Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

АЛКАЛНО-КИСЕЛИНЕН БАЛАНС НА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Полезни съвети ако сте болни

Модератор: cchery

АЛКАЛНО-КИСЕЛИНЕН БАЛАНС НА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Мнениеот cchery » Сря 01 Фев 2012, 13:52

Моля, приемайте всичко написано като информация! а не като съвет "Направете и вие така"!


Неправилно хранене, стрес, вредни вещества, медикаменти - организмът всяка секунда трябва да неутрализира обременяващите го субстанции. Ако тялото е затруднено с отделянето им, алкално -киселинният баланс се променя. Киселите обменни продукти надделяват - това затормозява имунната система и болестите зачестяват. Балансираното хранене може да предпази организма от вредните обменни продукти и да подсили съпротивителните му сили.


През студените месеци на годината повишената киселинност прави отблъскването на болестотворните причинители от тялото особено трудно. Студът, влагата, липсата на слънчева светлина и сухият въздух в затоплените помещения и без това улесняват проникването им в организма. Експертът по натурално лечение, д-р Михаел Ворличек от Валдкирхен, се занимава с проблема „свръхкиселинност" от 25 години: :idea: „Чрез консумацията на сладки храни и бързи закуски вече и децата страдат от силно киселинно обременяване. :idea: През последните 50 години храненето напълно се промени и това е основната причина за масово разпространената свръхкиселинност", - е на мнение специалистът. :!: Наблюдава се истински киселинен прилив: сярна, азотна и пикочна киселини от богатото на месо хранене, оцетна киселина от сладките храни, дъбилна киселина (танин) от кафето, въглена (въглероден диоксид) или фосфорна киселина от газираните напитки. :!: Към това се добавят и киселините, които организмът сам произвежда. Като солната киселина при стрес и страх или млечната киселина при физическо натоварване.

Изображение


Други причини за прекомерната киселинност са:

• високата консумация на образуващи киселини храни като продуктите от бяло брашно, индустриалната захар или бързите закуски;
• надмерната употреба на животински белтъчини;
• недостатъчният прием на пресни алкални храни ( например сурови плодове и зеленчуци :!: );
• прекомерната консумация на никотин, алкохол и кофеин;
• претоварването и стреса; •
липсата на движение; •
депресиите;
• надмерната или неправилната употреба на медикаменти.


Според експертна оценка между 80 и 90% от населението страда от свръх- киселинност! „Вярно е, че тялото притежава механизми по естествен начин да се освобождава от киселините. Това е така обаче, само ако са налице определени предпоставки", - казва Ворличек, - „Много често не се взима под внимание фактът, че организмът не може да функционира безпределно. Когато поради претоварване регулационните механизми на алкално-киселинната обмяна откажат, човек може да се разболее."

Изображение


Защо човек е особено „кисел" през зимата? ДИШАНЕТО!

Все още не се обръща достатъчно внимание на негативните влияния на прекомерната киселинност върху здравето, е на мнение медикът-природолечител Ворличек. „Ако се чувстваме напълно изчерпани, се нуждаем от алкални храни, които да противодействат на киселините. Те са ни необходими, дори само за да презаредим .батериите" си." Всеки орган, всяка клетка може да бъде увредена или унищожена от високото киселинно обременяване. През зимните месеци положението обикновено се влошава, предупреждава специалистът. „Човек приама повече храна, особено сладки неща. Успоредно с това консумира по-малко сурови плодове и зеленчуци, по-рядко излиза навън и се движи по-малко. А това намалява също дихателната честота." :idea: Тъкмо дишането обаче е един от основните елементи на механизма за естествено прочистване на организма от шлака. :idea: Ако например по време на разходка на чист въздух дишате по-бързо и по-дълбоко, това стимулира също издишването на киселини под формата на въглероден диоксид. Успоредно с черния дроб, бъбреците и червата, белият дроб е важен отделителен орган за поддържане на алкално-киселинното равновесие.


Киселини да, но с мярка.

