ЦЕЛОДНЕВНОТО ОБУЧЕНИЕ в началния клас - изследване на НЦОЗЗ

Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

ЦЕЛОДНЕВНОТО ОБУЧЕНИЕ в началния клас - изследване на НЦОЗЗ

Мнение от cchery »

Уморени от натоварената учебна програма, продължителното седене на чин, някои доучващи вкъщи и без сила да догледат "Сънчо" – така изглеждат каталясалите ни първокласници след целодневен престой в училище.

Според психолози от Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ), изследвали динамиката на работоспособността на първолаците, те се чувстват най-добре сутрин, на обед вече са зле, а следобед положението е "средна работа".

Екип от НЦООЗ работи върху проучване на влиянието на целодневното обучение върху здравето на децата от началния курс.

В изследването са обхванати пет столични училища, които вече са въвели такава форма на обучение. Анкетирани са били 534-ма родители и 44-ма учители, обяви пред БТА психологът Красимира Костадинова.

Според предварителни данни от анкетното проучване половината от родителите съобщават, че децата им се прибират от училище уморени през ден или поне веднъж седмично.

Сред причините на първо място се посочва натоварената учебна програма и продължителното седене на чина. 70,5 на сто от учителите посочват, че децата се уморяват всекидневно. Освен натоварената учебна програма причина за умората са големите паралелки, дългото стоене на чин, липсата на условия за почивка и шумът.

Предварителните данни сочат, че 78,1 на сто от родителите одобряват въвеждането на тази обучителна форма основно заради възможността за самоподготовката на уроците за следващия ден.

Родителите са спокойни, че първолакът подготвя домашните под контрол на педагог и при спазване на дисциплина. Това освобождава родителите от безпокойство дали детето правилно си е написало домашното и дали изобщо го е написало.

Според анкетата близо 82 на сто от учителите смятат, че времето за самоподготовка е достатъчно. По данни на родителите обаче в 39,4 на сто от случаите децата всеки ден си доучват и подготвят домашните вкъщи.

Едно от обясненията на провелите проучването е това, че родителите вземат много рано децата – в два-три часà вместо към четири-пет часà.

45,5 на сто от родителите са изказали задоволство от организацията на целодневното обучение, но са заявили, че от базите за спорт, обзавеждането на стаите, менюто в училищния стол има какво да се желае.

Според Костадинова не може да се направи извод, че целодневното обучение е непосредствената причина за умората при децата.

Към края на юни ще бъде готов окончателно докладът на екипа от НЦООЗ по темата за целодневното обучение. Той ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването.

Източник.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Re: ЦЕЛОДНЕВНОТО ОБУЧЕНИЕ в началния клас - изследване на НЦ

Мнение от cchery »

Първо не съм съгласна с тази теза:
Предварителните данни сочат, че 78,1 на сто от родителите одобряват въвеждането на тази обучителна форма основно заради възможността за самоподготовката на уроците за следващия ден.
Защото родителите одобряват ЦЕЛОДНЕВНАТА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ основно защото те са на работа по 8 часа и за малките няма кой да се грижи вкъщи!!! Що се отнася до самоподготовката, при положение, че:
По данни на родителите обаче в 39,4 на сто от случаите децата всеки ден си доучват и подготвят домашните вкъщи.
то или родителите се самозалъгват, или..... че моята теза е вярна!

И........ нека е така, да има и занимални, но нека не са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!!! Мамка му, на какъв език да го кажа?!? Коси ходи на английски в "Училища за Европа" - 2 пъти седмично и 3 пъти в седмицата е на тренировка по футбол..... Ако той трябва да е в училище до 4-5 часа, кво правим?! Побъркваме детето от шум, навалица и уроци и то неистово се съпротивлява на английския и футбола или?!?!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Ей, направо ме побъркват от смях - ако не беше трагично :126 . Хем продължителното седене на чина, липсата на условия за почивка и т. н са причините за умората, хем не може да се каже, че целодневното обучение е прекият причинител на умората. Че да не би занималнята да е в планината?!?!? Да не би децата да медитират в занималнята, или да играят на гоненица? И как може 500 родители да са представителна извадка??? И аз съм против тези задължителни глупости - аман вече от напъни!
И какво ако не си дам детето на задължителната занималня - ще го изключат от училище или какво? Или ще ме глобяват (то напоследък глобяват за щяло и нещяло)? А пък с такива нагласени изследвания да се опитват да промиват мозъците на родителите - аман!
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

dexter написа:? А пък с такива нагласени изследвания да се опитват да промиват мозъците на родителите - аман!
Имено, всичко се прави с цел да обслужи нечия идея.... в случая да подкрепи тезата за ЦЕЛОДНЕВНОТО обучение. Аз се чудя как моето дете максимално да има спокойствие вкъщи и да не е зависим като работещ от работното си време, тук се мъчат да ме убедят колко ще му е прекрасно. Не мога да се съглася... и също или ще плащам глоби, или..... най-накрая и аз ще кандисам за идеята да емигрираме.... да, там някъде на запад също учат по цял ден.... но поне имат бази, имат доказани и проверени във времето системи.... макар и добри за техните си разбирания....

