Декс, лимеца си е жито - караш си по рецептите за жито.
Допълнително от мен:
Най-удачния вариант на лимеца е да го сложиш да покълва и да го направиш на десерт с мед и орехи. Можеш да добавиш и малко ванилия и лимонов сок/кора, ако искаш. А можеш и да го пасираш с малко вода и да стане като кремче.
Покълнал лимец можеш да добавиш и в готовата супа (вместо ориз) или в салата.
Вариант за здравословни пълнени чушки - накисваш сушени чушки в малко топла водичка. Пълниш с покълнал лимец, предварително налкиснати орехови ядки и стафиди. Ако желаеш може да добавиш някаква зеления - магданоз, копър, рукола; какро и някакъв сос. Ето
този например.
Също можеш да го смелиш с кафемелачката и да изпечеш питки, палачинки, пици и каквото пожелаеш. Става малко едро, но ако обичаш хлеб от рода на 100 зърна ще ти допадне.
От покълнал лимец можеш да изсушиш във фурната здравословни крекери.
Да продължавам ли?