyanova »

:524 :326 :329
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.



Епиктет
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от bobichan »

Да се разпиша и аз. Тази вечер сме на бакла "Дубайска шатра" с картофи и джоджен. Много ми е любимо това ястие. А ето няколко мъфина от мен: тук, тук и тук. Дано ви харесат.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред
Мнения: 1850
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:41

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от ellis_stoyanova »

Боби,сподели,когато имаш време за тази бакла,това е т.р бамя ако не бъркам и как я приготвяш с картофи?
Сиренце,тък като разбрах,че си почитателка като мен на арабската кухня,днес ще се опитам да докарам една нова рецепта-Саудитски ориз с месо-AL Kabsa,рецептата е отново от нета и ако ви хареса ще споделя,малко по-късно,а за ориза ще използвам един,който мъж ми купи наскоро от едни.....да не объркам само,пакистанци,май :523 ама грам не го знам как му се вика името :955 накисвал се от предната вечер,след това се измивал 3-4 пъти и след това не се пържи...... :1044 ще го снимам и ако някой го разпознае...моля да сподели :524
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.



Епиктет
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред
Мнения: 1850
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:41

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от ellis_stoyanova »

Саудитски ориз с месо

Така.....ето я и оригиналната рецепта
Продукти:
500 гр. телешко месо /агнешко/
3 с.л. растителна мазнина
вода, сол.
За ориза:
1 ч. ч. ориз Басмати
1 глава лук
2 моркова
1 червена чушка
1 люта чушка /на вкус/
50 гр. масло
сол, кориандър, кимион, куркума, чили, канела на вкус
вода или бульона от месото.
Сос:
1 ч.ч. доматен сос
1 с. л. нишесте
4 ск. чесън
сол, кориандър, кимион, куркума, чили, канела на вкус - магданоз или кориандър за поръсване.
Приготвяне:
Месото почистваме и нарязваме на едри кубчета.
Запържваме от всички страни до порозовяване.
Заливаме с вода малко над нивото на месото и доваждаме до кипене.
Намаляваме на ниска температура и варим около 1, 5 - 2 ч. според месото и до пълното сваряване.
Отцеждаме бульона и оставяме месото настрани.
Приготвяне на ориза:
В сгорещеното масло запържваме лука, морковите, чушката и подправките.
Добавяме няколко лъжици бульон и задушаваме за 3- 4 мин.
Добавяме ориза, който е бил накиснат 15 мин. в студена вода предварително.
Разбъркваме и заливаме с бульона от месото, ако е необходимо добавяме още вода.
Количеството трябва да е в съотношение1 : 2, 5 - 3 според това дали обичате по-сух или мокър ориз.
Доваждаме до кипене и намаляваме на ниска температура.
Варим под капак около 20 мин.
Изваждаме, разбъркваме внимателно с вилица , покриваме с кърпа, капак и оставяме минимум 15 мин.
Сосът:
Месото запържваме за секунда в сгорещена мазнина.
Заливаме със смесените и добре разбъркани продукти за соса.
Бъркаме, докато се сгъсти соса, посоляваме и снемаме от огъня.
Сервираме ястието в плато, като на дъното слагаме ориз, върху него месото със сос и поръсено с магданоз или кориандър на вкус.

Взета е от vkusnoikrasivo.com,тъй като се оказа,че телешко нямам,а само свинско,се наложи да ползвам него,в момента се готви,а малко по-късно и снимки :mrgreen:
ето и обещаните снимки,стана страхотно дори със свинско
[img]http://www.picvalley.net/u/2449/24627067714699367871327577546oPc0N7SwdXoRlIpD02hF_m.JPG[/img] [img]http://www.picvalley.net/u/2903/11200893776155187921327577654PaTNmQ05DjgPLW4dc694_m.JPG[/img]
простете за лошите снимки,нямам много опит в снимането,но псоред мен по-важно е желанието :329
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.