:idea: В основата си киселините не са вредни за организма. :idea: Както и за всичко друго в живота обаче, важни са съотношенията: „В тялото ни се съдържат както киселини, така и основи", - обяснява д-р Людвиг Манфред Якоб, практикуващ обща медицина в Таунусщайн. :idea: „В състава на човешкото тяло се съдържат от 70 до 80 % алкални (основни) и 20 до 30 % киселинни телесни сокове." За да неутрализира киселините, организмът се нуждае от минерални вещества. :idea: Те са основни по своя характер: „Ако една кисела и една алкална молекула си взаимодей-стват, се образува неутрална солна молекула. Тя може без проблем да бъде отделена от организма", - допълва д-р Ворличек. :idea: Колко време ще е необходимо на тялото да компенсира „нередностите", е индивидуално и зависи между другото от личната кондиция и стила на живот. :idea:


Анете Мюлер, лекуващ лекар от Унна, казва: „Основният метод за поддържане на алкално-киселинния баланс е храненето. 70 до 80% от употребяваните храни трябва да са силно алкални и едва 20 до 30% могат да бъдат богати на киселини." Като цяло обаче се храним точно наопаки. „Затова човек се нуждае също от други възможности за отделяне на прекомерните киселини като спортна активност или допълнителни мероприятия за пречистване на организма като сауна или саниране на червата."

Изображение


ПЪРВИ СИМПТОМИ НА СВРЪХКИСЕЛИННОСТА


Свръхкиселинността остава дълго време незабелязана. Свръхкиселинността е бавно действащ процес. До 20, а понякога и повече години могат да минат, докато киселинното обременяване стане видимо чрез предизвикано от него заболяване. Алармиращи сигнали обаче се наблюдават и по-рано. Когато например е постоянно подут коремът или движенията са затруднени. Лекарят по обща медицина и натурално лечение, д-р Силке Енгелдер от Хамбург обяснява: „С нарастването на свръхкиселинността организмът започва да извлича важни минерали от тъканите в опита си да неутрализира излишъкът от киселини. Космените фоликули се деминерализират, ноктите стават чупливи. При много висок киселинен излишък възникват също възпаления, клетъчни смущения и тъканни изменения. Като се има предвид, че алкално-киселинните реакции участват в почти всички химически процеси в организма, е обяснимо защо толкова много хронични заболявания се дължат на промените в алкално-киселинния баланс."

Важно: неутрализирането на киселините изисква време. Вярно е, че при постене или лечебен глад човек може бързо да се освободи от шлаката. За да се освободи от трупаните с години вредни отпадни продукти от обмяната обаче, се изисква търпение. :idea: Правилото е: ако човек например иска да се отърве от натрупаната в рамките на една „нормална" година шлака, той трябва да спазва последователна алкална диета в продължение на един месец. :idea:

Изображение


Защо трябва да се поддържа алкално-киселинният баланс?

За кръвта в нашите артерии е жизненоважно да бъде поддържана една постоянна :idea: рН-стойност (между 7,35 и 7,45) :idea: . рН-стойността посочва доколко околната среда е кисела или съответно алкална. Стойностите варират от 0 до 14, при което на 0 отговаря силно кисела среда, около 7 тя е неутрална, а при 14 е силно алкална. Отклоненията от рН-7 както в едната, така и в другата посока могат да имат тежки последици:

[*] При ниски рН-стойности (кисела среда) червените кръвни клетки не могат да складират кислород;
[*] при леко завишени рН-стойности (алкална среда) напротив се затруднява предаването на кислород в клетките.


