Суровоядство

Подфорум за непознатите храни
Публикувай отговор
ЛиР

Re: Суровоядство

Мнение от ЛиР »

:1094
Разбира се, че бих! Винаги се радвам да съм полезна!
Още повече, че напоследък пак съм се завърнала към тази рецепта и ми е страааааааашно вкусна.
Осемгодишната ми дъщеря и едногодишния ми син също са им върли фенове.



ОВЕСЕНИ ЯДКИ С ПОРТОКАЛОВ СОК

Та значи микса е следния:
-сока от 1-2 портокала(според големината и сочността);
-3-4 с.л. фини овесени ядки;
-1 с.л. трици;
-1 с.л. мляно ленено семе;
-1-2 с.л. белено слънчогледово семе, накиснато от предишната вечер;


Това е което си забърквам аз и оставям да отлежи в хладилника 15-тина минути.

По-големите гладници или любители на сладичко могат да добавят мед, натрошени сурови ядки или сушени плодове, но за мен това е идеалната комбинация.
Да ви е вкусно!
felix

Re: Суровоядство

Мнение от felix »

[img]http://prikachi.com/images/250/3495250I.jpg[/img]

БАБАГАНУШ
Продукти:

* 1 голям патладжан
* 1/2 чаша бадеми или кашу, накиснато за 2-3 часа
* 2-3 скилидки чесън (1-2 ч.л. чесън на прах)
* сока на 1/2 лимон или лайм
* бадеми, магданоз и домат за украса (гарнитура)
* 2 с.л. зехтин или шарлан
* щипка хималайска, келтска или морска сол

Приготвяне:
Обелете патладжана и го нарежете на кубчета. Поставете го във фризер да замръзне на камък. Когато това стане извадете го от фризера и го оставете напълно да се размрази. В кухненски робот или блендер започнете кълцането на чесъна скилидка по скилидка. Когато чесъна се накълца, той ще полепне по стените на съда. Тогава добавете накиснатото и изцедено кашу и пасирайте до фина и еднородна смес. Добавете към сместа размразения и отцеден патладжан, лимоновия сок, зехтина и солта и пасирайте до фин кремообразен пастет.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Суровоядство

Мнение от Kleo »

Обожавам суровото кашу и си хапвам честичко :) Засега това е от мен.
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
ЛиР

Re: Суровоядство

Мнение от ЛиР »

Аз пък страшно обичам патладжан.
Не помня от кога не съм яла.
През есента опитах един вариант на мариноване, но ми се получи много солен...и се отказах от суровия патладжан.
Тези дни ще пробвам тази рецепта и ще му дам шанс отново.
Подхода звучи интересен, дано се получи и вкусно!
Благодаря, felix!
felix

Re: Суровоядство

Мнение от felix »

Лир, рецептата е на Верка и Милен от "Магията на суровата храна". Лично я изпитах миналата година и ми хареда.
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Суровоядство

Мнение от Cheva »

ЛиР, :224 !
felix написа:Приготвяне:
Обелете патладжана и го нарежете на кубчета. Поставете го във фризер да замръзне на камък. Когато това стане извадете го от фризера и го оставете напълно да се размрази.
felix , много благодря! :954
Тъкмо тези дни гледах патладжаните по пазара и се чудих как да ги приготвя.
Обожавам кьопоолу, но никога не съм правила, сложно ми е. :1062

Моето залитане по суровоядстово, се оказва, че е от прагматизъм
(откровен мързел, даже :lol: ). Продукт, който мога да ям и суров,
не бих си губила времето да го готвя.
Пък то имало и бонус - по-полезен е суров. :222
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
felix

Re: Суровоядство

Мнение от felix »

Cheva, тази рецепта за патладжана съм я взела от сайта на суровоядите. Могат да се правят всякакви вариации и комбинации. Аз лично много се изненадах, че патладжанчето може да се хапва и суров, но хората и зеления боб не готвят :728 . Купуваш и ядеш, чиста работа, няма тенджери и тигани и после миене-триене... :821 Така приготвен патладжана ми хареса, но зеленият боб го опитах в градината на майка ми и нещо не ми допадна. Може-би на салатка ще е по-вкусен. Вие хапвате ли сурови гъби, аз много ги обичам на салатка.
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Суровоядство

Мнение от Cheva »

Снощи правих суров таратор с орехово мляко! Стана прекрасен! :222


СУРОВ ТАРАТОР С ОРЕХОВО МЛЯКО


Накиснах орехите за 20-на часа някъде( така се случи). Дали може да се ползва водата от накисването ?
Орехът е богат на йод и водата стана кафеникава, затова питам. :)
За първи път кисна орехови ядки и съм ужасно щатлива да констатирам, че накиснатият орех,
има вид на пресен, а аз обожавам младите орехи. :954 Дъщеря ми също много хареса ядките.
Обелих ядките (дали трябваше, от гледна точка на полезността?) и пасирах с пасатор. :1062
Стана млекцето, без никакъв натрапчив вкус.
А вие какво правите остатъка от ядките , когато правите ядково мляко ?
Аз забърках една малка част с медец и това беше десерта. :)
Другите съставки ги знаете : краставица, сол, чесън, копър, мазнина ( орехово масло), лимон.
За лимона се притесних да не стане кисело, но не се усети. Явно стабилизира ?
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
ЛиР

Re: Суровоядство

Мнение от ЛиР »

Орехите могат и да не се белят, могат и да не се киснат. Аз за таратор и не прецеждам млякото. А иначе пулпата от него може да се вложи в "пастети", сладкиши...
felix

Re: Суровоядство

Мнение от felix »

ЗЕЛЕН ПАСТЕТ


Аз току-що си приготвих едно зелено пастетче от пасирана тиквичка, орехи, копър, магданоз, стебла пресен чесън (когато бяха зелени съм ги нарязала и съхранявам във фризера), зехтин, лимонов сок и сол. Много е приятно, може и краставичка да се прибави.
[img]http://prikachi.com/images/677/3508677a.jpg[/img]
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Суровоядство

Мнение от Cheva »

Пробвах "Сурова супа с авокадо" от блога на Деси

Страхотна е ! :954


СУРОВА СУПА С АВОКАДО

[img]http://multiply.com/mu/bisttra/image/2/ ... =436414006[/img]

Продукти

½ авокадо

½ краставица

5-6 чери домата

1скилидка чесън

пресен копър или босилек

2 с.л. лимонов сок

хималайска сол на вкус

вода за разреждане
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Публикувай отговор