Лиций или Годжи бери (както го наричат по света) са плодовете на Lycium Barbarum или Lycium Chinense. Годжи Берито е азиатско растение, член на семейство Solanacea. Името му – “Годжи” идва от китайския език – “gouqizi”. Тези плодове са били използвани още в древни времена. Според старата китайска медицина, лиция способства обогатяването на ИН (ИН/ЯН), тонизират черния дроб и бъбреците, подхранват кръвта и овлажнява белите дробове. В химичния състав на плода са включени 8 жизненоважни аминокиселини (общия им брой е 18), както и редица жизненоважни микроелементи – фосфор, цинк, калций, желязо, мед, калий, магнезий, натрий и селен. От гледна точка на витамините, годжи берито съчетава витамини B1, B2, B6, A, E, C. Според последните проучвания, количествата витамин C в лиция са приблизително 500 пъти повече от тези в портокалите. Смята се, че това е плодът с най-големи количества витамин C сред всички познати такива до момента.
Едни от най-характерните свойства за този плод са регулиране и подобряване работата на имунната система, значително забавяне на процесите на стареене на тъканите, както и предпазване от злокачествени заболявания. Регулярна консумация на лиций спомага работата на черния дроб като го предпазва от затлъстяване и способства неговото по-добро функциониране. Благоприятния ефект при различните проблеми на хранителния тракт го прави често препоръчвана храна от гастроендокринолозите. Също така Годжи Бери активно участва при борба с диабета, хипертонията, алергичните реакции и астмата.
Поради приятния и нежен вкус, плодът бива консумиран както директно, така и като добавка към много рецепти (предимно в суров вид). Препоръчваната дневна доза е около 20-30 грама преди хранене.
Ако се чувствате уморени или отпаднали, имате болка в очите или зрението Ви изневерява, чувствате се недоспали след дълъг сън и нямате желание за нищо, главата Ви боли и можете да чуете ускорения пулс в ушите си, податливи сте и към най-безобидните настинки, сексуалната Ви потентност е намаляла и виждате новодошлите бръчки по лицето и кожата си, която незнайно защо е започнала да старее, то тогава не се чудете, а започнете плодова лиций терапия. За не повече от 2 месеца редовен прием всички по-горе описани симптоми ще са само лош спомен и добрите стари дни ще се върнат отново във вашето ежедневие, още по-енергично от преди. Източник
Купих си годжи бери.....така сухо не ми харесва.
След накисване за около час, плодовете се отпускат и стават приятни за ядене.
Лично на мен не ми допада осовбено, обаче.
Пробвах го като добавка към овесени ядки .....трудно го преглътнах.
Да си призная очаквах да има много приятен вкус , като стафидите примерно ...
Всяка сутрин давам на моите деца по 10 броя. Цената е около 3,20 лв. за сто грама, но пък стига за дълго време, вкусни са и предпочитам това, отколкото изкуствени витамини. Ако забравя да им дам, децата сами ме подсещат, обожават ги. Имам познат, който отглежда и продава растенията, не знаех, че виреят и у нас.
Ася, спокойно можеш да си го засадиш, ако имаш къде. Гледа се много лесно и не е капризно. Прясно става да се слага и в смутира, в салати, кремчета... каквото ти хрумне. Ако живееш в София мога да ти кажа от къде да си вземеш и по-евтино - 24 лева му е килограма на борсата. На мен ми харесва и сухо, можете да си правите и чай от него. Има 1000 приложения просто експериментирайте.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
И аз съм така, ама лошо няма Давай смело
Аз днес дори си сложих годжи в супата - вместо крутони и ей така малко за цвят и настроение - супер се получи.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Ася написа:Привет!
Сухички давам, както ги продават по магазините, някой пробвал ли е пресни?
bobichan, каква беше супата, стана ми интересно
По принцип годжи берито се накисва във вода,докато омекне и така се консумира.Същото важи и за:стафиди,фурми,сушени сливи,кайсии,сушени плодове изобщо,бадеми,орехи и др.
Иначе сушените плодове стават на топка в стомаха и не се усвояват.