За да се поддържат рНстойности те постоянни, кръвта преминава през различни буферни системи, така че излишъкът от киселини да бъде неутрализиран чрез свързването им в кръвта и изхвърляне то им от организма. Лесно е да си представим, че подобно на паркинг, буферът може понякога да е пълен. Тогава тялото започва да търси алтернативни складове за киселините, на първо място в съединителната тъкан, мускулите и ставите. Д-р Людвиг Манфред Якоб, допълва: „Тези процеси стават забележими и съответно видими чрез болки в сухожилията или целулит. Задръстването на костите или ставите с шлака може да доведе до ревматоиден артрит или остеопороза намаляване на костното вещество. Хората с диабет тип 2 при всички случаи страдат по-често от хронична свръхкиселинност. Успоредно с това им липсват минерални вещества като магнезий, калий, калций и цинк, които при диабет се отделят засилено. При съществуващите обстоятелства и начална инсулинова резистентност човек може да постигне бърз успех с подходяща диета. Често пъти обаче тези мероприятия се провялят поради слаба мотивация и липса на инициатива от страна на пациента."

Разумно е също приемането на алкални средства. Експертът по храненето, Уте Линденборн от Идщайн, казва: „Едно оптимално алкално средство може да извлече от организма свръхкиселинните обменни отлагания. Дневната доза алкален прах - сутрин и вечер по 1 ч.л. с известно количество вода или сок - отговаря на около 1,6 кг плодове или зеленчуци." Предлагането на прахове е твърде голямо и понякога объркващо за клиентите. „Препоръчителни са цитратните алкални средства, тъй като за разлика от другите подобни продукти, съдържат органични основи. Поради тази причина те действат щадящо на стомашно-чревния тракт и не предизвикват странични оплаквания", - обяснява Уте Линденборн. Така например натриевата част от популярното алкално средство сода биркарбонат може да доведе до проблеми, готварската сол пък обременява бъбреците. „Содата влиза в реакция със солната киселина на стомаха, което може да увреди стомашната лигавица. Цитратното алкално средство действа там, където е необходимо: в клетъчната обмяна. Не на последно място алкалните прахове са добра алтернатива за хората с недостатъчно тегло, а също така за бременните жени и кърмачките, тъй като при тях загубата на тегло, което автоматично настъпва при алкална диета, може да бъде опасно."

ИзображениеЗащо стомахът предпочита киселото


Средата на нашите органични сокове е много различна в отделните части на тялото. За разлика от кръвта например, стомахът се нуждае от рН-стойност от 1,2 до 2, докато жлъчката и панкреасът - от 7,5 до 8. Стомашният сок е най-киселата съставна част от целия органзъм. Образуващите се там солни киселини са необходими за преработването на хранителните частици. Успоредно с производството на солна киселина стомахът обаче произвежда и киселинен буфер (бикарбонати). Те се предават по кръвен път в черния дроб, жлъчния мехур или панкреатичната жлеза за образуване на алкален храносмилателен сок. Ако количеството на бикарбонатите се увеличи в алкално зависимите храносмилателни органи например, стомахът трябва незабавно да произведе повече стомашен сок. И то в количества, които не са необходими за неговите непосредствени функции. Надмерното изхвърляне на киселини води до рефлукс - добре познатото „кисело уригване". Приемът на киселинни блокери при идентични или подобни стомашни оплаквания в днешно време е медицински стандарт. „При остри болки или при стомашна язва напротив не би трябвало да се приема нищо, тъй като киселинните блокери бързо ще смекчат предизвиканата от прекомерното количество киселини болка", обяснява д-р Михаел Ворличек. :idea: В дългосрочен план обаче не е достатъчно само да се потискат симптомите. „Много по-важно е да се лекуват причините за възникването им, както и да се промени стилът на живот. В противен случай възниква зависимост към киселинните блокери."