Аватар
dexter
Философска система

Мнение от dexter »

Чери, за последните 2-3 седмици поне по веднъж дневно ми минава идеята да емигрирам. И то не да търся някаква по-добра професионална реализация, повече пари и др. материални облаги. А защото наистина ми писна от - извинете ме за клишето - скапаната държава. Не искам повече да ме управляват лобисти, корпорации, бизнеси, индустрии. Омръзна ми да ми казват какво да мисля, как ми е добре, как кризата е свършила. Омръзна ми да внимавам къде стъпвам, защото на всяка крачка ме дебне глоба. Омръзна ми да гледам как малкият и средният бизнес се товарят все повече и повече - а уж се работи за изграждане на заможна средна класа. Дръжки!!!!
А за образованието ми е особено криво. Всички говорят как грамотността спада, но това май е добра новина за лобистите. Нали неграмотните (ибедните) се управляват по лесно.... Дай да вземем сега децата, да ги държим в училище цял ден, че като се приберат, единственото им желание да е да се трупясат пред телевизора, от където пак да им се обяснява какво е хубаво да ядат, обличат, да мислят :126 . Що да не ги надзираваме да си пишат домашните - за какво им е самоинициатива или собствена мисъл?!?! И що да не освободим родителите от грижата да се занимават с образованието? Я да слушат чалга, да пазаруват в мол-овете и каквото там друго се прави, за да не се обръща внимание на това, което се случва около тях. Ми няма как да се повиши грамотността, като децата не искат да ходят на училище. Пък как ще искат, като заспиват на чиновете и по 8 часа на ден трябва да седят и да внимават?
А слушам от майки в чужбина как децата им ходят по цял ден на училище - от 9 сутринта до 3 след обед. Но не пишат домашни като побъркани, започват да се учат да четата на 4 години, да смятат пак там някъде. А не всичко за 6 месеца. И какво чувам за тукашните предучилищни в градините - децата не се учат да четат, защото в първи клас щяло да им е скучно :1044 :1044 - наистина не знам как да го коментирам това.
vanist

Мнение от vanist »

Те това проучване направо изби рибата!!!!
Каква е тая представителна извадка - не знам :1044 :1044 :1044 :1044
Защо всички си мислят, че само София е в България?????
И защо 5 училища дават тон на цялата образователна система???? :126 :126 :126

Тия хора, дето са го правили това изследване дали са чували за социология???? Едва ли!

Не стига, че идеята за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЦЕЛОДНЕВНО обучение е хипер тъпа, не стига и че идеята за
предучилищна подготовка от петгодишна възраст е още по-тъпа (ако изобщо това е възможно) ами сега ще ме убеждават, че
аз съм ТЪПА и не знам кое е най-добро за детето ми!!! Стига бе!!!

Ама то верно - защо родителите да си дават зор да се погрижат за децата си и да им обърнат внимание? Нали
има училище и "педагози" ...Сложих педагози в кавички, защото истински такива почти няма. НЯМА!!! Ма то това
не е важно! Важното е децата да са натикани като сардини в кутия в една стая, да седят на чина цял ден, да зубрят
заучени фрази - така се правят ОВЦЕ!!! На държавниците им трябват овце, не хора - няма нужда да можете да мислите,
нямате нужда от въображение, нямате нужда от живот :126 :126 :126 :126

Еееееееееееей, ама много се ядосах, значи!

Няма пък да си дам детето на 5 години на училище! Да ме глобят! Няма и да го дам на училище за ЦЯЛ ден!! Да ме глобят като искат, ще оспорвам! ИДИОТИ!!!

а, не стига това, ами вчера подочух за идея да се почва с училището още на 3 г, щото видите ли между 3 и 6 г. децата възприемали най-добре. Ма хайде де! Как не се сетихте по-рано! Може още от Родилното да ги пращаме директно в училище - така съвсем няма да носим никаква отговорност за децата си!!!! :126
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Мнение от cchery »

Декс, нишката на логиката ти е...... не бях се сещала за това, но е повече от истина: образователна система за слабограмотни - 8-часово зомбиране - почивка пред ТВ с медийно облъчване..... Аз не искам това за моите деца!!!

Ванист, и аз няма да си пусна децата по цял ден на училище ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!!!

Публикувай отговор