Епиктет
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от cchery »

ellis_stoyanova написа:[img]http://www.picvalley.net/u/2414/13766629187795663481327410437adDgdHBVfVHL676YRigq_m.JPG[/img]
невероятни фарфале,само с шунка,гъби,кашкавал,доматен и сметанов сос,сготвени от любимия :1028 :222
Ето това го готви снощи Момчил, и беше превъзходно!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред
Мнения: 1850
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:41

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от ellis_stoyanova »

Еххх,тези мъже :1028
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.



Епиктет
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от bobichan »

Веднага да вам рецептата.
Само да споделя, че баклата няма много общо с бамята. Баклата е от семейство бобови, а бамята е като чушка. Винаги съм и била голям почитател, както и на бамята в прочем, но сме я консумирали само прясна през лятото. Наскоро ровейки се из един магазин за здравословни храни (от който си поръчах машинка за фалафели най-сетне :1099 ) открих, че продават и бакла. Естествено веднага си поръчах. Има много интересен вкус, който ми е малко трудно да определя, но определено много ми допада.

Бакла с картофи

400 грама бакла
500 грама картофи,
джоджен - за предпочитане пресен
червен пипер
зехтин
2-3 лъжици брашно - пълнозърнесто разбира се!

Ако баклата е суха я накисваме в два пъти повече вода от предната вечер, ако е прясна направо пристъпваме към готвене.
Сваряваме баклата (отново ако е суха) и когато омекнат бобчетата добадяме и картофите. Ако е прясна задушаваме с картофите едновременно. Добавяме захтина и червения пипер. Доливаме вода. След като ястието заври, намаляме на най-ниската степен котлона и готвим на минимална температура и с плътно затворен капак. Така ястието се задушава превъзходно, а ценните витамини и минетрали се запазват максимално (е като за сготвена храха де). Ако искаме по-гъста яхния по-малко вода, ако искаме да е по-рядка повече. Когато баклата и картофчетата се сварят, добавяме брашното разтворено в малко от бульона и джоджена. Варим под капак на тих огън още няколко минути - докато се сгъсти соса. Ако обичате чесън сервирайте със щедро количество, защото ястието е много подходящо.

И ние снощи бяхме на паста, но напоследък любим ми е само с доматен сос, бяло саламурено сирене, сос песто или пресен босилек и маслини. Получава се много изчустен вкус, великолепен.
А ако ви остане от пастата можете да си я задушите с малко зехтин и чесън. Само така натюр. Ясен беше много скептичен, но много му хареса.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Сиренце
Със словото напред
Мнения: 1652
Регистриран на: 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Сиренце »

Баклата като е още зелена [img]http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... RmRkLgPTPQ[/img], може да се готви като зелен фасул, заедно със шушулката.



Като наедреят зрънцата [img]http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... f7ymDBx_lw[/img]вече трябва да се използват само те.

Предполагам, че в горната рецепта става въпрос за узряла бакла. [img]http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... laNCRj0KRm[/img]
В Североизточна България й казват черен боб.

Сее се много рано напролет. Все се каня да пробвам тук дали ще вирее, но тази година май вече ще опитам.
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от bobichan »

Сиренце, точно за това иде реч. И аз съм решила да си сея тази година на вилата в цветната гравинка до оградата. Ами да съчетаем приятното с полезното. Въобще се ориентирам към ядливи насъждения (след като си направихме голяма морава :lol: ). Та според майка ми не е претенциозна и би трябвало да вирее на всякъде. Дори и на място без много вода - каквото е при нас.
Ако искаш семена свиркай.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от bobichan »

Ей момичета бавно ни напредва темата. Не готвите ли? На диета ли минахте?
Хайде кой какво вечеря днес?
Ние бяхме на пъстърва на скара и сварени на пара картофи.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: На гости в кухнята на работещата домакиня :)))

Мнение от Cheva »

bobichan написа: Хайде кой какво вечеря днес?
Ми не бих казала, че готвя. :222

Салата от черна ряпа, цвекло и морков, омесена със сурово орехово песто
( накиснати орехи и после блендирани с мазнина, сол и киселина).
И сурови крекери с лимец, марков и лук ( рецепта съвсем скоро) :1048
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Публикувай отговор