ИзображениеС намаляването възможностите на организма за изравняване на алкално-киселинния баланс, отслабва също имунитетът и се повишава рискът от заболявания. Самоконтрол чрез тестване на урината

Дали е време за прочистване на организма, можете лесно да проверите и сами чрез обикновен тест на урината. „Един единствен тест на урината обаче не е достатъчен", - категорична е д-р Линденборн. „Трябва да се осъществи продължителен контрол с многократни замервания на рН-стойностите в рамките на един, а в идеалния случай на няколко дни. Тъй като уринарното рН се колебае естествено в рамките на деня. То е например алкално след хранене, сутрин и между храненията обаче е леко кисело". Характерен за добрия алкално-киселинен баланс е вълноподобният уринарен профил. Ако случаят не е такъв, е възможно да се касае за свръхкиселинност. Особено с напредване на възрастта е добре самоконтролът да стане рутинен. :idea: С годините капацитетът за пречистване на организма от киселини намалява. :idea: Мускулната маса например, която при всички случаи е важен киселинен буфер, към 70-годишна възраст намалява с около 40%. Същото се случва и с функциите на другите пречистващи органи: дейността на белите дробове отслабва, както и капацитетът на бъбреците. Според данните на немската антиейджинг клиника в Бад Мюндер :idea: пречистващата от киселини функция на бъбреците намалява след 40-годишна възраст с 10% , а след това на всяко десетилетие с нови 10%. :idea: С намаляването възможностите на организма за изравняване на алкално-киселинния баланс, отслабва също имунитетът и се повишава рискът от заболявания.


Превенция посредством разтоварващи „алкални" дни

За предотвратяване на свръхкиселинността е препоръчително един път на седмица да се прави разтоварващ ден, в който да се употребяват само силно алкални храни:

:!: Денят е добре да се започне с чаша гореща вода или чай за пречистване на кръвта. Така се стимулира храносмилането и организмът се пречиства от шлака. „За закуска се препоръчва една ябълка или банан", обяснява специалистът по алкалнокиселинно равновесие и практикуващ лекар от Майнхайм, Сабине Вакер. „Също подходящ е прясно изцеденият сок от ябълки и моркови, тъй като морковите подпомагат пречистването на черния дроб от отрови. Преди обяд е хубаво да се изпие 1 литър билков чай.
:!: За обяд може да се приготви салата от сурови зеленчуци, например от зелена салата, моркови и ряпа." Алтернатива за хората, които не понасят добре суровата храна, може да бъде „алкалната супа" .
:!: „До вечеря се препоръчва изпиването на още 1 литър чай и разходка на чист въздух за поне 1 час.
:!: Добре е да се вечеря преди 18 часа, например с „алкалната супа" или друго зеленчуково ястие. Към това да се изпие още половин или цял литър вода или билков чай."

Разтоварващите „алкални" дни като лечение - също и при хронични оплаквания При продължително дебалансирано хранене лечението с алкално постене е особено подходящо, смята д-р Сабине Вакер. „То е своеобразно посвещение в един съзнателно провеждан здравословен стил на живот. Пълното отказване от образуващи киселини храни мобилизира отложените в организма киселини, които посредством поемането на големи количества течности биват отмити. Допълнително по време на алкалното постене на всеки два дена се препоръчва прочистване на червата." Подходящи за целта са глауберовата сол (натриевия сулфат), клизмите или проведената от медицински лица колонохидротерапия. :idea: Опитът на д-р Вакер показва, че алкалното постене има позитивен ефект при климактерични оплаквания, хронични синузити, инфекции или алергии. :idea: Препоръчително е и при наднормено тегло.

ИзображениеАлкални бани за ефективна самопомощ - очистване чрез КОЖАТА

При общи оплаквания, дължащи се на свръхкиселинност и задръстване с шлака, както и за подсилване на имунната система са подходящи също външни приложения. Не случайно народната медицина определя кожата като „трети бъбрек". Ако другите отделителни органи са претоварени, тялото се опитва да се отърве от киселинното обременяване чрез кожата. Външните алкалните процедури са прости. Практикуващият лечител, проф.Флориан Шилинг, от Центъра по естестволечение в Бухлое. казва: „Алкалните бани са много ефективни, тъй като имат нещо като килватерен ефект, който стимулира отделянето на киселини. Защитният киселинен слой така да се каже се разбива и това прави възможно при една алкална баня изхвърлянето на киселини през кожата да се увеличи до 15%."

