Страница 1 от 1

Пчелен прашец

Публикувано на: 30 Сеп 2011, 15:09
от Мърмори
Ето че майката природа отново ни предлага поредната си благина, от която е добре да се възползваме, особено в момент, когато простудните и грипни заболявания напират да ни изкарат от строя.

Кой е той?
Всъщност това е цветен прашец, който пчелите събират и преработват, докато се получат малки гранулки с преобладаващ жълтеникав цвят. Най-голямо количество прашец се събира през месеците април, май и юни - така че, ако го купувате директно от някой пчелар, по-добре го вземете тогава, за да е абсолютно пресен. Иначе продуктът е широко разпространен и в аптечната мрежа.

Какво съдържа?
Определено пчеличките си знаят работата и са обогатили прашеца с какви ли не билки, в които най-общо казано се съдържат: калий, магнезий, цинк, калций, желязо и фосфор. Освен тях в пчелния прашец влизат между 20 и 40% белтъчни вещества, витамините А, C и B, а за капак на всичко и фолиева киселина. А, после ще ни питате защо бил върл противник на слабия имунитет.

Защо е полезен?
Пчелният прашец е пълен с ензими, които са отговорни за доброто и пълноценно усвояване на храната. Те лесно биват разрушавани в процеса на обработка във високотехнологизираната хранителна промишленост.

Затова прибавянето на пчелен прашец в храната ще подобри храносмилането и ще намали неприятното подуване на стомаха. Също така съдържа солидно количество витамини и минерали, които ще повишават имунната устойчивост, ще стимулират образуването на кръвни клетки и функционирането на черния дроб и жлезите с вътрешна секреция. Не стига това, ами и с лекота бори пролетните алергии предизвикани от цъфтежи.

Как е на вкус?
Вкусовите му качества и неговият цвят се определят в зависимост от какви цветя е събиран. Ето защо отделните географски региони могат да произведат съвсем различни вкусови характеристики. Но ако трябва да се определи най-общо, можем да кажем, че прашецът притежава типичната за меда сладост.

Как се приема?
Пчелният прашец е наситен с хранителни вещества от всякакъв вид. Препоръчително е да не се нахвърляте върху него от самото начало, а бавно да увеличавате приема му.

Възрастни: Можете да започнете с една чаена лъжичка на ден, като постепенно добавяте по една, две гранулки всеки ден, докато не достигнете до две чаени лъжички. Максималната препоръчителна дневна доза е една супена лъжичка.

Деца: Започнете с три, четири гранулки и така прибавяйте по малко всеки ден, докато заковете на половин чаена лъжичка за 24-часов период.

С какво се приема?
Някой го разбъркват с мед, други му добавят вода, но изборът как да го консумирате си е ваш и на никой друг.

Предлагаме ви да смесите препоръчителната доза прашец с кисело мляко и да престои така цяла нощ, а на сутринта го приемете на гладно.

Може да го приготвите и в компанията на прясно мляко и плодове, като разбиете всичко в блендера. Единственото условие е да не го подлагате на термична обработка, защото ще унищожите голяма част от витамините и ензимите, които прашецът съдържа.

Внимание!
Малък процент от българите имат остра алергия към пчелния прашец, като най-често това е съчетано с непоносимост към пчели или пчелен мед. Ако имате подозрения, че може да сте от тези хора или почувствате симптоми, наподобяващи алергична реакция, се обърнете към личния си лекар.

Re: Пчелен прашец

Публикувано на: 01 Окт 2011, 06:59
от droidd
Миналият месец си взех едни 100 гр. и си ги приемах по 1ч.л., докато свърши.
Но се питам по колко време трябва да се приема и какви са интервалите на почивка м/у приемите ??? :523
А да не забравяме, че бори и целулита, макар че така и не можах да разбера моя от какъв тип е :221

Re: Пчелен прашец

Публикувано на: 02 Окт 2011, 00:13
от Cheva
И аз съм фен на пчелния прашец, давам и на дъщеря ми.
Аз го взимах основно за борба с целулита, но и заради ценните му съставки.
От моите наблюдения, официалния дистрибутор, в аптечната мрежа е SIZIF.
При покупка на прашеца, обърнете внимание как е бил съхраняван.
Много важно е съхраненението му в хладилник.

Re: Пчелен прашец

Публикувано на: 04 Окт 2011, 06:20
от droidd
Cheva написа:При покупка на прашеца, обърнете внимание как е бил съхраняван.
Много важно е съхраненението му в хладилник.
Чева,пак научих нещо ново за мен :923

Re: Пчелен прашец

Публикувано на: 04 Окт 2011, 15:57
от cchery
droidd написа:
Cheva написа:При покупка на прашеца, обърнете внимание как е бил съхраняван.
Много важно е съхраненението му в хладилник.
Чева,пак научих нещо ново за мен :923
Аз днес питах док по този въпрос - съхранението на пчелния прашец. Защото знам, че пчелното млечице се съхранява задължително в хладилник, но прашец съм си купувала по сергии, от аптеки и съответно не е бил в хладилници. Ето какво ми каза той:

"Сигурно пчелите си купуват яки хладилници? Пергата е нетрайна, но пчелите я изсушават и пакетират на цветните зънца. Перга - течен прашец - прототипът на познатия ви прашец.

Съхраняването на пчелния прашец /полен/ за по-продължително време трябва да бъде на тъмно, студено и сухо място. Най-добре това става в хладилник. Но е относително! Нектаркооп и др. не го съхраняват в хладилници. А и лятос кошерът се нагрява здраво. Виж за пчелното млечице трябва хладилник. В кошерите пчелното млечице е затворено в маточници и там няма развала, но като се отвори маточника вече не е трайно!

Като обобщение: перга - течен прашец - нетраен! Сушен прашец - не му трябва хладилник. Ще питам пчеларите какво мислят някой ден."

Та..... малко е объркващо, но поне научих една нова думичка - ПЕРГА! :1062 :1062

Re: Пчелен прашец

Публикувано на: 10 Окт 2011, 15:16
от ellyto
Да споделя по въпроса с пчелният прашец. Наскоро ми казаха, че ако е разтворен в мед, не е необходимо да стои в хладилник. Важното било да е на тъмно място. В хладимик можело повече време да изкара.
Аз обаче получавам една странна рекация като хапна под каквато и да било форма пчелен пращец - половин час корема ме спуква от болка, направо не мога д аси намеря място. След това затихва болката и забравям до следващият ден, когато отново си хапна пчелен прашец...На някой случвало ли му се е това?? Имате ли обяснение какво може да е това?

Re: Пчелен прашец

Публикувано на: 31 Окт 2011, 22:39
от mirka_ss
Аз закусвам от 01.10. със следното: 1ч.л. прашец разтворен в топличка вода + 1ч.л. мед + 1с.л. суров сусамов тахан + 1-2с.л. прясно смляно ленено семе и накрая покълнало жито на око.Това ме държи сита до 12 часа,дава ми енергия,а и е полезно за мен. Само се чудя колко време мога да приемам прашеца :roll: .Бях почнала да давам на детето /13г./ 2х25 капки клеева тинктура и 1ч.л. прашец, но се уплаших дали с това съчетание няма да го предозирам или нещо такова и ...остана само клеевата тинктура.