Страница 1 от 5

Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 17 Май 2011, 14:51
от bobichan
От доста време и се каня на тази тема, но ето дойде и момента.
Виждам, че сме се събрали много експериментаторки, затова давайте да споделяме опит. Постепенно ще добавя линкове към информация, която е пръсната из сайта, а и из нета.
Ето статията на Доктор Михайлов
По-късно ще поработя и по рецептите.
И така аз съм първа.
Покълвала съм слънчоглед, боб мунг, нахут, пшеница, люцерна, кресон, леща, елда за друго не се сещам май.
Имам неуспешни опити с: боб адзуки (2 при това), бадеми (явно бяха обработвани)

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 13 Юни 2011, 22:05
от ЛиР
Голяма върволица се извървяла да пише в тази тема. :222
Кълнове си приготвям от различни култури.
Намирам приложението им в суров вид.
Честно казано не виждам смисъл да се покълва семе и после да се убие неговата мощ с реално готвене.
По-скоро ПРИготвяне на различни дипове, пастети, сосове, крекери, салати.
Повечето кълнове са доста "несвойствена" храна за човек, който за пръв път ги опитва.
Нещо, което според мен обаче се харесва на всеки са слънчогледовите поници. Те често присъстват на трапезата ми, особено през зимата и в ранната пролет, когато няма много изобилие на пресни зеленчуци. Харесват се и на децата. Те са изключително полезна и много евтина жива храна, с която много лесно може да се сдобиете в домашни условия. Ето как:

http://desilifestyle.net/2011/02/%D0%BA ... %BE%D0%BD/" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 13 Юни 2011, 22:48
от bobichan
Оооо, задължително ще се пробва. Аз досега съм правила само обикновен покълнал слънчоглед.
Тези дни покълвах и леща, киноа и сушен грах.

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 17 Юни 2011, 16:09
от Cheva
Чак сега виждам темата. :oops:
Аз нищо не съм покълвала още. :???:
Много голямо желание имам, пък.... някак ми е притеснено.
Понеже никога не съм покълвала...то не че има какво толкова да се случи и все пак...
Надявам се в най-скоро време да се престраша. :1062

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 20 Юни 2011, 12:06
от Cheva
Ми да се похваля с първото си покълване. :1062
В събота покълнах белен слънчоглед, останах изненадана като видях, че и той си отдели ципа.
Стана много нежно хрупкав и го хапнахме натюр, към салата от краставици. :954

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 20 Юни 2011, 12:24
от ЛиР
:1099
Може да го ръсиш на всякакви салати-краставици, домати, ЗЕЛЕ...
Върви чудесно и става много бързо.
Сега е ред на поници от небелен слънчоглед!
:1095

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 20 Юни 2011, 12:35
от Сиренце
Покълналия слънчоглед го пасирам с малко зехтин и лимон и ползвам като дресинг за салата. Аз обаче станах върл фен на покълналото жито - ммммм, какъв аромат само! Особено ми е вкусно, когато кълнът е 2-3 мм. Ям го с настъргана ябълка, канела и мед, друг път с орехи, стафиди и канела, често и натюр, слагам го в салати, а дъщеря ми го добавя в овесените си ядки сутрин за закуска (след като са изстинали).

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 20 Юни 2011, 12:40
от Cheva
Вкъщи имам само соя. :1062
На пакетът пише, че става и за покълване, та ще я пробвам.
Надявам се моята да не е генномодифицирана... :fan

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 20 Юни 2011, 12:53
от ЛиР
Чева, соя почти не се среща не генно модифицирана.
Поне нея си струва да купуваш био или такава, на която е изрично изписано, че не е ГМО.
Знам, че "Кринг" произвеждат чиста соя, но е много скъпо да се прави лиценз за био продукция, за това пишат на етикета "GMO free".
A т.нар. соеви кълнове се правят от БОБ МУНГ...

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 20 Юни 2011, 13:20
от Cheva
Моята е на български производител, но това не е гаранция , де.
Пишеше на етикета без ГМО...., абе ще се уча на нея. :1062
После трябва да бланширам в гореща вода, нали?

Намерих една полезна схема, за всичко начинаещи като мен. :razz:

Някои основни изисквания при покълването на различни семена/
време за престой във водата; време за покълване; препоръчителна температура /


1.Овес-12 ч.; 3 дни; 19-27 град.
2.Просо-8-10 ч.; 3 дни; 21-27 град.
3.Царевица-12-20 ч.; 2-3 дни; 19-29 град.
4.Ечемик-12 ч.; 3-4 дни; 19-27 град.
5.Грах-12 ч.; 3 дни; 10-22 град.
6.Фъстъци-14 ч.; 3-4 дни; 19-29 град.
7.Тиква-10 ч.; 2-3 дни; 18-29 град.
8.Ориз-12 ч.; 3-4 дни; 13-27 град.
9.Ръж-12 ч.; 2-3 дни; 10-22 .град.
10.Сусам-4-6 ч.; 1-3 дни; 19-27 град.
11.Люцерна-4 ч.; 6-7 дни; 19-27 град.
12.Жито-10-12 ч.; 2-5 дни; 19-27 град.
13.Сминдух-10-12 ч.; 3-4 дни; 21-27 град.
14.Соя-12-24 ч.; 3-6 дни; 10-22 град.
15.Фасул-12-24 ч.; 2-6 дни; 19-29 град.
16.Леща-12-24 ч.; 3-4 дни; 19-27 град.
17.Нахут-12-24 ч.; 3-5 дни; 10-22 град.
18.Слънчоглед-4 ч.; 1/2-2 дни; 13-27град.


Най-добре е да се опитате да поддържате температура 18-22 град. и влажност 60-70%.
При ниски температури семената няма да покълнат или ще покълнат много по-бавно,
а при високи температури могат да мухлясат

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Публикувано на: 20 Юни 2011, 13:22
от Cheva
Ето и една статия в блог , за КЪЛНОВЕ. :954