При тази т.нар. бадеосмоза, базирана на къпане на цялото тяло с алкални соли за вана, се достигат рН-стойности на водата от 8,5. Така водата за къпане става по-алкална от вътрешната среда на къпещия се киселинно обременен човек. Следва естествен поток от кисели молекули от тялото му към водата. Този биохимичен процес, известен като осмоза, извлича на повърхността на кожата депонираните в подкожните тъкани шлака и киселини. рН-стой ностите на водата за къпане, която отнема киселините от организма на къпещия се, съответно намаляват за около час на 6 до 7. „Поради високата ефективност дори е възможно кожата да реагира впоследствие с пъпки, зачервявания или сърбеж", - казва Мария Краус, експерт по естествена алкална козметика от Мюнхен. „Приспособяването на кожата трябва да става бавно. Затова препоръчвам първоначално да се започне с половинчасови бани на краката за период от 2 до 3 седмици. Ако процедурите се понасят добре, човек може да премине към бани на цялото тяло веднъж на седмица."

Изображение


Помощ при екстремни случаи: инфузионна терапия Средно три до четири месеца минават, докато небалансираното хранене окаже влияние на здравето. Флориан Шилинг, професор в мюнхенския институт Парацелз казва: „Пречистването от надмерни киселини функционира добре, само ако не съществуват други утежняващи здравето обременявания." Това могат да бъдат например ритъмни смущения или опасно променени стойности на кръвното налягане. „В екстремни случаи индивидуално успешни могат да бъдат и други мерки, посредством които свръхкиселинността може относително бързо да бъде компенсирана." Например при хронично ниско налягане и силна свръхкиселинност дефицитът може да бъде компенсирн чрез съдържащи бикарбонати инфузии. „С инфузиите може да бъде повишено не само отделянето на надмерните киселини от организма, но и стимулиран буферният капацитет на кръвта. Само два часа след първата инфузия кръвното налягане обикновено се нормализира." Според опита на проф. Шилинг по правило са достатъчни 4 до 5 вливания (от 70 до 80 минути), за да бъде възстановено алкалнокиселинното равновесие.Храни, които генерират киселини и алкали:

Храните могат да бъдат класифицирани като киселинни и алкални. Алкалите са разтворими соли, а киселините са корозивни агенти, които трудно се комбинират с други вещества. Балансираната диета съдържа 40% киселинни и 60% алкални храни. Ето един кратък списък на киселинно-алкални храни:

Високо алкални
Боб, зрели банани, фурми, смокини, сини сливи, сушени плодове, бадеми, авокадо, зелен фасул, цвекло, къпини, моркови, боровинки, кисело грозде, сушени праскови, нар, сливи, малини, спанак.

Неутрални мазнини
Студено пресовани, бадемови, от авокадо, от кокос, от рапица, от памуково семе, зехтин, от шафран, от соя, от слънчоглед, орехови.

Алкални
Люцерна, ябълка, свежа кайсия, артишок, броколи, брюкселско и обикновено зеле, пъпеш, карфиол, целина, череши, кестени, кокосово мляко, прясна и сладка царевица, краставици, патладжани, чесън, джинджифил, цариградско грозде, грейпфрут, пресен и суров хрян, праз лук, лимони и кората им, марули, манго, дини.

Високо киселинни
Алкохол, корен от артишок, ечемик, хляб, елда, кофеин, кафе, житни растения, яйчен крем, лекарства, всички видове брашно, сушен джинджифил, мед, суха леща, просо, овесени храни, фъстъци, ориз, ръж, соев хляб, соева паста, сорго, зърнени храни, спагети и други видове паста, захарна тръстика, сурово цвекло, тютюн, индийско орехче, пшеница, месо, риба, пиле.

Киселинни

Аспержи, сушен боб, кашу, сушен кокос, боровинков сок и концентрат, жълтък на яйце, плодови желета, (консервирани, сулфирани, подсладени сладка), сладко грозде, продукти от пастьоризирано мляко, сушен грах, джанки, пържено тофу, варени кестени.

Киселинни мазнини
Масло, сметана, маргарин, свинска мас.

