dexter написа:Чери, може да не си ме разбрала, може и аз да не съм се обяснила подробно

.
Хахха,
Декс, говорим за едно и също. Много добре си обяснила, може би моят пост (след твоя) е бил объркан. Аз също мисля като тебе, че трябва да има общовалидни правила на поведение, на които да учим децата ни.
Всъщност от 2 години мисля и за нещо друго. Защо изпитвам срам от поведението на децата ми, което е било неадекватно за дадена институция и околните хора. А тези околни хора не са склонни да ме разберат, да допуснат дори, че ми се е наложило да отида с децата в общината, в КАТ, на концерт....... Ето на това казвам аз двупосочна толерантност.
Продължавам да подкрепям жената в решението й да заведе детето си на симфоничен концерт. И си мисля, че или е смела, или е свързана с това изкуство по някакъв начин (самата тя е певица, или балерина), но не е нахална по никакъв начин. Поставям се на нейно място и виждам себе си - моята собствена неудовлетвореност, че не мога да ходя на театър, че не мога да ходя на концерти, че придвижването ми от точка А до точка Б все още е свързано с невероятен за изпълнение дори от най-модерната шевна машина тегел, който разпъва правата иначе отсечка на зиг-заг, и я поздравявам, че е била смела да направи това, което моето ограничение не ми е позволявало. Едва ли тя самата е щяла да изкара целия концерт с детето си. Не вярвам да го е допускала даже.
Майчинството отнема много неща (няма да говоря какво дава, защото всички го знаем), но отнема!!! Дори и възможността да живееш нормално, да се ползваш от същите неща, които другите ползват, да имаш достъп навсякъде. Много пъти съм се чувствала ограничена и да, твърдя, че е нямало на кого да оставя децата. Да не говорим, че Коко до към 4-та си годинка категорично отказваше да бъде оставян

..... И какво да не свърша никаква работа 3-4-6 години докато съм в майчинство ли??! Защото не е прието детето ми да влиза в община, банка, институция и да се държи като дете ли?
Нещо смешно от онази пролет на 2009 г. за разведряване на мислите: пътуваме значи ние на 8000 метра височина със самолета по посока Англия. По едно време реших, че Бела вече твърде дълго я няма около мене

. Тя, разбира се, отказа да седи на седалката през цялото време и тръгна по коридорчето между седалките. И така - решавам аз, че я няма от доста време и тръгвам да си я търся

. Някъде в задната част на самолета, виждам как трима стюарда са се скупчили, гледат надолу и обясняват нещо ама тихичко

. Инстинктивно знам, че е свързано с Бела. И като наближих компанията, се оказах права. Намирам следната ситуация пред мен: 1 стюард, 1 стюардеса, количката за предлагане на напитки и храни пред тях, след което празно пространство и още една стюардеса. Това празното пространство всъщност е празно само във въздуха, защото долу на пътеката е легнала моята дъщеря, разперила е ръце и крака и блаженно усмихната гледа и се наслаждава на стюардите, които й говорят на английски

. Тя не ги разбира, но подозирам, че и да ги разбираше отново нямаше да стане от пътеката и да направи път на количката. Просто й беше кеф да си лежи. Такова нещо не е редно, разбира се и не го подкрепям или защитавам! Намаше начин да стигна до Бела и да я вдигна и трябваше да разчитам само на думите си. Още не знам на кой господ да се благодаря, че..... взе и ме послуша сравнително бързо.
Какво е интересното? Че дори и в такава конфузна ситуация, никой не се караше на детето ми, никой не викаше, никой не й беше посегнал. Тези трима стюарда стояха и обясняваха на детето, че трябва да стане, макар отдавна осъзнали, че тя не вдява и грам от езика им. И нещо по-фрапантно - нито един от пътниците не си беше изкривил врата да следи какво се случва назад, дори и тези, които бяха близо до ситуацията. Кажете ми това тук ще бъде ли възможно?!?! Тук със сигурност никой нямаше да говори спокойно на Бела и отдавна щяха да са я изправили на крака, отделно че щеше да има 5-6 лелки, които да й мелят колко е невъзпитано нейното държание, да я питат дали майка й не й е обяснила как се държи човек в самолет, щяха и на мен да ми дадат да разбера, че е невъзпитана и че ....... сигурно и аз нямам място в самолета като имам малко дете (тогава Беки беше 2 г. и 10 месеца)!!!