Всички натурални храни съдържат едновременно киселинно и алкално генериращи елементи. В някои преобладават киселинно генериращите, а в други алкално генериращите. Съществува състояние, наречено алкалоза. То може да възникне, когато телесните сокове станат прекалено алкални (pH > 7.45). Клиничните симптоми за алкалоза включват мускулно потрепване, диария, спазми, недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, замаяност, еуфория, бледост, обърканост, намалена умствена работоспособност, несвързан говор, треперене. При задълбочаване на това състояние може да се стигне до припадъци, кома или дори смърт.

От друга страна, високите нива на киселинност също имат свои вариации, в това число и състояние, наречено ацидоза. Освен други симптоми, метаболичната ацидоза може да доведе до загуба на калций. В изследване, проведено през 2006 година, учени от Швеция установяват, че излишъкът от киселини в човешкото тяло може също така да причини загуба на бъбречен магнезий. Което от своя страна би могло да доведе до недостиг на магнезий (Mg), което причинява състояния като мигрени, остеопения, остеопороза и други.

СПИСЪК С ХРАНИТЕ СПОРЕД ТЯХНАТА КИСЕЛИННОСТ/АЛКАЛНОСТ

Ацидоза

Ацидоза е може би един от основните причинители на повечето съвременни болести, като рак, диабет, наднормено тегло, депресии, гастрит, язва и т.н. Причина за ацидозата (високо кисело ниво или ниско pH на кръвта) в нашето общество се дължи предимно на типичния начин на хранене, което е твърде висока на киселинно формиращи животински продукти храна, като месо, яйца и млечни продукти, и твърде ниско на алкално формиращи храни, като пресни зеленчуци. Освен това, ние се храним с прекалено много преработени храни като бяло брашно и захар и киселинно формиращи напитки, като кафе и безалкохолни напитки. Ние използваме твърде много лекарства, които са киселинни, използваме изкуствени химически подсладители като NutraSweet, Аспартам, които са изключително киселинни. Също би могло да бъде и водата, която пием, особенно ако е преработвана, или просто е с ниско pH. Едно от най-добрите неща, които можем да направим, за да коригираме прекалено киселинната среда на тялото е една природосъобразна, балансирана диета и нов начин на живот.

Ако киселинността ни е много висока за продължително време, трябва да се храним само с зеленчуци, плодове, да пием минерална вода с високо pH и да се откажем от бял хляб, червено месо, газирани напитки, черен чай, кафе, алкохол и захар. Лекарсвените медикаменти създават силно киселинна среда. За да си възстановим здравето трябва да приемаме 80% алкално формираща среда храни и 20% киселинно формираща среда храни. Преминаването към алкални храни трябва да става постепенно, за да няма силна реакция на организма. Диетата може да продължи от две седмици до един месец. Веднъж възстановили нормалната среда на тялото можем да се върнем към по-балансирано хранене с разнообразна храна и от двете групи храни, алкални и киселинни.


Измерване на pH


Независимо как се храним, дали сме вегетарианци или не, независимо каква вода пием(различната вода има различно pH /6.00 - 9.00/ , и съответно различно въздействие!) добре е да знаем какво ни е pH. To се измерва с pH лентички в урината рано сутрин. Киселините от тялото се изхвърлят чрез урината. Кръвта трябва да бъде слабо алкална 7.35-7.45. Ако храната, която приемаме създава киселинна среда на тялото, това се отразява и на кръвта и тялото се опитва да балансира pH. Koгато това е проблем, различни минерали се вземат от много важни органи за да неутрализират киселините и те да се изхвърлят от тялото. От това организма започва да страда и това доста често не се забелязва с години и често довежда до сериозни болести. Ако pH на урината е между 6.0-6.5 рано сутрин и 6.5-7.0 вечер преди вечеря, нашето тяло се намира в сравнително добро състояние. pH теста на урината ни показва как нашето тяло се освобождава от киселините и как асимилира полезните минерали като калций, магнезий, калий и натрий. Тези минерали играят ролята на буфери, които подържат pH баланса на тялото.Информацията е взета от сп."Аптека"/бр. 71 - януари, февруари 2012 и от този сайт.
Последна промяна cchery на Сря 01 Фев 2012, 15:37, променена общо 5 пъти
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Рецепта за алкална супа

Мнениеот cchery » Сря 01 Фев 2012, 13:59

Рецепта за алкална супа

150 гр сурови картофи, 250 гр моркови и 100 гр целина се измиват, обелват и нарязват на дребни парчета. Добавя се 1,5 л вода, в която съставките се варят около 20 минути. 10 мин. преди да стане готова, супата се подправя с пресни подправки: майорана, кимион, мащерка и морска сол.

След това супата се миксира на рядко пюре заедно с 3 с.л. нискомаслена заквасена сметана. Пасирането трябва да стане след сваряване на супата и свалянето й от котлона. Горещата супа се сервира, поръсена с прясно нарязан магданоз или див лук. Тя може да се приема с пълнозърнест сухар, който трябва добре да се сдъвче.

ИзображениеИзображение
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Чай за пречистване на кръвта

Мнениеот cchery » Сря 01 Фев 2012, 14:06

Чай за пречистване на кръвта

Смесете в равни количества до около 20 г липови листа, копър, бял равнец, пачи очиболец (златурче), маточина, салвия (градински чай) и хвощ (прещлица). За един литър пречистващ кръвта чай една пълна чаена лъжичка от сместа трябва да се остави да се запари за около 3 минути. Чаят е подходящ както за разтоварващите алкални дни / седмици, така и за всекидневен прием.


Изображение
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: АЛКАЛНО-КИСЕЛИНЕН БАЛАНС НА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Мнениеот pepidzheneva » Чет 02 Фев 2012, 06:32

благодарности ЧЕРИ за прекрасната статия,аз някъде бях чела нещо по тази тема и наистна много ме заинтригува,дори сее разрових да видя от къде може да си купя тези лентички с които се измерва киселинността на организма,т.к това е жизнено важно....малко пресилено звучи,но като се замисли човек..не е добре нито високата киселинност нито пък и прекалено ниската (поправете ме ако бъркам)...
аз например имам едно упорито бяло течение ,което от това което съм чела за него се влияе именно от киселинноста в организма....а и не само това...както се казва в статията много от болестите произлизат от ph-то...
храната наистина трябва да е приемаме не само да задоволим глада...а по скоро да задоволим нуждите на нашия организъм от истински полезните вещещства...спирам защото е почти сутрин а аз още не съм си лягала
е.... лека нощ или добро утро на всички момичета....
pepidzheneva
Аз пиша, пиша вече час
 
Мнения: 212
Регистриран на: Съб 13 Авг 2011, 20:49

Re: АЛКАЛНО-КИСЕЛИНЕН БАЛАНС НА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Мнениеот cchery » Пет 03 Фев 2012, 14:03

Пепи, така е! Пх-то трябва да е неутрално до алкално доколкото пък аз схванах! При всяко едно положение е лошо да сме "кисели"! А с настоящия си режим на хранене сем вкиснати до ушите!!!! Да не говорим за това, че все по-малко се разхождаме и движим, с което не правим дори елементарното да изхвърлим киселините от тялото си - да ги "издишаме" чрез кожата!!! Много често док е казвал, и в двете си книги го писа - движението е неотменна част от нашата диета! Като под "диета" има предвид начина ни на живот!

Междудругото, все повече теории, че ракът се придизвиква от силно завишената киселинност на организмите ни, си пробиват път и печелят поддръжници. Ето малко инфо по въпроса - Алкализация на организма в борбата срещу рака!
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: АЛКАЛНО-КИСЕЛИНЕН БАЛАНС НА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Мнениеот Kleo » Пет 03 Фев 2012, 18:13

Записвам се :923
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11607
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София


Назад към Бърза помощ за всякакви болежки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта